Съдови звезди (телеангиектазии) – какво представляват?

Обновена: 06.03.2024|
Съдови звезди.

Сигурно знаете поне едно от имената на най-малките кръвоносни съдове, които прозират през кожата. Названията им са различни – от живописното „съдови звезди“ до отблъскващото „паяжини“.

Медицинският термин за тези капиляри е „телеангиектазии“, което на гръцки означава „разширени далечни съдове“. Те се образуват в областта на лицето, врата, гърдите и краката като червени, синкави или виолетови линии, разклонения или петна. По-рядко се появяват по други места на тялото.

Обикновено телеангиектазиите не представляват сериозна заплаха за здравето, но понякога са тежък козметичен дефект. В следващите редове ще ви запознаем с условията, при които се образуват съдови звезди, с възможностите за тяхното лечение и профилактика.

 

Има ли връзка между разширените вени и телеангиектазиите?

Разширените вени (т.нар. варици) и телеангиектазиите възникват на различни нива в кръвоносната система и водят до здравословни проблеми, които не са еднакви по тежест.

Общото между двата проблема е, че могат да настъпят при кръвен застой, който уврежда съдовете и причинява разширяването им.

Например при нарушена функция на вените поради увреждане на техните клапи, се забавя движението на кръвта от крайниците към сърцето. Това повишава налягането във вените на краката, както и в капилярите, разположени в същата част на тялото. Последиците са образуване на варици и съдови звезди.

Симптомите при разширени вени и при телеангиектазии са различни. Вариците причиняват дискомфорт, болка, отоци, умора и други оплаквания. Появата на съдови звезди, особено по лицето и шията, се отразява предимно върху самочувствието на засегнатите хора.

По-рядко телеангиектазиите са проява на заболяване. Такива са състоянията, при които имунната система атакува кръвоносните съдове, възпалява ги и води до малки кръвоизливи в кожата и в други органи.

 

Как възникват съдови звезди?

 

Съдови звезди.

 

Разширението на капилярите, което ги прави видими върху телесната повърхност, е резултат от действието на множество фактори.

Ето най-честите:

 • Нарушено кръвообращение – както вече пояснихме, при застой на кръвта, капилярите се разширяват и така се образуват телеангиектазии.
 • Наследствено предразположение – изследвания показват, че някои гени, свързани с функциите на кръвоносната система, са фактор за по-голяма склонност към съдови звезди.
 • Травми по кожата – те могат да увредят капилярите и да провокират образуване на телеангиектазии.
 • Продължителен престой на слънце и в среда с висока температура – прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи и престоят в горещи помещения разширява кръвоносните съдове и създава условия за формиране на съдови звезди.
 • Хормонални промени – например при бременност или приемане на хормонални таблетки възникват съдови звезди поради влияние на eстрогените – група хормони, които се отделят основно в женския организъм, но в ограничени количества се продуцират и от мъжкото тяло. Когато кръвните нива на естрогените са прекалено високи, те причиняват прекомерно разширяване на капилярите.
 • Пол – поради голямото количество естрогени, жените са по-склонни към развитие на телеангиектазии.
 • Възраст – с напредване на годините отслабват стените на кръвоносните съдове, включително и на капилярите и те по-лесно се увреждат
 • Стресови ситуации – в такива случаи се нарастват нивата на хормоните адреналин и норадреналин, които увеличават кръвното налягане. Повишеният прилив на кръв към кожата влияе негативно върху  най-малките кръвоносни съдове
 • Някои заболявания – например при склеродермия имунната система на организма се обърква и атакува собствените си здрави тъкани, включително и кръвоносните съдове. Това намалява притока на кръв и кислород към кожата и увеличава пропускливостта на капилярите, които се разширяват. При друго заболяване – ревматоиден артрит, настъпва хронично възпаление в тялото, което може да увреди малките кръвоносни съдове
 • Злоупотреба с лекарства – отдавна се знае, че един от нежеланите ефекти на кортикостероидите е формиране на телеангиектазии. Фактор за появата на този дефект са също съдоразширяващите или противосъсирващите средства (включително аспирин), както и други лекарства, ако не се дозират правилно или се приемат дълготрайно
 • Алкохолизъм – злоупотребата с концентрати увеличава прилива на кръв към кожата и разширява съдовете.

 

Диагностика на съдови звезди

Необходима е консултация с дерматолог. За добра визуална преценка обикновено се прилага дерматоскопия. Чрез специално устройство (дерматоскоп) се изследват размера, формата и цвета на разширените капиляри.

При неясните случаи се препоръчва биопсия – от проблемния кожен участък се взема парченце за микроскопски анализ. Тестове на кръв и урина, генетични и други изследвания се правят само при съмнение за предшестващо заболяване, чийто симптом е появата на съдови звезди.

 

Как се лекуват телеангиектазии?

 

Съдови звезди.

 

Ако те са последица от друго заболяване (например склеродермия или ревматоиден артрит), налага се терапия на основния здравословен проблем.

В случаите на самостоятелно появили се съдови звезди, най-често се прилагат следните лечебни подходи:

 • Електрокоагулация – с електрически ток се извършва контролирано увреждане на стените на разширения кръвоносния съд. По този начин съдът се затваря.
 • Лазерна терапия – телеангиектазиите се затоплят и разрушават с лазер.
 • Склеротерапия – в кръвоносните съдове се инжектира специална течност, която ги запушва.

Чрез изброените процедури се спира притокът на кръв към засегнатата област, с което се ликвидира козметичният дефект. Задължително е тези лечения да се извършват в дерматологичен кабинет.

 

Домашни средства срещу съдови звезди

В интернет се предлагат множество рецепти за премахване на телеангиектазии, но към тези предписания трябва да подхождате критично, за да не се окажете в положението на героя от популярната сентенция „Вместо да си изпише вежди, извади си очите“.

Например препоръчва се хирудотерапия – лечение с медицински пиявици. Те се поставят върху разширените съдове, за да се хранят с кръв, като едновременно произвеждат вещества, подобряващи еластичността на капилярите и намаляващи размера им.

Методът обаче носи риск от алергии, възпаления, ухапвания, както и от появата на старчески петна в местата, където са били поставени пиявиците.

Друго популярно средство са лапи с мед, които се нанасят върху съдовите звезди. Добре е да се има предвид, че медът е силен алерген и в някои случаи може да предизвика локална възпалителна реакция.

По-безопасни са препоръките за намазване на кожата (в местата, където са се появили телеангиектазии) с охладена отвара от т.нар. брезови обеци. Те имат антиоксидантни свойства. За целта в 500 мл вода се вари 250 суха или прясна растителна суровина.

Добре действа и компрес с марля, накисната в хладка вода, към която са добавени няколко капки масло от шипка, лимон, гроздови семки или други етерични масла, отличаващи се с високото съдържание на витамини, особено на витамин С, който укрепва кръвоносните съдове.

 

7 стъпки за предпазване от телеангиектазии

 

Съдови звезди.

 

 1. Ползвайте козметични кремове с висок слънцезащитен фактор и по всякакъв начин избягвайте прякото излагане на ултравиолетови лъчи.
 2. Пазете кожата си, както от горещини, така и от минусови температури.
 3. Хранете се пълноценно като наблягате на зеленчуци, плодове и здравословни мазнини.
 4. Ограничете консумацията на алкохол и кафе.
 5. Избягвайте многочасов престой в седнало положение, както и дълго стоене на крака.
 6. Разхождайте се на чист въздух и правете физически упражнения, които подобряват кръвната циркулация.
 7. Следете редовно състоянието на кожата си, за да сте наясно с евентуални изменения и да потърсите лекарска помощ своевременно.

Вярно е, че наследственото предразположение към телеангиектазии не може да се контролира. Не сме в състояние да овладеем напълно и хормоналните, и други фактори за появата на съдови звезди. Но е по силите ни да се фокусираме върху горните 7 стъпки. От нас зависи дали ще ги следваме.

Нека се вслушаме в древната индийска мъдрост: „Не можем да заповядваме на вятъра, но можем да настроим платната си в желаната от нас посока“.

Какво представляват съдовите звезди?

Медицинският термин за тези капиляри е „телеангиектазии“, което на гръцки означава „разширени далечни съдове“. 

Къде се образуват съдови звезди?

Те се образуват в областта на лицето, врата, гърдите и краката като червени, синкави или виолетови линии, разклонения или петна. По-рядко се появяват по други места на тялото.

Каква е причината за поява на съдови звезди?

Причините могат да са много, като най-честите са нарушено кръвообращение, наследственост, травми, продължителен престой на слънце и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 15.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 11:07 | Публикувана: 15 май 2023 в 12:21 | Категория: Здраве