Денвърски омлет – нисковъглехидратна рецепта
Днешната рецепта за денвърски омлет е напълно подходяща за кето режим. С нея можете да направите популярната, класическа рецепта още по-вкусна и да се насладите на едно изключително богато на вкус и хранителна стойност ястие, което е лесно и бързо за приготвяне.
Може да го консумирате като сутрешна или късна закуска, както и приятно обедно хапване.
Кето денвърски омлет
Тази рецепта за денвърски омлет е предложение за бърза и богата закуска, която може да ви осигури протеини и здравословни мазнини и да ви зареди с устойчива енергия, с която да започнете деня си.
Можете да коригирате съставките според своя вкус и диетични предпочитания, като добавите повече зеленчуци за допълнителни фибри и хранителни вещества или коригирате размера на порцията, за да постигнете целите на хранителния си режим.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
15 мин. | 1 | 6 г нетни въглехидрати, 30 г протеин, 36 г мазнини, 470 калории |
Необходими продукти:
- 2 големи яйца
- 1 с. л. течна сметана, за разбиване
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г сирене чедър, настъргано
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 2 стръка зелен лук
- 1/4 средно голяма зелена чушка, нарязана на ситно (около 40 г)
- 60 г шунка, нарязана на кубчета
Начин на приготвяне:
- Измерете и подгответе всички съставки. В купа разбийте заедно яйцата и сметаната до пухкава смес.
- Овкусете със сол и черен пипер и добавете половината от натрошеното сирене чедър.
- В тиган на среден огън разтопете маслото. Добавете нарязаните шунка, лук и черен пипер. Оставете да се готви за 1-2 минути.
- Добавете яйчната смес със сирене в тигана. Оставете да се готви, докато стане почти твърдо.
- Намалете котлона до минимум и добавете останалото сирене.
- Сгънете омлета наполовина.
- Сервирайте и се насладете!
Ястието може да се комбинира с препечени филийки, пържени картофи или други гарнитури.
Ако искате да го пригодите за по-голям брой хора може да умножите съставките и да го превърнете в гювеч.
Още кулинарни кето рецепти ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.
История на ястието
Денвърският омлет е класическа американска закуска, която има интересна история. Смята се, че се появява в края на 19 век вследствие от разширяването на американския Запад. Тогава пионерите и заселниците донасят със себе си своите кулинарни традиции, включително това ястие.
Денвърският омлет вероятно дължи името си на факта, че Денвър, Колорадо, е бил основен транспортен център и обичайна спирка за пътуващите на запад.
Предполага се, че първоначално се е сервирал върху хляб като сандвич и е създаден от шофьори на едър рогат добитък или от китайски железопътни готвачи. Ако действително е дело на китайските готвачи, те са го измислили с идеята да бъде лесна за транспортиране версия на популярния китайски омлет (Egg Foo Young) – микс от разбити яйца, кайма от шунка и различни зеленчуци.
Традиционно за направата на денвърски омлет се използват местни продукти, налични за Запада по това време – яйца, кубчета шунка, чушки и лук. Някои варианти включват настъргано сирене, обикновено чедър или американско сирене.
През годините не само че любовта към ястието не намалява, но и се появяват най-различни регионални и индивидуални вариации на класическия денвърски омлет.
Полезните съставки в рецептата за Денвърски омлет
- Както при много други кето рецепти, яйцата са в основата на това пикантно ястие, защото имат ниско съдържание на въглехидрати. Те са богат източник на висококачествен протеин и съдържат важни хранителни вещества като витамини B12 и D, холин и селен.
- Сиренето чедър добавя вкус и кремообразност към омлета. То е добър източник на калций и протеини, но е калорично и трябва да се приема в умерени количества.
- Препоръчваме използването на краве масло Гхи за тази рецепта, защото осигурява здравословни мазнини и е страхотна алтернатива на другите масла, защото не съдържа казеин и лактоза.
- Лукът и зелените чушки са нискокалорични и придават хрупкавост, вкус и цвят на омлета. Освен това те са добър източник на антиоксиданти.
- Шунката, която придава пикантен и леко солен вкус, е добър източник на протеини и съдържа витамини от група В, цинк и фосфор.
Още от нашата кето кухня
Днешната рецепта за ароматен и изкушаващ денвърски омлет може да хапнете сутрин, докато се наслаждавате на своя брониран чай или бронирано кафе.
Може да го поднесете с гарнитури като:
Ако тези рецепта за денвърски омлет, напълно подходяща за кето режима, ви e харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Пожелаваме ви приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
В днешната статия сме събрали вкусни и бързи рецепти за цялото семейство, които са с ниско съдържание на въглехидрати.
Някога опитвали ли сте японски омлет тамагояки? Ако не сте, силно ви препоръчваме това лесно и здравословно ястие,
Съществуват няколко различни начина за приготвянето на омлет. И въпреки че всички те са почти еднакви изглежда, че