Спукани капиляри – как да се справим

Обновена: 08.03.2024|
Спукани капиляри, телеангиектазия.

Капилярите са най-малките и най-фини структури, по които преминава кръвта. Те осъществяват връзката между артериалната и венозната част на кръвоносната система.

Известно е, че подкожните капиляри лесно се разширяват и чупят. В медицината това състояние се нарича телеангиектазия. Може да засегне цялото тяло, но най-често се появява по краката. Понякога спукани капиляри се забелязват около носа, бузите и брадичката.

Защо се получава така? Как да не допускаме телеангиектазии? Съществуват ли начини да се предпазваме? Днес ще отговорим на тези и други въпроси, свързани както със здравето, така и със самочувствието ни.

 

Защо някои хора имат повече спукани капиляри?

Не всички условия за този здравословен проблем могат да бъдат контролирани. Отнася се за:

 • Наследственост. Част от пациентите, страдащи от телеангиектазии, са генетично предразположени към неустойчивост на кръвоносните съдове. Това състояние се установява и у кръвните им роднини.
 • Хормонални проблеми. Настъпващите промени в кръвните нива на хормоните прогестерон и естроген (през пубертета, бременността и менопаузата) често създават условия за възникване на спукани капиляри.
 • Стареене. С напредване на възрастта кожата естествено изтънява и губи своя колаген и еластичност. Тя става по-уязвима към травми, които водят до телеангиектазии.

Съществуват обаче фактори, които напълно зависят от нашето поведение:

 • Затлъстяване. При наднорменото телесно тегло и затлъстяване, особено в областта на корема, се създава прекомерен натиск върху краката. Разширяват се кожата и капилярите, което улеснява травмирането им.
 • Обездвижване. У хората, на които се налага с часове да стоят изправени, често се появяват спукани капиляри, тъй като вените в краката им трябва да работят много интензивно, за да транспортират кръвта до сърцето. Същото се случва и на седящите пред компютър, защото при продължително заемане на едно положение кръвообращението се забавя и натискът на кръвта в краката се повишава, причинявайки капилярни дефекти.
 • Травми. Всяко увреждане на кожата е рисков фактор за спукани капиляри. Те може да възникнат, както след удар, така и при грубо разтриване на тялото или миене с прекалено гореща вода.
 • Танорексия (пристрастяване към слънчево облъчване с цел поддържане на красив, шоколадов тен на кожата). Продължителното излагане на пряка слънчева светлина причинява директно напукване на капилярите. Понякога се уврежда и кожният колаген, при което се влошават съществуващите телеангиектазии. Проблемът често се задълбочава през летните месеци.
 • Заболявания. Спукани капиляри се появяват и при напредване на редица болестни процеси: високо кръвно налягане; влошено кръвосъсирване; възпаление на вените; запек; розацея; лупус; склеродермия; кожни инфекции и други.
 • Неправилно дозиране на лекарства и козметични средства. Веднъж възникнали, телеангиектазиите могат да се разраснат след безконтролна употреба на медикаменти, които разширяват кръвоносните съдове. Същото се случва при ползване на абразивни сапуни и други продукти, дразнещи кожата.
 • Употреба на алкохол. Прекомерната консумация на спиртни напитки може да повиши кръвното налягане и да доведе до напукване на фините разклонения на съдовете.
 • Тютюнопушене. Коктейлът от химикали, съдържащ се в тютюневия дим, също вреди на капилярите.

 

Симптоми при телеангиектазии

 

Спукани капиляри, телеангиектазия.

 

Спуканите капиляри се появяват предимно у хора със светла кожа. Според клинични наблюдения повечето пациенти с този проблем са били дълготрайно изложени на слънце. Телеангиектазиите имат вид на тънки нишки и мрежички по кожата.

Обикновено те не са животозастрашаващи, но загрозяват потърпевшия. Ако са засегнати артериоли и артериалната част на капилярите, образува се яркочервена мрежичка, която е на равнището на кожата.

Когато са спукани венули и е пострадала венозната част на капилярите, мястото е лилаво-синьо. То показва склонност към подуване. Телеангиектазиите създават дискомфорт, понякога са съпроводени с болки и сърбеж. По-рядко увредените капиляри кървят. В такива случаи е необходима незабавна лекарска намеса, за да се избегнат сериозни усложнения.

 

Диагностика

Повечето спукани капиляри, разположени под кожата, се виждат ясно. Но при лекарски преглед често се изискват изследвания, за да се установи основното заболяване, причинило телеангиектазии.

Обикновено се прави лабораторно тестване на кръвта и чернодробните функции. Допълнително може да се наложат различни изследвания: рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и др.

 

Какво е лечението при спукани капиляри?

Терапията е насочена към унищожаване на възникналите телеангиектазии. Различните методи включват:

 • Външно мазане. Опитите да бъдат елиминирани спукани капиляри с продукти за мазане са по-често неуспешни. При такива мерки състоянието на потърпевшите не се подобрява значително.
 • Лазерна терапия. С помощта на лазерна светлина с определена дължина на вълната се унищожават разширените кръвоносни съдове. Процедурата не е болезнена. След нея пациентите могат да се върнат към обичайните си дейности. Изисква се само да предпазват третираните зони от слънчева светлина, докато се възстановят напълно. Този метод е резултатен, но не може да предотврати появата на нови спукани капиляри.
 • Лечение с електрически ток. В засегнатия кръвоносен съд се въвежда игла, през която се подава слаб електрически ток. Той разрушава увредения капиляр. Подходът е ефективен при неусложнена телеангиектазия, но е свързан с по-висок риск от белези в сравнение с прилагането на лазер.
 • Склеротерапия. С много фина игла в разширения кръвоносен съд се инжектира специален разтвор (т.нар. склерозиращ агент). Разтворът дразни съдовата тъкан, причинявайки възпаление, което прекъсва кръвоснабдяването. Обработените по този начин капиляри се свиват и с течение на времето се разрушават от организма.
 • Хирургична намеса. Прилага се при капиляри, склонни към кървене. Подходът е болезнен, а възстановителният период, след такова вмешателство, е сравнително дълъг.

 

7 профилактични мерки срещу спукани капиляри

 

Спукани капиляри. Трансмазнини. Безглутеново брашно. Шведски кифлички. Фибри. Синтезиране на колаген. Пълнен хляб. Кето пай. Кето хляб. Бадемово брашно с разпръснати около него бадеми.

 

 1. Ако сте склонни към образуване на телеангиектазии, трябва да избягвате консумацията на алкохол, кафе и други горещи напитки, които разширяват кръвоносните съдове.
 2. Яжте повече плодове и зеленчуци – цитруси, сливи, грозде, броколи, спанак,червени чушки и други храни, богати на витамин С. Отдавна е доказано, че аскорбиновата киселина укрепва капилярите. Това, за което трябва да внимавате е плодовете и зеленчуците да не изобилстват с нитрати, които увеличават склонността към съдоразширяване.
 3. Приемайте достатъчно фибри (от овесени ядки, моркови, грах, пълнозърнест хляб и други храни). Освен че спомагат за регулиране на телесното теглото, фибрите допринасят за укрепване на вените.
 4. За нормализиране на кръвообращението и облекчаване на умората, всяка вечер повдигайте краката си в легнало положение над нивото на сърцето. Може да поставяте под глезените възглавница или навито одеяло.
 5. Не стойте на едно място за дълго време, без движение. Правете упражнения и разходки. С тези мерки ще увеличите кръвната си циркулация.
 6. Избягвайте продължителните слънчеви облъчвания и излагането на висока температура. Не забравяйте, че както силното затопляне, така и бързото преминаване от студено към топло, вреди на капилярите.
 7. Ограничете обличането на тесни дрехи и носенето на обувки с високи токчета.

Облекчавайте по всички възможни начини кръвообращението си. Така ще си осигурите здраве и комфорт.

Категории: Здраве|Публикувана: 31.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Стела Млячкова 24.06.2023 at 19:23 - Отговор

  Искам да се консултирам с вас , мога ли да се подложа на процедури за лимфодренаж, при наличието на спукани капилярчета по краката?

  Ще се радвам да ме посъветвате!

  Благодаря ви предварително!

 2. Маргарита Иванова Якимова 14.01.2023 at 9:54 - Отговор

  Благодаря ви.Съвсем точна.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:18 | Публикувана: 31 август 2022 в 14:19 | Категория: Здраве