Отит – възпаление на ухото и защо се обостря през лятото

Обновена: 19.01.2024|

Лятото е сезонът, в който нашето желание за повече емоции и време навън нараства. Това включва повече почивки и разходки, повече забавления и усмивки, докато изведнъж не започнем да усещаме странен дискомфорт.

Обикновено учудването е голямо, когато установим, че имаме отит – възпаление на ухото, и то точно тогава, когато не ни се иска. Затова и днес ще поговорим за това.

 

Какво представляват ушните възпаления?

Ушните възпаления са още познати като медицинска диагноза отит. Различните възпаленията на ушите се характеризират по няколко фактора: коя част на ухото засягат, както и по интензитета и динамиката си на протичане. 

Възпаление на ухото може да възникне след редица фактори. Сред тях са:

 • Нараняване на главата и/или ушната мида.
 • Простуда.
 • Остро вирусно заболяване.
 • Недостатъчна грижа за ушната хигиена.
 • Задържане на вода между отделните елементи на ухото.

Обикновено симптомите при възпаление на ухото зависят от интензитета му, както и кои части на ухото засяга отитът. Най-честитите включват:

 • Зачервяване и оток на ушната мида.
 • Отделяне на рядка ушна кал или течност (още известен като оторея).
 • Сърбеж, дразнене.
 • Усещане за чуждо тяло вътре в ухото.
 • Болка със среден интензитет.
 • Намаляване на слуха.

Накратко казано, отитът може да бъде вътрешен, външен или среден, както и остър или хроничен.

Независимо за кой вид обаче става дума, е важно едно: бързото взимане на правилните мерки!

Особено що се отнася до вътрешния отит, последиците могат да бъдат сериозни в дългосрочен план, ако не приложите лечение. А от друга страна, така ще предотвратите и превръщането на състоянието в хроничен проблем.

 

Защо през пролетта и лятото ушните възпаления са толкова чести?

 

Възпаление на ухото.

 

Когато говорим за ушни възпаления, един от ключовите фактори е околната среда. Това включва и какви бактерии и микроорганизми ни заобикалят. 

През лятото обаче някои от тях могат да попаднат и в ушите ни – обикновено чрез водата в спа комплексите, морето и басейните. 

Добре известно е, че дните по време на почивките преминават предимно на плажа или край басейна. Там е влажно, което предразполага към развитието на повече микроорганизми.

Тази почивка се редува с къпане, за да отмием солта/хлора/други вещества, които остават по кожата ни след море/басейн. Така влажността се задържа в ушите ни, като става прекрасна среда за развитието на инфекции и бактерии – особено ако не сме измили внимателно външната част на ухото. 

Следващ фактор е почистването. Той изобщо не е за пренебрегване, тъй като от него зависи до каква степен гореспоменатите бактерии и микроорганизми ще имат среда за развитие. Добре известно е обаче, че огромен процент от хората не почистват и подсушават правилно ушите си. 

Най-често допусканите грешки са, че се използват твърде агресивно клечките за уши. Това може да доведе до нараняване на вътрешната част на ухото и дори до щети върху тъпанчето – тънката мембрана, която ни помага да чуваме и “превежда” на мозъка ни какво ни заобикаля.

Дори най-малкото нараняване пък отваря път на микроорганизмите към тялото ни. Налице са възпаленията на ушите. 

Освен това специалистите твърдят, че не бива да се чисти твърде агресивно и естествено образуващата се ушна кал. Тя има защитна роля вътре в ухото ни и задържа прашинки, но и бактерии и гъбички.

Естествено, поради честото почистване през лятото и почивката, количеството й намалява, което също може да предразположи към възпаление на ухото – особено, ако вече имате хроничност на заболяването. 

Не на последно място трябва да обърнем внимание и на околната среда като фактор за потенциално развитие на ушно възпаление. Замърсена с бактерии, химически или биологични отпадъци вода гарантира проблеми с ушни инфекции. Роля играе и чувствителността на организма.

Затова и на хора с хронични ушни инфекции, дерматити, астма, екзема и имунодефицитни заболявания се препоръчва използване на предпазни средства за уши, когато се отдават на почивка, свързана с басейн и/или море.

 

Външен отит

Външният отит засяга ушната мида (външната, видимата част на ухото), както и външната част на слуховия канал. Симптомите на възпалението са болка във външната част на ухото, оторея (течност, която изтича от ухото), както и леко временно заглъхване и нарушеност на слуха.

Специфика на възпалението е, че засяга само едното ухо в по-голямата част от случаите. Засягат се кожата на ушния канал и възпалението не прониква във вътрешността на ухото. 

Външният отит се среща много често при хора, които се занимават с водни спортове: плувци, гмуркачи. Затова и много често може да го срещнете с името “отит на плувеца”.

Освен тях в повишен риск от този вид възпаление на външното ухо са хора, които страдат от екзема на кожата, алергичен ринит и астма. Затова и на хората в тези рискови групи се препоръчва да плуват с шапки, за да предпазят ушите си. 

При правилно лечение външният отит отминава за около четири дни. То включва внимателно и обстойно почистване на засегнатата област и капки за уши. В редки случаи симптомите могат да продължат няколко месеца. Тогава се счита, че става дума за хроничен външен отит.

 

Среден отит

 

Ушна инфекция. Възпаление на ухото.

 

Този вид възпаление на ухото засяга тъпанчето и слуховите костици на ухото. Тъпанчето е фината мембрана, която улавя вибрациите на света около нас и разделя външното и средното ухо. Именно с нея “чуваме”, тъй като тя предава звуковите вълни и информацията за тяхната дължина, честота и сила на мозъка ни.

Средният отит крие заплаха за увреждане на мембраната и начина, по който ухото ни функционира правилно, затова е нужна своевременна медицинска намеса и правилно лечение!

Обикновено средният отит е резултат от друг тип инфекция: бактериална, гъбична или вирусна. Може да бъде вследствие от заболяване на изцяло различно място в тялото ни, но и поради физически или травматични наранявания. 

Средният отит може да бъде негноен, гноен и неуточнен, и отит вследствие на възпаление другаде в тялото. Освен това може да бъде първичен и вторичен. Любопитното е, че първичният среден отит се получава вследствие от излагане на силен шум: над 75 децибела.

Може още да се предизвика от рязка промяна в налягането на тъпанчето, предизвикано от взривове, гръмотевици или бърза промяна в морското равнище (гмуркане, изплуване). 

Вторичният среден отит, от друга страна, се развива вследствие на недобре лекуван външен отит. Възможно е да възникне и като последица от възпаления на горните дихателни пътища и устната кухина.

Важно е да знаем, че ако не се диагностицира правилно, тъй като е замаскиран от основната инфекция, вторичният отит лесно преминава в хроничен и се проявява отново и отново през годините при всяко по-сериозно отслабване на имунната система.

Лечението на средният отит включва добре подбрани медикаменти: обезболяващи, антибиотици, витамини, противовъзпалителни средства, а понякога и стероидни препарати.

В случай на пренебрегване или неправилно лечение може да се стигне до нужда от хирургична намеса, затова е важно ако изпитате някои от следните симптоми, да се свържете своевременно със специалист:

 • Зачервяване и оток на външните части на ухото.
 • Отделяне на секрет от ухото.
 • Сърбеж и дразнене, усещане за тежест и наличието на чуждо тяло в ухото.
 • Шум в ушите.
 • Пулсираща болка в ухото.
 • Заглъхване.
 • Главоболие.
 • Повишена температура.

 

 

Вътрешно възпаление на ухото

Вътрешният отит засяга т. нар. кохлеарен апарат на ухото. Може да го срещнете още с наименованието лабиринтит. Той е често срещано възпаление и може да има остра или хронична форма.

Любопитно и важно в случая е да отбележим две неща: частта от слуховият апарат, който вътрешният отит засяга, е голям около 2 см. Освен това тя не отговаря само за това как и колко чуваме, но и за цялостната ни ориентация в света – там се намира вестибуларният ни апарат. 

Този вид отит се характеризира с палитра от остри и разнообразни симптоми:

 • Силна болка в ухото.
 • Периодично виене на свят с продължителност между 1-2 минути и няколко часа, съпътствани с гадене.
 • Шум в ушите.

Вътрешното възпаление на ухото е опасно, защото може да премине във възпаление в самата черепна кухина и развитие на менингит. Обикновено възниква вследствие на инфекции, гъбички, но и поради нелекувано възпаление на средното ухо. 

Лекува се с антибиотични средства, назначени от специалист. 

Категории: Здраве|Публикувана: 04.08.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 август 2021 в 10:00 | Категория: Здраве