Охлюви може да намерим почти навсякъде. Те са малки мекотели, които изпълняват важна роля в екосистемата, но в същото време се смятат за вредители в селското стопанството и полезен, вкусен деликатес в кулинарията.

 

 

calc magn 400
keto 01

Какво са охлюви?

Охлювите са вид безгръбначни кремоноги мекотели, които може да намерим почти навсякъде – в сладководна, морска вода или сухоземни площи. Имат спираловидна черупка на гърба си, която използват за защита, опора и средство за регулиране на вътрешната влага.

Тялото на охлюва е прикрепено за вътрешната стена на черупката, която е важна част от неговата анатомия. Той може да прибере тялото си в нея и с мускулестото си стъпало да създаде “тапа“, която да затрудни хищниците при лов.

Охлювите са известни с бавното си движение, за което използват мускулестия си крак, който също им помага да се катерят по различни места. Благодарение на слузта, която отделят от специални жлези, намиращи се в крака и мантията им, те могат да пълзят и закрепват на повърхности като тавани и прозорци, без да падат.

Слузта служи основно за по-лесно предвижване без триене на мекотелото. Съдържа химикали, които отблъскват хищници, като различни птици и насекоми. Твърди се, че гъстата и лигава субстанция на охлювите притежава антибактериални свойства, предпазващи го от различни инфекции и болести.

Обикновено те са тревопасни, хранят се със всякакви растения и водорасли, но има малко видове „хищници„. Някои охлюви се считат за големи вредители в по-обширното земеделие или в обикновените градини в двора, други са деликатеси в кулинарията. Въпреки това те играят важна роля в екосистемата и кръговрата на хранителни вещества.

 

Охлювите в историята

Охлювите имат богато значение за историята, в различни сфери, натрупано през годините, например:

 • Кулинарията – Още от древни времена охлювите били използвани като източници на храна. Били популярен деликатес в Гърция и древен Рим и консумирани от много други култури. Във Франция и до днес са деликатес, сервиращ се като ескарго – escargot.
 • Медицината – От векове слузта на мекотелите се използвала от древните Гърци за лечение на кожни и респираторни проблеми. Днес много често може да срещнем козметични продукти, съдържащи слуз от охлюви. Предполага се, че помага за овлажняване на кожата и против стареене.
 • Изкуство и литература – Охлювите са използвани в изкуството и литературата през голяма част, почти цялата история. В литературата те били символ на търпение, постоянство и на бавен, но стабилен напредък. В средновековното изкуство често били изобразявани като символ на душата.
 • Научни значимости – Мекотелите били подробно изследвани от много учени и имат голяма заслуга за разбирането ни на различни биологични процеси като еволюция, генетика и екология. Охлювите също били използвани като моделни организми в биомедицинските изследвания.

 

Хранителни вещества

Охлювите са богат източник на хранителни вещества, но процентната им стойност зависи от вида им и други фактори.

Основно те съдържат протеин, който варира между 12-16%, в зависимост от вида охлюв. Имат ниско съдържание на мазнини – около 1%, но някои видове могат да се похвалят с повече – 5%. Въглехидратите също не са с високи стойности – 2-3%, от които главно са под формата на гликоген.

Охлювите съдържат няколко вида витамини – А, Е, част от групата В, малки количества С и К. За сметка на това, те са богат източник на минерали като калций, желязо, магнезий, цинк и в по-малки количества – калий, натрий и фосфор.

С най-голям процент в състава им е водата – около 70-80% от общото им тегло (зависи от вида). Сами по себе си, калориите в охлювите могат да варират от 80-120 за 100 грама порция. Важно е да запомним, че нивата на хранителните вещества зависят от начина на приготвяне на охлювите, вида им и храната.

 

Видове охлюви и къде да ги намерим

 

Охлюви градински вид.

 

Има изключително много различни видове – земни, сладководни, морски, но някои от най-познатите и ядливи са земните.

Градински охлювHelix aspersa

Това е малък охлюв, чието име издава, че може да го срещнем в градините, в паркове и други външни тревисти пространства. Той е хранителен ресурс в много части на света, като  Европа, Северна Африка и Западна Азия.

 

Римски охлювHelix pomatia

Това е малко по-голям вид охлюв, който се използва често в традиционните френски ястия като ескарго. Естествено произхожда от Централна и Източна Европа, страни като Франция, Румъния, Австрия и Германия.

Вече може да се намери в различни страни, тъй като хората са започнали да ги развъждат и в други части на света.

 

Лентов горски охлюв  – Cepaea nemoralis

Този вид е родом от Европа и някои части на Азия. Срещат се в райони с богати влажни почви, най-често може да ги намерим под листа, в хралупи или скални пукнатини. Твърди се, че могат да оцелеят и в градска среда, като паркове или градини в градовете. Те се водят за хищни, защото ядат други охлюви.

Не е отровен за хората, но е токсичен за животните, така че ако имаме домашни любимци трябва да внимаваме да не изядат някой охлюв от този вид.

 

Турски охлювHelix lucorum

Този вид най-често се среща в Централна Европа и Мала Азия. Ще ги открием в гори, полета и градини. Най-често се срещат в райони с изобилна растителност, като тревисти полета или гори с листни отпадъци. Понеже хората са започнали да ги развъждат, вече може да го намерим и в други части на света.

Важно е, когато си набавяме охлюви да сме сигурни, че са ядливи, защото съществуват много токсични, преносители на различни зарази. Трябва да знаем как да ги приготвим правилно, за да са годни и приятни за консумация.

В България, най-популярният вид морски охлюв е рапанът. Може да го намерим и в Черно море, на не особено голяма дълбочина. Не е необходимо сериозно оборудване, достатъчни са шнорхел, маска, плавници и мрежа (с шамандура или празно шише, за да се държи на повърхността). Някой хора дори използват само маска и мрежа.

 

5 ползи от консумацията на охлюви

Охлювите са изключително питателно месо, което се яде по целия свят. Ето някои от основните ползи на месото им.

 

1. Нискокалорични са

Те са с ниско съдържание на калории, което го прави добър вариант за хората, опитващи се да поддържат теглото си или да отслабнат.

 

2. Високо съдържание на протеин

Охлювите са нискокалоричен източник на протеин. Той е от съществено значение за изграждането на мускулите и по-добър вариант за засищане от въглехидратите или мазнините. Ако нямаме възможност да се сдобием с охлюви или не ни допада вкусът, може да ги заменим с добавка чист протеин или друг богат източник като риба – туна или сьомга.

 

3. Богати на желязо

Желязото, което се съдържа в охлювите е от голяма важност и плюс за състава му, тъй като то е от съществено значение за изграждането на червени кръвни клетки и пренасянето на енергия в тялото ни.

Желязото също така подпомага производството на съединителната тъкан и някои невротрансмитери в мозъка. Подобрява производството на кръв и снабдява тялото с цинк.

Липсата на желязо може да доведе до анемия и силна умора, затова е важно да си го набавяме.

 

4. Източници на витамини и минерали

Витамините от групата В, които съдържа са добър помощник при лечението на диабет, витамин А е мастноразтворим витамин,  действа като антиоксидант за тялото и помага за запазването на по-добро зрение и мозъчна функция.

Витамин Е е от съществено значение за грижата за кожата и обновяването на клетките. Освен това е антиоксидант и спомага за стабилизирането на клетъчните мембрани.

Магнезият в месото на охлювите помага да се придържаме към нормално кръвно налягане, за добър сърдечен ритъм и за здравето на костите, докато селенът в мекотелите може да подобри имунната ни система и да защити клетките ни от увреждане. Витамините и минералите са важни за организма ни, затова е желателно да си ги набавяме достатъчно, независимо дали е чрез храна или добавки.

Все още протичат изследвания, но се предполага, че месото на охлювите има потенциални противоракови и противовъзпалителни свойства.

 

5. Богати на незаменими аминокиселини

Есенциалните аминокиселини са тези, които организмът не може да синтезира сам и трябва да си ги набавя от външни източници.

Месото от охлюви съдържа всички основни аминокиселини, като:

 • Левцин
 • Изолевцин
 • Валин
 • Лизин
 • Метионин
 • Треонин
 • Фенилаланин
 • Триптофан

Аминокиселинният профил на охлювите се счита за подобен на този на яйцата, които също са висококачествен източник на протеин.

 

Охлюви в кулинарията

 

Охлюви в кулинарията.

 

Охлювите се използват в кулинарията от много дълго време. В зависимост от страната и традициите, може да ги срещнем приготвени по различен начини в комбинация с разновидни продукти, например супа, спагети, яхния, гювеч, банички с охлюви или пържени.

Едно от най-популярните начини на сервиране на мекотелите е този във Франция, ескарго – приготвени с масло, чесън, магданоз и поднесени в черупките. Охлювите в тази страна се смятат за деликатес и се предлагат често във висококласни ресторанти.

 

Как да се сдобием с охлюви?

Един от начините е да си ги купим от физически или онлайн магазин, но има няколко начина да си ги “наберем“ сами.

Най-известният е да вземем торбичка или съд и да започнем да ги търсим из градината или из тревистите площи около къщата или блока. Има вероятност да не успеем да съберем много охлюви по този начин, но ако изкараме късмет и преди това е валяло или е тъмно, шансовете за по-големи порции се увеличават.

Ако охлювите са малки, по-добре да ги подминем и да не ги събираме, за да пораснат.

Другият вариант е да използваме плодове и зеленчуци за “стръв“ или капан с бира и да изчакаме известно време да достигнат до тях, така че ако нямаме търпение, по-добре да обиколим двора и тревистите околности няколко пъти. Определено ще стане по-бързо.

В някои държави в определени райони има забрани или ограничения за добиване на охлюви, така че преди да предприемем действия, трябва да се запознаем с определените наредби, ако има такива.

 

Рискове и предпазни мерки

 

Рискове от охлюви-жена се чуди.

 

Охлювите могат да бъдат добър източник на хранителни вещества, но крият и някои потенциални рискове. Едно от най-важните неща е да консумираме тези, които знаем със сигурност, че са ядливи. Въпреки това съществуват рискове и при ядливите мекотели.

 

Носещи паразити

Има вероятност охлювите да носят паразити, които да са вредни за хората, ако бъдат погълнати.

Възможно е да причинят редица проблеми като:

 • Диария
 • Повръщане
 • Треска

 

Пренасящи замърсители

Могат да натрупат различни замърсители от околната среда като тежки метали или пестициди. Ако консумираме замърсен охлюв може да си докараме състояния като:

 

Алергии

Има вероятност от алергии към мекотелото, така че преди да ги хапнем, най-добре да се тестваме.

Симптомите на алергична реакция включват:

 • Подуване на лицето
 • Уртикария
 • Затруднено дишане

 

Хранителни натравяния

Ако ядем недосготвени или неправилно съхранявани охлюви, може да получим хранително натравяне. Симптомите включват:

 • Стомашни спазми
 • Диария
 • Повръщане
 • Гадене

Освен алергията, можем да предотвратим останалите рискове като консумираме само ядливи охлюви от незамърсени места. Трябва да ги приготвим правилно, да ги измием обилно няколко пъти и да ги варим при много висока температура.

Ако не ги приготвяме сами е необходимо да се уверим, че местата, от които ги поръчваме не са случайни, а с добри отзиви относно приготовлението им.

Рецепта за печени охлюви по френски

Споменахме по-горе за известния начин за приготвяне на охлюви на французите, а ето и рецептата.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
2 ч и 30 мин 2 4,70 г 

 

Необходими продукти:

 • 10 охлюва
 • 1 с. л. суха салвия
 • 1 с. л. сух розмарин
 • 150 г масло
 • 3 скилидки чесън (или 1 ч. л. сух чесън при кето режим)
 • 3 с. л. ситно накълцан магданоз
 • сол и черен пипер на вкус
 • морска сол за основа в тавичката
 • 5 бр. чери доматчета (около 100 г)

Начин на приготвяне:

 1. Измиваме много добре охлювите и ги оставяме със вряща вода за около 3 минути.
 2. Изваждаме ги и ги отделяме от черупката старателно, премахваме червото и оставяме единствено мускула.
 3. Отново ги измиваме и ги оставяме да се сварят заедно със салвията и розмарина за 2 часа в тенджера под налягане. Когато са готови се изцеждат, охлаждат и посоляват.
 4. Празните черупки също се варят за около 5 минути, след което се изцеждат.
 5. Маслото, чесънът и магданозът, солта и черният пипер се миксират до получаването на гладка паста.
 6. Взимаме една черупка и я пълним с 1-2 парчета охлюви, след което запечатваме отвора с направената паста. Повтаряме, докато не свършат охлювите.
 7. В подходяща тавичка слагаме пласт морска сол и нареждаме охлювите в отвора нагоре. Печем в добре загрята фурна за 10 минути.
 8. След тях, във вече загрятата фурна запичаме филийките от двете страни, ако имаме тостер, може и в него.
 9. Останалата паста от масло поставяме в леко загрят тиган и добавяме доматчетата вътре (по желание може да ги срежем на половина), колкото да поемат ароматите, като ги бъркаме постоянно.
 10. Разпределяме охлювите в 2 по-дълбоки чинии, заливаме с доматите с масло, и сервираме с коктейлни вилички или лъжички.

Ако сме на кето, можем да използваме краве масло Гхи, както и да добавим филийка кето хляб към ястието.

 

Заключение

 

Охлюви.

 

Охлювите са мекотели, много добри източници на хранителни вещества, най-вече на протеини. Познати са на хората в много различни сфери още от векове и до днес се смятат се за деликатес в кулинарията, особено във Франция.

На някои места има ограничения или забрана за добива им и е препоръчително да разучим преди да предприемем действия.

Трябва да внимаваме с това къде и какви охлюви консумираме, защото има много токсични видове. Важно е и как ги приготвяме, за да не предизвикаме някои странични ефекти.

Полезни ли са охлювите?

Охлювите са мекотели, нискокалорични, много добри източници на хранителни вещества, най-вече на протеини. Съдържат и много незаменими аминокиселини.

Как да се сдобием с охлюви?

Един от начините е да си ги купим от физически или онлайн магазин, но има няколко начина да си ги “наберем“ сами.

Безопасни ли са охлювите?

Има потенциални рискове. Едно от най-важните неща е да консумираме тези, които знаем със сигурност, че са ядливи и да ги приготвим правилно, защото иначе може да бъдат токсични.

Обновена: 21 септември 2023 в 17:09 | Публикувана: 11 май 2023 в 17:34 | Категория: Рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Хранене и видове храни