5 рецепти за зимнина без захар

Обновена: 26.02.2024|
зимнина без захар, кимчи

Приготвянето на зимнина е традиционен начин за запазването на плодовете и зеленчуците през зимните месеци, но често се използват големи количества захар, което може да бъде неподходящо за тези, които спазват кето режим.

Една чудесна алтернатива е процесът на дивата ферментация. Този метод не само запазва храните, но и добавя натурални пробиотици и ензими към храната.

В тази статия ще ви представим 5 идеи за зимнина без захар, използвайки магията на дивата ферментация.

 

Дива ферментация

Дивата ферментация не е просто обикновена хранителна реакция, тя е чудо на природата, обвито в митология и алхимия. Древните са я смятали за процес, в който има божествена намеса.

Алхимиците също са изучавали и практикували метода на дива ферментация. За тях е била средство за трансформация и трансцендентност. Те са вярвали, че ферментацията не само преобразява съставките, но и душата.

В природата ферментацията е естествен процес, при който микроорганизмите, намиращи се в плодовете и зеленчуците, спонтанно инициират процеса, при което храната може да се съхранява за по-дълго време.

При приготвянето на туршии главните герои в процеса са бактериите Lactobacillus, първоначално изолирани от киселото мляко. Затова и един от видовете дива ферментация е млечно-киселата или лакто-ферментация.

За да стимулираме процеса на млечно-кисела ферментация, е нужно осигуряването на солена саламура, която да инхибира растежа на вредните бактерии, като същевременно позволява на „дивите“ и полезни микроорганизми да процъфтяват.

С течение на времето те разграждат нишестето и захарите, произвеждайки широк спектър от вкусове, аромати и естествени пробиотици.

Тази древна техника за консервиране не само удължава срока на годност на храната, подобрявайки вкуса й, но и увеличава хранителна й стойност.

 

Как да използваме метода на дива ферментация?

 

зимнина без захар

 

Процесът на ферментация е сравнително прост и изисква само няколко съставки:

  • Зеленчуци по избор – може да използвате краставички, карфиол, зеле или всичко, което ви харесва.
  • Качествена сол – предпочитайте морска, келтска или хималайска сол.
  • Буркан, тежест и капачка – за съхранение и наблюдение на процеса.

 

Как да приготвим ферментирани зеленчуци?

Важно е да спазваме точната пропорция между солта и водата – правилото е 30 грама сол на 1 литър вода.

За да се възползвате от дивата ферментация, следвайте следните стъпки:

  • Нарежете зеленчуците на подходящи парчета и ги наредете плътно в буркан.
  • След това добавете 30 грама сол на 1 литър вода и загрейте водата, докато солта се разтвори напълно, като я оставите да се охлади.
  • Долейте зеленчуците с охладената солена вода, докато ги покрие добре. Можете да добавите билки и подправки по ваш вкус.
  • Поставете тежест върху зеленчуците. Те трябва да останат под водата и да нямат контакт с въздуха, тъй като ферментацията се извършва в анаеробна среда. Важно е да не използвате метални предмети, тъй като противодействат на ферментацията.
  • Бурканите се оставят на стайна температура (около 17-20 градуса) за няколко дни и се проверява, като се отваря за кратко, за да излизат ферментационните газове.
  • Времето за ферментация зависи от сезона, в който се приготвя зимнината. В по-топлите месеци са нужни 4-5 дни, а в по-студените 7-8.
  • Най-добре е да се консумира след седмия ден и да се съхранява в хладилник.

 

Защо да ядем ферментирани зеленчуци?

С ферментирали зеленчуци можете да създадете не само вкусни и здравословни туршии, но и да поддържате добро здраве. Чревната ви флора ще бъде много благодарна.

Тези храни я обогатяват с полезни бактерии, които стимулират имунните сили на организма. Все по-важно става да поддържаме здрава имунна система, особено през зимните месеци.

Ферментиралите зеленчуци подобряват и храносмилателния процес, стимулират перисталтиката и подпомагат абсорбирането на хранителни вещества.

Ферментите, присъстващи в тях, могат да помогнат за по-добрата абсорбция на хранителни вещества като витамини и минерали. Това означава, че организмът ви ще извлече повече ползи от храната, която консумирате.

А използвайки дивата ферментация, ще си приготвите зимнина без захар, която е още по-здравословна и питателна. 

 

5 рецепти за зимнина без захар

Предлагаме ви 5 идеи за зимнина без захар, но вие може да експериментирате и да използвате различни зеленчуци, билки и подправки.

Билките са винаги в плюс, тъй като, освен че подпомагат консервирането, обогатяват зимнината с още повече полезни съставки и аромати.

 

Рецепта за кисело зеле с билки

Време за подготовка Време за ферментация Време за съхранение Хранителна стойност в 100 г
75 минути 7 дни 30 дена 4, 4 г нетни въглехидрати, 30 калории

Необходими продукти:

 

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с отстраняването на външните листа на зелето.
  2. Нарежете го на малки ленти или използвайте ренде, за да нарежете зелето възможно по-фино.
  3. В голяма, неметална, купа смесете нарязаното зеле с морската сол, като масажирате зелето с ръце.
  4. Поставете капак на купата и изчакайте около час, докато започне да отделя сок, който да отцедите. Този сок ще служи като солената саламура, в която зелето ще ферментира.
  5. Овкусете зелето с кимиона. Можете да добавите и други подправки по ваш избор, за да придадете допълнителен вкус на киселото зеле.
  6. Вземете буркан и натъпчете добре в него нарязаното зеле, като оставите приблизително около 3 пръста свободно място, и долейте със зелевия сок.
  7. Използвайте подходящ съд, като дървена лъжица или дъното на чаша, за да се притисне зелето добре. Важно е то да е под зелевия сок.
  8. Затворете бурканите и оставете зелето да ферментира в продължение на около една седмица, като през първите дни отваряте, за да позволите на газовете, които се образуват по време на ферментацията, да излизат.

Съхранявайте киселото зеле в хладилник. То може да издържи в рамките на месец.

 

Туршия с червено зеле и джинджифил

Време за подготовка Време за ферментация Време за съхранение Хранителна стойност в 100 г
75 минути 7 дни 30 дена 6 г нетни въглехидрати, 25 калории

Необходими продукти:

  • 1 кг червено зеле
  • 2 пръчки канела
  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 30 г сол
  • вода за доливане

 

Начин на приготвяне:

  • Нарежете червеното зеле на тънки ленти.
  • Поставете го в голяма купа и добавете солта. Масажирайте зелето с ръце за около 5-10 минути, докато омекне, и изчакайте да започне да отделя своя сок.
  • Прехвърлете зелето в стъклен буркан, добавете пръчките канела, джинджифила, като оставите около 3 пръста свободно място отгоре.
  • Налейте зелевия сок в буркана, докато зелето е напълно покрито. Ако е нужно, долейте с вода.
  • Натиснете зелето добре под сока, като можете да използвате чиста дървена лъжица, за да го притиснете.
  • Затворете бурканите и ги оставете на стайна температура за около 7 дни.

Всеки ден проверявайте и отваряйте бурканите за кратко, за да позволите на газовете да излизат.

 

Рецепта за кисели краставички

 

зимнина без захар

 

Време за подготовка Време за ферментация Време за съхранение Хранителна стойност в 100 г
15 минути  4 -7 дни 30 -60 дена 3 г нетни въглехидрати, 15 калории

Необходими продукти:

  • 1 кг краставички (тип корнишони)
  • 3-4 стръка пресен копър
  • няколко зърна черен пипер
  • няколко зърна синап
  • солен разтвор за доливане

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте краставичките и отрежете краищата им. Може да ги оставите цели или да ги разрежете наполовина, в зависимост от предпочитанията ви.
  2. Във всяка от предварително подготвените буркани поставете няколко зърна черен пипер и синап.
  3. Плътно наредете краставичките в бурканите. Между тях добавете копъра.
  4. Залейте краставичките с предварително охладената солена вода, така че да ги покрива напълно. Притиснете краставичките с нещо тежко, за да ги задържите под водата.
  5. Поставете бурканите на кухненския плот за няколко дни. Не затваряйте с капачките, а ги покрийте, за да може краставичките да дишат.
  6. Времето, необходимо за ферментация, зависи от температурата на помещението.

След 4 дни опитайте краставичките. Ако са достигнали желания вкус и текстура, приберете бурканите в хладилника, за да издържат по-дълго време.

 

Туршия с карфиол, карамфил и индийско орехче

Време за подготовка Време за ферментация Време за съхранение Хранителна стойност в 100 г
15 минути 3 -5 дни 30 дена 5 г нетни въглехидрати, 30 калории

Необходими продукти:

  • 1 кг  карфиол
  • 5-6 пъпки карамфил
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 1 ч. л. индийско орехче
  • солен разтвор за доливане

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и нарежете карфиола на малки цветчета.
  2. Напълнете буркана плътно с карфиола, без да оставяте празни пространства, и добавете карамфила, индийското орехче и черния пипер.
  3. Долейте с предварително охладения солен разтвор, като се уверите, че карфиолът е напълно покрит.
  4. Затворете бурканите добре и ги оставете на топло място за период от 3-5 дни. Всеки ден проверявайте и го отваряйте за кратко.

 

Кето царска туршия

Време за подготовка Време за ферментация Време за съхранение Хранителна стойност в 100 г
30 минути 7 -10 дни 30 дена 5 г нетни въглехидрати, 30 калории

Необходими продукти:

  • 1 кг зеленчуци (зелени домати, камби, зеле, карфиол)
  • стръкове целина
  • 1 връзка магданоз
  • синапено семе
  • няколко дафинови листа
  • солен разтвор за доливане

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и нарежете всички зеленчуци. Те могат да бъдат нарязани на по-големи или по-малки парчета, в зависимост от предпочитанията ви.
  2. Поставете листата от целина на дъното на буркана и започнете да редите плътно зеленчуците, като оставите няколко пръста празно пространство.
  3. Прибавете подправките и долейте с предварително охладения солен разтвор, докато напълно покриете зеленчуците.
  4. Затворете буркана и оставете зеленчуците да ферментират на стайна температура за период от 7 до 10 дни, в зависимост от желания вкус. Проверявайте редовно, като отваряте и премахвате всички плесени, които се образуват на повърхността.

Когато туршията ви достигне желания вкус и ферментационният процес приключи, я съхранявайте в хладилник.

 

Заключение

 

зимнина без захар

 

Ферментацията е истинско чудо не само за здравето, но и за вкусовите ни рецептори. Когато приложим дивата ферментация – този магичен начин на природата да се бори с времето, получаваме нещо наистина удивително.

Какво представлява дивата ферментация?

Дивата ферментация е натурален процес на ферментация без използването на изкуствено създадени добавки.

Как да си направим зимнина без захар, с помощта на дива ферментация?

За да се стимулира този процес е нужно създаване на солена саламура, която инхибира растежа на вредните бактерии, като същевременно позволява на полезните микроорганизми да процъфтяват.

С какво са полезни ферментиралите храни?

Ферментиралите храни обогатяват чревната флора, подобряват храносмилателния процес, повишават имунитета, стимулират перисталтиката и подпомагат абсорбирането на хранителни вещества.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

c388037f827d63bafd089b4a78f3d5f7?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Кичка 06.11.2023 at 17:57 - Отговор

    Много благодаря!

Оставете коментар