Черна малина – кой е този плод?

Обновена: 29.04.2025|
5 мин. четене
Черна малина.

Черна малина е плод, който е по-сладък от другата малина, която добре познаваме и има същия цвят като този на къпината, но се различава вкусово и от нея.

Какво е черна малина?

Черна малина е вид горски плод, който често се бърка с къпина, поради тъмно лилавия си почти черен цвят. Вкусът й е по-сладък от този на познатата ни малина и има лек винен послевкус. Този вид малина произлиза от Северна Америка и предпочита по-хладен климат и се берат през юли.

Как да различим черна малина от къпина?

 

черна малина

 

Черната малина често се бърка с къпина, но те са два различни вида плодове. Един от начините да се различат е по храста. Къпиновият храст е по-бодлив от този на черната малина, въпреки че има сортове къпини, които нямат бодли.

Най-лесно можем да ги разграничим след като са откъснати. При плодът на черна малина сърцевината остава куха, като тази на обикновената малина. Онази малка, бяла, остра част от плодчето остава върху стъблото, там откъдето е откъсната. Докато при къпината целият плод се отделя от стъблото и може да има малка зелена или бяла дръжчица.

Друга същинска разлика е, че плодът на черна малина е покрит с малки бели власинки, докато къпините са гладки и лъскави. И двата вида плодове са меки, когато са добре узрели. Черната малина е по-нетраен плод от къпината, поради кухината си и е добре да се консумира в по-кратки срокове, след като е откъсната. Вкусово също се различават, тъй като къпините са по-тръпчиви и кисели, докато черните малини са дори по-сладки от обикновените малини.

 

Хранителни стойности 

 

хранителни стойности на черна малина

 

Черната малина е полезен плод, богат на витамини и минерали. В 140 г черна малина се съдържат следните хранителни стойности:

Калории 70
Протеин 2 г
Мазнини 1 г
Въглехидрати 16 г
Фибри 9 г
Витамин Ц 35 мг

 

Основното предимство на плодовете черна малина е високото съдържание на желязо, по този показател превъзхождат останалите плодове. 

В черните малини се съдържа два пъти повече елагова киселина от тази в ягодите и три пъти повече от наличната в орехите.

Здравни ползи от черна малина

Плодовете черна малина са много полезни за организма ни и са добър избор за свеж плод, който да консумираме. За жалост, не са толкова широко разпространени и по-често могат да бъдат намерени замразени, но дори в замразено състояние имат здравословни ползи за тялото ни.

Подпомагат здравето на сърцето и регулират кръвната захар

 

черна малин аза здраво сърце

 

Редовната консумация на черна малина може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система. Те съдържат фибри и полифеноли, които помагат за понижаването на нивата на „лошия“ холестерол и кръвното налягане. По този начин се намалява риска от сериозни здравословни състояния като атеросклероза и инфаркт. ​

Черните малини регулират кръвната захар благодарение на високото си съдържание на фибри и ниският си гликемичен индекс. Фибрите забавят усвояването на въглехидратите, като предотвратяват рязкото покачване на глюкозата в кръвта след хранене. Освен това, антоцианините в плода подпомагат по-добрата чувствителност към инсулин, което улеснява навлизането на глюкозата в клетките и поддържа стабилни нива на кръвната захар.

Противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства

Антоцианините в плодовете черна малина имат силни противовъзпалителни ефекти. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма, което е ключов фактор при развитието на много хронични заболявания, включително артрит и сърдечни болести. ​

Богатото съдържание на витамин Ц в черната малина укрепва имунната система, подпомагайки защитата на организма от инфекции. Витамин Ц също така стимулира производството на бели кръвни клетки и подобрява функцията на имунните клетки. ​

Подобрява храносмилането

 

здраволсловни ползи от черна малина за храносмилане

 

Плодовете черна малина са нискокалорични и са отлични източници на фибри, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и храносмилателния тракт. Порция от 140 г на ден осигурява повече от една трета от необходимия прием за това хранително вещество за възрастен организъм. Фибрите насърчават редовното изхождане, предотвратяват запек и поддържат здравословен баланс на чревната микрофлора.

Намаляват риска от хронични заболявания

В черната малина се съдържат полифеноли. Тези растителни съединения имат антиоксидантни свойства, които помогнат за защитата на клетките от оксидативно увреждане. По този начин те помагат за намаляване на риска от определени хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Антоцианините са вид полифенол, който придава мастиленочерен цвят на черните малини и могат да предпазят клетките от мутация и превръщане в ракови клетки. Според изследвания черните малини могат да имат антиракови ефекти, благодарение на високото съдържание на антоцианини и елагова киселина. Тези съединения могат да инхибират растежа на ракови клетки и да намалят риска от някои видове рак. ​

Също така черните малини подпомагат предпазването от хронични заболявания благодарение на високото съдържание на витамин Ц, фибри и други антиоксиданти. Тези вещества неутрализират свободните радикали, намаляват оксидативния стрес и възпалението – два ключови фактора за развитието на заболявания като сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, рак и невродегенеративни състояния. Така редовната им консумация може да бъде естествена профилактика срещу множество хронични състояния.

Женско здраве

Черните малини са естествен лек за менструални болки. При лечение на безплодие и други гинекологични заболявания може черните малини да се консумират като допълнителен естествен лек за тези състояния. Жените с проблеми с менструалния цикъл, може да ги приемат под формата на чай, за да се нормализира менструацията им.

 

Противопоказания

При прекомерна консумация плодовете черна малина може да окажат неблагоприятно въздействие при хора със стомашни проблеми. Хората, които страдат от гастрит е добре да ги избягват, поради дребните семчици, които се съдържат в плодчетата, тъй като те могат да раздразнят лигавицата на стомаха.

При състояния на язва също е добре да се избягва консумацията им. Камъни в бъбреците, подагра са други заболявания, при които приемът на черна малина може да окаже лошо въздействие. Хората със склонност към алергии е добре да се консултират с лекар преди да консумират черна малина. 

Листата на черната малина също може да окажат неблагоприятно въздействие, тъй като може да намалят действието на някои лекарства. Може да влошат синдрома на раздразнените черва, ако вече имаме поставена такава диагноза, както и да увеличават риска от образуване на камъни в бъбреците.

 

Как да консумираме?

 

сладко от черна малина

 

За консумиране прясната черна малина е много вкусна и сладка, но тъй като е много мек и нетраен плод, трябва да се съхранява в хладилник и не издържа повече от 2-3 дни. Черната малина може да се добави към свежи зелени салати за сладост, както и като топинг на различни овесени ядки и кисело мляко. Черната малина е изключително подходящо допълнение към плата със сирена и кашкавали. 

Плодовете черна малина се продават и замразени и могат да се използват в различни сладкиши или да се направят на конфитюр. Под формата на конфитюр може да го съхраним по-дълго време и да му наслаждаваме през цялата година.

 

Заключение

Черната малина се отличава с наситен тъмен цвят и високо съдържание на антоцианини. Тя предлага редица ползи за здравето – силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, може да подпомогне сърдечно-съдовата система, храносмилането и да нормализира нивата на кръвната захар. 

Любопитно е, че черната малина често се бърка с къпината, макар да е ботанически различно растение. Включването на плода в хранителния режим е вкусен и природен начин за подкрепа на цялостното здравословно състояние на организма ни.

Често задавани въпроси

Къпината и черна малина един и същ плод ли са?

Къпината не е същият плод като черна малина. Често срещана заблуда е, че двете наименования отговарят за едно и също растение, но всъщност това не е така. Те си приличат по цвят и форма, но вкусово се различават, както и по хранителен състав.

За какво е полезна черната малина?

Плодът на черна малина е полезен за здравето на сърцето, регулира кръвната захар, добър имуностимулатор е, подобрява храносмилането и може да бъде превенция за тежки хронични заболявания. 

Рядко ли се среща черна малина?

Черната малина е сравнително рядка. Черните малини дават плод само няколко седмици през лятото, а плодовете са едновременно крехки и много нетрайни. Храстът на черна малина дава много малко плодове и не издържа много сезони.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 29.04.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

84b0d9718f97ecd590622ac66a21c5bdfa8cb27339245d7c9e6067d46b19ea20?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар