Шоколад при диабет – позволено ли е?

Обновена: 12.12.2024|
шоколад при диабет

Шоколад при диабет обикновено е тема табу. Въпросът е, че има видове от сладкото изкушение, които може да си позволим дори в състояние на диабет или преддиабет. Важно е да сме запознати със състава на всеки шоколад, който купуваме, за да избегнем евентуални усложнения като скокове в кръвната захар.

По-долу в статията ще разгледаме мита за забраната на шоколад при диабет, това какъв може да си позволим, както и няколко рецепти за вкусни кето сладкиши, в които да го включим.

Съдържание

Може ли да ядем шоколад при диабет?

Диабетиците трябва да ограничат сладкишите за контрол на кръвната захар, но за устойчивото здравословно хранене е важно понякога да се включват лакомства. Това означава, че диабетиците могат да се наслаждават на кето или друг нисковъглехидратен шоколад без захар от време на време, без да се налага напълно да го избягват.

 

 

Захарта и шоколадът не са единствените фактори за появата на диабет. Хората, страдащи от това състояние, трябва да обърнат специално внимание на приема на въглехидрати, чиито източници са сладките изделия, белият хляб, оризът и други.

Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни също съдържат въглехидрати, но те се усвояват по-бавно от организма в сравнение с рафинираните захари и преработените храни, което допринася за по-продължително, равномерно, без резки скокове освобождаване на глюкоза в кръвта.

Има случаи, в които при диабет или инсулинова резистентност, някои плодове биват ограничавани от специалистите. Например банани, грозде и други плодове, които се отличават с високо съдържание на естествени захари. От значение е също общото здравословно състояние на отделния човек и резултатите от неговите изследвания.

Важно е да сме запознати с това какъв шоколад при диабет може да хапваме, тъй като не всички са подходящи.

В състояние на инсулинова резистентност яденето на неподходящия шоколад в комбинация със захар, рафинирани и високовъглехидратни храни може да влоши показателите ни и потенциално да доведе до диабет.

Препоръчително е да уведомим лекаря или диетолога си, когато включим в храненето си кето шоколад при диабет. При по-сериозни етапи на това състояние, те могат да ни посъветват за по-конкретни дози.

 

Видове шоколад при диабет, които може да ядем

 

Подходящ шоколад при диабет.

 

Според Diabetes UK най-добрият шоколад при диабет е висококачественият черен, който съдържа най-малко 70% какао. Въпреки това не трябва да се прекалява и с какао.

Тъй като не всички хора са фенове на тъмния шоколад, а трябва да избягваме захарта, можем да ви предложим няколко алтернативи, с които ще задоволите напълно желанието си за сладко. В тези шоколади сме заменили вредната захар с подсладители като еритритол и стевия, а вкусът е дори още по-приятен от този на обикновения шоколад.

Кето млечен течен шоколад при диабет

Това сладко изкушение на Forlife е перфектен избор за шоколад при диабет. Не съдържа захар, има кремообразна текстура и неустоим лешниково-какаов вкус. Създаден е с цел да намали консумацията на вредната захар, която може да бъде ядрото на чести здравословни проблеми.

Тъй като има балансирано съдържание на стевия и еритритол, остатъчният вкус бива заличен, за да се насладим напълно на всяка лъжичка.

 

Кето течен шоколад при диабет

Кето течният шоколад на Forlife е създаден по специална рецепта с добавени лешници и без захар, богат е на фибри, протеини и полезни мазнини. Подсладен е със стевия и еритритол. Съставките му са изцяло натурални, подходящи за диабетици, хора на кето и други нисковъглехидратни режими.

Какаовият мус, с пухкава текстура, е чудесна алтернатива на познатия ни шоколад с високо съдържание на захар. Лесно и безпроблемно може да се използва като заместител в различни десерти или да се хапва с лъжичка от бурканчето.

Комбинацията от какао и лешници, използвана за направата на шоколада, ни доставя богат, наситен, сладък вкус и то без захар.

 

Шоколад при диабет със Стевия

Шоколадът със стевия на Forlife съдържа само 6 г въглехидрати на 100 г и е идеален за директна консумация или приготвяне на десерти.

С минимум 70% какао и 30% какаово масло, той е подсладен с 0,02% стевия. За разлика от повечето шоколади, този на Forlife не съдържа малтитол, лецитин, соя, глутен или добавена захар, което го прави подходящ за хора на диета или със здравословни ограничения.

Подходящият шоколад за диабет е напълно естествен и предлага истинския вкус на какаото без вредните ефекти върху здравето. Получава се така, тъй като избягва захарта и свързаните с нея рискове за зъбите и сърдечно-съдовата система.

 

Колко кето шоколад при диабет да консумираме?

 

Жена яде шоколад при диабет.

 

По възможност е желателно да не консумираме шоколад при диабет всеки ден. Въпреки че са без добавена захар, все пак не трябва да се прекалява с тях.

При преддиабетни състояния е подходящо да се хапват по 2-3 квадратчета от твърдия шоколад и по 2-3 чаени лъжички от течните шоколади.

В състояние на диабет, може да намалим дозата с една единица но е най-добре да се консултираме с лекаря си за по-конкретни насоки.

Както споменахме, може да хапваме шоколад при диабет и в различни комбинации. Ако си приготвим кето брауни, което да залеем с вкусния кето шоколад, без проблем може да хапнем 1 парче за деня. Една супена лъжица течен шоколад в кето гранолата ни за закуска също напълно би задоволила глада ни за сладко.

 

Рецепта за шоколад при диабет

 

Рецепта за шоколад при диабет.

 

Никога не е излишно да знаем как да си направим домашен кето шоколад. Рецептите са много, но решихме да ви споделим една от най-лесните и бързи за приготвяне.

Едно шоколадово блокче осигурява 24 шоколадови квадратчета.

Необходими продукти:

  • 125 г краве масло Гхи
  • 1 с. л. еритритол
  • ½ ч. л. стевиола с ванилия
  • ¼ ч. л. сол
  • 40 г неподсладено какао на прах
  • 2 силиконови формички за шоколад на блокчета (по 24 парчета)

Начин на приготвяне:

  1. В малка тенджера на среден огън разтопете какаовото масло.
  2. Когато се разтопи напълно, отстранете тенджерата от котлона и разбъркайте стевиолата, еритритола и солта.
  3. Върнете на среден огън, докато какаовото масло леко заври (около 120°C). Това е температурата, при която еритритолът ще се разтвори и ще предотврати образуването на кристали в нашия шоколад.
  4. Свалете от огъня и разбъркайте с неподсладеното какао на прах.
  5. Разбъркайте бързо и веднага прехвърлете течността в 2-те силиконови форми, за да ги напълните до ръба.
  6. Бързата работа предотвратява отделянето на какаото на прах и какаовото масло и създава най-постоянни блокчета.
  7. Замразете за около 10 минути или докато шоколадовите блокчета станат твърди и напълно стегнати
  8. Извадете от фризера, обърнете шоколадовата форма върху равна повърхност и отлепете формата от блокчето, за да я освободите.
  9. Съхранявайте шоколадовите блокчета в хладилник в херметически затворена кутия или на стайна температура.

Може да комбинираме готовия шоколад с кето брауни или кето гранола за по-засищащо шоколадово изкушение.

Без силиконови форми?

Можете да изсипете шоколадовата смес във форма за хляб с размери 22-23 см x 12-13 см с хартия за печене, намазана с лек маслен слой. Първо се изсипва половината смес във формата и когато единият шоколад е готов, тогава правим другия (освен ако нямаме 2 форми).

Топинг за шоколад при диабет?

Преди да замразите блокчетата, можете да ги поръсите с хрупкави кето добавки като нарязани бадеми, препечени кокосови стърготини, нарязани бразилски орехи, пекан и лиофилизирани малини.

 

Заключение

Подходящият шоколад при диабет предлага удоволствие без чувство за вина, което отговаря на специфичните диетични нужди. Това гарантира, че хората с хранителни ограничение могат да се наслаждават на сладкиши, без да компрометират здравето си.

Специално формулирани без захар, по-горе изброените шоколади използват алтернативни подсладители като стевия или еритритол, които имат минимално въздействие върху нивата на кръвната захар. Шоколад със стевия може да хапваме, без угризения.

Продуктите с какао осигуряват антиоксиданти и имат задоволителен вкус. Избирайки подходящ шоколад при диабет, могат да се поддържа по-добър контрол върху кръвната захар, като същевременно се наслаждаваме на лакомства. Този подход поддържа както физическото, така и емоционалното благополучие на диабетиците.

 

Често задавани въпроси

Можем ли да ядем шоколад при диабет?

Да, може да се хапва шоколад при диабет, но той трябва да бъде без добавена захар или други вредни съставки.

Само черен шоколад ли се яде при диабет?

Могат да се ядат и други видове шоколад, без захар, с натурални съставки.

Колко шоколад на ден може да яден при диабет?

При твърд шоколад може да се хапват по 2-3 парченца, при течен - 2-3 чаени лъжички.

 

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 19.07.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Проверено от
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. ВМА - гр. София
home8pip7oulzz8g j

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар