Чернодробна стеатоза – същност и лечение

Обновена: 20.01.2024|
Чернодробна стеатоза.

Черният дроб е химичната лаборатория на тялото, където се извършват над 400 процеса, включително и обезвреждане на токсични вещества. Това е вторият най-голям орган след кожата и има удивителната способност на регенерация.

Въпреки неговата мощност, нездравословният начин на живот е причина за затормозяване на дейността му и може да доведе до състояние, известно като стеатоза и последващи усложнения.

 

Какво наричаме стеатоза на черния дроб?

Чернодробната стеатоза е често срещано състояние на натрупване на мазнини в черния дроб. То е обратимо, но в някои случаи може да прогресира и да възникнат усложнения като цироза и фиброза.

Нормалният черен дроб на възрастен човек може да има до 5% от масата си като липиди.

Черният дроб е органът, в който се метаболизират почти всички хранителни вещества. Тъй като черният дроб разгражда мазнините, той е най-често срещаното място за натрупване им.

В зависимост от причината и степента на натрупване, мастната промяна може да бъде лека и обратима или тежка, което води до необратимо увреждане на клетките и клетъчна смърт.

Омазненият черен дроб се причинява от нарушения в липидния метаболизъм в черния дроб, причинени от различни етиологични фактори.

Чернодробната стеатоза възниква, когато отлагането на мазнини в чернодробните клетки (хепатоцитите) е над 5% от теглото на черния дроб.

Не е задължително омазненият черен дроб да причини увреждане, но в някои случаи излишната мазнина води до възпаление или състояние, известно като стеатохепатит.

 

Функции на черния дроб

 

Чернодробна стеатоза, Метионин, черен дроб, аминокиселина.

 

Черният дроб е сред най-сложно устроените органи, тъй като е натоварен с много отговорни задачи.

Някои от неговите функции включват:

  • Филтрация на цялата кръв и деактивиране и извеждане на токсичните вещества, включително алкохол и наркотици.
  • По време на филтрацията, той също така извежда бактериите от кръвния поток.
  • Производство на жлъчка, спомагаща храносмилателната функция, и извеждането на отпадъчните вещества.
  • Регулира производството на аминокиселините и протеините.
  • Премахва излишната захар от кръвта и съхранява глюкозата под формата на гликоген. При нужда може отново да го превърне в глюкоза.
  • Изпълнява ролята на склад и за множество полезни витамини и елементи като витамини А, Д, К, Б12, желязо, мед и други.
  • Участва в хормоналния обмен.

 

Патологични характеристики

Нормално е в този орган да се съдържат определено количество триглицериди (вид липиди), но когато то се надвиши от 5 до 10% над теглото му, вече говорим за омазнен черен дроб.

Чернодробната стеатоза обикновено протича безсимптомно и има опасност да не се открие навреме.

Влошаването на чернодробната функция се разпознава при наличието на следните симптоми:

  • Умора
  • Коремни болки
  • Слабост и объркване
  • Жълт оттенък на кожата
  • Оток на стъпалата и глезените

 

От какво се причинява чернодробната стеатоза?

 

Чернодробна стеатоза, Инсулинова резистентност. Хранене при омазнен черен дроб. Автоимунен хепатит. Неалкохолна чернодробна болест.

 

Нездравословната диета, включваща прекомерно количество мазнини, заседналият начини на живот или честата употреба на алкохол могат да затруднят чернодробната функция.

В зависимост от етиологията й, чернодробната стеатоза се дели на алкохолна и неалкохолна.

Неалкохолната чернодробна стеатоза се дължи на метаболитно нарушение, като то е тясно свързано с наднормено тегло, повишени нива на триглицериди, диабет тип 2 и дислепидемия (т.е. промяна в липидния профил на кръвта).

Когато има натрупване на мазнини, без наличие на възпаление, състоянието се нарича неалкохолно чернодробна болест (NAFLD), а при начало на възпалителните процеси преминава в неалкохолен статеохепатит (NASH).

Алкохолната стеатоза е първата фаза на алкохолна чернодробна болест (ALD).

 

Рискови фактори, свързани със заболяването

Рисковите фактори, които могат да доведат до чернодробна стеатоза, са :

  • Наднормено тегло и затлъстяване в коремната област
  • Инсулинова резистентност, висока кръвна захар и диабет тип 2
  • Високо кръвно налягане
  • Метаболитен синдром
  • Хипотиреоидизъм
  • Поликистозен овариален синдром
  • Злоупотреба с алкохол
  • Химиотерапия или инфекция

 

Как се лекува?

 

чернодробна стеатоза

 

Заболяванията на черния дроб могат да бъдат предотвратени предимно чрез промяна в начина на живот и хранителните навици.

Редовната физическа активност и спазването на балансирана диета, богата на растителни протеини и ниско съдържание на червено месо, е най-ефективният метод за нормализирането на чернодробната функция.

Често се препоръчва средиземноморската диета, която набляга на много плодове, зеленчуци, зехтин и пълнозърнести храни.

Освен това тя допринася и за редуциране на теглото, както и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно.

Препоръчва се балансиран режим на хранене, тъй като строгата диета може да доведе до бърза загуба на тегло, което допълнително да влоши състоянието.

Сред храните, които е препоръчително да се избягват, спадат:

  • Червеното месо и животинските мазнини, като свинската мас
  • Пържените храни и хидрогенираните растителни масла
  • Пикантни храни и подправки
  • Бяло брашно и сладкиши с добавена захар
  • Газирани напитки с изкуствени подсладители
  • Алкохол

Черният дроб има способността да се възстановява сам чрез клетъчна регенерация, но за спомагане на тази негова способност се използват билкови лекарства и хранителни добавки, сред които витамини Б12, Е и холин (B4).

 

Билки за омазнен черен дроб

 

чернодробна стеатоза

Сред билките се включват следните няколко:

  • Синя жлъчка – стимулира храносмилането и продукцията на жлъчка, като подобрява чернодробната функция. Синята жлъчка, известна още като цикория е сред най-предпочитаните билки в народната медицина при проблеми с черния дроб.
  • Корени от ревен – съща допринася за по-добро храносмилане и по този начин възпрепятства натрупването на излишни мазнини в черния дроб. Ревенът е друго билково средство, използвано при чернодробни проблеми, като подобрява обмяната на веществата и действа противовъзпалително.
  • Бял трън – спомага за намаляване на процесите на възпаление и се използва като съпътстваща терапия при чернодробните заболявания, като омазнен черен дроб, хепатит, цироза и дори рак на черния дроб. Активната съставка в белия трън – силимарин, притежава противовъзпалително, антиоксидантно и хепатопротективно действие.
  • Глухарче – съдържа активни съставки, които се считат за полезни за черния дроб, включително антиоксиданти и възпалителни съединения. Те могат да помогнат при поддържането на здравето на черния дроб.

 

Аюрведични съвети при омазнен черен дроб

Според Аюрведа, черният дроб е в енергията на питта, една от трите енергии в тялото, която е отговорна за метаболизма. Черният дроб е един от основните органи, контролиращи физическите аспекти на питта хумора, като дисбалансът на питта довежда до дисбаланс и на другите две доши – кафа и вата.

В Аюрведа се наблягат главно на храните, които нормализират тези три основни енергии в тялото ни. При омазнен черен дроб е препоръчително да се консумира само прясно приготвена храна, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри.

Сред храните и подправките, които трябва да включите често в диетата си, са:

  • сушени плодове
  • горски плодове
  • круши
  • пъпеш
  • портокал
  • куркума
  • сок от алое вера
  • кориандър
  • мътеница

 

 

Съществуват ли усложнения?

 

Черен дроб детоксикираме.

 

В повечето случаи не се стига до по-сериозни състояния, но ако не се вземат своевременни мерки, са възможни по-тежки дегенеративни състояния като:

  • Статеохепатит – черният дроб започва да се възпалява и подува, като това уврежда неговата тъкан.
  • Фиброза – в резултат на възпалението започват процеси на регенерация, което води до натрупване на съединителна тъкан.
  • Цироза – това е последният стадии на фиброзно увреждане, при което голяма част от здравите клетки са заместени от нефункционални такива.

Цирозата на черния дроб е резултат от тежко увреждане на черния дроб. Анормалната чернодробна тъкан забавя функционирането на черния дроб и може да блокира изцяло чернодробната функция.

Цирозата може да доведе до чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

 

Заключение

Нашият черен дроб се труди неуморно, за да държи организма ни в изправност, вършейки най-тежката и опасна работа. За щастие, стеатозата (в някои случаи и фиброзата) е обратимо състояние, но е предупреждение, че е нужно да бъде променен начинът на живот за в бъдеще.

Важно да се поддържа един здравословен начин на живот, включващ разнообразно хранене и физическа активност.

Какво представлява чернодробната стеатоза?

Чернодробната стеатоза е често срещано състояние на натрупването на мазнини в черния дроб. То е обратимо, но в някои случаи може да прогресира и да възникнат усложнения.

Какви са най-честите причини за възникването му?

Сред най-честите причини за чернодробна стеатоза са наднорменото тегло, богатата на мазнини и бедна на фибри диета, нарушения в обмяната на липидите, преддиабет и диабет тип 2 или злоупотреба с алкохол.

Какви усложнения може да има?

В някои случай чернодробната стеатоза може да прогресира до статеохепатит, фиброза и цироза.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 28.02.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Aнгел 04.04.2024 at 21:07 - Отговор

    Много обстойно обяснение за Стеатозата на черния дроб.Аз съм със алкохолна стеатоза и наднормено тегло.Няколко пъти съм отслабвал и спирал алкохолна. На 48 години съм и искам да се излекува омазненият ми черен дроб. Кръвните изследвания не са в лошо състояние. Сега пия една зелена напитка от зелена ябълка, киви и магданоз….рецепта на Др.Морозов….Уморен съм и ви умолява за съвети

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 февруари 2023 в 10:31 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни