Червен ориз: суперхраната, която крие изненади

Съществуват около 120 000 вида ориз. В България най-популярни са бял, кафяв, арборио, басмати, жасминов, но малко се знае за червен ориз. В настоящата статия ще разгледаме именно него, защото той има с какво да ни впечатли.
Чудноватият червен ориз не бива да се бърка с кафяв. Зърната му са значително по-дълги и най-отличителното – червени са на цвят. Това се дължи на богатото съдържание на естествени цветни растителни гликозиди в обвивката – антоциани. Те са водоразтворими и за да се запазят цвета и здравословните му качества, този тип ориз не се бели. Именно люспите му съдържат много полезни вещества.
Текстурата на червения ориз е дъвчаща, а вкусът му е леко орехов, което го прави ароматна алтернатива на белия или кафявия ориз.
Произход на червен ориз
Червен ориз се отглежда в много райони на света, но корените му водят началото си от Азия и Африка. Някои от най-популярните видове ориз са именувани на района, в който се отглеждат:
- Хималайски червен ориз: Индия, Непал
- Тайландски
- Бутански
- Камаргски див червен ориз: област в Южна Франция
- Африкански: Западна Африка
Тези райони предлагат перфектния климат за култивиране на червен ориз и до ден-днешен те са основните производители.
Хранителен състав

Съдържанието на червен ориз е богато на много важни витамини, минерали и макронутриенти. Голяма част от полезните му качества идват именно от люспестата му обвивка. Може да се досетим, че когато белият ориз е лишен от нея, той не може да се равнява по състав на червения.
Количество от 100 г червен ориз съдържа:
- 110 калории
- 23 г въглехидрати
- 2,5 г белтъчини
- 0,5 г мазнини
- 4 г фибри
Ако се обели, оризът ще загуби много фибри. Нека не забравяме, че той е богат и на витамини и минерали:
- Желязо: поддържа оптимален живот на червените кръвни телца и предпазва от анемия
- Магнезий: необходим за функцията на мускулите и нервната система
- Цинк: подпомага имунната система и заздравяването на рани
- Манган: спомага за добра функция на костите и метаболизма
- Витамини Б (Б1, Б2, Б6, Б9): важни за нивата на енергия и мозъчната дейност
Голяма част от тях се намират в обелката, затова е важно червен ориз да не се бели преди да достигне до нас.
Какви ползи носи за тялото?
Червеният ориз има определени ползи за здравето, поради които си заслужава да бъде част от нашето пълноценно хранене.
Влияе положително на нивата на кръвна захар
Чудноватия червен ориз има нисък гликемичен индекс (около 54). Това означава, че има слабо влияние върху кръвната захар и е подходящ за хора с диабет или риск от такъв. Ниският гликемичен индекс е важен за контрол на кръвното налягане и висок холестерол. Приемът на такива храни повишава “добрия холестерол”.
Спомага здравето на белия дроб

В 100 г сварен червен ориз съдържат близо 100 мг магнезий. Това е около 30% от необходимия дневен прием за възрастен човек. Магнезият е оптимален за хора с астма и дихателни проблеми. Това е така, защото разширява обема на белия дроб, подобрява и регулира дишането, но подобрява и консумацията на кислород и циркулацията по цялото тяло.
Подобрява плътността на костите
Червен ориз се препоръчва за хора над 40-годишна възраст, защото помага за борбата срещу артрит и остеопороза. Това се дължи на голямото количество калций, манган и магнезий. Манганът спомага за производството на колаген, който е изключително важен за силата на костите и тяхната гъвкавост. Дефицитът на магнезий може да причини по-слаби кости и съответно по-голям риск от остеопороза.
Къде се използва червен ориз?
Чудният червен ориз се използва в много различни кухни по света, сред които са:
- Азиатска: използва се в приготвянето на къри, оризови купи, бъркани ястия на тиган
- Индийска: в ястия като доса с червен ориз, идли, пулао
- Френска: в средиземноморски салати
- Африканска: в задушени ястия
В България червен ориз не е много разпространен, но спокойно може да бъде здравословна алтернатива на класическия бял ориз.
Как се готви?
Червен ориз се готви по-дълго от белия. Ето как да го сварим правилно стъпка по стъпка:
- Около 250 г червен ориз се измиват добре, за да се премахнат мръсотията и нишестето.
- Накиснете за 30 минути до 1 час, за да се съкрати времето за готвене.
- Поставете на котлона около 500 мл вода. Правилото е следното – на всяка чаша ориз се падат по 2 чаши вода.
- Оставете да къкри за 30-40 минути, докато водата попие.
- Оставете да постои за 5 минути и след това е готов за готвене.
По този начин може да свари ориза, за да се приготвят с него салати, ястия на тиган, задушено и т. н.
Рецепта за салата с червен ориз и фета сирене

Червен ориз може да се използва в салати. Ето как да си приготвите една питателна и вкусна такава.
Необходими продукти
Разделяме продуктите на 2 части за улеснение.
За салатата:
- 230 г червен ориз
- 200 г фета сирене
- 2 средни глави лук
- 50 г рукола
- 3 пресни зелени лука
- сол
- черен пипер
За целта ще ни е необходим тиган с капак.
За дресинга:
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 1 с. л. балсамов оцет
- 2 ч. л. екстра върджин зехтин
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- Сварете близо 570 мл вода.
- В тиган изсипете ориза и 1 ч. л. сол, а след това го залейте с врялата вода. Оставете на котлона да къкри, поставете му капак. Трябва да се готви по този начин в продължение на поне 40 минути.
- След като това време мине, не премахвайте капака. Изключете котлона и оставете да постои така за поне 15 минути.
- През това време пригответе дресинга – накълцайте на ситно чесъна, добавете половин ч. л. сол и скълцайте в хаванче до получаване на пюре.
- Добавете горчицата, след това оцета и черен пипер на вкус. Не спирайте да смесвате тези съставки в хаванчето. Добавете и зехтина. Не спирайте да бъркате до получаване на хомогенна смес.
- Преместете сготвения ориз в чиния за сервиране, посипете по него дресинга. Когато изстине, добавете към него руколата, както и двата вида лук наситнени.
- Преди да сервирате намачкайте и фетата отгоре.
Приятен апетит!
За кого е подходящ?
Червен ориз може да се хапва от много хора. Най-подходящ е в менюто на:
- Диабетици: заради ниския си гликемичен индекс
- Хора, които искат да свалят тегло: заради богатото съдържание на фибри
- Атлети и спортуващи: доставя ефикасна енергия
- Вегани, вегетарианци: напълно природен продукт
- Хора, които страдат от проблеми на храносмилането: поради богатото съдържание на фибри, които отговарят за правилното храносмилане
- Хора с анемия: конкретно с желязодефицитна анемия
Разбира се, червен ориз може да намери място в кухнята на всеки, който търси по-здравословна алтернатива пред белия ориз.
Заключение

Червеният ориз е богат на нутриенти и има чуден вкус, който белият ориз не може да предложи и има много ползи за тялото. Независимо дали искаме да подобрим здравето на сърцето, белия дроб или просто се стремим към здравословно хранене, то може лесно да внедрим червен ориз в диетата си. Той е популярен по цял свят неслучайно.
Често задавани въпроси
По-здравословен ли е червеният ориз от белия?
Да, червеният ориз съдържа повече фибри, антиоксиданти и основни хранителни вещества, което го прави по-полезен от белия ориз.
Могат ли диабетиците да ядат червен ориз?
Да, червеният ориз има по-нисък гликемичен индекс от белия, което помага за регулиране на кръвната захар.
Колко време се готви червеният ориз?
Обикновено приготвянето на червен ориз отнема около 30-40 минути, в зависимост от това дали е накиснат предварително.
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Страхотните хранителни профили на различни ценни семена осигуряват многобройни ползи за здравето.
Семената от чия (чиа) са богати на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, минерали и фибри, затова са и една
Хапването на киноа е все по-разпространено и с добра причина - тя е особено полезна за здравето ни.







