Телешки мозък с пюре от карфиол
Телешки мозък с пюре от карфиол е ястие, с което може да разнообразим менюто си и безпроблемно да добавим към списъка си с кето рецепти, подходящи за режима.
Пюрето и соса са приготвени с нисковъглехидратни алтернативи на по-познатите ни продукти, които обичайно се използват за това ястие, например хуск вместо брашно или карфиол вместо картофи.
А ето и от какво се състои рецептата за телешки мозък с пюре от карфиол.
Рецепта за телешки мозък с пюре от карфиол
Ключът към добрия телешки мозък с пюре от карфиол е това да приготвим мозъка внимателно, тъй като преваряването му може да доведе до твърда или зърнеста текстура.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 50 минути | 2 | 6,5 г нетни въглехидрати и 721,5 калории |
Необходими продукти:
- 300 г телешки мозък (по желание може и свински)
- 65 г краве масло Гхи
- 150 г гъби, пачи крак
- 2 с.л. оцет
- черен пипер
- сол
За соса:
- 1 ч.ч. телешки бульон (240 мл.)
- 20 г хуск
- 1 с.л. краве масло Гхи (около 14 г)
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. лук на прах
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
За пюрето:
- 300 г карфиол
- 2 с.л. крема сирене
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Слагаме мозъка в тенджера със студена вода, добавяме 1 с.л. оцет и го оставяме във водата за един час.
- Режем и запържваме гъбите в 1 с. л. (15 мл) Гхи, след което ги отстраняваме от котлона.
- Започваме с пюрето. Измиваме, разделяме карфиола на парченца и го варим за около 8-10 минути.
- Когато омекне, изцеждаме карфиола и към него добавяме 2-те с.л. крема сирене. Пасираме до получаването на хомогенна смес, след което добавяме подправките и разбъркваме.
- Добавяме 50 мл масло Гхи и хуска в голяма тенджера и бъркаме непрекъснато, докато се образува еднородна смес – около 2 минути.
- След това започваме бавно, на тънка струя да изсипваме телешкия бульон и да бъркаме интензивно, за да предотвратим образуването на бучки.
- Когато сосът вече е гладък, към него добавяме подправките и го оставяме да ври на слаб огън до сгъстяване, след което го премахваме от котлона.
- Идва моментът за приготвянето на мозъка. След като вече се е накиснал, внимателно отстраняваме мембраната му, без да го изваждаме от водата. Когато е изчистен, изливаме водата и слагаме нова, колкото да покрие мозъка.
- Оставяме го на котлона, добавяме подправките и го оставяме да ври за около 20 минути.
- Изваждаме вече сварения мозък в гевгир, за да се отцеди хубаво. Когато е готов, го разрязваме наполовина и запържваме леко в масло Гхи или зехтин (по желание – може и само варен).
- Сглобяваме ястието, като първо в чинията поставим пюрето, върху него половината мозък, гъби и накрая завършваме със соса.
Вече може да се насладим на нашия телешки мозък с пюре от карфиол. Експериментирайте с презентацията на ястието като украсите чинията със соса и малко зехтин.
Също така по желание може да замените гъбите пачи крак с печурки или друг любим сорт.
Телешки мозък в кулинарията
Въпреки че често хората подхождат скептично, когато чуят „мозък“ или друг вид вътрешност, като черва, сърца, очи и т.н, телешкият мозък е деликатес в кулинарния свят, който може да се похвали с уникален вкус и кремообразна, кадифена текстура.
Въпреки че не се консумира толкова често, колкото други животински месни продукти, като пържоли или печено, говеждият мозък има своите фенове.
В кулинарните традиции по света телешкият мозък се използва в различни ястия, от елегантната френска кухня до други рецепти от Близкия изток и Южна Азия. Ценен е заради богатия си, наподобяващ орех вкус и способността си да абсорбира вкусовете на подправките и сосовете, с които е приготвен.
Телешкият мозък обикновено се сотира с масло и билки, включва се в омлети, кишове, също се използва като пълнеж за кнедли, пайове или телешки мозък с пюре от карфиол.
Рецептата ни за телешки мозък с пюре от карфиол е завладяващо и изпълнено с удоволствие пътешествие в царството на екзотичните вкусове и текстури.
Интересно за хуска
Един от най-интригуващите факти за хуска е неговата изключителна способност да абсорбира вода и да образува гелообразно вещество. Това уникално свойство прави хуска ценна добавка към диетичните фибри.
Когато се смеси с вода, той набъбва и става вискозен, което може да помогне в различни аспекти на здравето. Psyllium husk е известен със своята ефективност за насърчаване на храносмилането.
Действа като естествен лаксатив чрез омекотяване на изпражненията и увеличаване на обема, което облекчава запека.
Обратно, може също да помогне за справяне с диарията, като абсорбира излишната вода.
Друг завладяващ аспект на хуска е потенциалът му да понижава нивата на холестерола и способността му да контролира нивата на кръвната захар.
В света на кулинарията той имитира свързващите свойства на глутена, което прави възможно създаването на безглутенов хляб и печива с желана текстура, какъвто е и нашият сос в ястието ни телешки мозък с пюре от карфиол.
Още от здравословната ни кухня
С рецептата ни за телешки мозък с пюре от карфиол ви предлагаме и една вкусна зелена салата – свежа кето салата със спанак и рукола.
Ако тази кето салата ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Телешки кето бургер е храна, напълно вписваща се в кето диетата, като в същото време не се лишаваме от вкуса на типичните бургери, които познаваме.
Днес споделяме с вас 3 предложения за кето гъбена супа – с телешко месо, с крема сирене и
Днес сме в кухнята, за да приготвим кето бургери, които не само са полезни, но и са много