Селенът и стареенето- има ли връзка?

Обновена: 27.02.2024|
Маска за коса. Селенът и стареенето.

Селенът е основен микроелемент, който е важен за много функции в организма. Но едно от интересните му свойства е, че той помага в борбата с процесите на стареене. Всъщност нормалните нива на селен в организма предпазват и от заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Селенът и стареенето са пряко свързани, благодарение на свойствата на този така важен микроелемент. Именно тази връзка ще разгледаме подробно в статията, но нека първо обясним какво представлява селенът.

 

Селен – какво представлява?

Селенът е микроелемент, което означава, че тялото се нуждае от него само в много малки количества. Естествено присъства в много храни, но често се търси като хранителна добавка.

 

kurk pep 400
mgnezii 01 600
kurk pep 400
mgnezii 01 600

По-голямата част от селена в тялото се съхранява в мускулната тъкан, а най-висока е неговата концентрация в щитовидната жлеза.

Селенът е важен компонент на ензими и протеини – известни като селенопротеини – които играят ключова роля в репродукцията, метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК.

 

Селенопротеини – какво представляват?

 

Селенът и стареенето.

Селенопротеинът е всеки протеин, който включва селеноцистеинов (Sec, U, Se-Cys) аминокиселинен остатък.

 

Селенопротеините също действат като мощни антиоксиданти, които помагат за защита срещу увреждащите частици в тялото, наричани още свободни радикали.

Свободните радикали са нестабилни атоми, произведени естествено в тялото като страничен продукт от нормалната жизнена дейност. Те причиняват увреждане на клетъчните мембрани и ДНК. С течение на времето това може да доведе до възпаление, преждевременно стареене на кожата и множество заболявания, свързани с напредването на възрастта.

 

Селенът и стареенето – каква е връзката

 

Селенът и стареенето. Упражнения за лице против стареене.

 

Биологично стареене е сложен процес, който включва увреждания на молекулно ниво, метаболитен дисбаланс, промени в имунната система, повишена чувствителност към стресови фактори и болести от околната среда.

 1. Нагънати протеини

Селенът и стареенето са взаимносвързани, благодарение най-вече на селенопротеините. На тях основно се дължат много от ползите за здравето, които носи селенът.

Селенопротеините играят ключова роля в контрола и премахването на т.нар. неправилно нагънати протеини, натрупващи се в клетките с напредване на годините.

Специалистите отбелязват, че това натрупване е типично за процесите на стареене и заболяванията, свързани с възрастта, включително диабет тип 2 и болест на Алцхаймер.

 1. Защита на кожата от UV

Според някои проучвания селенът предпазва кожата от ултравиолетов (UV) оксидативен стрес като стимулира антиоксидантните ензими глутатион пероксидаза (GPx) и тиоредоксин редуктаза (TDR).

Доказано е, че TDR се намира в основния вид клетки на най-външната част на кожата – кератиноцити, произвеждащи кератин. Това е белтък, укрепващ епидермиса. Експерти твърдят, че този факт може да се ползва в борбата със стареенето на кожата, причинено от излагане на UV лъчи.

 1. Селенът и стареенето са свързани с увеличаване на дължината на теломерите

Теломерите са структури в краищата на хромозомите, изградени от ДНК и протеини. Тяхното скъсяване е свързано с клетъчното стареене – естествен защитен механизъм, предпазващ от злокачествено израждане на онези клетки, в които са настъпили твърде много щети.

Неслучайно теломерите се наричат „защитни капачки“ в краищата на хромозомите. Тези крайни структури влияят върху скоростта на клетъчното стареене. Според мнението на учените от последните години, повишеният хранителен прием на селен е свързан с по-дълги теломери.

 

Селенът и стареенето – заболявания, свързани с напредването на възрастта

 

Селенът и стареенето. Алергия към йод. Йод и Хашимото, щитовидна жлеза.

 

Селенът играе важна роля в защитата срещу някои заболявания, свързани с напредването на възрастта:

 • Сърдечно заболяване – хората с по-ниски нива на селен са изложени на по-висок риск от коронарна болест на сърцето. Въпреки обнадеждаващите проучвания в тази насока, все още няма статистически значими доказателства, че приемът на селен е сигурен метод за профилактика на сърдечните заболявания.
 • Ракови образувания – селенът може да играе роля в превенцията на рака благодарение на способността си да защитава клетките от увреждане на ДНК и мутации.
 • Заболяване на щитовидната жлеза – селенът има ключова роля във функцията на щитовидната жлеза. Наличието на оптимални нива на селен в тялото може да предпази от заболяване на щитовидната жлеза и да укрепи цялостното здраве.
 • Когнитивен спад – изследователи свързват влошената мозъчна дейност с гранични стойности или недостиг на селен. Неговите серумни нива намаляват с възрастта, което означава, че се редуцира и изчезва антиоксидантният му ефект.

 

Трябва ли да приемаме добавка селен?

 

Селенът и стареенето. Да предотвратим поява на бръчки.

 

Както разгледахме по-горе, селенът и стареенето имат пряка връзка и е важно да следим нивата на микроелемента с напредването на възрастта.

Често хранителната ни диета изключва достатъчното набавяне на определени витамини или минерали в организма, затова е добър вариант да следим стойностите им.

Дефицитът на селен е срещано явление, особено при рискови групи като:

 • пациенти с ХИВ
 • хора с бъбречна недостатъчност, които се нуждаят от хемодиализа
 • жители на региони с ниско съдържание на селен, включително някои европейски страни, Русия и Китай
 • вегетарианци или вегани

Както отбелязахме, дефицитът на селен може да отслаби способността на клетките да растат и да се делят, което допринася за стареенето. Това също е фактор за забавено заздравяване на рани, нарушения в пигментацията и развитие на катаракта.

Засега няма непоклатими доказателства, че добавките със селен могат да забавят или предотвратят стареенето. Важно е обаче да се включат оптимални количества селен в диетата, защото той играе роля за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на възпалението, условия, които са свързани с преждевременното стареене.

 

Хранителни източници

 

Селенът и стареенето. Ядки. Кето диетата. Ядки на различни орехи. Преобладават ядките на бразилския орех. Върху дъска на дървен плот.

 

Селенът и стареенето са свързани, затова е важно възрастните да приемат по 55 микрограма (мкг) селен на ден. Бременните жени обаче се нуждаят от 60 мкг. По време на кърмене селенът трябва допълнително да се увеличи до 70 мкг.

Тъй като човешкото тяло не произвежда самостоятелно селен, от съществено значение е да се набавят оптимални количества чрез храната, за да е от полза за цялостното здраве. За щастие, селенът се намира в голямо разнообразие от храни, които могат лесно да бъдат включени в диетата на човек.

Но трябва да се има предвид в каква почва са отгледани зеленчуците и плодовете, защото от нея селенът преминава в растенията.

Бразилските орехи, морските дарове, животински сърца, дробчета и други вътрешности са сред най-високите хранителни източници на селен. Също и:

 • риба тон
 • сардини
 • говеждо месо
 • скариди
 • извара
 • варени яйца

Ако смятате, че имате недостиг на селен или обмисляте да приемате добавки, не забравяйте да се консултирате с личния си лекар или със специалист по диетология.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 11:20 | Публикувана: 3 май 2022 в 12:15 | Категория: Здраве