Един от най-хубавите и пъстри пролетни празници в българския традиционен календар е Цветница, наричана още Връбница, Цветна Неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви). Всички, които носят имена на цветя, дървета или някакъв друг вид растения, празнуват в последната неделя преди Великден, след Лазаровден.

История на празника

Цветница е „подвижен“ християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както от православната, така и от католическата и протестантската църква. Празникът е посветен на влизането на Иисус Христос в Йерусалим. След като възкресил престоелия четири дни в гроба Лазар, божият син тръгнал за Йерусалим със своите ученици. Преди да влезе в града, той изпратил двама от тях да му доведат ослицата, вързана в началото на селището Витфагия. Той я възседнал и така тържествено влязъл в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече ги била изпреварила и огромна тълпа посрещнала Иисус, възторжено размахвайки палмови клонки и хвърляйки цветя в нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

Традиици на Цветница

Весело и усмихнато лице, легнало на една поляна и гушнало букет с цветя.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Всеки трябва да отнесе клонка в дома си – за здраве и благодат. С  нея се украсява къщата, но съществува и практика да се връзват върбови клонки на кръста против болки. С върбова клонка се изкарват дори животните на паша – за да са здрави и плодовити.

Моминската дружина, която предния ден е лазарувала, отива на реката и там всички пускат венчетата си в нея – чието венче изплува най-напред, тази мома ще се сгоди първа. На места има обичай привечер да се играе последното за годината лазарово хоро, към което се присъединяват и момчетата. Те „затварят“ хорото  и така това е първото сключено хоро след великденските пости, когато не се играят хора.

Какво да сложим на трапезата?

На Цветница типично ястие за трапезата са обредните хлебчета, наречени още „кукли“, които момите приготвят. Въпреки, че празникът е през периода на постите, в този ден се разрешава консумирането на риба, но останалите ястия на трапезата трябва да са изцяло постни. Можете да приготвите салата от картофи, от фасул и картофи, яхния от сушени чушки и маслини. Поднесете ястие от коприва (вижте нашето предложение и рецепта в края на статията) и за десерт – кадаиф. Можете да сложите на трапезата различни ядки и плодове. Украсете масата със свежи пролетни цветя, които напълно да съответстват с духа на пролетния празник.

С Цветница отбелязваме настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Направете така, че всичко на този ден да бъде цветно и красиво. Ето и нашето предложение за вашата трапеза – пригответе го за любимите си хора, а ако вие или ваши близки и приятели празнуват в този ден, бъдете здрави и направете празника си възможно най-цветен.

Пролетни мъфини с коприва

Венец от цветя, държан от женска ръка

Необходими съставки (за 12 порции):

  • Брашно – 200 гр./ може бадемово или сосамово за кето режим на хранене
  • Яйца – 2 бр.
  • Бакпулвер – 1 пакетче
  • Сирене – 100 гр.
  • Коприва – 1ч.ч. попарена и отцедена
  • Краве масло Гхи – 80 мл. предварително разтопено
  • Кисело мляко – 100 гр.
  • Сусам за поръсване, белен
  • Сол

Начин на приготвяне:

В тенджерата се слага гореща вода и щом заври, добавяте щипка сол и пускате изчистената коприва за 4-5 минути.

Изваждате я от водата и я отцеждате хубаво в гевгир.

В купа смесвате брашното, бакпулвера, натрошеното сирене и нарязаната на много ситно коприва.

В друг съд смесвате яйцата, разтопеното масло и киселото мляко. Прибавяте сместа към по-горната суха смес и разбърквате до хомогенизиране.

Напудряте формите за мъфини с брашно и изсипвате сместа в тях, като не ги пълните догоре, тъй като те ще се надигнат от печенето.

Поръсвате ги с белен сусам.

Солените мъфини се пекат около 30 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор.

Добър апетит и весел празник!

Автор: Верджиния Георгиева