Чай от ройбос може да защити организма от различни заболявания. Освен наименованието му, вкусът му също е екзотичен. Той е изключително ценен продукт, особено от местните от родното си място – Южна Африка.

 

Какво представлява чаят от ройбос?

Напитката чай от ройбос е напълно натурална, наричана още „чай от червен храст” или „червен чай”, и предоставяща множеството ползи за организма.

Прави се от храста ройбос – Aspalathus linearis, който е родом от региона Седерберг в Южна Африка. Името „ройбос“ идва от африкаанс – Afrikaans, и означава „червен храст“. Това е заради игловидните листа на растението, които стават червени, когато ферментират или се изсушават.

Чаят от ройбос е известен, освен с ползите си, със сладкия си аромат, мекия си и леко орехов вкус. Често се консумира самостоятелно, но се използва и като допълнителна съставка за направата на различни ароматизирани чайове.

zdrav sun 400
zdrav sun 600

Листата на ройбос обикновено се берат през топлите летните месеци в Южна Африка, което е между януари и март в южното полукълбо. Това е периодът, в който растенията са в своя пик на растежа и листата са най-подходящи за бране.

Любопитно е да се отбележи, че растението ройбос може да се бере няколко години подред, за разлика от повечето традиционни чаени растения, които се берат ежегодно. Ройбосът има способността да се регенерира, което позволява бране на няколко реколти.

 

Произход и история

Местното население на Южна Африка – Khoisan, по-конкретно племената San и Khoi, имат дълга история за използване на растението ройбос поради лечебните му свойства. Те събирали и варили листата, за да направят билкова инфузия.

Европейците попаднали на ройбос за първи път през 18-ти век. Европейски изследователи и ботаници, като Карл Тунберг, наблюдавали как местните използвали чай от ройбос и го документирали.

Отговорникът за комерсиалното използване на чай от ройбос е Бенджамин Гинсбърг – руски имигрант, който през 20-ти век осъзнава потенциала на растението и започва да го култивира по-мащабно.

С течение на времето ройбосът добива популярност и сред южноафриканците и по-широкия международен пазар. Ентусиастите на чай по света биват привлечени от уникалния му вкус, безкофеиновата му природа и ползите за здравето, които предоставя.

През 2013 г. ройбосът става защитено географско указание (ЗГУ) от Европейския съюз. Това признание помага за защитата на името „ройбос“ и гарантира, че само чай, произведен в конкретния географски регион на Южна Африка, може да бъде етикетиран като такъв.

Днес ройбосът е важна и голяма селскостопанска индустрия в Южна Африка, особено в провинцията Западен Кейп. Растението се отглежда и обработва във ферми, бива изнасяно в различни страни, за да радва с вкуса и ползите си хора по цял свят.

 

Има ли полезни свойства?

 

Чай от ройбос листа - ползи.

 

Има защо този чай да бъде толкова ценен от африканците и много други хора по света. Ройбос придобива популярност в световен мащаб поради своите ползи за здравето и гъвкавост. Ето някои от тях.

 

Силен антиоксидант

Чай от ройбос съдържа различни видове антиоксиданти, включително аспалатин и нотофагин. Те помагат значително с борбата срещу свободните радикали в организма, като предпазват клетките от оксидативен стрес и потенциални увреждания. Благодарение на антиоксидантите, ройбосът има и потенциал да забавя процесите на стареене.

 

Противовъзпалително “оръжие“

Хроничните възпаления са свързани със заболявания като сърдечни такива, диабет и някои видове рак. Счита се, че чай от ройбос има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат на тялото да се справи и предотврати възпаленията.

 

Подпомага храносмилането

Противовъзпалителните му свойства могат да допринесат и за храносмилателни проблеми. Смята се, че помага при храносмилателен дискомфорт, стомашни спазми, лошо храносмилане или диария.

 

Спокойствие и сън

 

Чай от ройбос за спокойствие.

 

Консумацията на чай от ройбос има благоприятен ефект върху централната нервна система. Много често той се консумира поради успокояващите и релаксиращите ефекти. В състава си има магнезий и калций, известни с това, че успокояват и подобряват качеството на съня.

 

Подкрепа за сърцето

Установено е, че чай от ройбос има потенциални положителни ефекти върху сърдечно-съдовата ни система. Може да бъде от полза за регулиране на кръвното налягане, подобряване на липидния профил и кръвта, чрез намаляване на “лошия“ – LDL, холестерол и повишаване на “добрия“ – HDL. Тези ефекти, в комплект с действието на антиоксидантите, могат да допринесат за едно по-здраво сърце.

 

Баланс за кръвната захар

Все още протичат изследвания, но е открит потенциал, че чай от ройбос може да подобри инсулиновата чувствителност и глюкозния метаболизъм. Което се явява като особен плюс за хората, страдащи от диабет, или за тези, предразположени към такъв тип заболявания.

 

Хидратация без калории

Тъй като чай от ройбос е безкофеинова, натурална, без захари напитка, се приема за страхотна алтернатива на сладките напитки, пълни със захари. Естественият чай може да се консумира както топъл, така и студен, заедно с мед или подсладител стевиола например.

 

Потенциални противоракови функции

Проучвания, направени до момента, установяват обещаващи резултати за тази функция на чая. Има намерени съединения в чай от ройбос, които показват антитуморна активност и могат да помогнат за инхибиране на растежа на раковите клетки.

 

Безопасен ли е?

 

Чай от ройбос - жена го държи.

 

Преди да добавим чай от ройбос в режима си и особено преди да започнем да го използваме за лечение на определени заболявания, както и при прием на лекарства, трябва да се консултираме със здравен специалист за съвет и насоки.

Нежеланите реакции при консумацията на чай от рой бос обикновено са редки, но има случай, в които някои хора могат да изпитат странични ефекти.

 

Стомашно-чревни разстройства

При приема на прекомерни количества чай от ройбос, някои хора могат да изпитат симптоми като диария и разстроен стомах. Ако изпитаме храносмилателен дискомфорт след консумацията му, е най-добре да намалим дозата или да го спрем изцяло.

 

Алергични реакции

Въпреки че е рядко срещано, някои хора са алергични или чувствителни към определени ботанически продукти или растения. Ако опитваме чай от ройбос за първи път, е препоръчително да бъдем внимателни. Особено, когато сме наясно за алергия към растения от семейство Fabaceaeбобови.

 

Бременност или кърмене

Въпреки че чай от ройбос се счита за безопасен за бременни и кърмачки, все още няма достатъчно изследвания, с които напълно да се потвърди. Затова преди консумацията на чая в такава ситуация е желателна консултацията с лекар за потвърждение и насоки.

От съществена важност е да се уверим, че чаят ройбос, който консумираме, се доставя от реномирани марки и не съдържа никакви добавки или съставки, които могат да ни безпокоят лично.

 

Как да си го приготвим?

 

Чай от ройбос - рецепта.

 

Приготвянето на чай от ройбос е изключително лесен процес, състоящ се от 5 стъпки. Може да си набавим ройбос от специални магазини, физически или онлайн.

Необходими продукти:

  • 2 ч. л. насипен ройбос
  • 200 мл вода
  • Подсладител или аромат по избор

 

Начин на приготвяне:

  1. Изливаме водата в тенджера или чайник и оставяме на котлона да заври.
  2. Поставяме листата от ройбос във филтър за чай в 1 чаена чаша.
  3. Заливаме листата с врялата вода и оставяме чаят да се накисне от 5 до 7 минути (зависи от това колко концентриран го желаем).
  4. Когато мине времето, изваждаме цедката с листата, подслаждаме със стевиола или друг подсладител по желание и готово.

Ако нямаме сушен ройбос, винаги може да използваме готови пакетчета. Също така може да се прибави и малко мляко, прясно или ядково.

 

Заключение

Освен екзотичното си име, чаят от ройбос носи екзотичен вкус и ползи за организма. Родната му страна е Южна Африка и е много ценен там и до днес.

Популярен е по цял свят, помага и намалява риска при някои заболявания. Той е нискокалоричен, естествен продукт и не съдържа кофеин. Подходящ е за консумация преди лягане.

Все още се изследват ползите и страничните му ефекти, но за момента е потвърдено, че рядко могат да се получат нежелани реакции от консумацията на чай от ройбос, когато е в нормални количества, разбира се.

Въпреки това, ако сме бременни, с алергии, страдаме от някои заболявания и приемаме лекарства, е най-добре да се консултираме с лекар.

 

Какво е ройбос?

Ройбос е храст – Aspalathus linearis, който е родом от региона Седерберг в Южна Африка. Името „ройбос“ идва от африкаанс – Afrikaans и означава „червен храст“.

Какво е чай от ройбос?

Чай от ройбос е напълно натурален, наричан е още „чай от червен храст” или „червен чай” е напитка, предоставяща множеството ползи за организма.

Как да си направим чай от ройбос?

Прави се на принципа на обикновен чай.

Полезен ли е ройбосът?

За някои от функциите му все още протичат изследвания, но има потенциални ползи за имунната система, действа противовъзпалително, съдържа много антиоксиданти и още.

Публикувана: 21 август 2023 в 15:02 | Категория: Билки