5 рецепти за зимнина без захар
Приготвянето на зимнина е традиционен начин за запазването на плодовете и зеленчуците през зимните месеци, но често се използват големи количества захар, което може да бъде неподходящо за тези, които спазват кето режим.
Една чудесна алтернатива е процесът на дивата ферментация. Този метод не само запазва храните, но и добавя натурални пробиотици и ензими към храната.
В тази статия ще ви представим 5 идеи за зимнина без захар, използвайки магията на дивата ферментация.
Дива ферментация
Дивата ферментация не е просто обикновена хранителна реакция, тя е чудо на природата, обвито в митология и алхимия. Древните са я смятали за процес, в който има божествена намеса.
Алхимиците също са изучавали и практикували метода на дива ферментация. За тях е била средство за трансформация и трансцендентност. Те са вярвали, че ферментацията не само преобразява съставките, но и душата.
В природата ферментацията е естествен процес, при който микроорганизмите, намиращи се в плодовете и зеленчуците, спонтанно инициират процеса, при което храната може да се съхранява за по-дълго време.
При приготвянето на туршии главните герои в процеса са бактериите Lactobacillus, първоначално изолирани от киселото мляко. Затова и един от видовете дива ферментация е млечно-киселата или лакто-ферментация.
За да стимулираме процеса на млечно-кисела ферментация, е нужно осигуряването на солена саламура, която да инхибира растежа на вредните бактерии, като същевременно позволява на „дивите“ и полезни микроорганизми да процъфтяват.
С течение на времето те разграждат нишестето и захарите, произвеждайки широк спектър от вкусове, аромати и естествени пробиотици.
Тази древна техника за консервиране не само удължава срока на годност на храната, подобрявайки вкуса й, но и увеличава хранителна й стойност.
Как да използваме метода на дива ферментация?
Процесът на ферментация е сравнително прост и изисква само няколко съставки:
- Зеленчуци по избор – може да използвате краставички, карфиол, зеле или всичко, което ви харесва.
- Качествена сол – предпочитайте морска, келтска или хималайска сол.
- Буркан, тежест и капачка – за съхранение и наблюдение на процеса.
Как да приготвим ферментирани зеленчуци?
Важно е да спазваме точната пропорция между солта и водата – правилото е 30 грама сол на 1 литър вода.
За да се възползвате от дивата ферментация, следвайте следните стъпки:
- Нарежете зеленчуците на подходящи парчета и ги наредете плътно в буркан.
- След това добавете 30 грама сол на 1 литър вода и загрейте водата, докато солта се разтвори напълно, като я оставите да се охлади.
- Долейте зеленчуците с охладената солена вода, докато ги покрие добре. Можете да добавите билки и подправки по ваш вкус.
- Поставете тежест върху зеленчуците. Те трябва да останат под водата и да нямат контакт с въздуха, тъй като ферментацията се извършва в анаеробна среда. Важно е да не използвате метални предмети, тъй като противодействат на ферментацията.
- Бурканите се оставят на стайна температура (около 17-20 градуса) за няколко дни и се проверява, като се отваря за кратко, за да излизат ферментационните газове.
- Времето за ферментация зависи от сезона, в който се приготвя зимнината. В по-топлите месеци са нужни 4-5 дни, а в по-студените 7-8.
- Най-добре е да се консумира след седмия ден и да се съхранява в хладилник.
Защо да ядем ферментирани зеленчуци?
С ферментирали зеленчуци можете да създадете не само вкусни и здравословни туршии, но и да поддържате добро здраве. Чревната ви флора ще бъде много благодарна.
Тези храни я обогатяват с полезни бактерии, които стимулират имунните сили на организма. Все по-важно става да поддържаме здрава имунна система, особено през зимните месеци.
Ферментиралите зеленчуци подобряват и храносмилателния процес, стимулират перисталтиката и подпомагат абсорбирането на хранителни вещества.
Ферментите, присъстващи в тях, могат да помогнат за по-добрата абсорбция на хранителни вещества като витамини и минерали. Това означава, че организмът ви ще извлече повече ползи от храната, която консумирате.
А използвайки дивата ферментация, ще си приготвите зимнина без захар, която е още по-здравословна и питателна.
5 рецепти за зимнина без захар
Предлагаме ви 5 идеи за зимнина без захар, но вие може да експериментирате и да използвате различни зеленчуци, билки и подправки.
Билките са винаги в плюс, тъй като, освен че подпомагат консервирането, обогатяват зимнината с още повече полезни съставки и аромати.
Рецепта за кисело зеле с билки
Време за подготовка | Време за ферментация | Време за съхранение | Хранителна стойност в 100 г |
---|---|---|---|
75 минути | 7 дни | 30 дена | 4, 4 г нетни въглехидрати, 30 калории |
Необходими продукти:
- 1 кг зеле
- 1 ч. л. кимион
- няколко листа дафинов лист
- 30 г сол
Начин на приготвяне:
- Започнете с отстраняването на външните листа на зелето.
- Нарежете го на малки ленти или използвайте ренде, за да нарежете зелето възможно по-фино.
- В голяма, неметална, купа смесете нарязаното зеле с морската сол, като масажирате зелето с ръце.
- Поставете капак на купата и изчакайте около час, докато започне да отделя сок, който да отцедите. Този сок ще служи като солената саламура, в която зелето ще ферментира.
- Овкусете зелето с кимиона. Можете да добавите и други подправки по ваш избор, за да придадете допълнителен вкус на киселото зеле.
- Вземете буркан и натъпчете добре в него нарязаното зеле, като оставите приблизително около 3 пръста свободно място, и долейте със зелевия сок.
- Използвайте подходящ съд, като дървена лъжица или дъното на чаша, за да се притисне зелето добре. Важно е то да е под зелевия сок.
- Затворете бурканите и оставете зелето да ферментира в продължение на около една седмица, като през първите дни отваряте, за да позволите на газовете, които се образуват по време на ферментацията, да излизат.
Съхранявайте киселото зеле в хладилник. То може да издържи в рамките на месец.
Туршия с червено зеле и джинджифил
Време за подготовка | Време за ферментация | Време за съхранение | Хранителна стойност в 100 г |
---|---|---|---|
75 минути | 7 дни | 30 дена | 6 г нетни въглехидрати, 25 калории |
Необходими продукти:
- 1 кг червено зеле
- 2 пръчки канела
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 30 г сол
- вода за доливане
Начин на приготвяне:
- Нарежете червеното зеле на тънки ленти.
- Поставете го в голяма купа и добавете солта. Масажирайте зелето с ръце за около 5-10 минути, докато омекне, и изчакайте да започне да отделя своя сок.
- Прехвърлете зелето в стъклен буркан, добавете пръчките канела, джинджифила, като оставите около 3 пръста свободно място отгоре.
- Налейте зелевия сок в буркана, докато зелето е напълно покрито. Ако е нужно, долейте с вода.
- Натиснете зелето добре под сока, като можете да използвате чиста дървена лъжица, за да го притиснете.
- Затворете бурканите и ги оставете на стайна температура за около 7 дни.
Всеки ден проверявайте и отваряйте бурканите за кратко, за да позволите на газовете да излизат.
Рецепта за кисели краставички
Време за подготовка | Време за ферментация | Време за съхранение | Хранителна стойност в 100 г |
---|---|---|---|
15 минути | 4 -7 дни | 30 -60 дена | 3 г нетни въглехидрати, 15 калории |
Необходими продукти:
- 1 кг краставички (тип корнишони)
- 3-4 стръка пресен копър
- няколко зърна черен пипер
- няколко зърна синап
- солен разтвор за доливане
Начин на приготвяне:
- Измийте краставичките и отрежете краищата им. Може да ги оставите цели или да ги разрежете наполовина, в зависимост от предпочитанията ви.
- Във всяка от предварително подготвените буркани поставете няколко зърна черен пипер и синап.
- Плътно наредете краставичките в бурканите. Между тях добавете копъра.
- Залейте краставичките с предварително охладената солена вода, така че да ги покрива напълно. Притиснете краставичките с нещо тежко, за да ги задържите под водата.
- Поставете бурканите на кухненския плот за няколко дни. Не затваряйте с капачките, а ги покрийте, за да може краставичките да дишат.
- Времето, необходимо за ферментация, зависи от температурата на помещението.
След 4 дни опитайте краставичките. Ако са достигнали желания вкус и текстура, приберете бурканите в хладилника, за да издържат по-дълго време.
Туршия с карфиол, карамфил и индийско орехче
Време за подготовка | Време за ферментация | Време за съхранение | Хранителна стойност в 100 г |
---|---|---|---|
15 минути | 3 -5 дни | 30 дена | 5 г нетни въглехидрати, 30 калории |
Необходими продукти:
- 1 кг карфиол
- 5-6 пъпки карамфил
- 5-6 зърна черен пипер
- 1 ч. л. индийско орехче
- солен разтвор за доливане
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете карфиола на малки цветчета.
- Напълнете буркана плътно с карфиола, без да оставяте празни пространства, и добавете карамфила, индийското орехче и черния пипер.
- Долейте с предварително охладения солен разтвор, като се уверите, че карфиолът е напълно покрит.
- Затворете бурканите добре и ги оставете на топло място за период от 3-5 дни. Всеки ден проверявайте и го отваряйте за кратко.
Кето царска туршия
Време за подготовка | Време за ферментация | Време за съхранение | Хранителна стойност в 100 г |
---|---|---|---|
30 минути | 7 -10 дни | 30 дена | 5 г нетни въглехидрати, 30 калории |
Необходими продукти:
- 1 кг зеленчуци (зелени домати, камби, зеле, карфиол)
- стръкове целина
- 1 връзка магданоз
- синапено семе
- няколко дафинови листа
- солен разтвор за доливане
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете всички зеленчуци. Те могат да бъдат нарязани на по-големи или по-малки парчета, в зависимост от предпочитанията ви.
- Поставете листата от целина на дъното на буркана и започнете да редите плътно зеленчуците, като оставите няколко пръста празно пространство.
- Прибавете подправките и долейте с предварително охладения солен разтвор, докато напълно покриете зеленчуците.
- Затворете буркана и оставете зеленчуците да ферментират на стайна температура за период от 7 до 10 дни, в зависимост от желания вкус. Проверявайте редовно, като отваряте и премахвате всички плесени, които се образуват на повърхността.
Когато туршията ви достигне желания вкус и ферментационният процес приключи, я съхранявайте в хладилник.
Заключение
Ферментацията е истинско чудо не само за здравето, но и за вкусовите ни рецептори. Когато приложим дивата ферментация – този магичен начин на природата да се бори с времето, получаваме нещо наистина удивително.
Какво представлява дивата ферментация?
Дивата ферментация е натурален процес на ферментация без използването на изкуствено създадени добавки.
Как да си направим зимнина без захар, с помощта на дива ферментация?
За да се стимулира този процес е нужно създаване на солена саламура, която инхибира растежа на вредните бактерии, като същевременно позволява на полезните микроорганизми да процъфтяват.
С какво са полезни ферментиралите храни?
Ферментиралите храни обогатяват чревната флора, подобряват храносмилателния процес, повишават имунитета, стимулират перисталтиката и подпомагат абсорбирането на хранителни вещества.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Консумацията на кимчи - популярната корейска туршия, е чудесен начин да подкрепим имунитета си.
Кето сладко без захар е чудесен вариант за бърза закуска или вкусен десерт за хора, които следват нисковъглехидратни режими.
Предлагаме ви да опитате рецепта за семпла туршия с карфиол, с ниско съдържание на въглехидрати и хрупкава текстура.
Един Коментар
Много благодаря!