Много вероятно е да не сте чували до този момент за валин. Той обаче се съдържа във всяка клетка на организма ни и е една от така наречените незаменими аминокиселини, които са ни жизненонеобходими. Те са част от почти всички познати протеини, но тялото ни не ги синтезира самостоятелно.

Разказваме ви повече за произхода, функциите и това откъде можете да си набавяте валин – в следващите редове.

 

Какво представлява аминокиселината валин?

Както вече споменахме, валинът е много ключова част от устройството на клетките в организма. Съединението представлява 2-амино-3-метилбутанова киселина. Твърди се, че най-добре се усвоява заедно с аминокиселините L-левцин и L-изолевцин. Може да го срещнете още и с кратките обозначения Val или V. Името му пък идва от една много популярна билка: валериана.

 

На количеството валин в организма много влияе начина ни на хранене и по-точно, хранителният ни режим, но и това дали тялото ни усвоява добре веществата. При проблеми с храносмилателната система често се наблюдава дефицит на аминокиселината.

Това е така, тъй като той не се синтезира по естествен път в тялото, а единствено го приемаме от външни източници. Други състояния, при които може да възникне дефицит, са:

При здрав човек препоръчителните дневни дози са около 3-4 грама.

 

Какво значение има валинът за тялото

 

Свойства на магнезия. Валин.

 

На първо място, той е есенциален за правилното функциониране на цялото тяло. Това значи, че почти няма система, на която аминокиселината да не е нужна на ежедневна база. Сред най-важните й роли е тази на ключово вещество за изграждане на тъканите и поддържане на техния растеж.

Едно от действията, с които аминокиселината е най-известна, е своеобразното енергизиращо действие, което дава на нашите мускули. Затова и валинът е много популярен сред спортистите и по-точно – в сферата на културизма.

Интересен факт е, че именно на количеството валин в тялото си дължим степента на усещане на студ, топлина и болка.

Колкото по-малко е то, толкова по-силно е усещането, и обратното.

Не можем да пропуснем да споменем, че аминокиселината има роля и в регулирането на настроенията ни. Неговото действие се изразява в своеобразно стабилизиране на нивата на серотонин в тялото ни. А този хормон е познат най-вече като хормон на щастието, радостта и доброто настроение.

Докато сме на темата за хормоните и витамините, валинът е много голяма подкрепа на организма ни в процеса на синтез на витамин B3. Това е веществото, което познаваме още като ниацин. То помага за правилния метаболизъм на клетките, но и поддържа здрава сърдечно-съдовата ни система. Полза от него има и за храносмилателната система, както и за неврологичните процеси в тялото ни. В допълнение, витамин B3, косвено и валинът, помагат да се поддържа балансирано ниво на “добрия” холестерол.

Валинът има още едно важно действие и то е свързано с нивата на азот в организма ни или така нареченото азотно равновесие. Така наричаме съотношението между приетото в организма и разпаднатото при обмяната на веществата количество на белтъци, изразено в азот.

 

Пренасищане и дефицит на валин в тялото

 

Валин. Преддиабет. Синдром на Сьогрен. Омега-3 за зрението. Лоши навици, увреждане на очите и зрението.

 

Както при всяко друго вещество, и при валина балансът в тялото е крехък. Нарушаването му води до различни последствия за здравето. Затова и е добре да можем да разпознаваме знаците както за едното, така и за другото състояние.

При недостиг на аминокиселината може да изпитате симптоми и да развиете заболявания като:

От друга страна, ако в организма ви настъпи прекомерно натрупване, може да имате:

  • Проблеми с гъстотата на кръвта
  • Проблеми със стомашно-чревния тракт
  • Промяна в настроението – раздразнение
  • Алергична реакция към продукт с високо съдържание на валин
  • Халюцинации (в много тежки случаи)

 

Кога имаме нужда от допълнителен прием?

От повече валин имат нужда хората, които страдат от зависимости – алкохол, тютюнопушене, наркотици. Тези вещества нарушават някои от процесите в организма ни, отразяват се на метаболизма, кръвоносната и нервната системи, и в тази връзка намаляват усвояването на аминокиселината.

Депресивните състояния също могат да се подобрят от наличието на повече валин в тялото. Затова и ако сте застрашени или предразположени към депресия, е хубаво да хапвате малко повече храни, богати на валин. Те няма да решат психологическия проблем, но ще помогнат на тялото ви да балансира по-добре настроенията ви, както и ензимния баланс.

В този смисъл, ако страдате от стрес, безсъние и нервни състояния, валинът също е в състояние да предложи леко облекчение.

От допълнителен прием имате нужда и ако страдате от множествена склероза, както и ако приемате лекарства, които пречат на правилното усвояване или разграждане на някои вещества и аминокиселини в организма.

Не забравяйте и за ефекта му върху мускулите и приемайте храни, богати на аминокиселината, ако сте подложени на по-големи физически натоварвания – тренировки, работа и други.

 

Храни, от които да си набавим аминокиселината

 

Валин. Пълнено печено пиле. Кето меню. Пилешки кюфтета.Кето пиле Алфредо, маприната за пилешко месо.

 

Вярвате или не, в много от храните, които приемате всеки ден, валинът присъства в големи количества. Ще се изненадате, но най-голяма концентрация от него можем да открием в обикновените, кокоши яйца, кравето мляко и съответно – сиренето и кашкавала, както и в пилешкото филе.

Обичате ли да похапвате кафяв ориз*? Макар и нережимен, той е сред храните, които могат да ви осигурят повече от аминокиселината. Същото важи и за така любимата от българската кулинария леща. Много видове морски дарове също ви дават дневните дози валин: калмари, филе от сьомга и други.

Можем да ви зарадваме и с това, че някои от любимите ядки също съдържат добри нива: орехи, шамфъстък и фъстъци*. Тиквените семки също могат да се похвалят със здравословни запаси на веществото.

 

*продуктите не са позволени при кето режим на хранене