Чипс от кисели краставички

Обновена: 12.03.2024|
Чипс от кисели краставички.

Нещо нестандартно като предястие или междинно хапване е нашето предложение за чипс от кисели краставички. Ако обичате този богат на пробиотици ферментирал зеленчук, ще се изненадате как лесно можем да му се насладим с една лека панировка от бадемово брашно, яйце и кашкавал.

Вижте как да си направите този хрупкав и вкусен чипс от кисели краставички, а по-надолу в рецептата ще ви предложим и няколко соса, с които да комбинирате ястието.

 

Рецепта за чипс от кисели краставички

За тази рецепта можете да нарежете краставичките на кръгчета или по дължина – изборът е индивидуален. Като е важно да ги потопите хубаво в панировка, за да станат хрупкави и същевременно сочни отвътре.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
25 минути 2 6,10 г нетни въглехидрати
344 калории
5,13 фибри
18,05 протеин

 

Необходими продукти:

  • 250 г кисели краставички, нарязани на кръгчета
  • 1 яйце
  • 60 г бадемово брашно
  • 50 г кашкавал, настърган
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. сушен лук
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. краве масло гхи, разтопено

 

Начин на приготвяне:

  1. Подсушете добре с кухненска хартия или хавлиена кърпа киселите краставички. Отстранете колкото е възможно повече влага.
  2. Разбийте яйцето в плитък съд.
  3. Добавете бадемовото брашно, пармезана, чесъна на прах, сушения лук и солта в чиния и разбъркайте, за да се комбинират.
  4. Потопете киселите краставички първо в яйцето, а след това в сместа с бадемово брашно. Натиснете сместа от брашно върху киселите краставички, за да полепне.
  5. Поставете панираните кисели краставички на хартия за печене, намазнена предварително с маслото. Оставете съвсем малко разстояние между кръгчетата кисели краставички.
  6. Печете на 200°C за около 10 минути или докато станат хрупкави и покафенеят.

 

Сервирайте чипс от кисели краставички с някой от следните сосове:

  1. Сос дзадзики (без настъргана краставица)
  2. Спаначен кето сос
  3. Чимичури сос
  4. Майонезен сос

 

Над 200 интересни нисковъглехидратни рецепти ви очакват и в нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“.

 

Подобни ястия от нашата кухня

В секцията Студени и топли предястия“ ще откриете множество рецепти, подобни на този чипс от кисели краставички, и подходящи за сервиране като снак, предястие или гарнитура.

Например:

  • Пилешки пуканки
  • Хрупкав авокадо чипс
  • Шишчета с панир
  • Солени кето топчета с авокадо
  • Гризини от бекон

 

Какво друго можете да си приготвите с кисели краставички?

Те са уникална съставка, с която можете да освежите много рецепти – от класически салати с цедено кисело мляко до добавяне в тесто за хляб. Звучи невероятно, но съществува рецепта и за крем супа от тиквички.

 

Каква е разликата между мариновани и ферментирали кисели краставички?

 

Чипс от кисели краставички, буркан.

 

Приготвянето на кисели краставички може да се случи по два начина – като бърза туршия, в която често са включени оцет и сол, или с помощта на естествената лакто-ферментация.

В първия случай краставичките се заливат с марината от оцет и захар. Оцетът действа като естествен консервант и гарантира кисел вкус, но пречи на естествената ферментация и тя не се случва изобщо. Самото консервиране, което включва и стерилизирането, унищожава всички бактерии – добри и лоши.

При естествената ферментация, в която се използват само сол и вода, пробиотичните бактерии преобразуват скорбялата и естествените захари в краставичките в млечна киселина. Именно тя придава този приятен кисел вкус на краставички. Също така действа като естествен консервант.

Ферментиралите кисели краставички са богати на пробиотични бактерии и ензими, необходими за поддържане на чревен баланс и добро храносмилане.

Тайната на хрупкавите и ароматни кисели краставички

Постигането на приятната хрупкавост в киселите краставички често включва добавяне на малко танини. Те се съдържат в лозовите листа, листата от дъб, малиновите листа. Добавете няколко във всеки буркан и се радвайте на хрупкавостта на крайния резултат.

Експериментирайте с различни подправки, за да пригодите туршията от кисели краставички по ваш вкус. Копър, чесън, синапено семе, люспи от червен пипер и зрънца червен/бял пипер са сред често използваните.

Необходимото време за ферментация е около 1 седмица, за да получим хрупкав продукт, подходящ за перфектния чипс от кисели краставички.

 

Още от здравословната ни кухня

 

зимнина без захар, кимчи

Няколко предложения за зимнина чрез дива ферментация ще откриете в статия по темата.

 

Ако рецептата за чипс от кисели краставички ви е харесала, вдъхновете се и от кулинарните ни видеа, които ви очакват в Youtube канала ни.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

  • Авокадо чипс.

    С днешната рецепта за авокадо чипс ви представяме здравословна алтернатива на така наречените junk храни, които всички обичаме.

  • Пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле. Кето чипс от кейл.

    Знаете ли кое е уникалното на този домашно изпечен на фурна хрупкав чипс от кейл? Това, че можете […]

  • Чипс от кейл. Кето хрупкав чипс от тиквички.

    Днес приготвяме две рецепти за ароматен и хрупкав чипс от тиквички. Перфектната алтернатива на картофения чипс, тъй като […]

Оставете коментар