Протеолитични ензими – действие и значение

Обновена: 06.03.2024|
Протеолитични ензими.

Както подсказва името им, тези ензими са свързани с протеините, или белтъчините. Тяхната роля е да разграждат протеините, които се откриват във и върху тялото ни. Произвеждат се естествено във всички живи организми. Имат редица ползи за тялото при допълнителен прием.

 

Какво разбираме под протеолитични ензими?

Тези ензими разграждат белтъчините в тялото ни. Това може да е от помощ при проблеми с храносмилането, както и при наранявания, съпътствани от подуване и болка. Поради тази причина тези ензими се използват в различни добавки и медикаменти за облекчаване на различен вид дискомфорт.

Други имена за тези ензими са пептидази, протеази и протеинази. Трите основни ензима са пепсин, трипсин и химотрипсин, но има и други вариации. Наричаме ги протеази, тъй като разграждат протеините. Съединенията, които могат да разградят другите макронутриенти се наричат ‘амилаза’ (за въглехидратите) и липаза (за мазнините).

Разграждането на протеините в тялото чрез химическо разкъсване на пептидната връзка е процес, който наричаме протеолиза.

Източници на протеолитични ензими

 

протеолитични ензими

 

В човешкото тяло тези ензими се произвеждат естествено от черния дроб и панкреаса. Тези съединения са важни както за животните, така и за растенията. Хората могат да си набавят протеолитични ензими чрез добавки от растителен произход, без да има пречки за тяхното пълноценно усвояване.

Най-голямо количество естествени ензими от растителен произход се откриват в папаята и ананаса. В състава на тези плодове те се наричат „папаин“ и „бромелаин“.

Други храни, богати на протеолитични ензими, са:

  • Ферментирали храни – кисело зеле, кимчи, кефир
  • Кисело мляко
  • Киви
  • Джинджифил
  • Аспержи

 

Ползи от протеолитичните ензими

Тъй като протеолитичните ензими се синтезират естествено вътре в организма ни, то нашето тяло се нуждае от тях за изпълняването на важни процеси. Поради тази причина допълнителният прием с помощта на хранителни добавки и храни, богати на ензимите, може да подобрят някои здравни показатели и да предотвратят нежелани дефицити.

Подобряват храносмилането

 

протеолитични ензими

 

Тъй като храната ни обикновено съдържа известно количество белтъчини, тези ензими помагат за разграждането на тези макромолекули. При ниски нива на протеолитични ензими може да се наблюдава забавено и непълноценно храносмилане. Допълнителният прием помага на важните процеси в стомаха и червата – да се разградят и усвоят правилно веществата.

Без помощта на протеолитичните ензими белтъчините биха останали твърди и трудни за смилане. Тяхното ефикасно разграждане е изключително важно, тъй като те отговарят за изграждането на мускулите и костите, както и служат за енергиен източник на всички клетки в тялото ни.

Протеолитичните ензими може да са добър помощник при запек, подуване на корема, раздразнени черва, киселини, тежест след хранене, газове и болка в корема.

Намаляват възпалението

При възпаление локално се натрупват различни белтъчини. В тези случаи протеолитичните ензими разграждат протеините, които допринасят за болката и дискомфорта от възпалението. Ензимите също допринасят за възстановяването на клетките и тъканите, които може да бъдат увредени в следствие на възпалението.

Проучвания показват, че по време на допълнителен венозен прием на протеолитични ензими ефикасно се намалява болката, подуването и общото възпаление в тялото. При тестове върху животни се забелязва по-бързо заздравяване на рани поради присъствието на допълнителните ензими в тялото.

Приемът на протеолитични ензими дава същия резултат като приемането на най-често срещаните противовъзпалителни лекарства при остеоартрит и други ставни заболявания и възпаления.

Облекчават мускулната болка

 

протеолитични ензими

 

Добавките, съдържащи протеолитични ензими, облекчават болката в мускулите при интензивно движение и тежки тренировки. Заедно с това ензимите насърчават заздравяването на тъканите и мускулното възстановяване.

При тренировки за качване на мускулна маса в мускулите се получават микроразкъсвания, които болят и създават дискомфорт в ежедневието. Тези ензими намаляват болката и позволяват на тялото да излекува разкъсванията по-бързо и ефикасно. Заедно с това облекчават сковаността и схващането след подобни силови тренировки.

Антивъзпалителните свойства на протеолитичните ензими също подпомагат за по-бързото и ефикасно възстановяване на мускулна тъкан. Добавки с тези ензими се използват в спортната медицина за по-бързо възстановяване при атлетите.

Други ползи за здравето

Протеолитичните ензими имат много функции в тялото ни. Те участват в процесите по делене на клетките и съсирването на кръвта. Също така са важни за правилното функциониране на имунната система и цялостното усвояване и рециклиране на протеините.

Тъй като насърчава възстановяването на тъканите и намалява възпалението, протеолитичните ензими се отразяват благоприятно след оперативни намеси, вътрешни и външни травми.

Терапия с допълнителен прием на протеолитични ензими се прилага в случаи на недостатъчност на панкреаса, кистозна фиброза, както и при ракови заболявания, свързани с храносмилателната система – рак на панкреаса, рак на стомаха или дебелото черво.

 

Как се използват?

Тези ензими се синтезират естествено от тялото, но можем да си ги набавим и от външни източници, които се усвояват добре от тялото. Някои храни са богати на тях, но съществуват и множество хранителни добавки, които да използваме при нужда.

Най-често се откриват под формата на таблетки и капсули за перорална употреба, но може да се използват и върху кожата под формата на гел или крем.

Протеолитични ензими на прах могат да се употребяват в храна или напитки за по-лесен прием.

Потенциални странични ефекти

 

протеолитични ензими

 

Важно е да се дозират според указанията към продуктите, за да се избегнат потенциални странични ефекти.

Възможно е да се появят някои противопоказания, но обикновено тези нежелани ефекти са леки и краткотрайни.

При допълнителен прием на протеолитични ензими е възможно да усетим:

  • Стомашно-чревен дискомфорт
  • Алергична реакция при външна употреба
  • Главоболие
  • Умора и отпадналост

 

Добавките, съдържащи протеолитични ензими, може да взаимодействат с други лекарства. Трябва да сме внимателни, ако приемаме медикаменти за разреждане на кръвта, седативни лекарства или антибиотици. Ако имаме сериозни хронични заболявания като хепатит или чернодробни проблеми, трябва да се консултираме с лекуващия си лекар, преди да започнем да приемаме протеолитични ензими.

 

Заключение

Протеолитичните ензими са ключови съединения в биологичните функции на тялото ни. Те са важни за редица физиологични процеси, които са свързани с разграждането и усвояването на белтъчините от храносмилателната система.

Хранителни добавки с протеолитични ензими могат да помогнат за подобряване на храносмилането, намаляване на общото възпаление и облекчаване на мускулната болка след интензивно физическо натоварване.

Какво разбираме под протеолитични ензими?

Тези ензими са свързани с протеините. Тяхната роля е да разграждат протеините, които се откриват във и върху тялото ни. Произвеждат се естествено във всички живи организми. Имат редица ползи за тялото при допълнителен прием.

Как можем да си набавим протеолитични ензими?

В човешкото тяло тези ензими се произвеждат естествено от черния дроб и панкреаса. Тези съединения са важни както за животните, така и за растенията. Хората могат да си набавят протеолитични ензими чрез добавки от растителен произход, без да има пречки за тяхното пълноценно усвояване. Откриват се в изобилие в папаята, ананаса, кивито и ферментиралите храни.

Имат ли ползи за здравето?

Тъй като протеолитичните ензими се синтезират естествено вътре в организма ни, то нашето тяло се нуждае от тях за изпълняването на важни процеси. Допълнителният прием подпомага храносмилането, облекчава мускулната болка и възпалението, осигуряват правилното делене на клетките и регулират съсирването на кръвта.

Могат ли да ни навредят?

Възможно е да се появят някои противопоказания, но обикновено тези нежелани ефекти са леки и краткотрайни. При допълнителен прием на протеолитични ензими е възможно да усетим храносмилателен дискомфорт или главоболие.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 16:51 | Публикувана: 26 февруари 2024 в 10:29 | Категория: Здраве