Суми-е – естествен начин за спокоен сън

Обновена: 26.02.2024|
Суми-е.

Суми-е изкуство с корени в китайските традиции, но разцъфва в Япония, където бива практикувано поради отличителните си белези, които имат силата да повлияят на тялото, ума ни и връзката между тях.

Дзен будизмът играе роля в оформянето на Суми-е. Той набляга на простотата и личностното изразяване, което придава на Суми-е този отличителен стил и медитативни качества.

 

Какво е Суми-е?

Суми-е (Sumi-e) е традиционна и завладяваща форма на японско изкуство, чрез което може да създадем елегантни и изразителни картини, използвайки четка, мастило и прости движения. Името „Суми-е“ се превежда като „рисуване с мастило“ на японски, където „Суми“ се отнася за черно мастило, а „e“ – за рисуване.

Вкоренен в китайските традиции за използване на четка за рисуване, Суми-е е проявило стиловите си отличителни белези в Япония. Там то включвало дзен будистки философии за концентрация, простота и най-важното – изразяването на вътрешния Аз.

Част от основните цели на това изкуство са минимализмът и представяне на същността, духа и енергията на обекта, не толкова на детайлите. Природата е преобладаваща тема в японското изкуство – пейзажите, птиците, цветята и калиграфията често служат като източници на вдъхновение за хората.

Суми-е притежава медитативна природа, която стимулира творците да присъстват напълно в момента – тук и сега. Прегръщайки несъвършенствата, неточностите и непланираните събития, японското изкуство подкрепя спонтанния процес на рисуване.

Основните характеристики на Суми-е включват:

  • минимализъм
  • начин на нанасяне на мастило/боя с четката
  • темата
  • акцент върху несъвършенството
  • дзен влияние

Може да кажем, че Суми-е предлага прозорец към душата на практикуващите го, демонстрирайки изкуството и хармонията на природата паралелно с красотата на простота и несъвършенствата, вместо концентрация върху детайлите.

 

Кратка история

 

Суми-е рисунка.

 

Суми-е е традиционното японско изкуство за рисуване с мастило. Началото му е отбелязано в древен Китай. Формата на изкуството първоначално е била известна като Shuǐmòhuà (水墨画) на китайски, което се превежда като „рисуване с вода и мастило“.

По време на Тан династията (618-907 г.сл.Хр.) в Китай, изкуството на рисуването с мастило започва да оказва влияние върху Япония.

То е въведено в страната на изгряващото слънце от будистки монаси и учени, които са пътували до Китай, за да изучават различни аспекти на китайската култура, включително изкуство и калиграфия. Този културен обмен между двете страни значително повлиява на развитието на Суми-е в Япония.

С течение на времето японците прегърнали и адаптирали техниките за рисуване с мастило, давайки началото на това, което сега познаваме като Суми-е.

Суми-е еволюира допълнително по време на периода Muromachi (1336-1573) в Япония. Дзен будизмът изигра решаваща роля за влияние върху формата на изкуството през този период.

През цялата история Суми-е се практикува както от аматьори, така и от професионални художници и остава важна част от японското културно наследство.

Влиянието на тази форма на изкуството се е разпространило и в други части на Азия, вдъхновявайки подобни традиции за рисуване с мастило в страни като Корея и Виетнам. Днес хора по цял свят практикуват и получават вдъхновение от Суми-е.

 

Ползи от практикуването на Суми-е

 

Суми-е - щастливо момиче.

 

Практикуването на японското изкуство може да ни предостави ползи както за тялото, така и за ума. Майсторството на тази техника изисква време и отдаденост, но дори по време на процеса на усъвършенстването й ще може да използваме стила на рисуване като инструмент за подобряване на цялостното ни благосъстояние.

 

За ума

Суми-е осигурява убежище на спокойствието. Ангажирането с движенията на четката и фокусирането върху потока на мастило насърчават вниманието и концентрацията, което ни позволява да присъстваме напълно в момента. Притесненията и разсейването избледняват, а ние изпитваме чувство на спокойствие и яснота.

Практиката на японското изкуство насърчава емоционалното освобождаване и себеизразяването.

Чрез изкуството може да намерим канал за предаване на чувствата и емоциите си, което води до по-голям емоционален баланс и самосъзнание. Това се превръща във форма на терапевтичен катарзис, облекчаващ стреса и напрежението.

Японското изкуство подхранва креативността у човек, разпалва въображението и различния поглед над нещата, като вдъхновява нови перспективи. Изучавайки изкуството, ние отваряме ума си за различни възможности и хоризонти, насърчавайки чувство за изследване и любопитство у нас.

 

За тялото

 

Суми-е - жена сутрин.

 

Суми-е предлага нежна и деликатна тренировка за тялото. Контролираните движения на четката ангажират фините двигателни умения и координацията око-ръка, като поддържат връзка между ума и тялото.

Освен това процесът на рисуване може да предизвика реакция на релаксация, намаляйки хормоните на стреса и насърчавайки усещането за спокойствие и лекота в цялото тяло.

Чрез акцента на Суми-е върху несъвършенството, ние се научаваме да прегръщаме естествените приливи и отливи на живота. Това приемане води до намалена самокритика, култивиране на по-положителен образ на тялото и повишаване на самочувствието.

Важно е да добавим, че концентрацията върху несъвършенствата и приемането им не означава, че трябва да не се стремим към това да постигаме и успяваме повече и да се задоволяваме с провал. Напротив, не трябва да позволяваме на малките несъвършенства да ни бутнат, а да ги приемем като мотивация и смело да продължаваме напред.

Докато продължаваме да практикуваме Суми-е, връзката ум-тяло се задълбочава. Ставаме по-настроени към нашите емоции и физически усещания, насърчавайки по-голямо чувство за единство и благополучие.

Суми-е ни предоставя едно бягство от технологичния свят и разсейване от притесненията и грижите, които получаваме на дневна база.

По време на практикуването на японското изкуство, благодарение на по-горе споменатото осъзнаване на тялото, ще може да разберем дали позите, в които ежедневно се намираме, са причина за болки или с перспектива към влошаване.

По-спокойните и естествени пози ще благоприятстват на нормалното функциониране на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата и дихателната система, развивайки хомеостазата – естествената способност за защита и самолечение на организма.

 

Суми-е и медитация

 

Мъж, суми-е и медитация.

 

Чрез Суми-е художниците могат да разгледат, разберат и усвоят изкуството на “не-правенето“ или „wu-wei“ – концепция, присъстваща както в дзен будизма, така и в даоизма. Тя подкрепя състоянията на безпроблемно действие и спонтанно изразяване.

Когато рисуваме с фокусиран ум и отворено сърце, ние влизаме в съответствие с принципите на wu-wei, позволявайки на изкуството да извира естествено от нашата вътрешна същност.

Медитацията е мощна практика с множество ползи за ума, тялото и душата. Чрез култивиране на внимание и фокусиране върху настоящия момент, медитацията помага за намаляване на стреса и насърчава релаксацията.

Подобрява концентрацията, когнитивните способности и емоционалното благополучие, което води до по-положително и балансирано мислене.

Физическите ползи от медитацията включват:

Освен това:

  • Насърчава самосъзнанието
  • Насърчава личностното израстване
  • По-дълбокото разбиране на вътрешните мисли и емоции

Комбинацията от Суми-е и медитация може да доведе до по-дълбоко разбиране на нашата вътрешна същност. Докато изследваме нашите емоции и намерения чрез изкуството, ние придобиваме представа за нашите мисли и чувства.

Тази интроспекция може да допълни самосъзнанието, култивирано чрез медитация, насърчавайки личното израстване и себеоткриването.

 

Суми-е преди ляганезащо?

Медитативният и фокусиран характер на японското изкуство също може да има и положително въздействие върху качеството на съня ни. Практикуването на Суми-е преди лягане може да успокои ума и да подготви тялото ни за по-спокоен сън.

Също така, както споменахме, при изпълнението на японското изкуство от тялото ни се освобождават хормоните на стреса, което е голям позитив, стане ли дума за съня и неговото качество.

Суми-е осигурява положителен емоционален изход. Актът на създаване на изкуство ни позволява да се освободим от всички задържани емоции и напрежение, натрупани през деня, създавайки по-емоционално балансирано състояние преди лягане.

Практикуването на Суми-е преди лягане също може да ни помогне да отклоним ума си от всякакви състезателни или повтарящи се мисли, които ни държат будни. Вместо да се фокусираме върху притесненията, ние биваме погълнати в изкуството, което води до по-спокойно психично състояние.

Разбира се, Суми-е не е нещо, с което може да заменим здравните грижи и приемането на необходимите на организма ни хранителни вещества или добавки. Но определено може да бъде добра алтернатива на здравословно за ума и тялото ни хоби чрез което си помагаме и същевременно създаваме.

 

Заключение

Суми-е предлага холистичен подход за подхранване както на тялото, така и на ума. Чрез своите медитативни качества, емоционално освобождаване и творческа изява, това изкуство се превръща в ценна практика за насърчаване на цялостното здраве и благополучие.

Майсторството му изисква време и постоянство, но финалният резултат и процесът, през който преминаваме, ни научават на важни уроци за това как да контролираме връзката между ум и тяло.

 

Какво е Суми-е?

Това е традиционна и завладяваща форма на японско изкуство, чрез което може да създадем елегантни и изразителни картини, използвайки четка, мастило и прости движения.

Каква е целта на Суми-е?

Част от основните цели на това изкуство са минимализмът и представяне на същността, духа и енергията на обекта, не толкова на детайлите.

Какви са ползите от Суми-е?

Осигурява спокойствие на ума, насърчава емоционалното освобождаване и себеизразяването, помага за концентрацията, за връзката ум-тяло. Подобрява позите на тялото, което подпомага нормалното функциониране на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата и дихателната система и още.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 06.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 12:17 | Публикувана: 6 октомври 2023 в 09:28 | Категория: Здраве, Любопитно