Зърнастец – регулира ли наистина теглото?

Обновена: 23.02.2024|
Зърнастец.

Чували ли сте за зърнастец? В превод от от испански името на билкатa означава свещена кора. Съществуват около 140 вида, като в България се срещат пет.

В следващите редове ще ви разкажем малко повече за него и ще потърсим отговор на въпроса дали може да ни помогне с контрола на теглото.

 

Какво представлява зърнастецът?

Той расте като храст, висок до 3 м или малко дръвче между 6-7 м. Ще го открием в низини, край реките или по влажните места в планинските райони – до 1000-1700 м надморско равнище.

Листата са прости, дълги от 3 до 15 см и са разположени последователно, в противоположни двойки. Един от отличителните белези на зърнастеца е начинът, по който жилките се извиват нагоре към върха на листата. Растението ражда плодчета – от черни до червеникави на цвят.

Използваемите част на зърнастеца (Rhamnus frangula) са кората и клонките от 3-годишни растения, които трябва да отлежат 1 година. Кората се бели рано напролет, към март-април, при покарване на първите листа.

Друга особеност на зърнастеца е, че като се отреже горната част на кората, се появява червено оцветен пласт, за разлика от други подобни растения, при които този пласт е зелен.

 

Произход и характеристики

 

Зърнастец.

 

Зърнастецът дълго е бил използван от индианците като естествено слабително средство. Макар и с това си качество да е станал широко познат чак след 1877 г.

Произхожда главно от Източна Азия и Северна Америка, но се среща в цялото умерено и субтропично Северно полукълбо. А също и по-рядко в субтропичното Южно полукълбо в части от Африка и Южна Америка.

В Северна Америка е пренесен през XIX в. с цел да се използва като декоративен храст и ветрозащитно средство, но до началото на XIX в. не се разпространява широко. Среща се в живи плетове, покрай пътища и по склонове.

 

За какво най-често се използва и до днес?

В българската народна медицина се използва при атоничен хроничен запек, жълтеница, чернодробни заболявания, хемороиди и др.

Прилага се и външно за промивка при гнойни рани, кожни заболявания и циреи.

Това е растение, чиято изсушена кора се използва като ефективно средство за борбата със запека. Тя има очистителен и жлъчегонен ефект върху организма. Кората на зърнастеца подобрява перисталтиката на дебелото черво.

Ако страдате от запек, билката ще ви помогне без да се отразява на нормалната функция на тънките черва.

Слабителното действие на корите се дължи на съдържащия се в тях антронов гликозид, който след 1 година отлежаване преминава в антрахиноновия гликозид гликофрангулин.

Тук е интересно да отбележим, че ако корите на зърнастеца се употребят преди да отлежат тази 1 година, предизвикват повръщане.

При приема на прясна кора от зърнастец също се наблюдава слабителен ефект, но употребата й по този начин може да доведе до повръщане.

При продължителна употреба, с  намаляване на слабителния ефект настъпват обезводняване на организма, мускулна слабост, диария и безсилие.

Възможно е да се предизвика аборт, затова зърнастец не трябва да се приема от бременни и кърмещи преди консултация с лекар.

Днес доста слабителни медикаменти съдържат зърнастец като основна съставка, тъй като той е доста добре поносимо разxлабително средство – без да предизвиква привикване.

Включително подходящо и за употреба от възрастни хора или след анални или ректални операции, за предотвратяване на напрежението и болката, свързани с появата на хемороиди или анални фисури.

Когато зърнастецът е преминал през необходимата обработка, а дозата е съобразена и по препоръка на специалист, се счита за напълно безопасен и ефективен. Действието му настъпва в рамките на 6 до 10 часа след прием.

 

Действие и приложение

Плодовете на морския зърнастец са богати на витамини, каротеноиди (растителни пигменти) и мастни киселини, а семената им предлагат богато масло с високо съдържание на мастни киселини.

 Този вид зърнастец, известен още като облепиха, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, както и различни хранителни вещества, доказано полезни за човешкото здраве.

Повечето от ползите от облепихата идват от употребата на плодовете и маслото от тях. Въпреки че по-голямата част от клиничните проучвания се фокусират именно върху маслото, традиционната медицина често е използвала целия плод.

 

Какви ползи има за тялото?

 

Килограми, кантар, зърнастец.

 

Помага за отслабване

Морският зърнастец притежава различни биоактивни съединения и проявява благоприятни механизми на действие.

При направени опити с мишки се стига до заключението, че прахът от морски зърнастец:

  • Намалява телесното тегло
  • Редуцира мастната маса
  • Понижава нивата на циркулиращите липиди

Освен това помага за предотвратяване на затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания, както и подобрява системната инсулинова чувствителност. Това, в комбинация с останалите ползи на зърнастеца, го прави чудесен съюзник в борбата с излишните килограми.

Грижи се за здравето на кожата

Морският зърнастец се използва широко в продуктите за кожа и коса поради богатия набор от витамини и мастни киселини, които съдържа.

Освен на витамини С, А и Е, маслото е богато на гама-линоленова киселина (омега-6 мастна киселина), която подпомага кръвообращението и намалява признаците на стареене.

В допълнение, маслото от морски зърнастец съдържа и растителни стероли като бета-ситостерол и кампестерол, които добавят хидратация, изглаждат структурата на кожата и повишават нейната еластичност.

Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Изключително полезна за сърцето билка, благодарение на богатия набор от флавоноиди и омега-3, 6, 7 и 9 мастни киселини, които оказват силно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Палмитолеиновата киселина, заедно с други мастни киселини, може да спомогне за понижаване на холестерола, намаляване на възпаленията и подобряване на цялостната сърдечна дейност. Въпросната киселина е омега-7 мастна киселина, която рядко се среща в растителните хранителни източници, но маслото от морски зърнастец е един от малкото такива, в които се намира.

Осигурява защита

Морският зърнастец съдържа антиоксиданти, които помагат за предпазване на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Това увреждане може да доведе до сериозни заболявания като рак, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на антиоксиданти ни помага да намалим риска от потенциално животозастрашаващи заболявания.

Подкрепя антираковите терапии

Някои клинични проучвания подкрепят използването на масла и сокове от облепиха при лечение на рак.

Няколко флавоноида в билката, особено кверцетинът, кемпферолът и изорамнетинът, създават цитотоксични реакции на раковите клетки и помагат да се спре размножаването им.

 

Крие ли рискове?

 

Главоболие, зърнастец

 

Рядко се срещат странични ефекти, но, както с всичко останало, трябва да обръщаме внимание на тялото си и да прекъснем употребата на зърнастец, ако забележим нещо странно.

При някои хора, които имат високо кръвно налягане, може да се наблюдават подуване, главоболие, замаяност и сърцебиене.

Когато се използва върху кожата за лечение на изгаряния, понякога предизвиква обрив. Възможно е някои видове зърнастец да действат като разредител на кръвта, причинявайки кървене. Както и да понижат кръвната захар при хора с диабет, които приемат лекарства за състоянието си.

Комбинирането на зърнастец с лекарства или добавки, разреждащи кръвта, може да повиши риска от кървене. Морският зърнастец пък може да повлияе и на някои лекарства, които лекуват стомашно-чревни заболявания, проблеми със сърдечния ритъм, рак или автоимунни заболявания.

Избягвайте да използвате билката, ако сте бременна или кърмите. Няма достатъчно информация за доказване на неговата безопасност.

 

Как да го приемаме правилно?

Може да се възползвате от чудодейните ползи на зърнастеца:

  • Под формата на хранителна добавка
  • Масло
  • Като съставка в козметиката 
  • Консумиран като сок, чай или сладко

Винаги подбирайте само качествени продукти от надеждни източници и сигурни места. Консултирайте се със специалист, за да намерите най-подходящия вариант за вас.

Обичайните дози в традиционната медицина например, са около 20 г плодове от морски зърнастец дневно.

При клинични изпитвания дозите на сушени плодове или маслото от семената, приемани перорално, са варирали от 5 до 45 г дневно в продължение на 4 седмици до 6 месеца.

Сокът от облепиха (който е с висока киселинност, стипчивост и горчивина) е бил прилаган в количества до 300 мл дневно в продължение на 8 седмици.

 

Заключение

Всички знаем, че наднорменото телесно тегло може да причини различни здравословни проблеми. Излишните килограми в областта на корема са особено опасни, тъй като значително увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Здравословното хранене и редовните физически упражнения вероятно са най-добрите оръжия за отслабване. Но съществуват и редица хранителни добавки и билкови настойки, за които е установено, че подпомагат отслабването.

Според диетолозите комбинацията от мастни киселини в морския зърнастец действа така, че сигнализира на тялото да спре да складира мазнини. Помагайки да се предотврати натрупването на излишни мазнини, в комбинация с прочистването на организма, се наблюдава трайно намаляване на теглото.

Какво представлява зърнастецът?

Той расте като храст, висок до 3 м или малко дръвче между 6-7 м. Използваемите част на зърнастеца (Rhamnus frangula) са кората и клонките от 3-годишни растения, които трябва да отлежат 1 година.

За какво се използва зърнастец?

В българската народна медицина се използва при атоничен хроничен запек, жълтеница, чернодробни заболявания, хемороиди и др. Това е растение, чиято изсушена кора се използва като ефективно средство за борбата със запека.

За какво трябва да внимаваме при консумация на зърнастец?

Ако корите на зърнастеца се употребят преди да отлежат тази 1 година, предизвикват повръщане.

Категории: Билки|Публикувана: 30.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:50 | Публикувана: 30 март 2023 в 12:24 | Категория: Билки