Шансовете вие или някой, когото познавате, да хърка, са големи. Хъркането засяга 57% от мъжете, 40% от жените и 10% от децата по целия свят. Ако пък спите до човек, който хърка, вероятно това засяга и качеството на вашия сън.

Затова днес ще си говорим за възможните решения на проблема „хъркане“, както и дали той може да се отрази неблагоприятно на здравето.

 

Хъркане – същност и причини

Хъркането или още – ронхопатия, възниква, когато дишаме и потокът от въздух кара тъканите в задната част на гърлото да вибрират. Звукът най-често се чува при вдишване и идва през носа, устата или комбинация от двете. Това може да се случи по време на всеки етап от съня.

 

Около половината от хората хъркат в даден момент от живота си. Както вече отбелязахме, то се случва по-често при мъжете.

Интересно е, че се предава в семейството и става все по-осезаемо с напредването на възрастта.

Спането по гръб може да увеличи вероятността от хъркане. Това може да се случи и когато мускулите на гърлото се отпуснат от употреба на алкохол или респираторни лекарства.

Запушванията от настинка или алергии също могат да го отключат.

Хъркането може да бъде неудобство за партньора, с който споделяте леглото си, и всеки друг наблизо. Понякога се случва да е толкова силно, за да се събудите. В повечето случаи обаче хората не осъзнават, че хъркат.

Лекото хъркане може да не наруши качеството на съня. Докато силното може да бъде свързано със сънна апнея, сериозно нарушение на съня и рисков фактор за сърдечни заболявания, инсулт, диабет и много други здравословни проблеми.

 

Странични ефекти и рискове за здравето, свързани с хъркането

 

Хъркане, рохнопатия, сънна апнея.

Вляво е изобразено правилното дишане при нормален сън, а вдясно – дишането при сънна апнея.

 

Мнозина пренебрегват ронхопатията, свикват с нея и не предприемат никакви стъпки за лечението й. Редовното хъркане обаче може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми и сериозни странични ефекти. Ето най-вероятните сред тях:

 • Лошо качество на съня

Хората, които хъркат, могат да се събуждат често през цялата нощ, понякога дори без да го осъзнават. Това може да повлияе негативно на качеството на съня. Ако постоянно се събуждате уморени, независимо от това колко сте спали, вероятно страдате от лошо качество на съня.

Мозъчната дейност по време на сън влияе върху способността ни да обработваме емоционални преживявания и пряко се отразява на психичното здраве. Лошото качество на сън, причинено от хъркане, може да се отрази на настроението и емоционалното благополучие в дългосрочен план.

 • Сънна апнея

Сънната апнея е недостатъчно диагностицирано състояние, при което дишането спира неволно за кратки периоди по време на сън. Именно тя може да бъде основна причина за тежко хъркане.

По време на обструктивна сънна апнея нивата на кислород в кръвта рязко спадат, повишавайки кръвното налягане и натоварвайки сърдечно-съдовата система.

Поради всичко това хората със заболяването са изложени на повишен риск от редица здравословни проблеми. Но бъдете спокойни, хъркането може да бъде симптом на сънна апнея, но не всеки, който хърка, страда от нея.

 • Сърдечни аномалии

Дори и без сънна апнея, ронхопатията може да причини удебеляване и аномалии в каротидната артерия, вероятно поради възпалението, причинено от вибрациите. Това може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.

 • Главоболие

Проучванията показват връзки между ежедневното главоболие и редовното хъркане. Хората с хронично главоболие са 2,5 пъти по-склонни да хъркат, отколкото хората, които не страдат от такъв проблем. В допълнение, недоспиването, причинено от ронхопатия, може да предизвика и мигрена.

 

Хъркане – как да го победим?

 

Хъркане. Приложения на зехтина.

 

Много хора могат да намалят или да се справят с хъркането без да прибягват до лекарства и медикаменти. Само с няколко промени в навиците за сън и начина на живот, можете да се сбогувате с проблема.

 

1. Промени в начина на спане, които помагат при ронхопатия

 • Спете на една страна

Хората са по-склонни да хъркат, когато спят по гръб. Тези, които спят настрани, хъркат по-малко.

Тенденцията към хъркане може да се дължи повече на положението на главата, отколкото на положението на тялото, тъй като хората хъркат по-малко, когато главата им е обърната настрани.

Ако знаете, че хъркате през нощта и обикновено спите по гръб, опитайте се да заспите настрани. Ако имате проблеми с промяната на навиците си, помислете стратегически и използвайте възглавници, за да си осигурите комфорт и да задържите тялото и главата си в странично положение.

 • Вземете си носова лента (разширител) за сън

Вътрешните и външните назални разширители са насочени към подобряване на въздушния поток по време на сън. В резултат на това те могат да намалят хъркането. Тези малки устройства се предлагат без рецепта онлайн, а в повечето аптеки на сравнително ниски цени.

И двата вида разширители за нос представляват малки, гъвкави ленти, които използват напрежение за отваряне на носните проходи. Назална лента или външен разширител се залепва от външната страна на носа с лепило. Докато се опитва да запази формата си, тя се издърпва навън, повдигайки кожата на носа и отваряйки носните проходи.

Вътрешен разширител на носа действа подобно, но отвътре. Вместо да дърпа външната страна на носа, той я изтласква навън. Проучванията показват, че и двата вида разширители намаляват хъркането, но вътрешните разширители се смятат за по-ефективни.

 • Използвайте мундщук

Налични са различни стоматологични устройства за облекчаване на хъркането. Тези мундщуци могат да отнемат повече време за привикване от разширителите, тъй като са по-големи и стоят в устата цяла нощ. Те също се продават без рецепта и обикновено се предлагат в две разновидности.

Устройствата за коригиране на челюстта са единият тип мундщук против хъркане. Тези предпазители за уста пасват на зъбите, след което се регулират, така че да придвижват долната челюст напред. Това леко коригиране помага за облекчаване на ронхопатията.

Устройството за стабилизиране на езика е друг вид мундщук срещу проблема. Подобно на горния вид, този мундщук също приляга на зъбите, но вместо да регулира долната челюст, той държи езика на мястото му. Така интензивността на хъркането може да се намали с до 70%.

Освен че облекчават ронхопатията, тези устройства могат дори да повлияят положително на лека до умерена обструктивна сънна апнея.

Внимание! Не трябва да се самодиагностицирате или да лекувате сънна апнея по своя преценка! Използвайте подобно устройство за сънна апнея само след одобрението на лекар.

 

2. Промени в начина на живот, които могат да облекчат хъркането

 

Хъркане. Отговорни за напълняването. Затлъстяване - лоши навици или ДНК.

 

 • Отслабване

Експертите препоръчват отслабването като едно от първите и най-важни лечения за хъркане. Разбира се, тази препоръка се отнася само за хора с наднормено тегло.

Хората със затлъстяване са по-склонни да хъркат и да развият обструктивна сънна апнея. Изследванията са установили, че загубата на тегло при хора с висок индекс на телесна маса намалява хъркането и симптомите на сънна апнея.

Не забравяйте да подходите към отслабването по здравословен начин. Ударните диети рядко действат дългосрочно и могат да бъдат опасни. Вместо това можете да опитате с кето диета.

 • Упражнения за уста

В допълнение към упражненията като цяло, помислете за упражнения за уста, за да спрете хъркането. Тези упражнения са известни като орофарингеални упражнения и е установено, че ефективно облекчават проблема.

Упражненията за уста включват многократно движение на езика и части от устата по начини, които укрепват мускулите на езика, небцето и гърлото. Ако ги изпълнявате стриктно 3 месеца, можете да намалите хъркането с до 60%.

Ето един пример за такова упражнение с език:

Поставете върха на езика си към задната част на горните предни зъби. Бавно плъзнете езика си назад, като върхът се движи по горната част на устната кухина. Повторете 5-10 пъти.

 • Без цигари!

Пушенето също е свързано с повишен риск от хъркане. Освен това децата на родители, които пушат, са склонни да хъркат повече. Ако пушите и забележите ронхопатия при децата си, отказването от тютюнопушенето може потенциално да им помогне също да спрат да хъркат.

Разбира се, това е един от по-малките проблеми, причинени от пушенето на цигари. Това причинява близо една трета от смъртните случаи от коронарна болест на сърцето и 90% от случаите на рак на белия дроб. Така че опитайте.

 • Без алкохол преди лягане

Не само, че алкохолът засилва проблема, но пиенето преди лягане може да предизвика обструктивна сънна апнея при хора, които не страдат от заболяването. Ефектът на алкохола върху ронхопатията и съня е свързан с количеството.

Така че ако сте склонни да пиете няколко питиета, започнете с намаляването им. Ако това не намали хъркането ви, опитайте се да спрете да пиете няколко часа преди лягане или помислете за пълно спиране на алкохола.

 

Операция заради хъркане – налага ли се и кога?

За съжаление, проблемът понякога е резултат от физиологични проблеми, които медицинските специалисти могат да разрешат единствено чрез операция. Въпреки че тя трябва да се разглежда като последна мярка, понякога не може да се избегне.

Посещението на лекар е единственият начин да разберете дали се налага това при вас. В случай, че е така, има няколко варианта:

 • Лазерно-асистирана увулопалатопластика

 

Хъркане, причини, увула, рихнопатия.

 

При тази интервенция хирургът използва лазер за отстраняване на тъкани от увулата в гърлото и мекото небце. В резултат на това гърлото позволява по-голям въздушен поток, а мекото небце се втвърдява.

Някои лекари все още смятат лазерно-асистирана увулопалатопластика за полезна, въпреки че през последните години тя стана противоречива поради високата поява на отрицателни странични ефекти. В резултат на това много хирурзи вече не извършват операцията.

 • Палатални импланти

Подобно на лазерно-асистираната увулопалатопластика, имплантите са минимално инвазивна хирургична опция, която втвърдява мекото небце. Палаталните импланти обаче са с много по-малко странични ефекти.

Проучванията показват, че имплантите значително подобряват хъркането при определени хора. В допълнение, лекарите понякога предлагат тези импланти и като средство за облекчаване на обструктивна сънна апнея.

 • Сомнопластика

Сомнопластиката споделя характеристики както на лазерно-асистирана увулопалатопластика, така и на имплантите за небцето. Вместо лазери и импланти, сомнопластиката използва радиовълни за промяна на тъканите в устата и гърлото.

Изследванията показват, че сомнопластиката успешно намалява хъркането при някои хора, но не толкова ефективно, колкото имплантите.

 

Кога да потърсите медицинска помощ?

Ако хъркате и в допълнение имате други симптоми, като задъхване или задушаване по време на сън, умора през деня, главоболие сутрин, може да имат обструктивна сънна апнея.

В такъв случай задължително потърсете лекар. Получаването на диагноза и лечение на това разстройство може да разреши или значително да намали хъркането. Същевременно ще облекчи другите симптоми и ще подобри качеството ви на живот.

Бъдете здрави!