Бронхиолит – какво трябва да знаят родителите

Обновена: 07.03.2024|
Бронхиолит, симптоми и лечение.

Бронхиолитът е възпалително заболяване, което води до запушване на бронхиолите (най-малките белодробни разклонения). Въпреки че може да се появи по всяко време, у всеки човек, болестта се развихря през зимата и най-често поразява деца под 2-годишна възраст.

Тук ще намерите полезна информация за причините и проявите на бронхиолита, начините за лечение и профилактиката му.

 

Причини за бронхиолит

Болестта се провокира от различни вируси, по-рядко от токсични агенти. При 60 до 80% от пострадалите бронхиолитът е резултат от зараза с респираторно-синцитиален вирус (RSV).

В останалите случаи се дължи на:

 • риновируси
 • аденовируси
 • метапневмовируси
 • грипни, парагрипни и други микроскопични агресори

Няма данни за бактериален причинител на тази инфекция.

Бронхиолитът е по-чест при бебета, които не са кърмени или се отглеждат в многодетни семейства. Предава се по въздушно-капков път при кихане и кашляне, както и чрез предмети.

Източник на болестта са предимно деца, посещаващи ясли, градини или училища.

 

Има ли разлика между бронхиолит и бронхит?

 

Бронхиолит, симптоми и лечение.

 

И двата медицински термина – бронхит и бронхиолит, са близки по звучене. С тях се означава възпалителен процес в белите дробове.

 • Бронхиолитът поразява най-малките белодробни разклонения, а негови най-чести жертви са деца под 2-годишна възраст.
 • Бронхитът уврежда широките, централни дихателни пътища, засягайки по-големи деца, тинейджъри, също и възрастни хора.

 

Какви са симптомите при бронхиолит?

Времето от началото на тази инфекция до първите й прояви е около 7 до 10 дни. Бронхиолитът започва като настинка с хрема, кихане, лека кашлица и запушен нос. Телесната температура обикновено е нормална (36,5°C) или леко повишена (37,5°C).

След няколко дни от появата на първите симптоми състоянието може да се влоши като се засили кашлицата и се появяват хрипове. Дишането се ускорява. Възникват задух и тахикардия (учестена сърдечна дейност).

Някои бебета започват да се затрудняват при сучене и преглъщане.

 

Кога е необходима спешна медицинска помощ?

 

Бронхиолит, симптоми и лечение.

 

Родителите трябва незабавно да позвънят на телефон 112 при появата на един или няколко от следните симптоми:

 • тежки пристъпи на кашлица
 • синкав оттенък около устните и върховете на пръстите, което е сигнал за сериозен проблем в дихателните пътища
 • прекалена бледност на кожата, особено на лицето поради намален приток на кръв
 • отказ от пиене на вода или приемането й в количества, които са по-малки от нормалното
 • плач без сълзи
 • уриниране по-рядко от нормалното
 • силно безпокойство или унесеност

 

Бронхиолит и астма – има ли връзка?

Открита е зависимост между бронхиолита в ранното детство и развитието на астма в по-късна възраст.

При децата, постъпили в болница за лечение на тежък бронхиолит, е установен висок риск от развитие на хрипове още през първите 10 години от живота им.

Но това не е единствената причина за появата на астма. Значение имат и други фактори – наследствено предразположение, дразнители от околната среда, включително тютюнев дим и редица още токсини.

 

Бронхиолит и други заболявания

Инфекцията, която възпалява и запушва бронхите, протича много тежко при деца и възрастни, когато се развива върху фона на следните болестни състояния:

 • хронично белодробно нарушение (често се случва при недоносени деца със затруднено самостоятелно дишане, реанимирани чрез респиратор)
 • кистозна фиброза (наследствено заболяване, свързано с появата на необичайно гъста и лепкава слуз, която блокира дихателните пътища)
 • вродено сърдечно заболяване
 • имунна недостатъчност
 • злокачествено тумор, срещу който е приложена химиотерапия
 • състояние след трансплантация на орган или костен мозък

 

Как се диагностицира бронхиолитът?

Водещи при диагностиката са външните прояви на пострадалия. Може да се направят кръвни изследвания и рентгенова снимка на гръдния кош.

Ако е необходимо, се прилагат тестове, чрез които се идентифицира вирусът – причинител на бронхиолита. За целта най-често се вземат секрети от гърлото. Тежестта на заболяването и рискът от усложнения се преценяват от лекар и според тях специалистът решава дали детето се нуждае от хоспитализация или може да остане на поддържащо лечение у дома.

 

Каква е терапията?

Няма специфично лекарство срещу RSV или други вируси, които причиняват бронхиолит. Лечението е насочено към поддържане на общото състояние до изчезване на симптомите.

Срещу повишената температура се прилагат парацетамол или ибупрофен при деца на възраст над 6 месеца. Тези медикаменти са подходящи и поради факта, че спират възпалението и болката. Задължително е обаче да се приемат при строго спазване на лекарските изисквания или указанията в листовката към съответния фармацевтичен продукт.

Някои педиатри са на мнение, че въпросните лекарства не бива да се изписват, когато телесната температура е под 39°C.

Антибиотиците не са ефективни, тъй като бронхиолитът е вирусна инфекция. Ползват се само при възникнали усложнения като отит, бактериална пневмония и други. В тежките случаи пациентът трябва да постъпи в болницата, където му се прилагат интравенозни вливания и терапия с кислород.

 

Домашни подходи срещу бронхиолит

 

Бронхиолит, симптоми и лечение.

 

Ако лечението се извършва у дома, много важно е да се записва по часове приемът на течности от болния, както и диурезата му (отделянето на урина). При настъпило забавяне на диурезата е задължително да се търси лекарска помощ.

Правилно е пострадалият да се храни често и по малко. Ястията трябва да се приготвят у дома от пресни продукти, като се поставя акцент върху плодовете и зеленчуците.

Налага се също носната лигавица да се почиства няколко пъти на ден с физиологичен разтвор или спрей със солена вода. Ползват се и капки за нос, но задължително препоръчани от лекар за конкретния пациент.

Никога не прилагайте капки без рецепта, с различни активни съставки, които може да се окажат неподходящи при бронхиолит.

Идеален метод за възстановяване на дихателната лигавица са инхалациите. Извършват се чрез специален уред (инхалатор) и физиологичен разтвор от аптеката. По лекарско предписание към разтвора може да се добавят медикаменти за разширяване на дихателните пътища.

Инхалациите помагат за втечняване на секретите и така ускоряват изчистването на дихателните пътища. Обикновено бронхиолитът продължава две до три седмици.

 

Пет предпазни правила

 

Бронхиолит. Възстановяване след бременност. Затлъстяването при децата. Пуерпериум. Витамини за деца.

 

 1. Проветрявайте редовно помещенията, в които пребивавате вие и децата ви. Избягвайте тютюнопушенето у дома, защото никотинът и другите химикали в цигарения дим значително увеличават риска от дихателни заболявания.
 2. Измивайте често ръцете си със сапун и вода, особено преди контакт с бебета и подрастващи. Миенето трябва да се извършва старателно за минимум 15 секунди. След това изплаквайте ръцете обилно с вода и ги подсушавайте добре с еднократни хартиени кърпи.
 3. Когато нямате достъп до чешмяна вода и сапун, използвайте алкохолни антисептични разтвори като алтернатива на измиването.
 4. Ако вашето дете е засегнато от бронхиолит, изолирайте го вкъщи. Така вирусната инфекция няма да се разпространи сред други хора, а детето ви ще е защитено от евентуална допълнителна зараза, която би утежнила състоянието му.
 5. Имайте предвид, че на високорисковите бебета (недоносени, със сърдечни нарушения или други проблеми) може да се приложи ваксина, насочена срещу RSV, която е одобрена в Европейския съюз.

Какво е бронхиолит?

Възпалително заболяване, което води до запушване на бронхиолите (най-малките белодробни разклонения).

Кой е застрашен от бронхиолит?

Въпреки че може да се появи по всяко време, у всеки човек, болестта се развихря през зимата и най-често поразява деца под 2-годишна възраст.

Какви са причините за развитие на бронхиолит?

Болестта се провокира от различни вируси, по-рядко от токсични агенти. При 60 до 80% от пострадалите бронхиолитът е резултат от зараза с респираторно-синцитиален вирус (RSV).

Какви са симптомите?

 Бронхиолитът започва като настинка с хрема, кихане, лека кашлица и запушен нос. Телесната температура обикновено е нормална (36,5°C) или леко повишена (37,5°C). Състоянието може да се влоши като се засили кашлицата и се появяват хрипове.

Каква е терапията?

Лечението е насочено към поддържане на общото състояние до изчезване на симптомите. Някои педиатри са на мнение, че въпросните лекарства не бива да се изписват, когато телесната температура е под 39°C. Антибиотиците не са ефективни, тъй като бронхиолитът е вирусна инфекция. Идеален метод за възстановяване на дихателната лигавица са инхалациите.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.01.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:19 | Публикувана: 18 януари 2023 в 14:28 | Категория: Здраве