Тайната на вкусната рибена чорба

Обновена: 06.01.2024|

Добре направената рибена чорба е истински кулинарен триумф, но всеки има свои тайни за приготвянето й.

Ако смятате, че направата й е прекалено сложна, ви уверяваме, че ще промените мнението си. Просто трябва да се спазват някои основни правила и след това за вас няма да има тайни в тази кулинарна сфера.

Днес ще ви споделим нашите трикове как се прави рибена чорба и се надяваме те да са ви от полза за направата на съвършената супа с дъх на лято и море.

 

vitd3 400
vitd3 600

 

vitd3 400
vitd3 600

Рибена чорба – какво представлява и защо е специална?

Както подсказва името й, в основата на всяка рибена чорба стои рибата – както морска от вида на лефер, попчета и скумрия, така и сладководна като шаран. Именно тя е „душата“ на ястието, а останалото са зеленчуци и подправки, подчертаващи още повече нейните вкусови достойнства.

При речните видове понякога има дъх на тиня, който може да се неутрализира чрез добавяне на малко лимонов сок. В някои рецепти се прибавят и различни морски дарове, като например миди и скариди, придаващи й още по-наситени летни нотки.

Всеки народ има свои навици в приготвянето на това ястие. За своята класическа рибена чорба „Буябес“, например, французите, не варят зеленчуците, а ги запържват предварително.

По нашите ширини се предпочитат по-бистри супи, а правилното приготвяне изисква техника, търпение и използване на висококачествени продукти. За да станете истински експерти в това ястие, трябва да усвоите някои основни неща, принадлежащи към света на рибата, като се започне от вида месо и време за готвене.

 

Как се приготвя традиционна рибена чорба?

На първо място е важно продуктите да са пресни. За да имате перфектна рибена чорба, трябва да започнете с избора на суровина. Колкото по-свежа и подбрана е рибата, толкова по-лесно е да получите добър резултат.

Ако смесите няколко вида, комбинацията от вкусове ще е още по-наситена и богата.

След като изберете тази, която ще използвате, трябва да обърнете голямо внимание на нейното почистване. Първо трябва да се изкорми добре и внимателно да се отстранят хрилете, люспите, гръбните и страничните перки, тъй като може да придадат неприятен послевкус на ястието.

Необходимо е да махнете и черната мембрана в корема, тъй като тежката рибна миризма се намира главно в нея. Премахването на кръвта от вътрешната част също е важно. Това може да стане с помощта на чаена лъжичка, нож или памучен тампон. След това просто я измийте с чиста вода и подсушете.

Морските дарове, ако използвате такива, също е важно да бъдат почистени до съвършенство.

 

Не изхвърляйте главите и костите на рибите

 

Запушване на артериите. 5 полезни риби, които да консумираме. Рибена чорба

 

Ако преди това сте готвили рибни филета и са ви останали глави и кости, не ги изхвърляйте – с тях може да приготвите чудесен бульон. Към рибните остатъци добавете в ниска тенджера глава лук, целина, морков и малко масло и запечете за 5 минути във фурната на висока температура.

След това налейте гореща вода и оставете да къкри на котлона 40-50 минути, като после отстраните зеленчуците и прецедите бульона.

Ако искате още по-бърз и лесен вариант за направата му, може да сварите главите и костите със зеленчуци и да го прецедите – тогава ще имате по-бистър бульон.

С него можете да обогатите както супата, така и други рибни сосове и ястия.

 

Използвайте подходяща тенджера

Когато приготвяме ястие, рядко се замисляме, че съдът има някакво значение, но това не е така. Важно е да знаете, че рибената чорба се готви хоризонтално, а не вертикално, затова е препоръчително да изберете широка тенджера, а не прекалено висока и тясна.

Това позволява по-добро комбиниране на вкусовете на рибата, бульона, подправките и зеленчуците.

По време на готвене дръжте капака на тенджерата в полузатворено състояние. Това гарантира, че течността няма да се изпари прекомерно и няма да се налага да добавяте други течности с риск тогава да преварите всичко.

 

Колко време се готвят различните видове риба и морски дарове?

 

Храни без въглехидрати. Миди с черупка - 3 кето рецепти.

 

Важно е да не слагате всичко заедно в тенджерата. За да имате перфектна рибена чорба – трябва да знаете колко време е необходимо за всяка риба или морски дар, за да се сготви.

В тенджерата първо се слагат по-мазните и по-големите риби. Ако са цели, те изискват 40 минути варене, а за филетата са достатъчни 25 минути.
Сепията, както и калмарите, имат много конкретно правило за готвене: или бързо, или дълго. Средното положение прави тези деликатеси твърде жилави и негодни за консумация.

По принцип времето за готвене на сепията е 3 минути, ако се запече в тиган или на скара, или 15 минути, ако е задушена или в супа. За калмари, които са по-деликатни, времето за готвене намалява съответно до 1 или 10 минути.

При ракообразните (с черупки) времето се намалява драстично: скаридите се приготвят за максимум 4 минути. Ако искате да използвате миди, обикновено те се нуждаят от около 3 минути, за да бъдат готови.

Морските дарове са източник на сол и естествена течност, поради което трябва да се внимава. Не осолявайте, преди да сте добавили финалните като компоненти морски дарове.

Ако дори след тях супата ви се стори прекалено безсолна, може лесно да я коригирате.

 

Кои зеленчуци и подправки са подходящи за рибени супи?

 

Тайната на рибената чорба. Девесил.

 

Тъй като рибата е „звездата“ в това ястие, ви съветваме да не прекалявате със зеленчуците и техните количества, защото в противен случай нейният вкус ще се изгуби измежду всички съставки.

Заложете на класиката:

  • морков
  • картоф
  • домат
  • лук и целина

Ако спазвате нисковъглехидратна кето диета и сте ограничили кореноплодните, това не значи, че не може да се насладите на вкусната рибена чорба. Тогава заменете картофите и морковите с карфиол и праз лук; вместо стар, използвайте зелен лук, а от целината изберете само стръковете.

При доматите заложете на белени и нарязани на кубчета, а не на пюрирани.

Ако се чудите коя е най-добрата подправка за рибена чорба, то ще отличим няколко:

  • девесил (лющян)
  • черен пипер на зърна
  • дафинов лист
  • корен от пащърнак и чесън (в малки количества)

Бялото вино също е добро допълнение към рецепта за рибена чорба.

Не бива да забравяме, че всеки има своите лични вкусови предпочитания и, малко или много, ще адаптира гозбата според тях. Затова и има много спорове и дали трябва да се прави застройка за рибена чорба. Ако предпочитате супата бистра, пропуснете тази стъпка. Ако пък сте свикнали да е по-плътна, застройте я с едно яйце и малко кисело мляко.

 

Рецепта за рибена чорба

Ще ви представим нашата любима рецепта за рибена чорба, която съчетава възможно най-добре вкусовете на риба, зеленчуци и подправки, но без да я засенчва. Ако спазвате кето режим, може да замените някои от основните продукти, за да направите чорбата режимна.

 

Необходими продукти:

  • 2-3 с. л. краве масло
  • 1 глава лук/зелен лук
  • 1 морков/праз лук
  • 1 голяма червена чушка
  • 2-3 стръка целина
  • 1 голям картоф/карфиол
  • 450 г риба (можете да използвате 1 вид, но по-богат вкус ще има, ако са поне 2)
  • сол и черен пипер на зърна, на вкус
  • пресен девесил, на вкус
  • 2 с. л. лимонов сок, по желание

 

Приготвяне

Следвайте следните стъпки :

  1. Почистете добре рибата и я сварете до полуготовност в около 2 литра подсолена вода. Ако използвате по-едра риба, сложете първо нея, а след това – по-дребната, защото изисква по-малко време.
  2. След като тя се свари, заделете настрана и прецедете бульона. Когато рибата се охлади, я обезкостете.
  3. Разтопете маслото в тиган и сотирайте нарязаните на кубчета лук, морков, чушка и картоф, след което ги добавете към супата.
  4. В тенджерата с бульона сложете сотираните зеленчуци и варете до готовността им. Накрая прибавете и обезкостената риба и гответе на слаб огън още около 20 минути.
  5. Подправете готовата рибена чорба със сол, черен пипер и пресен девесил, а по желание и с лимоновия сок.

Макар и много вкусна, тази супа е доста хранителна и въглехидратна, затова ви предлагаме три алтернативни варианта за рибена кето супа. Те не отстъпват по вкусови качества и можете да си ги хапвате без угризения.

 

Какви са ползите от консумацията на рибени супи?

 

Кето рибена чорба рецепта.

 

Този вид супи щадят стомаха и засищат добре, тъй като са богати на висококачествен протеин.

Рибата е сред най-полезните храни, защото изобилства от ценни омега-3 мастни киселини, важни за мозъка, очите и цялостното здраве, както и витамини D и B2 (рибофлавин).

Също така съдържа калций и фосфор и е отличен източник на минерали като :

  • желязо 
  • цинк
  • йод
  • магнезий
  • калий

Консумация поне на 1 порция риба седмично се свързва с 15% по-нисък риск от инфаркт и инсулт, както и понижена опасност от диабет и други автоимунни състояния.

За кого е подходящо честото консумиране на рибени супи?

Тъй като рибата съдържа много основни хранителни вещества, се препоръчва както за възрастни, така и за подрастващи. Няколко любопитни проучвания показват, че редовната консумация е свързана с 24% по-нисък риск от астма при децата.

Освен това е и отлична храна за мозъка, тъй като осигурява комбинация от мазнини, витамини и минерали, забавящи когнитивния упадък.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 14.06.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 14 юни 2022 в 14:51 | Категория: Хранене и видове храни