10 чести алергии и техните симптоми

Обновена: 14.02.2025|
Чести алергии.

Всички ние познаваме човек с алергия – дори самите ние може да страдаме от такава. Хората често живеят дори без да подозират, че имат алергия. В настоящата статия ще разгледаме няколко чести алергии. 

Чести алергии – какво точно представляват?

Чести алергии засягат голям процент от населението на света. Алергията може да се опише и като хиперчувствителна реакция на имунната система към непознато вещество в тялото (алерген). Имунитета създава защитни протеини (антитела), за да атакува опасни и вредни бактерии, но понякога те погрешно атакуват и алергени, които всъщност са безвредни.

Специалистът, който се занимава с всякакви, не само с чести алергии, се нарича алерголог. Алерголозите определят 4 типа алергични реакции:

  • Тип 1: Още наричан и анафилаксия – най-сериозната алергична реакция, която възниква внезапно и може да причини смърт
  • Тип 2: Още наричан и цитотоксична реакция – в резултат се унищожават напълно здрави клетки
  • Тип 3: Още наричан имунокомплексна реакция – в този тип антитела се отлагат в стените на кръвоносните съдове и тъканите и ги разрушават
  • Тип 4: Още наричан и клетъчно-обусловен – характеризира се с липсата на антитела

 

Алергичните реакции могат да настъпят от няколко секунди до часове след контакт с алерген. Някои алергии могат да се проявят до 24 часа. Симптомите могат да варират по интензитет – леки, средни, осезаеми и дори животозастрашаващи. Може да засегнат една част от тялото или цялото тяло. 

В наши дни хората сме изложени на все повече нови материали в бита, затова е напълно нормално постепенно да се повишава риска от нови алергии и нови алергени. В настоящата статия ще обърнем внимание на първите 10 чести алергии.

 

10 чести алергии

Агенцията на храните и медикаментите на САЩ назовава първите 9 чести алергии – тези, свързани с хранителни продукти. Наричат се “Големите 9”. Съвместно с Агенцията по безопасността на храните във всяка държава са създадени закони, насочени към безопасната им консумация. 

В Европейския съюз например регулация №1169/2011 задължава изброяването на 14 главни алергена в отделен, ясен и виден формат на опаковката на хранителни продукти и менюта на места за хранене. Подобни закони съществуват по цял свят.

Краве мляко

Близо 2,5% от децата до 3-годишна възраст имат алергия към краве мляко

Една от деветте чести алергии към хранителни продукти е тази към мляко, най-вече след малки деца и новородени. Повечето дечица надрастват тази непоносимост, но въпреки това тя е и една от най-разпространените и сред възрастни.  

Приблизително 70% от децата, страдащи от алергия към краве мляко, понасят т.нар. “печено мляко”. То е варено на слаб огън в продължение на 8 или повече часа. То е толерирано, защото чрез толкова дълга термична обработка се разпадат протеините в продукта, отговорни за алергията. Симптомите могат да варират по интензитет – леки до много силни. Те могат да бъдат: треска, раздразнен стомах, повръщане. При новородените може да се забележат и изпражнения с кръв.

Кокоши яйца

 

чести алергии, яйца

 

Около 2% от децата имат алергия към яйца. 71% от тях надрастват тази непоносимост до 6-годишна възраст.

Макар и да е сред чести алергии сред деца, не е толкова разпространена сред възрастни. Подобно на млякото яйцата са сред продуктите, които се толерират след термична обработка. В повечето случаи протеините, към които е алергичен човек, се намират в белтъка. Но това не означава, че можем да си хапваме жълтъци, защото е почти невъзможно да не попаднат вещества от едната в другата част на яйцето.

Както при много чести алергии, симптомите могат да варират. Когато става дума за яйца, симптомите могат да бъдат раздразнена кожа, треска, запушен нос, кихане, раздразнен стомах, астма, кашляне, затруднено дишане и стягане в гърдите. 

Риба

Близо 40% от хората с алергия към риба го разбират чак като възрастни. 

Рибата е сред чести алергии (1% от населението). Но това е много общо понятие. Най-често хората са алергични към сьомга, риба тон, сом и треска. Алергията към риба не означава алергия към черупчести морски дарове – миди, раци, скариди, рапани и др. Човек може да е алергичен към един вид риба, към няколко или към много. Важно е да се направят необходимите тестове, за да се установи със сигурност. През това време трябва да се избягва не само консумацията на риба, но дори и местата, където тя се готви. Това е така, защото дори в парата от готвената риба може да се съдържат протеини, предизвикващи алергична реакция. 

1% не звучи много, но всъщност това са 81 милиона човека – близо 13 пъти населението на България. 

Черупчести морски дарове

Около 60% от алергичните от черупчести морски дарове разбират, че имат непоносимост чак когато са възрастни. 

Това е една от деветте чести алергии, която е разпространена почти еднакво сред деца, както е и сред възрастни. Близо 2% от населението страда от тази алергия, а тя обикновено трае цял живот. Черупчестите морски дарове не бива да се бъркат с риба. Те биват два вида – ракообразни (скариди, раци, омар) и мекотели (миди, стриди, октоподи, сепия, охлюви). Хората по-често страдат от алергия от ракообразни.

Дървесни ядки

 

чести алергии, шамфъстък

 

2% от децата до 16-годишна възраст страдат от алергия от дървесни ядки и повечето от тях ще я имат цял живот. 

Петата сред всички чести алергии обединява като алергени всички дървесни ядки – орех, бадем, лешник, кашу, шамфъстък и кедрови ядки. 50% от алергичните имат непоносимост към повече от една от тези ядки. Повечето от тях изпитват тази хиперчувствителност цял живот. Тази група дървесни ядки не бива да се бърка с фъстъци, тъй като около 40% от хората с алергия към дървесни ядки имат такава и към фъстъци. Не бива да се бъркат и със семена – сусам и слънчогледово семе например. 

Фъстъци

Тази алергия засяга 2% от децата до 16-годишна възраст, но 80% от тях я имат цял живот.

Сред всички чести алергии, тази е третата най-разпространена сред възрастни и първата сред деца. Тя засяга голям брой хора, но за щастие е единствената с официално одобрено лекарство. То работи като имуносупресант – потиска имунитета, за да намали отговора съм алергена в ядката. Макар и да дели едно семейство с боба и граха, това не означава, че човек е алергичен към всички видове.

Алергията към фъстъци може да бъде много опасна, тъй като може да довете и да реакция тип 1 и 2. В леките случаи може да се изпитат симптоми като кожни обриви, треска, зачервяване, подуване, сърбеж и гъделичкане около устата и гърлото, както и стомашен дискомфорт и повръщане. 

Пшеница

 

чести алергии, пшеница

 

Алергията към пшеница засяга 1% от населението и то най-вече деца. ⅔ от засегнатите деца надрастват състоянието до 12-годишна възраст. 

Сред всички чести алергии, това е една, която често се бърка с глутеновата непоносимост (целиакия). И двете са реакция при контакт с храна, но причините за тези реакции са много различни. Алергията към пшеница е в резултат от взаимодействие на протеини в продукта с тялото. Целиакията е автоимунно заболяване, при което се синтезират антитела при контакт с глутен, което резултира в увреждане на повърхността на тънкото черво. 

Соя

Едва 0,4% от населението страда от алергия към соя, но въпреки това тя се нарежда в класацията за чести алергии.

Соята е растение от семейство Бобови заедно с боба, лещата и фъстъците. Изключително рядко е хора с алергия към фъстъците да имат свръхчувствителност и към соя, но обратното всъщност е доста нормално. 88% от алергичните към соя са алергични и към фъстъци. 

Както при много чести алергии, симптомите на алергията към соя са: стискане в гърлото, диария, раздразнен стомах, гадене и повръщане, треска, кашляне, подсмърчане и дори екзема

Сусам 

Последната от всички чести алергии е тази към сусам – семената на растението сусам. Няколко проучвания гласят, че в последните 2 години се забелязва голям ръст на засегнатите по необясними причини. Макар и да е много употребявана съставка за приготвянето на хлебни изделия и дори суши, около 0,2% от световното население страда от тази алергия.

0,2% звучи изключително малко, но всъщност това са близо 16 милиона човека. 

Сенна хрема

 

чести алергии, полен

 

Позната и като алергичен ринит или полиноза, алергията към цветен прашец е най-разпространената алергия в цял свят – между 10-30% от населението на земята страдат от нея. Тя се нарежда в групата на чести алергии, защото 1 на всеки 5 човека в един момент от живота си е изпитвал неприятните симптоми от нея. 

Цветният прашец (полен) е фин прах, който се освобождава от цветята като част от техния репродуктивен цикъл. Той съдържа белтъци, които могат да причинят раздразнение на носите, очите, гърлото, а синусите да се подуят, да се раздразнят и за се зачервят. Типично е за засегнатите хора да изпитват по-леки симптоми с възрастта. 

Но защо сенната хрема е наречeна така? През 19-и век лекар на име Джон Босток нарича състоянието така, защото всеки път, когато влезе в плевнята със сено, носът му започвал да тече и да киха непрестанно. 

 

Заключение

Алергията е свръхчувстителност на тялото към някои вещества (алергени). За повечето хора те не причиняват реакции, но когато алергичен човек се докосне, инжектира, консумира или помирише някое вещество, тялото му реагира и започва да се “бори”. Може да откроим 10 чести алергии. Повечето от тях са към храна и хранителни продукти, но най-разпространената алергия е сенната хрема. Симптомите на всички те са близки. За съжаление в някои тежки случаи алергичните реакции могат да причинят смърт. 

 

 

Често задавани въпроси

Какво представлява алергията?

Алергията е свръхчувстителност към някои вещества – тялото се активира, за да "пребори" всъщност безвредните частици.

Как протича алергичната реакция?

Алергичните реакции биват 4 типа, като тип 4 са много леки симптоми, а тип 1 е смърт.

Коя е най-честата алергия?

Сенната хрема е най-честата алергия. Засяга 10-30% от населението на света.

Категории: Здраве|Публикувана: 14.02.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

8fd8f1091606e0bd67bdc2ca0d399c46?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар