Чревно пречистване в борбата с килограмите

Обновена: 14.03.2024|
Чревно пречистване в борбата с килограмите

Набиращото все по-голяма популярност чревно пречистване в борбата с килограмите е нещо, което не просто ще ви направи по-слаби, но и ще подобри цялостното здравословно състояние.

Тайната за по-добро здраве се крие в червата, които много често понасят тежестта на лошите ни хранителни избори и начин на живот. Когато храносмилателната система функционира добре, нивото на имунитет също е високо.

Има силна връзка между чистото дебело черво без токсини и загубата на тегло. Именно нея ще разгледаме в настоящата статия.

 

Защо здравето на храносмилателната система е толкова важно?

Нашите черва са дом на повече от 100 трилиона микроорганизми. Те помагат на човешкото тяло да функционира ефективно, като засилват имунната система, поддържат храносмилателните функции, наред с регулирането на кръвното налягане и защитата на сърцето.

Нарушаването на тази микробна флора или замяната на добри бактерии с лоши може да наруши нормалното функциониране на организма, което води до инфекции и заболявания. Изключително важно е да се поддържа балансът, за да може тялото да функционира правилно.

Токсините и други отпадъци са склонни да се натрупват в дебелото черво и да проникват през него в кръвния поток, повишавайки възпалението и вредните свободни радикали. Именно затова чревно пречистване в борбата с килограмите е толкова важно и необходимо не само за добрата ни фигура, но и за всички органи и системи.

Добрата новина е, че това може да се извърши посредством естествени хранителни продукти и с помощта на правилните хранителни добавки.

 

Детоксикация и чревно пречистване в борбата с килограмите

 

Колаген за чревното здраве. Пропускливи черва.

 

Тази дума навлезе активно в речника на всички, интересуващи се от здравословен начин на живот. Какво всъщност се крие зад детоксикацията? Най-общо казано, това е процес по изчистване на организма от излишните отрови, натрупани в него. Благодарение на това се подобрява здравето и се насърчава отслабването.

При нездравословно хранене, което е все по-разпространено сред съвременните хора, червата остават запушени и тялото отчаяно се опитва да елиминира натрупаните токсични вещества.

Това оказва огромен стрес върху черния дроб и бъбреците и понякога тялото опитва да се отърве от токсините и през кожата, което се проявява в странни обриви. Не е изключена и преждевременна поява на бръчки и забавяне на метаболизма, което затруднява загубата на тегло.

При прекомерна консумация на бързи, калорични и високовъглехидратни храни, човек може да се чувства сит, но реално тялото му да гладува за истински хранителни вещества.

 

Методи за чревно пречистване в борбата с килограмите

 

Подуване, стомах. Мента, билка, ползи, чай.

 

Има много методи за детоксикиране, които често включват употребата на лаксативи, диуретици, витамини, минерали, чайове и други храни.

Друга практика за естествено чревно пречистване в борбата с килограмите и болестите е клизмата – метод, датиращ още от древна Гърция. В наши дни тази процедура се извършва посредством иригатор и може да се извърши както в медицинско заведение, така и в домашни условия.

Лекарите обаче съветват да сме внимателни, защото този тип прочистване на дебелото черво понякога може да бъде опасно. Сред най-сериозните усложнения, свързани с него, са:

 • дехидратация
 • разкъсване на ректума (перфорация)
 • инфекция

Промяна в електролитния баланс може да бъде опасна, ако имате бъбречно или сърдечно заболяване. Клизма най-често се препоръчва при изследвания като колоноскопия или, например, при раждане.

Използването на лаксативи (слабителни средства) също е все по-отричано, тъй като може да наруши нивата на здрави чревни бактерии и микробна флора, водейки до дисбаланс.

Най-добрият метод е чрез правилните храни или чрез хранителни добавки, които ще ви помогнат в прочистването, но без да нарушат крехкото равновесие.

 

Признаци, че се нуждаете от чревно пречистване в борбата с килограмите

 

Женско биле. Антибиотик-асоциирана диария и псевдомембранозен колит Кървене от храносмилателния тракт. Рак на стомаха. Автоимунни заболявания. Конопеното (CBD) масло при автоимунни заболявания. Ендоскопска диагностика в гастроентерологията. Синдром на дразнимото черво.

 

Много често хората, които опитват различни диети и упражнения, се провалят. Липсващият фактор в успешната програма за отслабване е въпросното чревно пречистване в борбата с килограмите. Освен че може да попречи на загубата на тегло, лошото състояние на храносмилателната система може да причини множество други симптоми като:

 • постоянна умора
 • проблеми със съня
 • главоболие и болки в тялото
 • преждевременно набръчкване на кожата
 • необясними кожни обриви
 • запек
 • подуване на корема и газове
 • менструални спазми

При нормално функционираща храносмилателна система храната, която приемаме, се разгражда, а полезните вещества се абсорбират в червата. На по-късен етап те се изпращат до останалата част от тялото, където подхранват всички клетки.

Тази нормална функция произвежда хормоните, от които се нуждаем, и поддържа метаболизма висок, позволявайки контрол над теглото. Проблем е, когато вследствие на замърсена околна среда или вреден начин на живот нейното равновесие се развали.

Храната, която консумираме, трябва да се усвоява и елиминира за 2 до 3 дни, но с преработената храна може да отнеме 5 до 6 дни.

Несмляната храна започва да запушва дебелото черво, което затруднява усвояването на необходимите хранителни вещества. С времето натрупаният материал става токсичен и твърд, което го прави много труден за премахване, а появата на запек допълнително утежнява положението.

 

Предимства от чревно пречистване в борбата с килограмите

С вида на поетата храна и все по-заседналия начин на живот, който водим, дебелото черво е склонно да натрупва много токсини, които се задържат по стените му. Ето защо се препоръчва чревно пречистване в борбата с килограмите, но и в битката за по-добро здраве.

Някои от предимствата са:

 • подсилва имунната система
 • ускорява процеса на отслабване
 • намалява подуването на корема и газовете
 • понижава тревожността, стреса, депресията
 • изхвърля токсините
 • редуцира риска от рак на дебелото черво
 • подобрена енергия
 • по-добро усвояване на витамини, хранителни вещества и минерали в организма
 • елиминира запека

 

Храни за по-добро здраве на дебелото черво

 

Чревно пречистване-ферментирали храни

 

Ако желаете да постигнете загуба на тегло, трябва на първо място да следвате здравословен хранителен режим. Нисък прием на въглехидрати и висок на ценни мазнини и протеини, на които се основава популярната кетогенна диета, е начин да го сторите.

Вижте някои кето храни и напитки, които са не само много полезни, но и ще помогнат за по-добро чревно пречистване в борбата с килограмите.

 • Ленено семе: това е чудесна храна за поддържане на здравето на дебелото черво и насърчаване на редовното изхождане. Богатото на фибри съдържание в лененото семе също подпомага загубата на тегло.
 • Хуск: той е широко използвано средство за лечение на запек. Привлича вода в червата, като облекчава дефекацията и изчиства организма.
 • Мента: можете да включите чай от мента, за да прочистите ефективно дебелото черво.
 • Кисело зеле: то е много богато на пробиотици – живи микроорганизми, откривани и в други ферментирали храни. Те намират своя път към червата, където изхвърлят лошите бактерии и укрепват имунната и храносмилателната системи. Някои щамове пробиотици също помагат на тялото да произвежда повече витамини от група В.
 • Кисело мляко: млечнокиселите бактерии с много полезни за стомаха и червата. Съдържа много пробиотични култури, които увеличават броя на микробната флора в червата.
 • Семена от копър: чаят от копър извежда токсините от дебелото черво и спомага за отпускането на чревните мускули. Той е чудесно средство за прочистване по безопасен начин.
 • Тиквени семки: богати са на фибри и здравословни мазнини, които почистват дебелото черво, без да нарушават микробната флора.
 • Авокадо: богатото наличие на здравословни мазнини, заедно с високи нива на разтворими и неразтворими фибри, поддържат дебелото черво чисто.
Категории: Здраве|Публикувана: 27.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:47 | Публикувана: 27 май 2022 в 12:15 | Категория: Здраве