Алфа липоева киселина – за какво се използва?

Обновена: 21.03.2024|

Алфа липоевата киселина, наричана още тиоктова киселина или ALA, се намира естествено във всяка клетка на човешкото тяло и се използва за превръщане на въглехидратите в енергия. Въпреки че се произвежда в малки количества от организма, тя се намира в храни като червено месо, цвекло, спанак, броколи и др.

Благодарение на своите антиоксидантни свойства, които помагат в борбата със свободните радикали, употребата на алфа липоева киселина може да се превърне в полезен помощник за лечението на редица здравословни проблеми. За какво точно се използва тя ще ви разкажем в следващите редове.

 

Ползи от употребата на алфа липоева киселина

Предимно когато се приема под формата на добавка, алфа липоевата киселина доказано намалява окисляването и възпалението в цялото тяло. Именно затова е полезна при различни състояния.

Намалява риска от сърдечни заболявания

 

Алфа липоева киселина. Чесън за високо кръвно. Прочистване на бъбреците. Киселец. Тахикардия, учестено сърцебиене. Сепсис. Понижаване на кръвното налягане.

 

Смята се, че алфа липоевата киселина влияе върху здравето на сърцето чрез промяна на състава на мазнините в кръвта, повишаване на липопротеините с висока плътност (добрия холестерол). Същевременно намалява нивата на липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол) и триглицеридите.

Тази киселина може да играе роля и в лечението на атеросклероза и да насърчава противовъзпалителни пътища, предотвратявайки образуването на тромби.

Помага при диабет

Проучванията показват, че добавките с алфа липоева киселина могат да намалят риска от усложнения на диабет, както и да подобрят инсулиновата резистентност, кръвната глюкоза на гладно и нивата на HbA1 (гликиран хемоглобин) при възрастни с метаболитен синдром и диабет тип 2.

Ежедневната консумация на ALA може също да облекчи симптомите и евентуално да забави или предотврати прогресирането на невропатия, вид увреждане на нервите, свързано с диабета, което може да причини болка, изтръпване и дори да увреди вътрешните органи. За да се избегнат тези симптоми, обикновено се препоръчва прием на 600-1800 мг/ден.

Подобрява нервната функция

В продължение на горните ефекти, алфа липоевата киселина може да действа изцяло като защитен агент на нервите, отново поради своите антиоксидантни свойства. Това е полезно не само при диабет, но и при състояния като лаймска болест, херпес зостер, нарушения на щитовидната жлеза, бъбречна недостатъчност и др.

Пациенти с неврологична болка по неизвестни причини също съобщават за значително подобрение на симптомите, когато приемат 400-800 мг/ден ALA.

Намалява възпалението

Хроничното възпаление е свързано с няколко заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет. Въпреки че можете да го контролирате чрез промени в диетата и начина на живот, изследванията показват, че добавките с алфа липоева киселина допълнително могат да намалят някои възпалителни маркера.

Възрастните, които приемат ALA, имат значително по-ниски нива на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP) в сравнение с тези, които не приемат такива добавки. За целта се приемат между 300 и 600 мг алфа липоева киселина на ден.

Може да забави стареенето на кожата

 

Алфа липоева киселина. Хиалуронова киселина. Колаген за здрави стави и кожа.

 

Няколко проучвания показват, че алфа липоевата киселина може да намали признаците на стареене на кожата. Когато се нанесе върху кожата, тя прониква дълбоко във вътрешните й слоеве и предлага антиоксидантна защита срещу вредните UV лъчи. Съответно тези, които прилагат крем, съдържащ около 5% ALA, могат да изпитат значително намаляване на фините линии и бръчките.

Помага за контролиране на теглото

По-високи дози алфа липоева киселина (800-1800 мг/ден) могат да бъдат умерено полезни за отслабване при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Все пак са необходими повече изследвания в тази посока, за да се определи дали добавката на ALA може да доведе до значителни ползи за загуба на килограми и да се създадат безопасни и ефективни препоръки за дозиране.

 

Източници на алфа липоева киселина

 

Алфа липоева-киселина. Свински шишчета. Фланк стек със сос чимичури.

 

Вече споменахме за някои от хранителните източници на алфа липоева киселина като червено месо, броколи, спанак и домати. За съжаление, е малко вероятно само с тяхна помощ да увеличите приема си.

Например, въпреки че спанакът е най-изобилният хранителен източник на алфа липоева киселина, той съдържа оскъдни 3,15 микрограма ALA. Следователно ще трябва да изядете 315 кг спанак, за да получите доза от 300 мг ALA, а това е невъзможно.

Тук на помощ идват добавките, които се предлагат под формата на R- или S-изомер. Смесената форма (с R- и S-изомери) е най-често срещаната. Въпреки това се смята, че продуктите, съдържащи само R-изомер, се усвояват малко по-добре. Така че, при възможност, ви съветваме да използвате такива.

 

Кога и как да приемате алфа липоева киселина?

 

Алфа липоева киселина. Хранителни добавки при диабет.

 

Алфа липоевата киселина спада към мастно- и водоразтворимите киселини в тялото. Но в условията на чревната флора се усвоява добре и не изисква хранителни мазнини. Приблизително 30-40% от добавките с ALA се абсорбират успешно. Като резултатите са още по-добри, ако се приема на празен стомах.

Най-доброто време за прием на алфа липоева киселина обикновено е сутрин, поне 30 минути преди хранене. Тогава и рискът от странични ефекти е най-малък. Освен това, ако страдате от киселини, приемът на ALA вечер, преди лягане, може да влоши храносмилането през нощта.

И все пак, ако предпочитате да приемате ALA преди лягане, не приемайте храна 2-3 часа преди това, за да увеличите максимално усвояването и да оставите стомаха ви да се изпразни.

 

Странични ефекти и предпазни мерки при прием на добавката

 

Алфа-липоева киселина. Полицитемия вера. Летен Шарка. Възпалителни процеси.

 

Споделяме и още няколко съвета, които ще ви бъдат от полза:

 • Ако пропуснете доза алфа липоева киселина, не се притеснявайте. Приемете следващата по план. Не включвайте допълнителна, за да компенсирате пропуснатата!
 • Ако надвишите препоръчителната доза, потърсете спешна медицинска помощ!
 • Избягвайте да използвате алфа липоева киселина заедно с други билкови/здравни добавки, които могат да понижат кръвната захар. Сред тях са дяволски нокът, сминдух, чесън, див кестен, женшен.
 • Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция: копривна треска; затруднено дишане; подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Въпреки че не всички странични ефекти са известни, алфа-липоевата киселина се смята за безопасна, когато се приема според указанията. Спрете приема на алфа липоева киселина и незабавно потърсете лекар, ако изпитате:

 • Главоболие
 • Слабост
 • Изпотяване
 • Объркване
 • Раздразнителност
 • Замайване
 • Ускорено сърцебиене
 • Гадене

 

Внимание! Това не е пълен списък на нежеланите реакции и могат да се появят и други!

Като имаме предвид възможните странични ефекти, ползите на алфа липоевата киселина са много повече, ако приемът е умерен и в съответствие с индивидуалните нужди и състояние на човек. Препоръчваме ви да направите консултация със специалист, преди да започнете прием.

Алфа липоевата киселина в момента се изследва и за нейните потенциални ползи върху когнитивните способности, чернодробните заболявания, невродегенеративните заболявания като множествена склероза и болестта на Алцхаймер. Така че още полезни свойства тепърва ще се разкрият.

Бъдете здрави!

Какво представлява алфа липоевата киселина?

Алфа липоевата киселина, наричана още тиоктова киселина или ALA, се намира естествено във всяка клетка на човешкото тяло и се използва за превръщане на въглехидратите в енергия. 

Какви са източниците на ALA?

Хранителните източници на алфа липоева киселина са червено месо, броколи, спанак и домати. Също добавки, които се предлагат под формата на R- или S-изомер.

Какви са ползите от прием на алфа липоева киселина?

Доказано намалява окисляването и възпалението в цялото тяло, понижавайки риска от сърдечни проблеми, помага при диабет, полезен за нервната функция и срещу стареене на кожата.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 23.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Zlatina Gancheva 30.01.2024 at 8:36 - Отговор

  С каква продължителност може да се използва АLA?

  • Верджиния Георгиева 30.01.2024 at 9:26 - Отговор

   Привет, проучвания са установили, че продължителната употреба (4 години) на хранителна добавка, съдържаща алфа липоева киселина, се понася добре. Все пак бихме Ви посъветвали да направите една коснултация с лекар за препоръчителните дневни дози за Вас. Ето линк и към самото проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33299302/

 2. Георгиева 22.09.2023 at 4:10 - Отговор

  Колко дълго време може да се използва ALA

Оставете коментар

Обновена: 21 март 2024 в 17:14 | Публикувана: 23 август 2022 в 15:15 | Категория: Витамини и минерали, Здраве