Акупунктура – какво представлява и кога се прилага?

Обновена: 22.03.2024|
Акупунктура, лечение с игли, терапия.

Акупунктурата е терапия, популярна в китайската медицина, която се основава на поставянето на игли в определени точки на тялото, за да облекчи симптоми, свързани с различни заболявания.

Това древно лечение продължава да бъде ефективно и става все по-популярно в управлението на цялостното здраве и стрес. Днес ще ви разкажем подробно за акупунктурата и в кои случаи може да се приложи.

 

Как работи акупунктурата?

Акупунктурата датира като практика от преди повече от 3000 години. Идеята й се корени в теорията, че доброто здраве идва от баланса на две противоположни сили: ин и ян.

 

Чрез използването на специфични акупунктурни точки за балансиране на тялото се стимулира и движението на жизнената енергия„чи“.

Чи се движи по пътища, които практикуващите акупунктура наричат меридиани. Отрицателната енергия може да блокира меридианите. Тук се намесва терапията, която помага за възстановяване на потока на енергия по тези меридиани.

Иглите за акупунктура се поставят стратегически на различни дълбочини и точки по тялото, за да стимулират централната нервна система и да освободят химикали в мускулите, гръбначния мозък и мозъка.

Това създава биохимични промени, които стимулират естествените възстановяващи способности на организма.

 

Болезнена ли е терапията?

 

Акупунктура, лечение с игли, терапия.

 

По време на акупунктура повечето хора могат да почувстват дискомфорт, подобен на леко ужилване, когато иглите се поставят върху специалните точки, но лечението е почти безболезнено. Някои пациенти дори заспиват по време на сесия.

Тайната е, че се използват много тънки игли, които влизат само на няколко милиметра в кожата и не се поставят на места, които активират болката, или пък в областта, където се чувства първоизточника на дискомфорт.

Например за човек, който страда от болки във врата, се използват игли, поставени в точките на ръцете или краката.

 

Как преминава една сесия по акупунктура?

Обикновено при първо посещение специалистът по акупунктура ще оцени вашето цялостно здраве. Това включва няколко стъпки:

 1. Визуална оценка на тена на кожата, очите, ушите и походката. Той също ще огледа формата, текстурата и нивото на влажност на езика.
 2. Изслушване – от гласа и начина на изразяване може да се разбере много за самия човек и неговото благополучие.
 3. Палпация – специалистът ще докосне различни пулсови точки по тялото. Това помага да се определи силата на пулса и да се открият всякакви подути, топли или студени области.
 4. Диалог – специалистът ще зададе допълнителни въпроси за здравословното състояние на пациента.

След това се провежда и първата сесия акупунктура, която трае между 20 и 40 минути, спрямо резултатите от оценката. Подобно на физиотерапия, повечето хора се нуждаят от няколко сесии, за да получат облекчение. Обикновено се препоръчва посещение два пъти седмично.

След около 2-3 седмици всеки разбира за себе си дали акупунктурата работи, или не в конкретния случай.

Повечето специалисти третират точки по цялото тяло. Най-често се използват точки на стъпалата, глезените, краката и ръцете. Но понякога фокусът е специално върху ушите или дори само ръцете и краката.

Същевременно могат да се използват и други начини за преместване на застояла енергия. Например може да се добави лека електрическа стимулация към иглите за акупунктура, чрез устройство за транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS).

Може също да се практикува „купиране“ – процедура, която включва прилагане на вендузи върху различни области на тялото, за да подобрят потока на „чи“, Някои специалисти по акупунктура препоръчват също билки и добавки.

 

Кога може да се приложи терапията?

 

Акупунктура. Болки в гърба и кръста след ковид. Възпалителни процеси в тялото.

 

Както при всяко лечение, индивидуалните резултати от акупунктурата варират. При някои се появява усещане за релаксация, докато други може да се почувстват по-енергични.

Обикновено тези, които са завършили лечението, го намират за лесен начин да се справят с болката. Пациентите се насърчават да потърсят съвет от лекар, за да определят дали терапията може да бъде ефективно лечение за тяхното специфично състояние.

Акупунктурата е предназначена да стимулира естествената лечебна реакция на организма. Тя може да бъде ефективна, когато се практикува самостоятелно, също и в подкрепа на конвенционалната медицина за лечение на здравословни състояния като:

 

Има ли лечението странични ефекти?

Както при всяко лечение, акупунктурата може да причини странични ефекти при някои хора, които да включват:

 • болка и кървене от поставянето на иглата
 • гадене
 • кожен обрив
 • алергична реакция
 • натъртване около зоната на иглите
 • световъртеж

По-рядко се срещат сериозни странични ефекти като нараняване на кръвоносни съдове и нерви, на органи, както и травми на гръбначния мозък.

За да се намали рискът от подобни усложнения, лечението винаги трябва да се извършва от лицензиран специалист и да се използват чисти игли за еднократна употреба.

Акупунктурата като цяло е безопасна за почти всеки, но трябва да уведомите специалиста, ако имате специфични кожни проблеми, при дамите и за наличие на бременност.

За съжаление хора с някои заболявания трябва да избягват акупунктурата. В някои случаи това се дължи на риска от усложнения, докато в други – няма достатъчно изследвания, за това как терапията може да повлияе на основното здравословно състояние.

Тук се включват хората с:

 • активна инфекция
 • поставен пейсмейкър
 • нарушения на кръвосъсирването

 

Каква е разликата между акупунктура и акупресура?

 

Акупунктура. Китайски точков масаж.

 

Акупресурата е друг инструмент за традиционна китайска медицина, който е подобен на акупунктурата, но е неинвазивен.

Акупресурата е лечение без игли, само прилагане на натиск върху определени точки.

Подобно на акупунктурата, акупресурата е ефективна, защото увеличава потока на „чи“ и балансира системите в цялото тяло. Отново се стимулира нервната система и мозъка да отделят различни невропептиди, които помагат при болка, тревожност и др.

Основна разлика е, че акупунктурата се прилага, както вече споменахме, само от лицензиран специалист. Затова се смята за по-ефективен и по-професионален инструмент за лечение. Акупресурата обаче може да бъде форма на самолечение.

Има много книги, както и видео уроци, които могат да ви помогнат да научите как да я прилагате при голямо разнообразие от заболявания у дома.

И двете терапии работят по сходен начин, но ако имате по-специфично състояние, е по-добре да се обърнете към специалист. При рутинни оплаквания обаче може да приложите акупресура на първо време.

Не забравяйте да говорите с лекар, преди да опитате каквато и да е форма на акупунктура или акупресура. Нито един подход не е заместител на други необходими медицински грижи. Понякога и двете трябва да се използват само като подпомагаща терапия.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 21.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 15:35 | Публикувана: 21 април 2022 в 10:36 | Категория: Здраве, Любопитно