Чипс от кисели краставички
Нещо нестандартно като предястие или междинно хапване е нашето предложение за чипс от кисели краставички. Ако обичате този богат на пробиотици ферментирал зеленчук, ще се изненадате как лесно можем да му се насладим с една лека панировка от бадемово брашно, яйце и кашкавал.
Вижте как да си направите този хрупкав и вкусен чипс от кисели краставички, а по-надолу в рецептата ще ви предложим и няколко соса, с които да комбинирате ястието.
Рецепта за чипс от кисели краставички
За тази рецепта можете да нарежете краставичките на кръгчета или по дължина – изборът е индивидуален. Като е важно да ги потопите хубаво в панировка, за да станат хрупкави и същевременно сочни отвътре.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 6,10 г нетни въглехидрати 344 калории 5,13 фибри 18,05 протеин |
Необходими продукти:
- 250 г кисели краставички, нарязани на кръгчета
- 1 яйце
- 60 г бадемово брашно
- 50 г кашкавал, настърган
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. сушен лук
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. краве масло гхи, разтопено
Начин на приготвяне:
- Подсушете добре с кухненска хартия или хавлиена кърпа киселите краставички. Отстранете колкото е възможно повече влага.
- Разбийте яйцето в плитък съд.
- Добавете бадемовото брашно, пармезана, чесъна на прах, сушения лук и солта в чиния и разбъркайте, за да се комбинират.
- Потопете киселите краставички първо в яйцето, а след това в сместа с бадемово брашно. Натиснете сместа от брашно върху киселите краставички, за да полепне.
- Поставете панираните кисели краставички на хартия за печене, намазнена предварително с маслото. Оставете съвсем малко разстояние между кръгчетата кисели краставички.
- Печете на 200°C за около 10 минути или докато станат хрупкави и покафенеят.
Сервирайте чипс от кисели краставички с някой от следните сосове:
- Сос дзадзики (без настъргана краставица)
- Спаначен кето сос
- Чимичури сос
- Майонезен сос
Над 200 интересни нисковъглехидратни рецепти ви очакват и в нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“.
Подобни ястия от нашата кухня
В секцията „Студени и топли предястия“ ще откриете множество рецепти, подобни на този чипс от кисели краставички, и подходящи за сервиране като снак, предястие или гарнитура.
Например:
- Пилешки пуканки
- Хрупкав авокадо чипс
- Шишчета с панир
- Солени кето топчета с авокадо
- Гризини от бекон
Какво друго можете да си приготвите с кисели краставички?
Те са уникална съставка, с която можете да освежите много рецепти – от класически салати с цедено кисело мляко до добавяне в тесто за хляб. Звучи невероятно, но съществува рецепта и за крем супа от тиквички.
Каква е разликата между мариновани и ферментирали кисели краставички?
Приготвянето на кисели краставички може да се случи по два начина – като бърза туршия, в която често са включени оцет и сол, или с помощта на естествената лакто-ферментация.
В първия случай краставичките се заливат с марината от оцет и захар. Оцетът действа като естествен консервант и гарантира кисел вкус, но пречи на естествената ферментация и тя не се случва изобщо. Самото консервиране, което включва и стерилизирането, унищожава всички бактерии – добри и лоши.
При естествената ферментация, в която се използват само сол и вода, пробиотичните бактерии преобразуват скорбялата и естествените захари в краставичките в млечна киселина. Именно тя придава този приятен кисел вкус на краставички. Също така действа като естествен консервант.
Ферментиралите кисели краставички са богати на пробиотични бактерии и ензими, необходими за поддържане на чревен баланс и добро храносмилане.
Тайната на хрупкавите и ароматни кисели краставички
Постигането на приятната хрупкавост в киселите краставички често включва добавяне на малко танини. Те се съдържат в лозовите листа, листата от дъб, малиновите листа. Добавете няколко във всеки буркан и се радвайте на хрупкавостта на крайния резултат.
Експериментирайте с различни подправки, за да пригодите туршията от кисели краставички по ваш вкус. Копър, чесън, синапено семе, люспи от червен пипер и зрънца червен/бял пипер са сред често използваните.
Необходимото време за ферментация е около 1 седмица, за да получим хрупкав продукт, подходящ за перфектния чипс от кисели краставички.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата за чипс от кисели краставички ви е харесала, вдъхновете се и от кулинарните ни видеа, които ви очакват в Youtube канала ни.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
С днешната рецепта за авокадо чипс ви представяме здравословна алтернатива на така наречените junk храни, които всички обичаме.
Знаете ли кое е уникалното на този домашно изпечен на фурна хрупкав чипс от кейл? Това, че можете […]
Днес приготвяме две рецепти за ароматен и хрупкав чипс от тиквички. Перфектната алтернатива на картофения чипс, тъй като […]