Солени мъфини с пъдпъдъчи яйца
Солени мъфини с пъдпъдъчи яйца предлагат тестено удоволствие с минимално въглехидрати, без захар и вредно бяло брашно. Приготвянето на тези мъфини е особено забавно за децата, тъй като пъдпъдъчите яйца са много интересни за малчуганите. По този начин може да откриете още една полезна рецепта, която ще впечатли дори и най-капризните деца и юноши.
Рецепта за солени мъфини с пъдпъдъчи яйца
Солени мъфини с пъдпъдъчи яйца са чудесна закуска, богата на белтъчини и полезни хранителни вещества. Чудесни са дори след престояване в хладилника, поради което може да приготвите няколко дози през уикенда и след това да хапвате вкусни мъфини за бърза закуска, подкрепа в офиса или в междучасията за вашите малчугани.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция (1 мъфин): |
---|---|---|
35 минути | 10 мъфина | 241 калории 3 г нетни въглехидрати 10 г белтъчини 21 г мазнини |
Необходими продукти:
- 150 г бадемово брашно
- 3 с. л. кокосово брашно
- 2 броя кокоши яйца
- 8 броя пъдпъдъчи яйца
- 6 с. л. краве масло Гхи (1 с. л. = 15 г)
- 100 г кашкавал
- 100 г шунка
- 80 мл бадемово мляко, без захар
- 1 с. л. еритритол
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. изсушена чубрица
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете пъдпъчите яйца във вряща вода за 3 минути. След това ги извадете и ги поставете във студена вода.
- През това време подгответе формите за мъфини и загрейте фурната на 180 градуса.
- Разтопете краве маслото.
- Добавете към подходяща купа, в която после ще смесвате всички продукти.
- Настържете кашкавала и нарежете шунката на дребни кубчета. Оставете 1/3 от шунката настрана за декорация на мъфините.
- Към маслото добавете еритритола, бадемовото и кокосовото брашно, солта, чесъна, бакпулвера, кокошите яйца, млякото, шунката и кашкавала. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
- В отделните форми за мъфини слагате по малко от сместа – около 1/3 от формата. В центъра върху сместа сложете едно варено пъдпъче яйце без черупката. Не натискайте яйцето надолу, а просто го поставете.
- Върху яйцето поставете още смес, докато запълните около 2/3 от формата за мъфини. Имайте предвид, че те ще се надигнат по време на печене и не бихме искали да залеят цялата фурна.
- Поръсете мъфините с шунката на кубчета, която сте оставили за декорация.
- Печете за 20 минути. Направете тест с клечка за зъби, за да сте сигурни, че са добре изпечени в центъра.
- Хапвайте солени мъфини с пъдпъдъчи яйца топли или охладени.
Съвет: Може да поръсите мъфините също със ситно нарязан зелен лук, семена, ядки, допълнително кашкавал или любима подправка. Декорацията е по ваш избор и вкус, така че не се колебайте да опитате различни варианти на вкусните солени мъфини с пъдпъдъчи яйца.
Хранителни стойности в солени мъфини с пъдпъдъчи яйца
Солени мъфини с пъдпъдъчи яйца може да хапваме за сутрешна или следобедна закуска, както и като добавка към по-леко основно ястие за обяд. Те са вкусни, нисковъглехидратни, но и пълни с полезни за тялото ни вещества. В 1 мъфин се съдържат:
- 30% витамин Е
- 27% фосфор
- 27% витамин Б2
- 20% селен
- 20% мед
- 20% манган
- 10% от дневните фибри
*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.
Пъдпъдъчите яйца са перфектни за направата на мъфини, тъй като запазват своята визия при разрязване на кексчето, не се разпадат и не са твърде големи за формите, които обикновено се използват. В сравнение с кокошите яйца пъдпъдъчите съдържат повече полезни мазнини и белтъчини, както и по-големи количества желязо и витамин Б12. Затова си заслужава да разнообразяваме диетата си с тях от време на време.
Още от нашата здравословна кухня
Солени мъфини с пъдпъдъчи яйца си отиват чудесно със свежа салата или ароматна супа. Може да изберете от нашите кето предложения за още вкусни рецепти:
- Интересна салата с испански хамон и свежи ягоди
- Лятна супа със спанак и сирене, пълна с полезни витамини и минерали
- Бърза салата с кипърско сирене халуми и печени чушки
Заповядайте в нашата споделена кухня във Фейсбук, за да разгледате още апетитни рецепти и да опознаете света на кето кулинарията. В нея ще откриете хиляди други последователи на кето режима, които не се свенят да споделят своите готварски идеи и тънкости.
Подготвили сме ви и седмично меню, специално подбрано за нашите читатели. Присъединете се към Вайбър групата ни и се възползвайте от седмичното меню и прикаченият към него удобен списък за пазаруване.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Темата за междинни хранения при кето е доста важна, защото когато спазваме кетогенната диета, понякога се затрудняваме с […]
При спазване на нисковъглехидратна диета сутрешната кето закуска обикновено е бронирано кафе, чай или вода. Има случаи, които […]
Мъфини – безспорно са един от любимите десерти на почти всеки кулинар, с безкрайни възможности за експерименти, […]