Копривна треска – същност, причини и лечение

Обновена: 25.01.2024|

Понякога тялото ни реагира с възпалителни реакции към определени влияния на външния свят, като при всеки човек тази реакция е строго индивидуална и причините могат да бъдат най-различни – от контакт с определен химически или физичен дразнител до нервно напрежение и стрес.

В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и методите, които помагат при копривна треска или известна още като уртикария.

 

Какво представлява копривната треска?

Копривната е внезапна алергична реакция, при която се появяват червени лезии (изменения) по кожата, които са вариращи по сърбеж.

Въпреки че състоянието изглежда сериозно и може да има внушителни размери, в повечето случаи отшумява внезапно, също както се е появило. Обривите наподобяват на такива, които се появяват след опарване от коприва.

vitd3 400
vitc 600 1

Състоянието не е опасно или животозастрашаващо, освен когато протича с ангиоедем – подуване на устните и гърлото, което може да причини задушаване. В такъв случай е нужна намесата от медицински специалисти и спешно инжектиране на адреналин или друг антихистаминов препарат.

vitd3 400
vitc 600 1

Отличителната черта на копривната треска е, че за броени часове може да изчезне от едно място и да се появи на друго.

Обикновено това състояние преминава средно за 6 седмици, но ако продължи за по-дълго време, вероятно става въпрос за хронична уртикария.

 

Видове копривна треска

 

копривна треска, уртикария, причини, симптоми, лечение

 

Според продължителността на протичане се класифицират два вида копривна треска:

 • Остра – с продължителност до 6 седмици.
 • Хронична – с продължителност над 6 седмици.

В зависимост от причината за поява на симптомите уртикарията може да бъде:

 • Физическа – при нея причината идва от директна стимулация на кожата, като прекомерното излагане на слънце, високи или ниски температури, вибрации, натиск, изпотяване и др.
 • Дермографска (известна още като дермографизъм: писане по кожата) – при нея симптомите възникват след силното механично раздразнение или надраскване на кожата.

 

Кои са най-честите симптоми?

Симптомите при остра копривна треска са червеникави обриви и подувания по кожата, често с блед център. Обривите могат да присъстват от няколко минути до 24-48 часа или в някои случаи повече дни.

Подутините могат да имат кръгла или неправилна форма и да варират по размери. Понякога те се обединяват и предизвикват много силен сърбеж.

Обикновено червените петна избледняват при натиск. Лезиите имат характера да се разпространяват из цялото тяло и да променят местоположението си.

Понякога алергичната реакция е упорита и засяга по-дълбоките пластове на кожата, като причинява подпухналост. Проявява се болезнено подуване на устните, очите и вътрешността на гърлото – ангиоедем.

 

От какво се причинява?

 

копривна треска, уртикария, причини, симптоми, лечение

 

Обикновено появата на копривна треска е свръхреакцията на имунната система към външен фактор, който погрешно е определила като заплашителен.

В резултат на отделянето на хистамин (локален хормон, участващ в имунните реакции) от мастоцитите (бели кръвни клетки), кръвоносните съдове се разширяват, при което кожата започва да се зачервява и подува.

Най-различни физични или химични стимули могат да предизвикат отделянето на хистамин.

Това състояние е полиетиологично, т.е. многофакторно, като се смята, че в някои моменти от живота засяга 20% от населението, като хората със склонност към алергии са предразположени да развият уртикария.

Сред рисковите фактори за появата на копривна треска могат да бъдат:

 • Полени
 • Прахови частици
 • Домакински почистващи препарати
 • Ухапвания от насекоми (пчели, оси, стършели, паяци)
 • Чревни паразити и протозои
 • Медикаменти (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, ваксини)
 • Някои хранителни съставки
 • Прекалено тесни дрехи
 • Растения като отровен дъб и бръшлян
 • Хормонални проблеми
 • Ендокринни заболявания (диабет, хипертиреоидизъм)
 • Климатични условия (прекомерно излагане на студ или топлина)
 • Силен емоционален стрес

 

Как се диагностицира?

Състоянието се диагностицира в повечето случаи след физически преглед от кожен лекар. Понякога са необходими и кръвни изследвания, за да бъде установен алергенът, причиняващ реакцията.

Тестването за установяване на причинителя се извършва след отшумяването на симптомите, като определен антиген се инжектира подкожно, за да се проследи реакцията на организма.

При хроничната уртикария, установяването на причинителя обикновено е по-трудно, като състоянието може да се окаже следствие от хронични заболявания като рак, хепатит, проблеми с щитовидната жлеза или инфекция.

 

Как да се предпазим?

Предпазването от появата на копривна треска се състои най-вече в отбягването на провокиращите фактори, като определени храни и медикаменти, които предизвикват тези спонтанни алергични реакции.

Сред най-честите алергени в храните са:

 • млечните продукти
 • яйцата
 • ядките
 • рибата
 • морските дарове

Понякога лекарствата като нестероидните противовъзпалителни (ибупрофен, аспирин) или други болкоуспокояващи (като кодеин), могат да бъдат причина за възникналата алергична реакция.

 

Как се лекува?

 

Цветница. Прясно набрана коприва в кошница. Копривата има редица ползи за здравето. Кожни обриви. копривна треска, уртикария.

 

При самото лечение е нужно да се установи и след това да се отбягва причината, която е предизвикала алергичните симптоми. При по-тежки случаи на оток е нужно своевременно и сериозно лечение.

Обикновено състоянието се повлиява от антихистамини и кортикостероиди, като в някои случаи хранителни добавки като витамин С, В12, D и кверцетин показват подобрение на състоянието.

Тази статия е с информативен характер и за прилагането на медикаменти или хранително добавки е нужна консултацията от медицински специалист.

Има и методи от народната медицина при лечението на уртикария, като най-известният е с корен от коприва.

Тъй като от разчесване на зачервените области сърбежът и раздразнението още повече се засилват, се препоръчва да се избягва контакт с тях, както и баните с гореща вода.

 

Методи за облекчаване на симптомите

За облекчаването на неприятния сърбеж е добре да се вземат хладни душове и да се прилагат студени компреси.

Разтривки със смрадлика

За облекчаване на силния сърбеж може да се правят разтривки на тялото с отвара от смрадлика.

Отварата се приготвя, като 2 супени лъжици листа от смрадлика се варят в 500 мл вода за 10 минути, прецеждат се и се изчаква да изстине.

Гел от алое вера

Гелът от алое вера също допринася за облекчаването на симптомите, помага за възстановяването на кожата и предотвратява появата на сърбежа.

Корен от коприва

В народната медицина за лечението на копривна треска се използва корен от коприва.

Отварата се прави от 4 супени лъжици корени от гръцка коприва, които се варят в продължение на 30 минути в 1 литър вода, след което се прецежда веднага.

Бани с овесено брашно

Овесеното брашно притежава противовъзпалителни действия и често се използва против сърбеж и кожни раздразнения при уртикарията.

Смесват се 2 чаши овесено брашно с 1 чаша хлебна сода в напълнена вана с хладка вода и се разбъркват. Банята се прави за 15 минути.

Каламинов лосион

Каламинът е комбинация от цинков оксид и железен оксид, който се прилага при много кожни проблеми и раздразнения, като варицела, ухапвания от насекоми, алергични реакции към отровен дъб и бръшлян, като е ефективен и при копривна треска.

Хранителна диета

В повечето случай причините могат да бъдат от реакцията на имунната система към определен алерген или предизвикана от нервно напрежение.

Ако копривната треска е свързана с храната, е необходимо да се спазва съответен хранителен режим. Препоръчва се лека вегетарианска диета с повече плодове.

Храните, които трябва да се избягват:

 • Месо и риба
 • Бобови храни
 • Ядки
 • Какао
 • Сухи плодове

Нужно е храната да се вари или пече, като се изключва пърженото.

Намаляване на стреса

При нервна уртикария помага и отвара със смес от следните билки – по 50 г всяка:

 • Листа от гръцка коприва
 • Листа или цвят от босилек
 • Листа от лавандула
 • Листа от мента
 • Листа от салвия
 • Листа от черница
 • Листа от решетка

От тази смес се вземат две супени лъжици плюс една чаена лъжичка корени от дилянка и се запарват в 500 мл вряща вода, като се вари 10 минути под капак и се прецежда.

Ако причината е на нервна почва, разбира се, става въпрос за психосоматично заболяване. В такива случаи е нужно да се намали стресът, като често се препоръчват медитативни практики, а в някои случаи дори хипнотерапия.

 

Заключение

Леките форми на уртикария и специфични обриви се проявяват под една или друга форма почти на всеки човек поне веднъж в живота.

Копривната треска много често се среща и при децата, като при лека симптоматика състоянието се овладява до 3-4 дни.

Когато обаче отоците са големи и болезнени, е нужна консултация с лекар и да се вземат мерки навреме.

Какво представлява копривната треска?

Копривната треска или уртикария е внезапна алергична реакция на тялото, при която се появяват червени лезии по кожата, които са вариращи по сърбеж.

Какви видове копривна треска има?

В зависимост от продължителността (до или над 6 седмици) се различават остра и хронична копривна треска.

Какво предизвиква копривна треска?

Различни алергени, физически дразнители и дори стресът, могат да бъдат причина за спонтанна алергична реакция.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.01.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 9 януари 2023 в 15:54 | Категория: Здраве