Улонг чай – 15 ползи за здравето и употреба

Обновена: 23.02.2024|

Улонг чай е един от най-популярните чайове в Азия, а почитателите му на запад постоянно се увеличават, тъй като хората откриват широкообхватния му вкусов профил, който прави всяка чаша специална.

С аромати, вариращи от плодови до ядкови, и със специфичните техники на приготвяне, които се използват за направата му, този чай е един от най-подходящите за всички, които желаят да се насладят на пълноценно изживяване, докосващо сетивата.

Всяка запарка е уникална и вкусовите ви рецептори ще се наслаждават на вълнуващи аромати с всяка чаша.

 

stev tabletki 400
stev tabletki 600

Произход и история

Чаят улонг е традиционен китайски чай, приготвен от частично окислените листа на растението Camellia sinensis. Най-популярният  улонг чай обикновено идва от континентален Китай и Тайван. Други страни като Тайланд, Виетнам, Япония и Индия също го произвеждат.

stev tabletki 400
stev tabletki 600

Според една от легендите китайците са го нарекли Wulong, което се е превърнало в Oolong (черен дракон) заради дългите тъмни и усукани форми на листата. Отглежда се във високите планини на Китай, където хладните ветрове и скалистата почва му придават този богат и наситен вкус.

В Тайван чаят е по-малко окислен и е по-близък до зеления чай. Там има множество различни сортове улонг – и майсторите на чая се заиграват с вкуса му.

В Азия дори се провеждат състезания за производители на улонг и хората се стичат, за да отпиват и да споделят възторжени отзиви за най-добрия чай.

Що се отнася до количеството кофеин, чаят улонг отново се намира някъде между зеления и черния, като по-окислената версия има повече кофеин.

 

Ползи за организма

 

Улонг чай.

 

Чаят улонг може да не е толкова известен и популярен колкото зеления или черния чай, но има подобни на тях ползи за здравето.

Той помага:

 • За отслабване
 • За намаляване на риска от развитие на диабет тип 2
 • Възможно е да предпазва от някои видове рак
 • За подобряване на мозъчната функция

Освен това съдържа по-малко кофеин от чаша кафе, което го прави добро решение за тези, които са чувствителни към стимулиращата съставка.

 

1. Помага при диабет тип 2

Полифенолните антиоксиданти в чая улонг помагат за поддържане на нормални нива на кръвната захар и намаляват риска от развитие на диабет тип 2. Макар да са нужни допълнителни изследвания, умерената консумацията на този вид чай е още едно оръжие в арсенала ни в борбата с коварното състояние.

 

2. Помага за отслабване

Комбинацията от кофеин и полифеноли, открита в чая улонг, ни помага за изгарянето на повече калории, което най-често води и до загубата на излишно тегло.

Освен това забързва метаболизма и стопяването на мазнините. Само трябва да внимаваме с подслаждането. Ако предпочитате сладък чай, помислете дали да не използвате малко количество мед, кленов сироп или стевия – всички те са захари с нисък гликемичен индекс.

 

3. Подобрява функцията на мозъка

Съдържанието на кофеин, антиоксиданти и теанин оказва благоприятно въздействие върху мозъчната функция и настроението.

Чаят улонг е точната напитка, която ни помага да поддържаме ума си бодър и съсредоточен. Бъдете внимателни, ако сте чувствителни към кофеин, и ограничете консумацията до една чаша – няколко пъти седмично.

 

4. Подобрява съня

 

Улонг чай.

 

Изследванията показват, че GABA (гама-аминобутирична киселина) в комбинация с L-теанин може да доведе до по-дълъг сън и да намали латентността на съня (времето, необходимо за преминаване от напълно будно състояние до сън). Улонг съдържа и двете.

 

5. Намалява холестерола

Редовната консумация на чай улонг може да повлияе на нивата на холестерола.

Едно клинично проучване показва, че пиенето на 600 мл на ден от него намалява лошия холестерол с 6,69%, както и риска от развитие на дислипидемия (нарушена мастна обмяна в организма) и сърдечни заболявания.

 

6. Оказва благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система

Възможно е чаят улонг да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане при някои хора, но са необходими допълнителни изследвания. Научните данни сочат, че лицата, които пият по 1 чаша зелен чай или улонг чай на ден, са по-малко застрашени от исхемичен инсулт.

 

7. За здрави кости

Чаят улонг помага за увеличаване на костната минерална плътност. Също така укрепва зъбния емайл и намалява образуването на зъбна плака.

 

8. Облекчава екземата

Полифенолните антиоксиданти в чая улонг могат да помогнат за облекчаване на симптомите на екзема, а подобряването на състоянието на кожата продължава дълго време. Звучи доста обещаващо, но все пак е необходимо да се направят още изследвания.

 

9. Пълен е с антиоксиданти

В улонг чая има антиоксиданти, които се съдържат в черния чай, като теарубигини и теафлавини, но също така и катехини, които се срещат в зеления чай. Това означава, че тази вълшебна напитка е прекрасно заредена с всички полезни вещества.

 

10. Подобрява имунитета

 

Улонг чай.

 

Флавоноидите, открити в чая улонг, са страхотни за имунната система и могат да помогнат за предотвратяване на клетъчното увреждане. Както и за увеличаване на антибактериалните протеини в организма, които се борят с всичко, което не трябва да бъде там.

 

11. Добър за червата

Създаването на благоприятна среда в червата е от съществено значение, ако искаме да засилим имунитета си, да намалим алергиите, да подобрим здравето на черния дроб и да сведем храносмилателните проблеми до минимум.

Проучванията, в които се изследва връзката между чая улонг и чревния микробиом, установяват, че той е един от благоприятните избори, когато искаме да се погрижим за чревното си здраве.

 

12. Намалява риска от болестта на Паркинсон

Друг  ефект от пиенето на улонг чай е, че той може да помогне за намаляване на риска от болестта на Паркинсон. Вече знаем, че може да подобри здравето на мозъка ни, а това включва и способността му да повишава активността на невротрансмитерите.

 

13. Борба с раковите клетки

Чаят улонг е пълен със съединения като катехини и антиоксиданти, които могат да играят роля в превенцията на рака, според преглед на изследвания от 2009 г. Но това не е толкова лесно като пий чай, не се разболявай от рак и определено са необходими повече изследвания.

 

14. Намалява менструалните болки

Установено е, че пиенето на зелен или улонг чай е свързано с по-малко болезнен менструален цикъл. Затова, ако страдате от тежки неразположения в този деликатен за всяка жена период, просто си пригответе една ароматна чаша чай и я изпийте на спокойствие в отпускаща за вас атмосфера.

 

15. Подобрява функцията на черния дроб

Нашият черен дроб има важна задача – да изчиства токсините от лекарствата, добавките и храната, за да поддържа организма ни във върхова форма. Чаят улонг е негов пръв помощник.

 

Дозировка

 

Улонг чай.

 

Средното количество, което обикновено се консумира, е от една до четири чаши чай улонг на ден.

Ако е възможно, разпределете избрания от вас брой чаши в сутрешните и следобедните часове, за да не нарушавате съня си. Прекомерната консумация на кофеин може да причини главоболие, тревожност, синдром на раздразнените черва, неравномерен сърдечен ритъм и възпаления.

Ако сте бременна, кърмите или имате сериозно заболяване, което се повлиява от консумацията на кофеин, първо се консултирайте с вашия лекар.

 

Как да го приготвим?

Използвайте по една чаена лъжичка сухи чаени листа за чаша, в зависимост от вкуса си. Тъмните чайове улонг се приготвят най-добре с вода, която току-що е кипнала. Водата, която е вряла твърде дълго, ще повлияе неблагоприятно на вкуса.

Светлият улонг чай трябва да се приготвя с вода, която е кипнала и след това се е охладила за 2 минути до 85°C. Оставете го да се запари за 2-3 минути, а тъмния – за 3-5 минути.

Имайте предвид, че ако варите чая твърде дълго, той ще започне да горчи.

Листата на улонг чай могат да се запарват по няколко пъти. Просто добавете още вода и оставете още една минута за запарване. Широко разпространено е мнението, че при втората запарка се получава най-добрият вкус. Сервира се без мляко или захар, може да се добави естествен подсладител.

 

Странични ефекти

Чаят улонг съдържа кофеин и тези, които са чувствителни към него, трябва да го консумират с повишено внимание.

Страничните ефекти от твърде многото кофеин могат да бъдат няколко:

 • Раздразнен стомах
 • Запек
 • Главоболие
 • Безсъние
 • Треперене
 • Раздразнителност
 • Киселини в стомаха

 

Заключение

Улонг чай е наистина завладяваща напитка, която предизвиква уменията на майсторите на чаеното изкуство. Той е не само един от най-вълнуващите чайове за изследване от гледна точка на различни вкусове и разнообразни начини на приготвяне, но и заради ползите за здравето си заслужава да се пие ежедневно.

За любителите на ароматни чайове, които жадуват за този баланс между магия и медицина, улонг е запарката за вас.

Какво е улонг чай?

Чаят улонг е традиционен китайски чай, приготвен от частично окислените листа на растението Camellia sinensis

За какво е полезен чаят улонг?

Той помага за отслабване, за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2, възможно е да предпазва от някои видове рак, за подобряване на мозъчната функция.

Чаят улонг съдържа ли кофеин?

В чаша улонг чай има по-малко кофеин от чаша кафе, което го прави добро решение за тези, които са чувствителни към стимулиращата съставка.

Категории: Билки|Публикувана: 03.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:35 | Публикувана: 3 април 2023 в 11:23 | Категория: Билки