Вероятно в последно време сте срещали теми за витамин D срещу COVID-19  и сте се чудили каква е връзката? Витамин D е мастноразтворим витамин, който има изключително важни функции в тялото ни. Той е особено важен за здравето на имунната ни система. По тази причина е възможно да помогне за намаляване на риска от заразяване с коронавирус, който причинява COVID-19.

Въпреки, че понастоящем няма лечение за COVID-19, превантивните мерки, като физическо дистанциране и подходяща хигиена, могат да ви предпазят от заразяване с вируса.

Също така някои изследвания показват, че наличието на здравословни нива на витамин D може да помогне да поддържате имунната си система здрава. Както и да се предпазите от респираторни заболявания като цяло.

Неотдавнашно проучване показва, че пациенти, хоспитализирани с COVID-19, които са имали достатъчни нива на витамин D, имат намален риск от неблагоприятни последици и смърт.

В днешната статия ще наблегнем върху влиянието на витамин D на имунното здраве. И как приемането на това хранително вещество може да помогне в защитата срещу респираторни заболявания.

vitd3 400
vitd3 600

 

Как витамин D влияе на имунната система?

Витамин D e необходим за правилното функциониране на имунната ни система. А тя е на първа линия при защита на тялото ни от инфекции и болести. Витаминът играе много важна роля за насърчаване на имунния отговор. Той има както противовъзпалителни, така и имунорегулиращи свойства. Също така е от решаващо значение за активирането на защитните сили на имунната система.

Известно е, че подобрява функцията на имунната система, включително Т-клетките и макрофагите, които предпазват тялото от патогени. Всъщност, витаминът е толкова важен за имунната функция, че ниските нива на витамин D са свързани с повишена податливост към инфекции, заболявания и имунни нарушения.

Например, ниските му нива в организма са свързани с повишен риск от респираторни заболявания. Включително туберколоза, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Както и от вирусни и бактериални респираторни инфекции.

Нещо повече – дефицитът на витамин D е свързан с намалена белодробна функция. Това може да повлияе на способността на тялото да се бори с респираторни инфекции.

 

Витамин D срещу COVID-19: може ли да ни предпази от заразяване?

 

Витамин D срещу COVID-19. Омега 3 по време на бременност. Рибено масло за отслабване. Триглицериди и рибено масло.

 

Както споменахме в началото – понастоящем няма лечение на COVID-19. Малко са и проучванията, изследвали ефекта на добавките с витамин D или дефицита му върху риска от заразяване с новия коронавирус, SARS-CoV-2.

Неотдавнашно проучване установи, че кръвното ниво на 25-хидроксивитамин D от поне 30 ng/ml (нанограм/милилитър) може да намали вероятността от неблагоприятни клинични резултати и смърт при хоспитализирани пациенти с COVID-19. Проучването протича по следния начин:

  • Анализирани са болнични данни за 235 пациенти с COVID-19.
  • При пациенти на възраст над 40 години тези, които са имали адекватни нива на витамин D, са с 51.5% по-малък риск от усложняване в сравнение с пациентите, с дефицит. Включително загуба на съзнание, хипоксия (недостатъчно кислород) и смърт.

Освен това някои проучвания показват, че добавките с витамин D могат да подобрят имунния отговор и да предпазят от респираторни инфекции като цяло.

Неотдавнашен преглед, включващ 11 321 души от 14 държави демонстрира, че добавянето на витамин D намалява риска от остри респираторни инфекции. Не само при дефицитните, но и при адекватните нива на витамина. Като цяло проучването показва, че добавките с витамин D намаляват риска от развитие на поне една респираторна инфекция с до 12%. Защитният ефект е най-силен при тези с ниски нива на витамина.

Доказано е също, че добавките с витамин D намаляват смъртността при възрастни хора. Възрастовата група, изложена на най-голям риск от развитие на респираторни заболявания. Изследването можете да видите в сайта на National Library of Medicine.

 

 

Цитокинова буря – какво означава?

Дефицитът на витамин D може да предизвика процес, известен като „цитокинова буря“.

Цитокините са протеини, неразделна част от имунната система. Те могат да бъдат както противовъзпалителни, така и провъзпалителни. Играят важна роля, помагайки ни да се предпазим от инфекции и болести.

Провъзпалителните цитокини играят роля в развитието на възпалителна и невропатична болка. По тази причина могат също да предизвикат увреждане на тъканите при определени обстоятелства. Цитокиновата буря се отнася до неконтролирано освобождаване на провъзпалителни цитокини, което се случва в отговор на инфекция или други фактори. Нерегулираното и прекомерно освобождаване на цитокини води до тежко увреждане на тъканите. Това допълнително влияе на прогресирането и тежестта на заболяването.

Всъщност това е и основна причина за полиорганна недостатъчност и синдром на остър респираторен дистрес. Както и важен фактор за прогресията и тежестта на COVID-19.

 

Ще ни предпази ли приемът на витамин D срещу COVID-19?

 

Витамин D срещу COVID-19. Пневмония - респиратовно заболяване на белите дробове.

 

Въпреки, че изследванията в тази област продължават, важно е да разберем, че приемът на допълнителен витамин D, само по себе си, не може да ни предпази от развитие на COVID-19.

Въпреки това липсата му може да увеличи податливостта на организма към инфекция и заболяване, като навреди на имунната функция.Това е тревожно, като се има предвид, че много хора имат недостиг на витамин D. Особено възрастните – те са изложени на най-голям риск от развитие на сериозни усложнения, свързани с COVID-19.

Поради тези причини е добре да тествате нивата си на витамин D, за да разберете дали имате недостиг на това важно хранително вещество.

В зависимост от нивата в кръвта, добавянето на 1000 – 4000 единици (IU) витамин D на ден обикновено е достатъчно за повечето хора. Въпреки това, тези с ниски нива често изискват много по-високи дози, за да увеличат нивата си до оптимален диапазон.

 

Източници:

  1. Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection
  2. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data
  3. Cytokines, Chemokines and Their Receptors
  4. Vitamin D deficiency in elderly: Risk factors and drugs impact on vitamin D status
  5. The pathogenesis and treatment of the `Cytokine Storm’ in COVID-19