Хроничен цистит – причини и възможно лечениe

Обновена: 29.03.2024|
Хроничен цистит.

Хроничен цистит се нарича също синдром на болка в пикочния мехур. Причините за състоянието не са добре разбрани, а заболяването е съпроводено от често срещаните симптоми, които са типични за цистита. Хроничният цистит има пикове и спадове, но симптомите се усещат през по-голямата част от ежедневието ни. 

 

Какво представлява циститът?

Циститът обикновено е инфекция на пикочните пътища поради навлезли в уретрата бактерии, но може да причини и допълнително възпаление на вътрешната лигавица на пикочния мехур. В някои случаи може да достигне и инфектира дори и бъбреците. При бъбречна инфекция трябва да се пристъпи към лечение възможно най-бързо, тъй като състоянието може да се влоши и да стигне до сериозна бъбречна недостатъчност.

Обикновен и хроничен цистит се срещат много по-често при жени, отколкото при мъже. Засяга предимно хора над 30 години. Заболяването е свързано с редица често срещани симптоми, по които лесно се разпознава.

 

Симптоми на цистит

Най-често срещаните симптоми са често и болезнено уриниране и трудно започване на уринирането, което обикновено е съпроводено с парене или остра болка. Урината често е с по-особен цвят или е мътна. Нуждата от уриниране се усеща по-често от нужното поради възпалението и неспособността да се изпразни напълно пикочният мехур.

Други симптоми може да са:

 • Треска и температура поради наличието на възпаление в тялото
 • Болка ниско в корема
 • Умора и раздразнителност
 • Намален апетит
 • Гадене и повръщане

 

При хора в напреднала възраст циститът може да причини объркване, делириум, неконтролируемо треперене и неволно изпускане на урина. Дългосрочните пикочни инфекции като хроничен цистит може да повишат риска от рак на пикочния мехур при хора над 60-годишна възраст.

 

По какво се различава цистит от хроничен цистит?

 

хроничен цистит

 

Циститът е често срещано заболяване, с което всяка жена се сблъсква рано или късно през живота си, но рядко се превръща в хронично заболяване. Обикновеният цистит подлежи на лечение – най-често с помощта на антибиотици. Диагностицирането на хроничен цистит е трудно за откриване и заболяването е значително по-сложно за лекуване. 

При хронично заболяване симптомите на цистит се превръщат в постоянни или се появяват особено често. Те могат сериозно да попречат на ежедневието ни. Възможно е да има допълнителна симптоматика при продължителния хроничен цистит:

 • Болка във влагалището, ануса, скротума
 • Усещане за натиск върху пикочния мехур
 • Тежест в долната част на корема
 • Болка по време на полов акт
 • Кръв в урината
 • Болка в таза

 

Често при хроничен цистит симптомите се обострят за период от време – обикновено няколко седмици, и след това отшумяват за известен период. Това е една от причините да го наричаме хроничен. При жените болката обикновено е по-силна по време на менструацията.

 

Причини за хроничен цистит

Както споменахме, състоянието не е добре разбрано и зад него може да се крият различни фактори и причини. Изследвания показват, че често срещана причина е продължително възпаление на лигавицата на пикочния мехур и увреждането на тези деликатни тъкани. Проблеми с мускулите на тазовото дъно също може да са причина за това състояние.

Хроничният цистит може да е провокиран от проблеми с имунната система и автоимунни заболявания.

Най-често цистит се причинява от бактериални инфекции, които не са заразни за друг човек при липса на интимен контакт, но е възможно да се появи и след приема на някои лекарства или като последствие от използване на определени хигиенни продукти. Може да се обостри от менструация, полов акт, стрес, дехидратация, носенето на тесни и прилепнали дрехи.

Използването на контрацептивна диафрагма и спермицидни гелове и лосиони по време на полов акт може да е причина за влошаване на цистита и повторната му поява.

 

Диагноза и лечение на хроничен цистит

 

хроничен цистит

 

За да се диагностицира циститът или неговата хронична разновидност, се правят изследвания на урината и дискутиране на симптомите, които усещаме. В някои случаи в пикочния мехур се вкарва камера, която да огледа вътрешността на мехура. За диагностициране се използват също скенер, ЯМР, томография.

Тъй като причините за заболяването може да са различни, няма едно универсално лечение. Има някои методи, които могат да облекчат симптомите и да помогнат да си върнем спокойното ежедневие:

 • Противовъзпалителни и обезболяващи лекарства
 • Антихистамини
 • Мускулни релаксанти
 • Корекции в диетата – да се избягват кисели, пикантни и вредни храни
 • Физиотерапия за намаляване на болката в тазовото дъно

 

Препоръчва се да приемаме сок или чай от червена боровинка за облекчаване на симптомите на хроничен цистит и за редовна профилактика. Екстракти от полезния плод може да се открият и под формата на таблетки и капсули. При някои пациенти витамин Ц, Л-аргинин и Л-цитрулин може да влошат симптомите, особено когато става въпрос за раздразнение на пикочния мехур, и трябва да сме внимателни с допълнителния прием на тези съединения.

 

Можем ли да го предотвратим?

Хроничният цистит започва като обикновен цистит, който се повтаря или не се лекува правилно. Методите за предотвратяване на цистит са свързани с ежедневните ни навици и са лесни за следване:

 • Използване на бариерни контрацептивни методи
 • Вземане на душ след полов акт
 • Добра хигиена на сексуалните ни партньори
 • Намаляване на стреса
 • Пиене на достатъчно вода през деня
 • Уриниране, когато усещаме нужда, без да задържаме урината
 • Спазване на добра хигиена по време на менструация
 • Редовни прегледи и консултации със специалист при проблеми с отделителната система
 • Приемът на Д-маноза доказано намалява риска от уринарни инфекции

 

Заключение

 

хроничен цистит

 

Хроничният цистит е заболяване, което се свързва с продължителни симптоми на цистит и повторна поява на заболяването. Това здравословно състояние не е добре разбрано от лекарите, но хората, страдащи от хроничен цистит, могат да облекчат определена част от симптомите и по този начин да намалят ежедневния дискомфорт.

 

Какво представлява хроничният цистит?

Хроничен цистит се нарича също синдром на болка в пикочния мехур. Причините за състоянието не са добре разбрани, а заболяването е съпроводено от често срещаните симптоми, които са типични за обикновения цистит.

По какво се различава цистит от хроничен цистит?

Обикновеният цистит подлежи на лечение – най-често с помощта на антибиотици. Диагностицирането на хроничен цистит е трудна за откриване и заболяването е значително по-сложно за лекуване. При хроничен цистит симптомите се превръщат в хронични или се появяват особено често.

Защо получаваме хроничен цистит?

При неколкократна поява на цистит може да се говори за хроничен цистит вследствие на неизлекувана инфекция или увреждане на вътрешната лигавица на пикочния мехур.

Можем ли да лекуваме хроничен цистит?

Тъй като причините за заболяването може да са различни, няма едно универсално лечение. Има някои методи, които могат да облекчат симптомите и да помогнат да си върнем спокойното ежедневие – прием на антихистамини, противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти, корекции в диетата и физиотерапия при нужда.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 14:22 | Публикувана: 18 март 2024 в 09:42 | Категория: Здраве