Сирники в кето вариант
Сирники се хапват от някои славянски народи в Източна Европа – предимно се откриват в Украйна, Беларус, Латвия, Литва и Русия. Използва се извара или творог, а готовият продукт е нисковъглехидратен и нискокалоричен вариант за вкусна закуска.
Рецепта за сирники в кето вариант
Сирники може да се хапват солени или сладки, което ги прави подходящи за различни хранения и всеки човек може да ги приготви спрямо собствения си вкус. С тази рецепта се получават около 9 сирники.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция (3 сирники): |
---|---|---|
30 минути | 3 | 248 калории 6 г нетни въглехидрати 17 г белтъчини 18 г мазнини |
Необходими продукти:
- 300 г извара
- 2 броя яйца
- 5 с. л. бадемово брашно
- 1 ч. л. еритритол
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. стевиола с ванилия (или друг вкус)
- 1 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- В подходяща купа смесете изварата, яйцата, еритритола и стевиолата. Разбъркайте добре.
- Добавете бадемовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте добре.
- Оформете средни по размер топчета и ги притиснете с длан или с дъното на чаша, за да се получат еднакви дискове, дебели около пръст, пръст и половина.
- В нагрят тиган сложете краве маслото, докато се разтопи.
- В нагорещеното масло запържете сирниките до златисто.
- Сервирайте топли с подходящи добавки и топинги.
Съвет: За декорация и поднасяне може да използвате ягоди, малини, боровинки, заквасена сметана, кето течен шоколад, канела. В солен вариант може да се хапват с крема сирене, поръсени с кашкавал или дори с щипка традиционна шарена сол. Ако си приготвяте домашно кето сладко, то също ще е апетитно допълнение към сирниките.
Кето сирниките са нискокалорични и нисковъглехидратни, което е перфектната комбинация за ефикасно сваляне на килограми. Те са засищащо хапване, което ще ни държи удовлетворени за няколко часа. С тяхна помощ може да си набавим полезни количества фосфор, селен, витамин Б12, витамин Б2 и други ценни вещества.
Автентични сирники се правят със сирене „творог“, което може да се открие в някои вериги магазини.
Ако изварата, която използвате, е по-сочна и мокра, хубаво е да я изцедите добре, преди да започнете приготвянето на сирниките.
За източнославянската кухня
Сирниките се хапват в източнославянските страни, като съществуват много вариации. Към сместа може да се прибавят сушени или пресни плодове, кашкавал. Когато се приготвят с творог, в Русия ги наричат творожники. Хапват се както сладки, така и солени, а като топинг често се слага топло разтопено масло.
Други подобни закуски са блините и пирожките в Украйна и Русия. Традиционни за Украйна са варениките – тестени джобчета с различни пълнежи. Те може да се приготвят с кайма, лук, черен дроб, пържено зеле, извара, но имат и сладки варианти с череши или ягоди. Солените варианти се сервират със заквасена сметана, докато сладките са предпочитани с масло или захар.
Руската кухня е много богата и разнообразна, тъй като държавата е голяма и черпи вдъхновение както от Азия, така и от Европа.
Беларус също хапва популярните източнославянски ястия, но заедно с това черпи вдъхновение от Скандинавските държави, Полша и Германия. Немско влияние забелязваме в ястията им с настъргани картофи като например картофените палачинки, наречени драники.
Още от нашата здравословна кухня
Сирниките са подходящи за бърза закуска, добавка към обяд или междинно хапване, което да ни задържи до вечеря. Те са компактни и лесно преносими, поради което често се използват за училищен обяд, храна в офиса, пикник или разходка в планината. Може да ги комбинираме с други сухи храни и да изготвим страхотно кето меню за един прекрасен ден в природата:
- Фалафели с броколи и карфиол
- Шишчета с панир за лятно барбекю
- Зелена фритата с листни зеленчуци
- Таханови бисквитки с канела и орехи
Опитайте вкусните сирники и споделете своите впечатления в нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея ще може да откриете още вкусни идеи и да споделите своите любими рецепти с кето съмишленици. За допълнителна мотивация и улесняване на кето режима сме ви изготвили безплатно ежеседмично меню – всичко, което трябва да направите, е да се присъедините към Вайбър групата ни.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Опитвали ли сте палачинки от карфиол? Сигурни сме, че дори да не сте, ще
Днес приготвяме вкусни, сочни и пухкави спаначени палачинки. Разбира се използваме нисковъглехидратни съставки. Палачинките
Вероятно сте попадали на тази рецепта за пухкави японски палачинки, ако не сте -
Един Коментар
Последно кокосово или бадемово брашно?