Боров катран – ползи и употреба

Обновена: 01.03.2024|
Боров катран.

Ароматът на бор в гората носи чувство за чистота и свежест, но в сърцето на това дърво се крият полезни вещества. От дървесината се извлича боров катран, който е полезен за кожата и се използва за успокоение на различни заболявания и кожни състояния.

 

Какво е боров катран?

Боровият катран се получава като резултат на дестилация чрез изгаряне на боровите дървета на много висока температура. Той има тъмнозлатист до черен или тъмнокафяв цвят. Чистият катран не съдържа примеси и сажди и именно той може да предостави редица ползи за тялото ни.

Боровият катран е слабо разтворим във вода, но се разтваря добре в алкохол, ацетон, хлороформ и др.

Течността е лепкава с характерен мирис, който се усеща и в продуктите, които съдържат този вид катран. Най-често се влага в сапуни, гелове и мазила за външно нанасяне върху кожата. Помага за редица кожни раздразнения и заболявания. В пазарната мрежа и аптеките може да се открие чист боров катран, който да се използва за направата на домашни мазила, сапуни и други видове козметика.

Произход

Катранът се получава, след като боровата дървесина се изгаря на пещ в безкислородни условия и след това се извлича течността. Заедно с катрана се получават и дървени въглища. Това е хилядолетна практика, която е била част от много култури и народи.

Използването на боров катран за различни медицински цели и кожни проблеми датира от хиляди години насам. Хипократ е документирал различни медицински употреби на боровия катран преди повече от 2 000 години.

Свойства

 

боров катран

 

Катранът има различни свойства, които го правят подходящ за използване за различни цели и в няколко вида промишленост. Неговите противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства е причината да се добави в козметика, лечебни кремове, сапуни и други мазила за външна употреба. Тези естествени свойства го правят подходящ за дезинфектант и инсектицид.

В традиционната медицина се е използвал поради антисептичните и противовъзпалителните свойства, които носи. Открива се и в някои лекарства от ветеринарната медицина и с негова помощ се третират и лекуват всякакви наранявания, както и проблеми с копитата.

В боровия катран естествено се открива витамин Е, който е известен със своите ползи за кожата.

Тъй като е водоустойчива и лепкава субстанция, се използва и в състава на различни лепила и уплътняващи смеси. Успешно предпазва дървото от гниене, насекоми, паразити и естествената ерозия под влияние на природните стихии. Поради това се използва за предпазване на кораби, дървени постройки и сгради, мебели за тераси и дворове. Често се е употребявало за поддръжка на корабните въжета.

 

Приложение

 

боров катран

 

Боров катран се открива в множество мазила и лосиони за лечение на кожни заболявания, но и в редица кремове, шампоани и сапуни за ежедневна употреба.

Най-често можем да го открием в козметика и сапуни за мазна и проблемна кожа. Освен в козметиката боровият катран се използва и за защита и поддръжка на дърво и дървени постройки. С тази цел се е употребявало предимно в скандинавските държави, където има изобилие от борови дървета.

Извън козметиката в днешно време боров катран се използва най-често за обработката и поддръжката на бейзболни бухалки.

Характерният опушен дървесен аромат на боровия катран го прави подходящ за репелент против насекоми.

 

Има ли ползи?

Боровият катран може да предложи редица ползи за физическото ни здраве и тялото ни. Неговите полезни свойства са свързани предимно със здравето и благосъстоянието на кожата ни. Тъй като кожата е най-големият орган в тялото ни и има множество функции, е важно да се погрижим и за нея с помощта на този дар на природата.

Противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства

Поради тези качества на боровия катран той е популярен в козметичната индустрия. С помощта на тези естествени свойства можем да помогнем на кожата си да се справи с акнето, възпалението, появата на неприятни пъпки и несъвършенства. Може да е от допълнителна помощ при ухапвания, външни инфекции, слънчеви изгаряния.

Тъй като предотвратява растежа и разпространението на бактерии, може да намали неприятните телесни миризми при редовна употреба.

 

Помага при кожни проблеми и раздразнения

Боровият катран успокоява редица кожни състояния и може да облекчи симптомите на псориазис, екзема, кожни лишеи, себорея, дерматит и други. Върху скалпа действа благоприятно при пърхот, хронични кожни заболявания и всякакви раздразнения. Може да се използва при бебета за облекчаване на обривите от памперси.

Боровият катран има съединения, които намаляват сърбежа, цялостното дразнене на кожата и производството на нездрави клетки.

 

Защита срещу насекоми

 

боров катран

 

Продуктите с боров катран може да се използват и като естествен репелент, тъй като насекомите не харесват миризмата на тази течност. Катранът навлиза в дълбочина при намазване върху дървени материали и предпазва от насекоми и паразити, които прояждат дървото.

Ако все пак получим ухапвания от насекоми, можем да намалим болката и сърбежа с помощта на боровия катран и продуктите, които го съдържат. 

Как да го използвате и за какво да внимавате?

Можем да открием множество продукти, съдържащи боров катран с различна концентрация спрямо желанията и оплакванията ни. Чистият боров катран също е достъпен и лесен за намиране. Някои хора добавят малко количество от катрана във водата си за вана, като по този начин облекчават симптоми, които са разпространени по-широко в тялото. 

Възможно е да имаме чувствителност към боровия катран и той да раздразни допълнително кожата. При малък брой хора е възможно да се наблюдават алергични реакции след контакт с боров катран.  При сериозно акне може да има известни леки противопоказания. Подобни странични ефекти обаче са изключително рядко срещани.  Не бива да влиза в контакт с очите.

Някои видове катран се смятат за карценогенни вещества, но в боровият катран, който използваме, не са открити тези вредни съединения. Тъй като има силен мирис, продължителното вдишване може да доведе до раздразнение на трахеята и белите дробове.

 

Заключение

 

боров катран

 

Боровият катран е естествена субстанция, която можем да извличаме от дървесината на боровите дървета. Той е лепкав и гъст. Използва се за заздравяване на дървени кораби, мебели и постройки.

В козметиката се използва в лосиони, мазила, сапуни и шампоани, тъй като успокоява кожата и има силни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Ефикасно е при различни заболявания – псориазис, шипове, дерматити и други. 

 

Какво е боров катран?

Боровият катран се получава като резултат на дестилация чрез изгаряне на боровите дървета на много висока температура. Той има тъмнозлатист до черен или тъмнокафяв цвят. Чистият катран не съдържа примеси и сажди и именно той може да предостави редица ползи за тялото ни.

За какво се използва боров катран?

Катранът има различни свойства, които го правят подходящ за използване за различни цели и в няколко вида промишленост. Неговите противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства го правят много подходяща добавка за козметика, лечебни кремове, сапуни и мазила за външна употреба. Тези естествени свойства го правят подходящ и за борба срещу насекомите.

В какви продукти може да го открием?

В козметиката най-често се открива в мазила, кремове, лосиони, сапуни и шампоани.

Има ли ползи за здравето?

Боровият катран помага на кожата да се справи с акнето, възпалението, появата на неприятни пъпки и несъвършенства. Отразява се добре при дерматит, екзема, себорея и други кожни заболявания. Може да е от допълнителна помощ при ухапвания, външни инфекции, слънчеви изгаряния.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 01.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 1 март 2024 в 15:47 | Категория: Хранене и видове храни