Телешки мозък с пюре от карфиол

Обновена: 30.05.2024|
Телешки мозък с пюре от карфиол.

Телешки мозък с пюре от карфиол е ястие, с което може да разнообразим менюто си и безпроблемно да добавим към списъка си с кето рецепти, подходящи за режима.

Пюрето и соса са приготвени с нисковъглехидратни алтернативи на по-познатите ни продукти, които обичайно се използват за това ястие, например хуск вместо брашно или карфиол вместо картофи.

А ето и от какво се състои рецептата за телешки мозък с пюре от карфиол.

 

Рецепта за телешки мозък с пюре от карфиол

Ключът към добрия телешки мозък с пюре от карфиол е това да приготвим мозъка внимателно, тъй като преваряването му може да доведе до твърда или зърнеста текстура.

rejimat kniga 400
detski multi 600
rejimat kniga 400
detski multi 600
Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
1 час и 50 минути 2 6,5 г нетни въглехидрати и 665,5 калории

Необходими продукти:

  • 300 г телешки мозък (по желание може и свински)
  • 50 г краве масло Гхи
  • 150 г гъби
  • 2 с.л. оцет
  • черен пипер
  • сол

За соса:

  • 1 ч.ч. телешки бульон (240 мл.)
  • 20 г хуск
  • 1 с.л. краве масло Гхи (около 14 г)
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. лук на прах
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

За пюрето:

  • 300 г карфиол
  • 2 с.л. крема сирене
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме мозъка в тенджера със студена вода, добавяме 1 с.л. оцет и го оставяме във водата за един час.
  2. Започваме с пюрето. Измиваме, разделяме карфиола на парченца и го варим за около 8-10 минути.
  3. Когато омекне, изцеждаме карфиола и към него добавяме 2-те с.л. крема сирене. Пасираме до получаването на хомогенна смес, след което добавяме подправките и разбъркваме.
  4. Добавяме маслото и хуска в голяма тенджера и бъркаме непрекъснато, докато се образува еднородна смес – около 2 минути.
  5. След това започваме бавно, на тънка струя да изсипваме телешкия бульон и да бъркаме интензивно, за да предотвратим образуването на бучки.
  6. Когато сосът вече е гладък, към него добавяме подправките и го оставяме да ври на слаб огън до сгъстяване, след което го премахваме от котлона.
  7. Идва моментът за приготвянето на мозъка. След като вече се е накиснал, внимателно отстраняваме мембраната му, без да го изваждаме от водата. Когато е изчистен, изливаме водата и слагаме нова, колкото да покрие мозъка.
  8. Оставяме го на котлона, добавяме подправките и го оставяме да ври за около 20 минути.
  9. Изваждаме вече сварения мозък в гевгир, за да се отцеди хубаво. Когато е готов, го разрязваме наполовина и запържваме леко в масло Гхи или зехтин (по желание – може и само варен).
  10. Сглобяваме ястието, като първо в чинията поставим пюрето, върху него половината мозък, гъби и накрая завършваме със соса.

Вече може да се насладим на нашия телешки мозък с пюре от карфиол. Експериментирайте с презентацията на ястието като украсите чинията със соса и малко зехтин.

 

Телешки мозък в кулинарията

 

Телешки мозък с пюре от карфиол - ползи.

 

Въпреки че често хората подхождат скептично, когато чуят „мозък“ или друг вид вътрешност, като черва, сърца, очи и т.н, телешкият мозък е деликатес в кулинарния свят, който може да се похвали с уникален вкус и кремообразна, кадифена текстура.

Въпреки че не се консумира толкова често, колкото други животински месни продукти, като пържоли или печено, говеждият мозък има своите фенове.

В кулинарните традиции по света телешкият мозък се използва в различни ястия, от елегантната френска кухня до други рецепти от Близкия изток и Южна Азия. Ценен е заради богатия си, наподобяващ орех вкус и способността си да абсорбира вкусовете на подправките и сосовете, с които е приготвен.

Телешкият мозък обикновено се сотира с масло и билки, включва се в омлети, кишове, също се използва като пълнеж за кнедли, пайове или телешки мозък с пюре от карфиол.

Рецептата ни за телешки мозък с пюре от карфиол е завладяващо и изпълнено с удоволствие пътешествие в царството на екзотичните вкусове и текстури.

 

Интересно за хуска

 

Телешки мозък с пюре от карфиол - хуск.

 

Един от най-интригуващите факти за хуска е неговата изключителна способност да абсорбира вода и да образува гелообразно вещество. Това уникално свойство прави хуска ценна добавка към диетичните фибри.

Когато се смеси с вода, той набъбва и става вискозен, което може да помогне в различни аспекти на здравето. Psyllium husk е известен със своята ефективност за насърчаване на храносмилането.

Действа като естествен лаксатив чрез омекотяване на изпражненията и увеличаване на обема, което облекчава запека.

Обратно, може също да помогне за справяне с диарията, като абсорбира излишната вода.

Друг завладяващ аспект на хуска е потенциалът му да понижава нивата на холестерола и способността му да контролира нивата на кръвната захар.

В света на кулинарията той имитира свързващите свойства на глутена, което прави възможно създаването на безглутенов хляб и печива с желана текстура, какъвто е и нашият сос в ястието ни телешки мозък с пюре от карфиол.

 

Още от здравословната ни кухня

 

кето салата със спанак и рукола

 

С рецептата ни за телешки мозък с пюре от карфиол ви предлагаме и една вкусна зелена салата – свежа кето салата със спанак и рукола.

Ако тази кето салата ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 май 2024 в 15:43 | Публикувана: 17 октомври 2023 в 12:31 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Хранене и видове храни