Цветница – най-цветният празник

Обновена: 26.04.2024|
Дете, скрило зад гърба си букет с лалета. Готово да ги подари на майка си, която е клекнала пред нея.

Един от най-хубавите и пъстри пролетни празници в българския традиционен календар е Цветница, наричана още Връбница, Цветна Неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви).

Всички, които носят имена на цветя, дървета или някакъв друг вид растения, празнуват в последната неделя преди Великден, след Лазаровден.

История на празника

Цветница е "подвижен" християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както от православната, така и от католическата и протестантската църква. Посветен е на влизането на Исус Христос в Йерусалим.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, божият син тръгнал за Йерусалим със своите ученици. Преди да влезе в града, той изпратил двама от тях да му доведат ослицата, вързана в началото на селището Витфагия. Възседнал я и така тържествено влязъл в Йерусалим.

Вестта за възкресението на Лазар вече ги била изпреварила и огромна тълпа посрещнала Исус, възторжено размахвайки палмови клонки и хвърляйки цветя в нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

 

Традиции на Цветница

 

Цветница. Весело и усмихнато лице, легнало на една поляна и гушнало букет с цветя.

 

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Всеки трябва да отнесе клонка в дома си – за здраве и благодат. С  нея се украсява къщата, но съществува и практика да се връзват върбови клонки на кръста против болки. С върбова клонка се изкарват дори животните на паша – за да са здрави и плодовити.

Моминската дружина, която предния ден е лазарувала, отива на реката и там всички пускат венчетата си в нея – чието венче изплува най-напред, тази мома ще се сгоди първа.

На места има обичай привечер да се играе последното за годината лазарово хоро, към което се присъединяват и момчетата. Те „затварят“ хорото  и така това е първото сключено хоро след великденските пости, когато не се играят хора.

 

Какво да сложим на трапезата?

На Цветница типично ястие за трапезата са обредните хлебчета, наречени още „кукли“, които момите приготвят.

Въпреки, че празникът е през периода на постите, в този ден се разрешава консумирането на риба, но останалите ястия на трапезата трябва да са изцяло постни.

Тъй като се стремим да не нарушаваме нисковъглехидратното си хранене, препоръчваме подходящите за повода салата от карфиол, магданоз и пресен лук, крем супа от коприва и за десерт – кето фъдж. Можете да сложите на трапезата различни ядки и горски плодове (малини, къпини, боровинки).

Украсете масата със свежи пролетни цветя, които напълно да съответстват с духа на празника. С Цветница отбелязваме настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Направете така, че всичко на този ден да бъде цветно и красиво.

Ето и нашето предложение за вашата трапеза – пригответе го за любимите си хора, а ако вие или ваши близки и приятели празнуват в този ден, бъдете здрави и направете празника си възможно най-цветен.

 

Пролетни мъфини с коприва

 

Цветница. Прясно набрана коприва в кошница. Копривата има редица ползи за здравето. Кожни обриви.

 

 

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 12

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 300 г коприва
  • 100 г зелен лук, ситно нарязан
  • 80 мл краве масло Гхи, предварително разтопено
  • 100 мл вода
  • Сусам за поръсване, белен
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В тенджерата налейте гореща вода и щом заври, добавете щипка сол и пуснете изчистената коприва за 4-5 минути.
  2. Извадете я от водата и я отцедете хубаво в гевгир.
  3. В купа смесете брашното, бакпулвера, нарязаната на много ситно коприва и зеления лук.
  4. Прибавете към тях солта, водата и маслото Гхи, разбъркайте до хомогенизиране.
  5. В хартиени формички за мъфини изсипете сместа, като не ги пълните догоре, тъй като те ще се надигнат от печенето.
  6. Поръсете ги с белен сусам.
  7. Солените мъфини се пекат около 30 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор.

 

Още рецепти за мъфини, които можете да опитате

Ако не спазвате пости, можете да опитате и тези рецепти, които включват млечни продукти:

Добър апетит и весел празник!

Категории: Любопитно|Публикувана: 19.04.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 18:05 | Публикувана: 19 април 2019 в 11:36 | Категория: Любопитно