Терапия с животни – какви са ползите от нея?

Обновена: 21.02.2024|
Терапия с животни.

Терапия с животни е един силно интригуващ метод, който си заслужава да опитаме. Повече за неговите предимства и специфики може да научите от тази статия. 

 

Какво представлява терапия с животни?

Терапията с животни, известна също като анималотерапия, е терапевтичен подход, който включва животни като част от лечебния процес.

Животни, като кучета, котки, коне, делфини или дори по-малки животни, като зайци или птици, могат да бъдат включени в такава терапия с цел насърчаване на емоционалното, когнитивното, социалното и физическото благосъстояние на хората, които участват.

Използват се обучени терапевтични животни, които са внимателно подбрани според своя темперамент, поведение и способност да осигурят комфорт и подкрепа.

Терапията се провежда под наблюдението на квалифицирани специалисти –  терапевти, психолози или социални работници. Тези професионалисти работят заедно с терапевтичните животни, за да гарантират безопасността и благосъстоянието на участниците.

Терапия с животни се провежда в различни среди, включително болници, старчески домове, рехабилитационни центрове, училища и заведения за психично здраве. Може да се включи в индивидуални терапевтични сесии или групови дейности.

Важно е да се отбележи, че терапията с животни не е самостоятелно лечение, а се използва като допълнителен подход заедно с други терапевтични интервенции. Конкретните цели и резултати от терапията с помощта на животни варират в зависимост от нуждите на индивида и терапевтичните цели.

 

Какви видове терапия с животни съществуват?

Има няколко различни вида терапия с животни, които се използват за насърчаване на благосъстоянието.

Терапия с домашни любимци

Тя включва взаимодействие с обучени терапевтични животни, като кучета или котки, в различни условия, включително болници, домове за възрастни хора и училища. Присъствието на тези животни помага за осигуряване на емоционална подкрепа, приятелство и облекчаване на стреса.

Терапия с коне

 

Терапия с животни.

 

Известна също като хипотерапия, тази форма на терапия може да се използва за справяне с физически, емоционални и когнитивни предизвикателства. Дейностите могат да включват конна езда, подстригване или участие в структурирани упражнения с коне.

Терапия с делфини

Този тип терапия включва взаимодействие с делфини в контролирана водна среда. Нежната природа на делфините и способността им да създават връзки с хората могат да помогнат за насърчаване на релаксация, комуникация и физическа рехабилитация.

Терапия с диви животни

Тази форма на терапия включва взаимодействия с животни от дивата природа – птици, влечуги или дребни бозайници. Може да се използва за насърчаване на релаксация и сензорна стимулация.

Терапия със селскостопански животни

 

Терапия с животни.

 

Селскостопанските животни, които се използват за този вид терапия, могат да бъдат кози, пилета или зайци. Взаимодействието с тях може да предостави възможности за сетивни преживявания, отглеждане и подсилване на връзката на човека с природата.

Терапия с кучета

Обучените терапевтични кучета могат да помагат на хората в различни терапевтични контексти, включително подобряване на социалните умения, осигуряване на комфорт на тези с тревожност или травма или подпомагане на физическа рехабилитация.

 

Фактори за провеждане на успешна терапия с животни

 

Терапия с животни.

 

При започване на терапия с животни трябва да се вземат предвид някои основни фактори, които да гарантират ефективно и безпроблемно изживяване:

  • Добър подбор на животните. От решаващо значение е да се избере животински вид и порода, за които е известно, че са подходящи за терапевтична работа. Обмислят се фактори като размер, темперамент и съвместимост с предвидените цели на терапията.
  • Работа с обучени професионалисти. Терапия с животни се провежда под ръководството и наблюдението на терапевти и съветници, които са специализирани в този вид терапия. Те могат да гарантират безопасността на всички замесени, да предоставят подходящи насоки и да наблюдават напредъка.
  • Индивидуалните нужди. Важно е ясно да се идентифицират специфичните области на фокус или предизвикателствата, които терапията има за цел да адресира. Това ще помогне да се определи най-подходящото животно и терапевтичен подход за индивида.
  • Хуманно отношение към животните. При такъв тип терапия винаги трябва да се стараем животното да е добре обгрижвано и да не се натоварва прекалено.
  • Алергии и чувствителност. Някои хора може да имат алергии към определени животни или животински пърхот, което може да повлияе на способността им да се възползват от терапията с определени животни.
  • Граници и безопасност. Важно е да се установят ясни граници и насоки за взаимодействие с терапевтичното животно. Лицето, което се възползва от терапията, трябва да се научи безопасно да взаимодейства с животното и да зачита личното му пространство.

 

Какви са ползите от включването в терапия с животни?

 

Терапия с животни.

 

Терапията с животни може да има разнообразни ползи за нашето благосъстояние.

Емоционална подкрепа

Животните имат уникална способност да предоставят емоционална подкрепа и комфорт. Тяхното присъствие може да помогне за намаляване на тревожността, стреса и чувството на самота или депресия.

Физически ползи

Терапия с животни може да спомогне за подобряване на двигателните умения, координацията и мобилността. Дейности като подстригване или разходка на терапевтично куче могат да помогнат за подобряване на силата и баланса.

Когнитивна стимулация

Участието в терапия с животни, например под формата на игри, може да стимулира когнитивни процеси като внимание, памет, решаване на проблеми.

Развитие на социални умения

Терапия с помощта на животни може да помогне за подобряване на социалните умения и насърчаване на социалните взаимодействия.

Животните могат да служат като неосъждащи спътници и да осигурят усещане за приемане и безусловна любов.

Това може да бъде особено полезно за хора с разстройство от аутистичния спектър, социална тревожност или други социални затруднения.

Повишена мотивация

Присъствието на животно може да направи терапевтичните сесии по-приятни, което може да засили мотивацията за активно участие и ангажиране. Това може да доведе до по-добри резултати и напредък в терапията.

Разсейване и отвличане на вниманието

Прекарването на време с животни и участието в дейности като игра, разходка или подстригване могат да изместят фокуса от стресиращи или обезпокоителни мисли и тревоги, което позволява на хората да се отпуснат и да се разсеят.

 

Какъв е ефектът от галенето на животно?

 

Терапия с животни.

 

Намаляване на стреса

Доказано е, че взаимодействието с животни намалява нивата на стрес.

Актът на галене на животно, особено меко и космато, освобождава ендорфини и понижава кортизола (хормона на стреса) в тялото.

Това може да нормализира сърдечен ритъм, да понижи кръвното налягане и да ни помогне да се освободим от чувството на напрежение.

Подобряване на настроението

Взаимодействието с животни, включително галенето им, може да увеличи освобождаването на хормони за добро настроение като серотонин, допамин и окситоцин. Тези хормони са свързани с положителните емоции, щастието и чувството за благополучие, като по този начин подобряват настроението и намаляват чувството на тревожност или депресия.

Привързване и връзка

Физическият контакт с животно може да засили връзката между човека и животното.

Галенето насърчава чувството за свързаност и приятелство, което може да бъде особено полезно за хора, които се чувстват самотни или изолирани.

То може също така да подобри социалното взаимодействие с други собственици на домашни любимци или хора, които споделят любов към животните.

Облекчаване на болката

 

Терапия с животни.

 

Установено е, че галенето и прегръщането на животно имат аналгетичен ефект, т.е. помагат за намаляване на болката и дискомфорта. Нежното докосване и сензорната стимулация, осигурени от галенето, могат да активират естествените механизми на тялото за облекчаване на болката и да отвлекат вниманието от физическия дискомфорт.

Релаксация и спокойствие

Ритмичното движение и успокояващата природа на галенето на животно може да предизвика състояние на релаксация и спокойствие. Може да помогне за успокояване на ума, да насърчи вниманието и да осигури почивка от ежедневните стресови фактори, което води до усещане за вътрешен мир.

По-добро качество на живот

Редовното галене на животно се свързва с различни дългосрочни ползи за здравето.

Може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, подобряване на сърдечно-съдовото здраве, засилена имунна функция и дори увеличена продължителност на живота.

Положителните ефекти върху психическото и емоционалното здраве, които има, също могат да допринесат за по-добро цялостно качество на живот.

 

Заключение

Терапия с животни може да се използва в индивидуални терапевтични сесии, както и в групови. Тя има много ползи – помага за облекчаване на напрежението, подобряване на двигателните умения, развиване на социални умения. Повдига настроението и насърчава свързаността на човека с животното.

Кучета, котки, коне и някои малки животни като зайци и морски свинчета често се използват в терапия с животни. Животински вид и конкретното животно се избират в зависимост от вида терапия и нуждите на участника или участниците.

Хуманното отношение към животните е приоритет, а специалистите, които ръководят и наблюдават терапевтичните сесии, се грижат за безопасността на животните и хората, които участват.

Какво е терапия с животни?

Терапията с животни, известна също като анималотерапия, е терапевтичен подход, който включва животни като част от лечебния процес.

Какви видове терапия с животни съществуват?

Има терапия с домашни любимци – котки и кучета, диви животни като змии и влечуги, и селскостопански животни – кози, пилета, зайци. Други форми на терапия с животни може да включват плуване с делфини или яздене на коне.

Кои са факторите за провеждане на успешна терапия с животни?

Правилният подбор на животните, присъствието на обучени специалисти, съобразяването с потенциалните алергии на участниците и подсигуряването на хуманно отношение към животните са най-важните фактори за успешна терапия.

Категории: Здраве, Психология|Публикувана: 01.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:48 | Публикувана: 1 септември 2023 в 09:35 | Категория: Здраве, Психология