Салата с хамон и ягоди

Обновена: 22.03.2024|
Салата с хамон и ягоди - рецепти.

Салата с хамон и ягоди е хапване, с което може да разнообразим обичайните салати. Оригиналната рецепта за салата с хамон се води испански деликатес, който съчетава свежестта на листни зеленчуци с богатия вкус на хамона (испанска сушена шунка).

Контрастът на текстури и вкусове създава прекрасно ястие, идеално за всеки повод, независимо дали като лек обяд или ароматно предястие.

 

Рецепта за свежа салата с хамон и ягоди

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 минути 2 8,4 г нетни въглехидрати
469 калории

 

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Това е хапване, с което може да извършваме безброй експерименти с вкусове и текстури.

Необходими продукти:

  • 200 г айсберг
  • 100 г рукола
  • 50 г синьо сирене
  • 150 г хамон, слайс
  • 50 г пармезан
  • 50 г ягоди
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. лимонов сок, изцеден
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте всички зеленчуци.
  2. Нарежете айсберга на лентички.
  3. Поставете го в купа, заедно с руколата.
  4. Нарежете ягодите на по 4 или 8 парченца (по желание)
  5. Разрежете чери доматите на 2 и заедно с ягодите ги изсипете при листните зеленчуци.
  6. Поръсете ги с пармезана.
  7. Добавите зехтина, лимона, солта и разбъркайте.
  8. Завършете салатата, като разпределите слайсовете хамон.

Може да сервирате готовата салата с хамон с чаша хубаво вино.

 

Какво е хамон?

 

Подготовка за салата с хамон.

 

Хамонът е традиционен испански деликатес и е вид сушена шунка. Тя е известна със своя изискан вкус и вековно майсторство. Приготвя се от задния бут на специално отгледани прасета, като иберийската или серано породи.

Процесът на производство започва с осоляване на месото, последвано от период на сушене и стареене, който може да продължи от няколко месеца до няколко години.

Един от най-ценените сортове е Jamón Ibérico, произведен от черни иберийски свине, произхождащи от Иберийския полуостров. Те се скитат свободно в дъбови гори и се хранят предимно с жълъди, което води до отчетливия орехов вкус и текстура на месото.

Производството на Jamón Ibérico е строго регулирано, с различни класификации, обозначаващи диетата на свинете, породата и процеса на стареене.

Хамонът се цени заради богатия си вкус и топящата се в устата текстура. Те често се консумират на тънко нарязани като тапас или предястие, съчетани със сирене, маслини, хляб или в салата с хамон.

 

Позитиви от хамон

 

Салата с хамон - позитиви.

 

Тъй като е “черешката на тортата“ в нашата салата с хамон, обръщаме малко внимание на това какви са позитивите, които може да извлечем от хамона.

Той е богат източник на протеин, който е от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите, подпомагането на мускулния растеж и поддържането на цялостното здраве.

Въпреки че е преработено месо, хамонът успява да запази някои от витамините и минералите, открити в прясното свинско месо, включително витамини от група В (като B1, B2, B3, B6 и B12), цинк, фосфор и желязо.

Тези хранителни вещества са важни за енергийния метаболизъм, имунната функция и здравето на костите.

Хамонът съдържа мазнини, като значителна част от тях са мононенаситени мазнини. Те се считат за полезни за сърцето.

Мононенаситените мазнини могат да помогнат за понижаване нивата на LDL холестерол („лошия“ холестерол) и да намалят риска от сърдечни заболявания, когато се консумират като част от балансирана диета.

Както обикновено е случая с месата, хамонът също е с естествено ниско съдържание на въглехидрати, което го прави подходящ вариант за хора, които следват нисковъглехидратна или кетогенна диета.

 

Още от здравословната ни кухня

 

салата със спанак

 

Освен вкусната и свежа салата с хамон и ягоди, предлагаме да опитате и друга наша любима салата – със спанак, извара и ягоди.

Ако рецептата ни за салата с хамон ви е харесала, ви каним да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Там ще може да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да обменяте идеи с нас и другите участници.

Също така може да разгледате още много подобни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог или в книгите ни „Кето фантазии 1 и 2“.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар