Хранене след операция от апендицит
След операция от всякакъв вид трябва да предприемем допълнителни стъпки, за да помогнем на тялото си да се възстанови. Нуждаем се от краткотрайна промяна в начина си на хранене след операция от апендицит, за да се погрижим правилно за себе си. Следоперативната диета може да изглежда ограничаваща, но тя се спазва за кратко време и е важна за здравето на стомаха и червата ни.
Защо се налага подобна хирургическа намеса?
Операцията е необходима, тъй като това възпаление може да доведе до фатални усложнения. Ако възпалението в чревния израстък (апендикса) прогресира и не се лекува, възниква абсцес, чието спукване е причина за разпространение на инфекцията в червата и извън тях. В такива случаи възниква перитонит – тежко възпаление на коремните органи и на перитонеума (серозната ципа, която покрива вътрешната повърхност на стените на коремната кухина ).
Подобно спукване може да се случи за кратко време и) изисква незабавно лечение, включително оперативна намеса, ако се нуждаем от нея.
Видове операции
Хирургическата намеса за лекуване на апендицит може да бъде два вида:
- Отворена операция: чрез коремен разрез между 5 и 10 см по дължина се достига до червата и се премахва възпаленият издатък. Този подход е класически, но изисква по-дълго време за възстановяване. Белегът е тънък, но все пак забележим.
- Затворена операция (лапароскопска): чрез малки отвори в корема се вкарват специални инструменти и камера в коремната кухина. С тяхна помощ се премахва възпаленият издатък. Възстановяването е по-кратко и придружено с по-малко болка. Препоръчва се при хора в напреднала възраст или пациенти с наднормено тегло.
Специфично хранене след операция от апендицит
След стомашно-чревните операции лекарите предписват специфична диета. Този нов режим на хранене след операция от апендицит продължава за 2 седмици до 1 месец. В някои случаи срокът може да бъде различен, като тази информация ще получим от лекуващия ни лекар.
Първите дни след операцията може да усещаме липса на апетит и гадене. Това може да се дължи на болката, която изпитваме, както и на ефектите от упойката. Освен храна трябва да пием достатъчно вода, за да помогнем на тялото да се възстанови и да предотвратим запек – поне 2 литра дневно. За да не разстроим стомаха си, препоръчва се да пием вода често, но в малки количества. Хубаво е храненето също да става в малки порции по няколко пъти на ден.
За допълнителна хидратация може да пием чай, бульони, натурални сокове. Ако имаме запек, можем да използваме леки слабителни чайове, за да избегнем допълнителни медикаменти.
Хубаво е да си почиваме повече, да не се натоварваме и да не вдигаме тежки неща.
Може да попитаме лекуващия си лекар за приема на мултивитамини.
Храни, които трябва да избягваме
Промяната в начина на хранене след операция от апендицит може да ни се стори ограничаваща. За щастие, срокът на диетата е кратък. За да не разстроим стомаха и червата си, трябва да се откажем от някои храни.
Храните, които не бива да приемаме, са:
- Силни подправки
- Шоколад и шоколадови изделия
- Захарни изделия
- Бобови култури
- Мазни и преработени храни
- Пържени храни
- Мариновани храни
- Червено месо
- Прясно мляко
- Ядки
- Зеле – прясно и кисело
Не бива да пием алкохол и напитки с кофеин.
Храни, които можем спокойно да хапваме
Някои лекари препоръчват да не се ядат твърди храни в първите дни след операцията. За да изпълним тези препоръки, може да се обърнем към пюрета, смутита, кисело мляко, йогурт и бульони. След като изминат няколко дни, можем постепенно да се връщаме към твърдите храни.
Храните от растителен произход са богати на витамини и фибри, които помагат на тялото да се възстанови и са важна част от специфичното хранене след операция от апендицит.
Позволени плодове и зеленчуци, които се отразяват добре, са:
- Картофи
- Банани
- Моркови
- Тиквички
- Цвекло
- Ягоди
- Праскови
- Круши
- Тиква
Заедно с тях може да хапваме нискомаслени млечни продукти, както и по-леки меса – пилешко, пуешко, риба. Някои храни, дори подходящи и здравословни, могат да причинят подуване или стомашни болки. Ако усетим подобен дискомфорт, може да премахнем някои от тях.
Ако преди операцията от апендицит сме следвали диета за отслабване, хубаво е да я поставим на пауза за първия месец от възстановяването и да предложим на тялото си витамините и енергията от полезната храна.
Предложения за хапване
Новият ни начин на хранене след операция от апендицит не бива да се усеща ограничаващ или безвкусен. Чрез вкусна и питателна храна може да помогнем на себе си и да се чувстваме сити и удовлетворени.
Пюрираните плодове и зеленчуци са добър избор за първите дни след операцията. Препоръчително е да използваме плодове и зеленчуци с по-мек вкус, които не са дразнители. Избягваме цитруси.
За следващите дни можем да пристъпим към здравословна храна без много подправки. Примерни ястия може да бъдат:
- Супа с картофи и зеленчуци
- Пиле с ориз
- Картофено пюре
- Ябълково пюре
- Пуешко със зеленчуци
- Мляко с ориз
- Варени яйца
- Риба
- Макарони със сирене
- Извара (в комбинация с плодове или върху филийка хляб)
- Овесена каша
Може да добавим малки количества ленено семе към храните си, за да подпомогнем движението на червата.
Заключение
Стомашно-чревните операции изискват краткотрайна промяна в хранителните ни навици. Затова трябва да променим начина си на хранене след операция от апендицит.
След като измине нужният период от време, можем да се завърнем към стандартната си диета.
Често задавани въпроси
Какво е апендицит?
Апендицит е възпаление на апендикса (израстък на сляпото черво), при което се нуждаем от оперативна намеса. При липса на усложнения възстановяването е бързо и не е особено болезнено.
Защо се налага промяна в начина на хранене след операция от апендицит?
Най-често промяна в диетата се налага при стомашно-чревни операция, каквото е и намесата при апендицит. Чревният тракт става по-чувствителен и раздразнителен след оперативна намеса, а с променения начин на хранене се грижим и за вътрешните рани, които имаме.
Кои храни трябва да избягваме?
Храни, причиняващи газове, и раздразващи стомаха и червата трябва да се избягват. Някои неподходящи храни са силни подправки, шоколад и захарни изделия, бобови култури, мазни и пържени храни, червено месо, прясно мляко и високомаслени млечни продукти.
Кои храни се препоръчват?
Някои плодове и зеленчуци са подходящи за хапване - картофи, банани, моркови, тиквички, цвекло, тиква. Може да хапваме по-леки меса (риба, пуешко, пилешко), както и нискомаслено сирене и извара.
Източници
- Graffeo, C. & Counselman, F. APPENDICITIS, Emergency Medicine Clinics, RESEARCH ARTICLE| VOLUME 14, ISSUE 4, P653-671, NOVEMBER 01, 1996
- Walker, A. R. P. & Segal, I. M.D.. What Causes Appendicitis?, Clinical Gastroenterology, Journal of Clinical Gastroenterology 12(2):p 127-129, April 1990
- Ditzel, M, et al. What Patients and Surgeons Should Know About the Consequences of Appendectomy for Acute Appendicitis After Long-Term Follow-Up: Factors Influencing the Incidence of Chronic Abdominal Complaints, Journal of Gastrointestinal Surgery Volume 17, Issue 8, August 2013, Pages 1471-1476
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Повече от 90 заболявания може да са свързани с изявата на коремна болка при деца.
Възпалението на апендикса – израстък на сляпото черво, е причина за заболяването апендицит.
Почти всички сме изпитвали стомашни болки и знаем колко неприятни, дори понякога непоносими, могат да бъдат те. Причините […]
Един Коментар
Може ли да ми кажете моля оперирана съм.от спукан апендицит искам.да знам като излезна от болницата кога мога да се изкъпя.Моля ако знае някои да ми пише.Брагодаря ви предварително!