Денвърски омлет – нисковъглехидратна рецепта

Обновена: 25.02.2025|
Денвърски омлет.

Днешната рецепта за денвърски омлет е напълно подходяща за кето режим. С нея можете да направите популярната, класическа рецепта още по-вкусна и да се насладите на едно изключително богато на вкус и хранителна стойност ястие, което е лесно и бързо за приготвяне.

Може да го консумирате като сутрешна или късна закуска, както и приятно обедно хапване.

Кето денвърски омлет

Тази рецепта за денвърски омлет е предложение за бърза и богата закуска, която може да ви осигури протеини и здравословни мазнини и да ви зареди с устойчива енергия, с която да започнете деня си.

Можете да коригирате съставките според своя вкус и диетични предпочитания, като добавите повече зеленчуци за допълнителни фибри и хранителни вещества или коригирате размера на порцията, за да постигнете целите на хранителния си режим.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 мин. 1 6 г нетни въглехидрати, 30 г протеин, 36 г мазнини, 470 калории

 

Необходими продукти:

  • 2 големи яйца
  • 1 с. л. течна сметана, за разбиване
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30 г сирене чедър, настъргано
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 2 стръка зелен лук
  • 1/4 средно голяма зелена чушка, нарязана на ситно (около 40 г)
  • 60 г шунка, нарязана на кубчета

 

Начин на приготвяне:

  1. Измерете и подгответе всички съставки. В купа разбийте заедно яйцата и сметаната до пухкава смес.
  2. Овкусете със сол и черен пипер и добавете половината от натрошеното сирене чедър.
  3. В тиган на среден огън разтопете маслото. Добавете нарязаните шунка, лук и черен пипер. Оставете да се готви за 1-2 минути.
  4. Добавете яйчната смес със сирене в тигана. Оставете да се готви, докато стане почти твърдо.
  5. Намалете котлона до минимум и добавете останалото сирене.
  6. Сгънете омлета наполовина.
  7. Сервирайте и се насладете!

 

Ястието може да се комбинира с препечени филийки, пържени картофи или други гарнитури.

Ако искате да го  пригодите за по-голям брой хора може да умножите съставките и да го превърнете в гювеч.

Още кулинарни кето рецепти ще откриете в нашата поредица Кето фантазии“.

 

История на ястието

 

Денвърски омлет.

 

Денвърският омлет е класическа американска закуска, която има интересна история. Смята се, че се появява в края на 19 век вследствие от разширяването на американския Запад. Тогава пионерите и заселниците донасят със себе си своите кулинарни традиции, включително това ястие.

Денвърският омлет вероятно дължи името си на факта, че Денвър, Колорадо, е бил основен транспортен център и обичайна спирка за пътуващите на запад.

Предполага се, че първоначално се е сервирал върху хляб като сандвич и е създаден от шофьори на едър рогат добитък или от китайски железопътни готвачи. Ако действително е дело на китайските готвачи, те са го измислили с идеята да бъде лесна за транспортиране версия на популярния китайски омлет (Egg Foo Young) – микс от разбити яйца, кайма от шунка и различни зеленчуци.

Традиционно за направата на денвърски омлет се използват местни продукти, налични за Запада по това време – яйца, кубчета шунка, чушки и лук. Някои варианти включват настъргано сирене, обикновено чедър или американско сирене.

През годините не само че любовта към ястието не намалява, но и се появяват най-различни регионални и индивидуални вариации на класическия денвърски омлет.

 

Полезните съставки в рецептата за Денвърски омлет

  • Както при много други кето рецепти, яйцата са в основата на това пикантно ястие, защото имат ниско съдържание на въглехидрати. Те са богат източник на висококачествен протеин и съдържат важни хранителни вещества като витамини B12 и D, холин и селен.
  • Сиренето чедър добавя вкус и кремообразност към омлета. То е добър източник на калций и протеини, но е калорично и трябва да се приема в умерени количества.
  • Препоръчваме използването на краве масло Гхи за тази рецепта, защото осигурява здравословни мазнини и е страхотна алтернатива на другите масла, защото не съдържа казеин и лактоза.
  • Лукът и зелените чушки са нискокалорични и придават хрупкавост, вкус и цвят на омлета. Освен това те са добър източник на антиоксиданти.
  • Шунката, която придава пикантен и леко солен вкус, е добър източник на протеини и съдържа витамини от група В, цинк и фосфор.

 

Още от нашата кето кухня

 

Кето фокача.

 

Днешната рецепта за ароматен и изкушаващ денвърски омлет може да хапнете сутрин, докато се наслаждавате на своя брониран чай или бронирано кафе.

 

Ако тези рецепта за денвърски омлет, напълно подходяща за кето режима, ви e харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Пожелаваме ви приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

e3068472fd962c573f33ef5bad5bd124456a84410dcf1b60bc690679d1503a9d?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар