Сирники в кето вариант

Обновена: 22.05.2024|
сирники

Сирники се хапват от някои славянски народи в Източна Европа – предимно се откриват в Украйна, Беларус, Латвия, Литва и Русия. Използва се извара или творог, а готовият продукт е нисковъглехидратен и нискокалоричен вариант за вкусна закуска.

 

Рецепта за сирники в кето вариант

Сирники може да се хапват солени или сладки, което ги прави подходящи за различни хранения и всеки човек може да ги приготви спрямо собствения си вкус. С тази рецепта се получават около 9 сирники.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция (3 сирники):
30 минути 3 248 калории
6 г нетни въглехидрати
17 г белтъчини
18 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 300 г извара
  • 2 броя яйца
  • 5 с. л. бадемово брашно
  • 1 ч. л. еритритол
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия (или друг вкус)
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща купа смесете изварата, яйцата, еритритола и стевиолата. Разбъркайте добре.
  2. Добавете бадемовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте добре.
  3. Оформете средни по размер топчета и ги притиснете с длан или с дъното на чаша, за да се получат еднакви дискове, дебели около пръст, пръст и половина.
  4. В нагрят тиган сложете краве маслото, докато се разтопи.
  5. В нагорещеното масло запържете сирниките до златисто.
  6. Сервирайте топли с подходящи добавки и топинги.

 

Съвет: За декорация и поднасяне може да използвате ягоди, малини, боровинки, заквасена сметана, кето течен шоколад, канела. В солен вариант може да се хапват с крема сирене, поръсени с кашкавал или дори с щипка традиционна шарена сол. Ако си приготвяте домашно кето сладко, то също ще е апетитно допълнение към сирниките.

Кето сирниките са нискокалорични и нисковъглехидратни, което е перфектната комбинация за ефикасно сваляне на килограми. Те са засищащо хапване, което ще ни държи удовлетворени за няколко часа. С тяхна помощ може да си набавим полезни количества фосфор, селен, витамин Б12, витамин Б2 и други ценни вещества.

Автентични сирники се правят със сирене „творог“, което може да се открие в някои вериги магазини.

Ако изварата, която използвате, е по-сочна и мокра, хубаво е да я изцедите добре, преди да започнете приготвянето на сирниките.

За източнославянската кухня

 

сирники. руски ястия

 

Сирниките се хапват в източнославянските страни, като съществуват много вариации. Към сместа може да се прибавят сушени или пресни плодове, кашкавал. Когато се приготвят с творог, в Русия ги наричат творожники. Хапват се както сладки, така и солени, а като топинг често се слага топло разтопено масло. 

Други подобни закуски са блините и пирожките в Украйна и Русия. Традиционни за Украйна са варениките – тестени джобчета с различни пълнежи. Те може да се приготвят с кайма, лук, черен дроб, пържено зеле, извара, но имат и сладки варианти с череши или ягоди. Солените варианти се сервират със заквасена сметана, докато сладките са предпочитани с масло или захар.

Руската кухня е много богата и разнообразна, тъй като държавата е голяма и черпи вдъхновение както от Азия, така и от Европа.

Беларус също хапва популярните източнославянски ястия, но заедно с това черпи вдъхновение от Скандинавските държави, Полша и Германия. Немско влияние забелязваме в ястията им с настъргани картофи като например картофените палачинки, наречени драники. 

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Фритата с листни зеленчуци.

 

Сирниките са подходящи за бърза закуска, добавка към обяд или междинно хапване, което да ни задържи до вечеря. Те са компактни и лесно преносими, поради което често се използват за училищен обяд, храна в офиса, пикник или разходка в планината. Може да ги комбинираме с други сухи храни и да изготвим страхотно кето меню за един прекрасен ден в природата:

 

Опитайте вкусните сирники и споделете своите впечатления в нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея ще може да откриете още вкусни идеи и да споделите своите любими рецепти с кето съмишленици. За допълнителна мотивация и улесняване на кето режима сме ви изготвили безплатно ежеседмично меню – всичко, което трябва да направите, е да се присъедините към Вайбър групата ни.

 

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Марета дончева 16.05.2024 at 19:37 - Отговор

    Последно кокосово или бадемово брашно?

Оставете коментар

Обновена: 22 май 2024 в 17:32 | Публикувана: 15 май 2024 в 17:07 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф