Телешки мозък с пюре от карфиол

Обновена: 26.09.2024|
4 мин. четене
Телешки мозък с пюре от карфиол.

Телешки мозък с пюре от карфиол е ястие, с което може да разнообразим менюто си и безпроблемно да добавим към списъка си с кето рецепти, подходящи за режима.

Пюрето и соса са приготвени с нисковъглехидратни алтернативи на по-познатите ни продукти, които обичайно се използват за това ястие, например хуск вместо брашно или карфиол вместо картофи.

А ето и от какво се състои рецептата за телешки мозък с пюре от карфиол.

 

Рецепта за телешки мозък с пюре от карфиол

Ключът към добрия телешки мозък с пюре от карфиол е това да приготвим мозъка внимателно, тъй като преваряването му може да доведе до твърда или зърнеста текстура.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
1 час и 50 минути 2 6,5 г нетни въглехидрати и 721,5 калории

Необходими продукти:

  • 300 г телешки мозък (по желание може и свински)
  • 65 г краве масло Гхи
  • 150 г гъби, пачи крак
  • 2 с.л. оцет
  • черен пипер
  • сол

За соса:

  • 1 ч.ч. телешки бульон (240 мл.)
  • 20 г хуск
  • 1 с.л. краве масло Гхи (около 14 г)
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. лук на прах
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

За пюрето:

  • 300 г карфиол
  • 2 с.л. крема сирене
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме мозъка в тенджера със студена вода, добавяме 1 с.л. оцет и го оставяме във водата за един час.
  2. Режем и запържваме гъбите в 1 с. л. (15 мл) Гхи, след което ги отстраняваме от котлона.
  3. Започваме с пюрето. Измиваме, разделяме карфиола на парченца и го варим за около 8-10 минути.
  4. Когато омекне, изцеждаме карфиола и към него добавяме 2-те с.л. крема сирене. Пасираме до получаването на хомогенна смес, след което добавяме подправките и разбъркваме.
  5. Добавяме 50 мл масло Гхи и хуска в голяма тенджера и бъркаме непрекъснато, докато се образува еднородна смес – около 2 минути.
  6. След това започваме бавно, на тънка струя да изсипваме телешкия бульон и да бъркаме интензивно, за да предотвратим образуването на бучки.
  7. Когато сосът вече е гладък, към него добавяме подправките и го оставяме да ври на слаб огън до сгъстяване, след което го премахваме от котлона.
  8. Идва моментът за приготвянето на мозъка. След като вече се е накиснал, внимателно отстраняваме мембраната му, без да го изваждаме от водата. Когато е изчистен, изливаме водата и слагаме нова, колкото да покрие мозъка.
  9. Оставяме го на котлона, добавяме подправките и го оставяме да ври за около 20 минути.
  10. Изваждаме вече сварения мозък в гевгир, за да се отцеди хубаво. Когато е готов, го разрязваме наполовина и запържваме леко в масло Гхи или зехтин (по желание – може и само варен).
  11. Сглобяваме ястието, като първо в чинията поставим пюрето, върху него половината мозък, гъби и накрая завършваме със соса.

Вече може да се насладим на нашия телешки мозък с пюре от карфиол. Експериментирайте с презентацията на ястието като украсите чинията със соса и малко зехтин.

Също така по желание може да замените гъбите пачи крак с печурки или друг любим сорт.

 

Телешки мозък в кулинарията

 

Телешки мозък с пюре от карфиол - ползи.

 

Въпреки че често хората подхождат скептично, когато чуят „мозък“ или друг вид вътрешност, като черва, сърца, очи и т.н, телешкият мозък е деликатес в кулинарния свят, който може да се похвали с уникален вкус и кремообразна, кадифена текстура.

Въпреки че не се консумира толкова често, колкото други животински месни продукти, като пържоли или печено, говеждият мозък има своите фенове.

В кулинарните традиции по света телешкият мозък се използва в различни ястия, от елегантната френска кухня до други рецепти от Близкия изток и Южна Азия. Ценен е заради богатия си, наподобяващ орех вкус и способността си да абсорбира вкусовете на подправките и сосовете, с които е приготвен.

Телешкият мозък обикновено се сотира с масло и билки, включва се в омлети, кишове, също се използва като пълнеж за кнедли, пайове или телешки мозък с пюре от карфиол.

Рецептата ни за телешки мозък с пюре от карфиол е завладяващо и изпълнено с удоволствие пътешествие в царството на екзотичните вкусове и текстури.

 

Интересно за хуска

 

Телешки мозък с пюре от карфиол - хуск.

 

Един от най-интригуващите факти за хуска е неговата изключителна способност да абсорбира вода и да образува гелообразно вещество. Това уникално свойство прави хуска ценна добавка към диетичните фибри.

Когато се смеси с вода, той набъбва и става вискозен, което може да помогне в различни аспекти на здравето. Psyllium husk е известен със своята ефективност за насърчаване на храносмилането.

Действа като естествен лаксатив чрез омекотяване на изпражненията и увеличаване на обема, което облекчава запека.

Обратно, може също да помогне за справяне с диарията, като абсорбира излишната вода.

Друг завладяващ аспект на хуска е потенциалът му да понижава нивата на холестерола и способността му да контролира нивата на кръвната захар.

В света на кулинарията той имитира свързващите свойства на глутена, което прави възможно създаването на безглутенов хляб и печива с желана текстура, какъвто е и нашият сос в ястието ни телешки мозък с пюре от карфиол.

 

Още от здравословната ни кухня

 

кето салата със спанак и рукола

 

С рецептата ни за телешки мозък с пюре от карфиол ви предлагаме и една вкусна зелена салата – свежа кето салата със спанак и рукола.

Ако тази кето салата ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 17.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

0c8d2d0d7da23367edb83642e9ac2649e2e37d726d33f672530ef518465ea276?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар