Денвърски омлет – нисковъглехидратна рецепта

Обновена: 12.04.2024|
Денвърски омлет.

Днешната рецепта за денвърски омлет е напълно подходяща за кето режим. С нея можете да направите популярната, класическа рецепта още по-вкусна и да се насладите на едно изключително богато на вкус и хранителна стойност ястие, което е лесно и бързо за приготвяне.

Може да го консумирате като сутрешна или късна закуска, както и приятно обедно хапване.

Кето денвърски омлет

Тази рецепта за денвърски омлет е предложение за бърза и богата закуска, която може да ви осигури протеини и здравословни мазнини и да ви зареди с устойчива енергия, с която да започнете деня си.

Можете да коригирате съставките според своя вкус и диетични предпочитания, като добавите повече зеленчуци за допълнителни фибри и хранителни вещества или коригирате размера на порцията, за да постигнете целите на хранителния си режим.

 

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 мин. 1 6 г нетни въглехидрати, 30 г протеин, 36 г мазнини, 470 калории

 

Необходими продукти:

  • 2 големи яйца
  • 1 с. л. течна сметана, за разбиване
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30 г сирене чедър, настъргано
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 2 стръка зелен лук
  • 1/4 средно голяма зелена чушка, нарязана на ситно (около 40 г)
  • 60 г шунка, нарязана на кубчета

 

Начин на приготвяне:

  1. Измерете и подгответе всички съставки. В купа разбийте заедно яйцата и сметаната до пухкава смес.
  2. Овкусете със сол и черен пипер и добавете половината от натрошеното сирене чедър.
  3. В тиган на среден огън разтопете маслото. Добавете нарязаните шунка, лук и черен пипер. Оставете да се готви за 1-2 минути.
  4. Добавете яйчната смес със сирене в тигана. Оставете да се готви, докато стане почти твърдо.
  5. Намалете котлона до минимум и добавете останалото сирене.
  6. Сгънете омлета наполовина.
  7. Сервирайте и се насладете!

 

Ястието може да се комбинира с препечени филийки, пържени картофи или други гарнитури.

Ако искате да го  пригодите за по-голям брой хора може да умножите съставките и да го превърнете в гювеч.

Още кулинарни кето рецепти ще откриете в нашата поредица Кето фантазии“.

 

История на ястието

 

Денвърски омлет.

 

Денвърският омлет е класическа американска закуска, която има интересна история. Смята се, че се появява в края на 19 век вследствие от разширяването на американския Запад. Тогава пионерите и заселниците донасят със себе си своите кулинарни традиции, включително това ястие.

Денвърският омлет вероятно дължи името си на факта, че Денвър, Колорадо, е бил основен транспортен център и обичайна спирка за пътуващите на запад.

Предполага се, че първоначално се е сервирал върху хляб като сандвич и е създаден от шофьори на едър рогат добитък или от китайски железопътни готвачи. Ако действително е дело на китайските готвачи, те са го измислили с идеята да бъде лесна за транспортиране версия на популярния китайски омлет (Egg Foo Young) – микс от разбити яйца, кайма от шунка и различни зеленчуци.

Традиционно за направата на денвърски омлет се използват местни продукти, налични за Запада по това време – яйца, кубчета шунка, чушки и лук. Някои варианти включват настъргано сирене, обикновено чедър или американско сирене.

През годините не само че любовта към ястието не намалява, но и се появяват най-различни регионални и индивидуални вариации на класическия денвърски омлет.

 

Полезните съставки в рецептата за Денвърски омлет

  • Както при много други кето рецепти, яйцата са в основата на това пикантно ястие, защото имат ниско съдържание на въглехидрати. Те са богат източник на висококачествен протеин и съдържат важни хранителни вещества като витамини B12 и D, холин и селен.
  • Сиренето чедър добавя вкус и кремообразност към омлета. То е добър източник на калций и протеини, но е калорично и трябва да се приема в умерени количества.
  • Препоръчваме използването на краве масло Гхи за тази рецепта, защото осигурява здравословни мазнини и е страхотна алтернатива на другите масла, защото не съдържа казеин и лактоза.
  • Лукът и зелените чушки са нискокалорични и придават хрупкавост, вкус и цвят на омлета. Освен това те са добър източник на антиоксиданти.
  • Шунката, която придава пикантен и леко солен вкус, е добър източник на протеини и съдържа витамини от група В, цинк и фосфор.

 

Още от нашата кето кухня

 

Кето фокача.

 

Днешната рецепта за ароматен и изкушаващ денвърски омлет може да хапнете сутрин, докато се наслаждавате на своя брониран чай или бронирано кафе.

 

Ако тези рецепта за денвърски омлет, напълно подходяща за кето режима, ви e харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Пожелаваме ви приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:24 | Публикувана: 2 октомври 2023 в 11:20 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф