Ангина – какви са причините и как да се предпазим?

Обновена: 27.02.2024|
Ангина.

Ангината (остър тонзилит) е възпаление на небцето и сливиците (тонзилите). Въпреки че може да се появи във всяка възрастна група, децата са особено податливи. Най-често възниква на възраст между 5 и 15 години.

 

Ангина – причини

Сред причините за ангина могат да бъдат:

 • Бактериална инфекция – най-честата причина е инфекцията със стрептококови бактерии. Тези бактерии се предават чрез капки от кашлица или кихане на заразен човек или чрез контакт с предмети, замърсени с бактериите.
 • Вирусна инфекция – вирусните инфекции също могат да предизвикат симптоми, подобни на ангина.
 • Слаб имунитет – хората със слаб имунитет са по-уязвими за инфекции. 

 

stev tabletki 400
vitc 600 1
stev tabletki 400
vitc 600 1

Симптоми при ангина

 

ангина

 

Някои от най-честите симптоми при ангина включват:

 • Болка и възпаление в гърлото – основният симптом при ангината е болката и възпалението в гърлото. Обикновено болката е интензивна и се усилва при преглъщане.
 • Оток на гърлото – гърлото е зачервено.
 • Болки при гълтане – преглъщането става болезнено и може да причини дискомфорт.
 • Възпалени и отекнали тонзили – тонзилите са видимо възпалени и често са уголемени. Могат да бъдат червени или да има видими бели или жълти петна върху тях.
 • Увеличени лимфни възли в шията – лимфните възли в шията могат да се увеличат и да бъдат болезнени на допир.
 • Главоболие и нежелание за хранене – някои хора могат да изпитват главоболие и загуба на апетит.
 • Леко повишена температура – повишена температура на тялото (над 37 °C) може да се появи при някои случаи на ангина.

 

Как се лекува ангина?

Лечението обикновено включва комбинация от медикаменти и мерки за облекчаване на симптомите. Важно е да се консултирате с лекар, който да установи диагнозата и да предпише подходящия режим на лечение.

Антибиотици

Преди да се премине към антибиотично лечение лекарят взема проба от задната част на гърлото и от носната кухина на пациента. Пробата се поставя в специална среда за около 24 до 48 часа. Ако се установи интензивен растеж и ангината е предизвикана от стрептококови бактерии, лекарят може да ви предпише антибиотици. Важно е да завършите целия курс на лечение, дори ако симптомите започнат да преминават.

Болкоуспокояващи лекарства

За облекчаване на болката и възпалението в гърлото могат да се използват болкоуспокояващи лекарства. Винаги следвайте указанията на опаковката или се консултирайте с вашия лекар или фармацевт относно дозирането.

Гаргара със солена вода

Гаргарата със солена вода е един от най-простите и ефективни начини за облекчаване на симптомите при ангина. Добавете половин чаена лъжичка сол (приблизително 2,5 грама) в 240-250 мл топла преварена вода. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно.

Отпийте една глътка от солената вода и направете гаргара, като позволите на течността да се задържи в гърлото за около 30 секунди преди да я изплюете. Повторете тази процедура няколко пъти, използвайки целия разтвор.

Почивка и хидратация

Отдихът и достатъчната хидратация са важни за подпомагане на организма да се пребори с инфекцията. Пийте много течности, като вода, топли или безалкохолни напитки, за да се поддържате хидратирани.

 

Билкови гаргари при ангина

 

ангина

 

Билковите гаргари са една от възможностите за симптоматично облекчаване при ангина.

Използването на билкови разтвори може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.

Бяла ружа

Бялата ружа има успокояващи и противовъзпалителни свойства. Вземете около 2 чаени лъжички от сухите цветове или корените на бяла ружа и ги поставете в чаша с вряща вода. Покрийте чашата и оставете билките да изстинат във водата за около 15-20 минути и след това прецедете.

Невен

Невенът е известен със своите антимикробни и противовъзпалителни свойства. Нужни са ви около 2 чаени лъжички сухи цветове от невен. Залейте ги с чаша с вряща вода, покрийте и оставете билките да изстинат във водата за около 15-20 минути, след което прецедете.

Лайка

Лайката има антибактериални и противовъзпалителни свойства и също може да помогне за успокояване на възпалението в гърлото. Вземете 2 чаени лъжички от сухите цветове на лайката и ги залейте в чаша с вряща вода. Покрийте чашата, като оставите да изстине за около 15-20 минути и прецедете.

 

Възможни усложнения

Тонзилитът обикновено е самоограничаващо се състояние, което преминава с подходящо лечение. В някои случаи обаче може да доведе до усложнения:

 • Перитонзиларен абсцес – това е гнойно възпалително заболяване на тъканта около сливиците, познато като гнойна ангина. При него съществува повишен риск от развиване на бактериемия и сепсис. Може да причини силна болка в гърлото, затруднено преглъщане. Възможно е да се стигне до дрениране на абсцеса от медицински специалист.
 • Хроничен тонзилит – някои хора могат да развият повтарящ се или хроничен тонзилит, при който инфекцията продължава или често се връща. Това може да доведе до постоянен дискомфорт в гърлото и да наложи допълнително лечение, като например тонзилектомия.
 • Стрептококови усложнения – ако тонзилитът е причинен от бактерии Streptococcus (стрептокок в гърлото), това може да доведе до усложнения като ревматична треска, която да засегне сърцето, и постстрептококов гломерулонефрит, който може да засегне бъбреците. Тези усложнения са редки, но могат да бъдат сериозни.
 • Обструктивна сънна апнея (OSA) – уголемените сливици, често наблюдавани при хроничен тонзилит, могат да запушат дихателните пътища по време на сън и да доведат до OSA. Това състояние може да доведе до хъркане, нарушен сън и умора през деня.
 • Затруднено преглъщане и дишане – тежкият тонзилит може да причини значително подуване на сливиците, което затруднява преглъщането и дишането. В екстремни случаи това може да изисква хоспитализация за управление на дихателните пътища.
 • Разпространение на инфекцията – нелекуваният или неадекватно лекуван тонзилит може потенциално да доведе до разпространение на инфекция в други части на тялото, като ушите или синусите.
 • Вторични инфекции – тонзилитът може да отслаби имунната система, което прави хората по-податливи на други инфекции – ушни или синузит.

 

Важно е да се отбележи – въпреки че тези усложнения могат да възникнат, те са сравнително редки, особено когато тонзилитът е своевременно диагностициран и лекуван с подходящи антибиотици или други препоръчани лечения.

При първи симптоми на тонзилит е важно да потърсим медицинска помощ за точна диагноза и подходящо лечение, за да намалим риска от усложнения.

 

Как да се предпазим от ангина?

 

Ангина, тонзилит, чай.

 

Редовното и правилно миене на ръцете със сапун и топла вода може да помогне да се намали рискът от заразяване със стрептококови бактерии или други инфекции.

Също така димът и замърсената околна среда могат да раздразнят гърлото и да увеличат риска от инфекции. Опитайте се да избягвате такива среди, особено ако сте вече податливи към ангина или други заболявания на гърлото.

Важно е да поддържате един здравословен начин на живот, включващ правилно хранене, редовна физическа активност и достатъчно почивка. Вземайте необходимите витамини и хранителни добавки, ако е необходимо.

 

Как да подсилим имунитета си?

Подсилването на имунната система е важно за поддържането на здравословно състояние и се основава на няколко фактора, включително здравословния начин на живот и хранителните навици.

Здравословно хранене

Включете в диетата си плодове, зеленчуци, цитрусови плодове, ядки и семена, богати на антиоксиданти, и витамини, които подпомагат имунната система. Избягвайте излишния прием на захар и преработени храни.

Физическа активност

Умерена физическа активност, като ходене, плуване, джогинг или йога, може да подобри циркулацията и имунната функция. Стремете се да практикувате физическа активност поне 30 минути на ден, поне 3-4 пъти седмично.

Достатъчно сън

Осигурете си достатъчно време за отдих и качествен сън. Сънят помага на организма да се възстанови и да се подобри имунната система. Стремете се да си осигурите около 7-8 часа пълноценен сън на нощ.

Управление на стреса

Високото ниво на стрес може да подкопае имунната система. Практикувайте техники за управление на стреса, като медитация, дълбоко дишане или хобита, които ви помагат да релаксирате.

Витамини и хранителни добавки

Допълнителното приемане на витамини и хранителни добавки може да подкрепи имунната система. Например витамините А, C, витамин D, цинк и пробиотици се смятат за полезни за имунната функция.

Все пак, преди да започнете приема на хранителни добавки, се консултирайте с лекар или нутрициолог.

 

Заключение

Важно е да отбележим, че тези симптоми не са специфични само за ангина и могат да се срещат и при други гърлови инфекции или заболявания.

Ако имате подозрение за ангина, е важно да се консултирате с лекар, който може да установи правилната диагноза и да предпише необходимото лечение.

Какво е ангина?

Ангината (остър тонзилит) е възпаление на небцето и тонзилите. Въпреки че може да се появи във всяка възрастна група, децата са особено податливи.

Какви са причините?

Най-честата причина е стрептококова инфекция?

Какви са симптомите?

Най-честите симптоми са болка и възпаление в гърлото, болки при гълтане,
възпалени и отекнали тонзили, увеличени лимфни възли в шията, главоболие и липса на апетит.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 09:49 | Публикувана: 9 октомври 2023 в 11:25 | Категория: Здраве