В днешно време масово се говори за хранителните режими и как помагат на тялото ни. За мнозина това означава режим на отслабване без захар и тестените изделия, макар че е нужно много повече за пълноценен режим.

И в действителност, като част от въглехидратните храни, които консумираме в най-големи количества, изключването им от менюто ни със сигурност ще доведе до позитиви – включително от гледна точка на отслабването.

Знаем ли обаче всичко, което се случва с тялото ни, когато спрем захарта? Разбираме заедно в следващите редове!

 

 

stev tabletki 400
stev tabletki 600

Какво знаем за спазване на режим за отслабване без захар?

Ако сте се заели със сериозната задача да отслабнете и да подобрите качеството си на живот, то вероятно едно от първите неща, които ще се опитате да спрете, е захарта. Причината: захарта в по-голямата си част се използва в различни храни в рафинираната си форма – бяла захар.

Тя се извлича от захарна тръстика, но преминава през редица преработки, за да стигне до кристалообразната (или прахообразната) си форма, която достига до нашата трапеза. Нещо повече – в този си вид тя не ни носи никакви полезни вещества – единствено трудно разградими за тялото ни въглехидрати, които ни дават бързи, но празни калории.

Но както добре знаем, захарта не се използва единствено като добавка към ежедневните ни дози кафе или чай. Напротив, тя присъства в най-разнообразни продукти: десерти, лакомства, кексове и сладкиши, бонбони, бисквити. От списъка не бива да изключваме и различните енергийни напитки, газирани продукти, конфитюри, компоти, тестени изделия.

Това, което обаче често забравяме е, че в още много продукти има “скрита” захар – присъства под някаква форма, но не бихме се досетили за нейното наличие, освен ако не прочетем внимателно етикета.

Примери за това са различните видове сосове за салати и ястия, консерви и дори в някои алкохолни напитки.

Затова и когато говорим за отслабване без захар е далеч по-трудно от очакваното да изключим всички тези храни. А някои от тях дори забравяме да извадим от списъка.

 

Предимства при отслабване без захар

 

Отслабване без захар. Колко време на кето.

 

Ако обаче успеем да ограничим максимално захарта, ни очаква голяма изненада и промени в тялото ни. Сред тях се нареждат:

  • Сваляне на килограми – дори и да не промените нищо друго в режима си, ограничаването на захарта ще помогне на метаболизма ви да работи по-бързо и ефективно.
  • Тялото ви ще балансира по-добре хормоните ви и особено инсулина – един от хормоните, отговорни до известна степен за килограмите и обиколката на талията.
  • Ще се храните с по-здравословна храна и ще подобрите качеството си на живот. Захарта е известна с това, че пристрастява, затова и първите дни със сигурност ще търсите нейни заместители и ще се изкушавате изключително много да посегнете към любимите захарни лакомства. Ако устоите обаче, ще намерите техни здравословни заместители и ще се грижите по-добре за тялото си.
  • Забавят се процесите на стареене.
  • Захарта е възпалителен продукт и спирането на консумацията й ще предотврати появата на възпаления и ще подпомогне да се възстановите, ако имате такива към момента.

След спиране, или по-точно, максимално намаляване на захарта, се отбелязва и подобряване на качеството на съня. А оттам – и на качеството на живота като цяло. В допълнение – това решение ще помогне и на здравето ви.

Тялото ви ще отделя повече ресурси и енергия да разгради правилно приетите полезни вещества и да ги усвои. Така имунната ви система ще е по-силна. И не на последно място, зъбите ви ще са по-здрави, което ще намали тежките сесии при зъболекаря.

 

Какви са вредите от захарта за организма ни?

 

Отслабване със захар. Вредите от захарта върху мозъка. Диета или хранителен режим. Захарта - враг на килограмите, гликация.

 

След като изброихме ползите и плюсовете от режим на отслабване без захар, е логично да си зададем въпроса какви са вредите, които тя ни нанася.

Когато консумираме продукти със захар или дори захар в самостоятелна форма или добавена към напитка, тя се усвоява много бързо от организма ни. Това ни дава бърз прилив на енергия и на пръв поглед удовлетворява желанието ни за бързо презареждане.

Тъй като обаче захарите са прости въглехидрати (съдържащи една или две захарни единици в молекулата си), те предизвикват скок в нивата на глюкоза в кръвта, осигурявайки на тялото по-краткотраен прилив на енергия.

Това в много случаи води до привикване, поради което можете да забележите, че по едно и също време в деня енергията ви пада и ви се похапва сладко. Невинно действие на пръв поглед, което се превръща в рутина и с времето може да причини натрупване на килограми, но и други проблеми.

Захарта е известна и с това, че състарява клетките поради изключително разрушителното си влияние върху колагена и еластина – двете вещества, отговорни за състоянието на кожата и ставите.

Затова и ако искате красива кожа – преди, по време и след отслабването включително, е важно да намалите захарта в менюто си.

Вредите от прекомерната употреба на захар включват още:

  • Подклаждане на различни типове възпалителни процеси в организма.
  • Разрушаване на емайла на зъбите.
  • Натоварване на храносмилателната система.
  • Силно влияние върху нивата на инсулина.
  • Нарушаване на процеси в мозъка, свързани с производството на веществата, от които зависят нивата на енергията ни.

Всички тези фактори могат да засилят желанието ни да намалим захарта в менюто си.

 

С какво можем да заменим захарта в ежедневието си?

 

Отслабване без захар. Какво е стевия и нейните разновидности.

 

За щастие, точно както са установени много вреди от приема на захар, така и в днешно време са намерени редица заместители. Те имат далеч по-големи ползи за здравето ни и в дългосрочен план могат да се окажат много по-добро решение.

Изключително добър и предпочитан вариант са естествените подсладители, като стевиолата. Налична под формата на прах, таблетки и концентриран сироп, тя е прекрасен начин да заместите захарта в ежедневието си.

Натуралната стевиола почти няма вкус и аромат, а ако сте почитатели на ванилията, можете да изберете стевиола с екстракт от ванилия – идеална за всякакъв тип десерти. Тя не съдържа въглехидрати и калории и в същото време ви дава здравословна сладост, която не се налага да ограничавате.

Не забравяйте – оптималният ефект за сваляне на килограми ще дойде най-видимо при комбиниране на правилен хранителен режим, добавяне на движение в дните ви и грижа и внимание към всеки аспект от начина ви на живот.