Чай от лабрадор е напитка, чиито потенциални позитиви може да извлечем както от течната й форма, така и от газообразната – парата. Въпреки историята на употреба и допълнителни потенциални ползи, трябва да сме наясно, че все още няма достатъчно научни изследвания, които да потвърдят лечебните му медицински свойства.

 

Чай от лабрадор

Чаят от лабрадор носи латинското наименование Ledum groenlandicum/Rhododendron groenlandicum. Той е цъфтящ вечнозелен храст, роден в северните региони на Северна Америка, включително области като Аляска, Канада и части от североизточните щати.

Член е на семейство Ericaceae и често може да го открием във влажни зони, блата и други по-слабо киселинни среди. Листата са зеленикави към върха, а в началото са червено-кафяви, където са забележими и етеричните й жлези. Цветчетата са бели и на тях може да се насладим през периода май-юни.

Една от най-отличителните характеристики на лабрадорския чай са неговите ароматни листа. Когато са смачкани или натъртени, те излъчват силен, приятен аромат, наподобяващ смесица от бор, мента и цитрусови плодове.

Известно е също, че листата се използват традиционно за приготвяне на чай.

Лабрадорският чай (Ledum groenlandicum) съдържа съединения, известни като терпени, по-специално – сиви токсини, които могат да бъдат отровни, когато се поглъщат в значителни количества.

Граянотоксините например се намират в различни растения от семейство Ericaceae, към което принадлежи лабрадорският чай. Тези съединения могат да повлияят на нервната система и да доведат до симптоми като замаяност, повръщане, прекомерно слюноотделяне, неравномерен сърдечен ритъм и в тежки случаи, конвулсии и загуба на съзнание.

В допълнение към своите културни и традиционни употреби, лабрадорският чай може да се култивира и в градини, особено тези, предназначени да имитират влажна среда. Това е едно привлекателно декоративно растение, което може да осигури както визуален интерес, така и аромат на градината.

Лабрадорският чай бил използван от местните жители в северните райони от векове. Има културно значение и се използва заради лечебните си свойства, както и за приготвяне на билкови чайове. Листата се варят, за да се направи успокояващ, ароматен чай, за който се смята, че има различни ползи за здравето.

 

Чай от лабрадор ползи

 

Чай от лабрадор - ползи.

 

Въпреки че лабрадорският чай (Ledum groenlandicum) има история на традиционна употреба заради потенциалните си ползи за здравето, важно е да се отбележи, че научните изследвания върху ефектите на растението са ограничени.

За определянето на най-добрата дневна доза е препоръчително да се консултираме с лекар или билкар, който ще може да вземе предвид нашето индивидуално здравословно състояние, всички лекарства, които приемаме или може да приемаме.

 

Храносмилане

Чай от лабрадор традиционно се използва за лека храносмилателна помощ от някои местни култури. Въпреки че научните изследвания за неговите ефекти са ограничени, има причини, заради които се смята, че лабрадорският чай подпомага храносмилането.

Той съдържа ароматни съединения, които могат да стимулират сетивата и потенциално да повлияят на храносмилането, насърчавайки производството на храносмилателни сокове и ензими, което, от своя страна, да помогне за разграждането на храната.

Ароматните свойства на чай от лабрадор могат да имат успокояващ ефект върху стомаха, помагайки за облекчаване на евентуален лек дискомфорт и лошо храносмилане.

Някои видове лабрадорски чай съдържат горчиви съединения. Горчивите вещества могат да стимулират храносмилателните процеси чрез увеличаване на секрецията на храносмилателни ензими и насърчаване на правилния жлъчен поток.

Релаксиращите свойства на напитката могат да предоставят на тялото ни спокойствие, което, от своя страна, да повлияе положително на храносмилането ни.

 

Респираторно здраве

 

Чай от лабрадор - бели дробове.

 

Чай от лабрадор традиционно се използва от местните народи за поддържане на респираторното здраве. Въпреки че научните изследвания върху неговите ефекти са ограничени, има няколко доказателства, заради които се смята, че лабрадорският чай помага за здравето на дихателните пътища.

Листата от растението съдържат ароматни съединения, които могат да имат отхрачващи свойства. Това означава, че те могат да помогнат за разхлабване и изхвърляне на слуз от дихателните пътища, което улеснява премахването на задръстванията и облекчава симптомите на кашлица и настинка.

Предполага се също, че някои от съединенията в лабрадора имат противовъзпалителни свойства.

Възпалението може да допринесе за респираторен дискомфорт и задръствания, така че тези свойства могат да помогнат за намаляване на възпалението в дихателните пътища.

Силният и приятен аромат на парата от чая може да се вдиша, когато се приготвя напитката. Това  може да има лек успокояващ ефект върху дихателната система, потенциално помагайки за облекчаване на дразненето и дискомфорта.

 

Антиоксидантни свойства

Напитката чай от лабрадор съдържа антиоксиданти – съединения, помагащи за защитата на клетките от оксидативен стрес и увреждане, причинено от свободните радикали. Антиоксидантите играят решаваща роля за поддържане на цялостното здраве и намаляване на риска от хронични заболявания.

Въпреки че специфичните антиоксидантни съединения в лабрадорския чай могат да варират, има начини, по които може да ни осигури желаните ефекти.

Някои антиоксиданти имат също противовъзпалителни свойства, които могат допълнително да допринесат за цялостното здраве чрез намаляване на хроничното възпаление – фактор, свързан с много хронични заболявания.

 

Локална употреба

Чай от лабрадор традиционно се използва за локално приложение в някои местни култури заради потенциалните му успокояващи кожата и противовъзпалителни ефекти.

Въпреки това, научните изследвания за неговите актуални ползи са ограничени и растението съдържа съединения, които могат да бъдат токсични в по-големи количества.

Ако искаме да използваме лабрадорския чай за локално приложение, е важно да се консултираме със здравен специалист или квалифициран билкар, преди да го направим.

Ароматните съединения в листата на чай от лабрадор могат да имат успокояващ ефект върху кожата, когато се прилагат локално. Това, в комбинация с противовъзпалителните му свойства, потенциално би помогнало при леко дразнене, зачервяване или дискомфорт дори при чувствителни зони.

В някои традиционни практики листата от лабрадорски чай са били използвани за приготвяне на лапи – билкови препарати, прилагани директно върху кожата. Смята се, че те осигуряват локализирани успокояващи кожата ефекти.

 

Като седатив

 

Чай от лабрадор - седатив.

 

Въпреки че научните изследвания за седативните ефекти са ограничени, има причини, поради които може да се твърди, че ги притежава.

Тук роля отново имат ароматите на растението. Те могат да имат успокояващ ефект върху нервната ни система при вдишване или консумация. Съединенията в листата могат да допринесат за усещане за релаксация и да насърчат лек седативен ефект.

Независимо дали се приема орално или се вдишва, в правилните количества чаят от лабрадор може да допринесе за спокойствието ни, както и за по-добър сън.

 

Използва се още при:

 • Кашлица
 • Възпалено гърло
 • Инфекции на белите дробове
 • Заболявания на гърдите
 • Диария
 • Проблеми с бъбреците
 • Ревматизъм
 • Главоболие
 • Рак

 

Необходими са повече доказателства и изследвания, за да се потвърди положителното действие на чая от лабрадор върху организма ни.

 

Странични ефекти

Когато се приема през устата, чаят от лабрадор се води безопасен за повечето хора, но само когато се използва като слаб чай или в малки количества. Чаят от лабрадор не се води безопасен, когато се използва в концентрирани разтвори или в големи количества.

Ако приемем голямо количество чай от лабрадор, е необходимо незабавно да потърсим медицинска помощ. Напитката може да причини странични ефекти като повръщане, възпаление на лигавицата на стомаха и червата, диария, делириум, спазми, парализа и дори смъртно натравяне.

 

Как да си приготвим чай от лабрадор?

 

Чай от лабрадор - рецепта.

 

Необходими продукти:

 • 8-10 бр листа от лабрадор
 • 300 мл вода
 • Стевиола боровинка за подслаждане

 

Начин на приготвяне:

 1. Оставяме водата в съд да заври на котлона. През това време измиваме и леко намачкваме листата от лабрадор.
 2. Когато водата заври, поставяме листата в нея и покриваме съда за около 10 минути.
 3. След това прецеждаме течността от растението и подслаждаме със стевиола с боровинка и сервираме.

Може да заменим стевиолата с боровинка с друг вкус, чиста такава или с еритритол.

 

Заключение

Чай от лабрадор е напитка, чийто състав и аромати могат да ни предложат много ползи за вътрешното и външното ни здраве, но тези позитиви все още се смятат само за потенциални тъй като няма достатъчно научни изследвания.

Ако обмисляме да въведем чай от лабрадор в режима си, е препоръчително да се консултираме с лекар или билкар, който ще може да ни определи най-правилната доза въз основа на медицинското ни състояние.

Опасен ли е чаят от лабрадор?

В състава на чай от лабрадор има съединения, които могат да бъдат токсични в по-големи количества. В резултат на това се препоръчва повишено внимание при обмислянето на употребата му за здравни цели.

Полезен ли е чаят от лабрадор?

Въпреки че лабрадорският чай има история на традиционна употреба заради потенциалните си ползи за здравето, важно е да се отбележи, че научните изследвания върху ефектите на растението са ограничени.

Можем ли да си направим чай от лабрадор?

Можем да си приготвим домашен чай от лабрадор, използвайки само 3 съставки – листа от лабрадор, стевиола (подсладител) и вода.

Публикувана: 17 октомври 2023 в 10:46 | Категория: Здраве