Усвояване на фолиева киселина и Б12 – трудности и пречки

Обновена: 31.05.2024|
Усвояване на фолиева киселина и Б12.

Усвояване на фолиева киселина и Б12 е от важно значение за организма, тъй като те играят централна роля в телесните функции. Дефицитът им може да доведе до сериозни здравословни усложнения, подчертавайки критичната необходимост от усвояването на фолиева киселина и витамин Б12.

Обикновено за бременните жени е препоръчително, независимо дали имат вариант на MTHFR – ген, който играе важна роля в усвояването на фолиевата киселина и витамин В12, или не, да приемат добавки метлирана фолиева киселина, да тестват нивата си на витамин Б12 и при необходимост да приемат и него.

 

Пречки при усвояване на фолиева киселина и Б12

Усвояването на фолиевата киселина се случва най-вече в тънките черва. Проблем с него може да възникне при стомашно-чревни разстройства, алкохол, лекарства или мутация на MTHFR гена. Като пречка за усвояване на Б12 може да се явят автоимунни състояния или лекарства - като инхибитори на протонната помпа или метформин.

keto 02
berb 02 600 02
keto 02
berb 02 600 02

 

 

Усвояването на фолиева киселина (витамин Б9) и витамин Б12 включва сложно взаимодействие на физиологични процеси. Няколко фактора могат да възпрепятстват тяхното усвояване, което води до потенциални дефицити.

Както споменахме, за фолиевата киселина абсорбцията се осъществява предимно в тънките черва. Въпреки това някои състояния, като стомашно-чревни разстройства, например целиакия, или възпалително заболяване на червата, могат да нарушат абсорбцията.

Освен това консумацията на алкохол, някои лекарства и стареенето могат да намалят усвояването на фолиева киселина.

Трябва да се отбележи, че наличието на генна мутация на MTHFR може също да повлияе на метаболизма на фолиевата киселина, като засегне превръщането й в нейната активна форма, 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF).

Усвояването на витамин B12, от друга страна, е по-сложен процес. Необходим е протеин, наречен вътрешен фактор (или фактор на Кесъл), произведен от стомашната лигавица, за да се свърже с витамин В12 в тази област.

След това този комплекс се абсорбира в илеума – крайната част на тънките черва. Няколко фактора могат да попречат на процеса, включително автоимунни състояния като пернициозна анемия. Те унищожават клетките, които произвеждат вътрешен фактор.

Още една причина се явяват и стомашно-чревните операции, които засягат способността на стомаха или тънките черва да абсорбират хранителните вещества ефективно.

Освен това някои лекарства, като инхибитори на протонната помпа или метформин, могат да намалят усвояването на витамин B12. Когато сме запознати с тези пречки и трудности при усвояване на фолиева киселина и Б12, ще може по-лесно да засечем проблема и да се справим с него – чрез медицински интервенции, диетични модификации или добавки.

 

Защо усвояването на фолиева киселина и Б12 е важно?

 

Усвояване на фолиева киселина от бременни.

 

Фолиевата киселина подпомага синтеза и възстановяването на ДНК, което е от решаващо значение за деленето и растежа на клетките, особено по време на бременност. Допринася за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при развиващи се фетуси и поддържа правилното развитие на мозъка и гръбначния мозък на плода.

Също така подпомага образуването на червени кръвни клетки, подпомага преноса на кислород и предотвратява анемията, характеризираща се с умора, слабост и задух.

По същия начин витамин B12, известен също като кобаламин, е от съществено значение за различни телесни функции. Той е много важен за нервната функция, за производството на ДНК и червени кръвни клетки.

Дефицитът на витамин В12 може да доведе до мегалобластна анемия и неврологични разстройства като периферна невропатия и когнитивно увреждане.

Без адекватно усвояване на фолиева киселина и витамин В12, способността на тялото да изпълнява тези важни функции ще бъде компрометирана, което би довело до редица здравословни проблеми.

Следователно осигуряването на оптимално усвояване на фолиева киселина и Б12 е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве и благополучие.

 

Връзката между усвояване на фолиева киселина и Б12

Фолиевата киселина работи в тясно сътрудничество с витамин B12 в цикъла на метилиране. Витамин В12 е необходим за превръщането на фолиевата киселина в нейната активна форма – 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF), осигурявайки ефективно използване на фолиевата киселина.

Също и обратно, фолатът подпомага регенерирането на тетрахидрофолат (THF), форма, която е от съществено значение за активирането на витамин B12. Заедно те играят допълващи се роли в поддържането на цялостното здраве, като подчертават значението на адекватен прием и балансиран метаболизъм на двете хранителни вещества за оптимално благосъстояние.

 

Значението на ензим MTHFR при усвояване на фолиева киселина

 

Проблем с усвояване на фолиева киселина.

 

Ензимът MTHFR или метилентетрахидрофолат редуктазата играе решаваща роля в усвояването и използването на фолиева киселина (витамин В9) в тялото. Основната му функция е да преобразува фолиевата киселина от храната в нейната активна форма, 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF), който е от съществено значение за множество биологични процеси.

Фолиевата киселина е жизненоважна за синтеза, възстановяването и метилирането на ДНК, както и за производството на червени кръвни клетки и невротрансмитери. Без адекватни нива на 5-MTHF, тези основни процеси могат да бъдат нарушени.

Това потенциално би довело до различни здравословни проблеми, включително дефекти на невралната тръба, сърдечно-съдови заболявания и неврологични разстройства.

MTHFR ензимът е ключов за превръщането на хомоцистеина в метионин.

Той е необходим за постигането на правилен метаболизъм, мускулен растеж и за образуването на глутатион – основен, мощен антиоксидант, участващ в борбата с:

 • Инфекциите
 • Възпаленията
 • Стреса
 • Токсините

 

Помага и при проблеми с:

 • Червата
 • Мозъчната дейност
 • Сърдечно-съдовата система
 • Зрението
 • Способността за изгаряне на мазнини

 

Когато процесът на метилиране от ензима MTHFR не работи правилно и хората носят негова мутация, могат да се образуват проблеми, свързани с изчистването на тялото от токсини.

 

Видове мутации на ензим MTHFR

 

Изследване за усвояване на фолиева киселина.

 

Хората имат два MTHFR гена, наследявайки по един от всеки от родителите си. Мутациите могат да засегнат един (хетерозиготни) или и двата (хомозиготни) от тези гени.

Можем да имаме една, две или нито една мутация на гена MTHFR. Те често се наричат варианти. Вариантът е част от ДНК на ген, която обикновено е различна или варира от човек на човек. Наличието на един вариант е по-малко вероятно да допринесе за здравословни проблеми. Някои експерти смятат, че наличието на две мутации може да доведе до по-сериозни грижи.

Има два варианта или форми на мутации, които могат да възникнат върху гена MTHFR:

 • C677T: в този случай цитозинът (C) е заменен с тиминова (T) база на позиция 677. Тази мутация може да доведе до намалена активност на ензима метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR), оказвайки влияние върху метаболизма на фолат. Индивидите с тази мутация може да имат повишени нива на хомоцистеин и по-ниски нива на активен фолат, което потенциално увеличава риска от здравословни проблеми.
 • A1298C: При тази мутация се случва заместване на аденин (А) с цитозин (С) на позиция 1298. Хора с това състояние могат да изпитат промени в нивата на фолат и повишен хомоцистеин, потенциално повлиявайки различни биологични процеси.

Също така е възможно да се придобият мутации C677T и A1298C, което е по едно копие от всяка.

Както споменахме, тези мутации се предават наследствено. При зачеването ние получаваме по едно копие на гена MTHFR от всеки родител. Ако и двете имат мутации, рискът от хомозиготна мутация е по-висок.

Въпреки това в случаите, когато човек притежава две копия на C677T или едно от всяка мутация, той може да е изложен на риск от високи нива на хомоцистеин (аминокиселина), което да повлияе на функцията на тялото.

Мутацията невинаги означава, че се нуждаем от медицинско лечение. Това може просто да значи, че трябва да приемаме добавки с витамин В. Все пак консултацията с лекар при евентуалното наличие на симптоми на мутация на ензима е препоръчителна.

 

Симптоми при MTHFR мутация

 

Глаукома при проблем с усвояване на фолиева киселина.

 

Симптомите варират при отделните индивиди и зависят от типа мутация, която някой има. Хората може да не знаят, че имат MTHFR мутация, освен ако не получат тежки симптоми или не се подложат на генетично изследване.

Наличието на една или две мутации на MTHFR може да повиши нивата на хомоцистеин – аминокиселина, която тялото произвежда чрез разграждане на хранителните протеини, налични в кръвта. Това състояние се нарича хиперхомоцистеинемия.

Високите нива на хомоцистеин могат да увредят кръвоносните съдове и да доведат до образуване на кръвни съсиреци. Хората, които имат високи нива на хомоцистеин, могат да имат ниски нива на витамин Б12.

Усложненията, свързани с хиперхомоцистеинемия поради MTHFR мутации, включват:

 • Ненормално съсирване на кръвта
 • Изоставане в развитието
 • Проблеми с очите, като глаукома
 • Аненцефалия, аномалия при раждане, при която мозъкът и черепът не се формират правилно

 

Лекарите могат да препоръчат промени в диетата и начина на живот, за да помогнат за компенсиране на произтичащите хранителни дефицити при хора с вариант на MTHFR.

Например личности с високи нива на хомоцистеин, дължащи се на дефицит на фолат или витамин B12, могат да приемат съответно фолиева киселина или витамин B12.

MTHFR мутациите няма да променят плана за лечение на дадено лице за каквото и да е друго състояние, което случайно има.
Ако човек с мутация на MTHFR има кръвен съсирек, например, той обикновено ще получи същото лечение за кръвния съсирек като някой, който няма този тип мутация.

 

Заключение

Фолиевата киселина и витамин B12 са основни хранителни вещества, които са от решаващо значение за множество биологични процеси в тялото. Фолиевата киселина е жизненоважна за синтеза на ДНК, образуването на червени кръвни клетки и нервната функция, докато витамин B12 е необходим за неврологичното здраве, синтеза на ДНК и производството на червени кръвни клетки.

Тяхната взаимозависима роля подчертава важността на адекватен прием на двете хранителни вещества за оптимално здраве.

Недостигът на фолиева киселина и витамин В12 може да доведе до различни здравословни усложнения, което набляга на необходимостта от информираност и правилна добавка.

 

Често задавани въпроси

Каква е връзката между фолиева киселина и витамин Б12?

Витамин В12 е необходим за превръщането на фолиевата киселина в нейната активна форма - 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF), осигурявайки ефективното й използване. Фолатът подпомага регенерирането на тетрахидрофолат (THF), форма, която е от съществено значение за активирането на витамин B12.

Трябва ли бременни жени да приемат фолиева киселина и витамин Б12?

Обикновено за бременните жени е препоръчително, независимо дали имат вариант на MTHFR или не, да приемат добавки метлирана фолиева киселина, да тестват нивата си на витамин Б12 и при необходимост да приемат и него.

Какво пречи на усвояването на фолиева киселина и Б12?

Проблем с усвояването на фолиева киселина може да възникне при стомашно-чревни разстройства, алкохол, лекарства или най-вече мутация на MTHFR гена. Като пречка за усвояване на Б12 може да се явят автоимунни състояния или лекарства - като инхибитори на протонната помпа или метформин.

 

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар