Бърза и лесна рецепта за картофи соте + 3 вкусни соса

Обновена: 31.05.2024|
Картофи соте.

Картофите са едни от най-популярните зеленчуци, тъй като могат да се приготвят по хиляди начини. В някои страни те присъстват в почти всяко ястие, тъй като са лесни за отглеждане, евтини и достъпни. Вкусните картофи участват дори в някои диети за отслабване, тъй като са засищащи и сравнително нискокалорични.

Как да приготвим перфектните картофи соте?

Някои готвачи приготвят картофи соте с розмарин вместо копър. Резултатът е много добър, но се различава по вкус от класическата българска рецепта с копър и чесън. Може да опитате експеримент с други свежи подправки като мащерка или магданоз и да сготвите нова вариация на картофите соте.

 

Към това вкусно ястие може да се прибавят късчета бекон или любими гъби.

Важно за сотирането е тиганът да е горещ, преди да се добави мазнината. Имайте предвид, че 800 г картофи може да са твърде много за вашия тиган. Не бива да препълваме тигана, а ако това се случи, се препоръчва да запържвате картофите на няколко порции, за да се получи перфектният резултат. За  равномерно запържване е хубаво парчетата картофи да са еднакъв размер, за да се получат еднакво вкусни.

В случай, че сте на нисковъглехидратна диета, бихме ви насочили към ястия с карфиол – алтернативата на картофите в НВ храненето и кето режима.

 

Рецепта за картофи соте

 

картофи соте

 

С тази рецепта спокойно може да направите ястието на фурна, но резултатът леко ще се различава. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 4 238 калории
4 г белтъчини
38 г нетни въглехидрати
7 г мазнини

 

Необходими съставки:

  • 800 г картофи
  • 5-6 скилидки чесън
  • 7-8 стръка копър
  • 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. черен пипер (по желание)
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща тенджера оставете да заври вода с щипка сол и лъжичката сода.
  2. Нарежете картофите.
  3. Добавете картофите към врялата вода и варете за 8-10 минути. Проверка за готови картофи правим, като ножът влиза спокойно в картофа с малко съпротива.
  4. Използвайте гевгир, за да махнете водата от картофите. Оставете ги да поседят 2-3 минути в гевгира, за да поемат допълнително от топлината.
  5. Разклатете няколко пъти картофите в гевгира, за да се „разрошат“. Това ще помогне да станат хрупкави в тигана.
  6. В голям тиган загрейте маслото и зехтина.
  7. Добавете картофите към мазнината.
  8. Пържете по няколко минути за всяка страна, за да добият златна хрупкава коричка.
  9. Към края на пърженето добавете чесъна и изключете котлона.
  10. Разбъркайте добре.
  11. Свалете от котлона, добавете ситно нарязания копър и разбъркайте още веднъж.
  12. Поднесете топли като предястие или гарнитура.

 

Съвет: Ако сте разполовили картофите, поставете ги в горещата мазнина с отрязаната част надолу, за да добият по-хрупкава и вкусна коричка. След това може да ги обърнете, за да се изпържат от всички страни.

Картофи соте са най-популярни като гарнитура към различни меса, но можем също да ги използваме като предястие, предхождащо вкусна супа или вегетарианско основно ястие.

Предлагаме ви 4 рецепти за кулинарни изкушения, с които перфектно ще се допълнят:

 

Идеи за сосове

 

картофи соте

 

Независимо какъв е начинът на приготвяне и рецептата, винаги е по-вкусно, когато картофите си имат добър приятел под формата на подходящ сос. За картофи соте сме избрали 3 невероятни соса, които са съобразени с всеки вкус.

Млечен сос със сусамов тахан

Този сос е чудесна добавка към картофите соте, тъй като вкусът му е лек и не измества вкусовите качества на картофите. Комбинацията от лимон и кисело мляко придава определена лекота и свежест на соса, докато таханът допринася интересна ядкова нотка, която е особено подходяща за поднасяне с картофи от всякакъв вид.

Нужни продукти:

  • 100 г кисело мляко
  • 50 г майонеза
  • 1 с. л. сусамов тахан
  • Прясно изстискан сок от половин лимон
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете киселото мляко и майонезата.
  2. Разбъркайте добре с вилица до получаване на хомогенна смес.
  3. Добавете тахана и продължете да бъркате.
  4. Смесете подправките и лимоновия сок и добавете към млечната смес.
  5. Разбъркайте добре и сервирайте соса охладен.

Билково масло

 

картофи соте

 

Масло със свежи билки звучи като добавка към луксозна вечеря. Истината е, че приготвянето му е много лесно, а резултатът е винаги впечатляващ.

За да направим най-вкусното билково масло, се нуждаем от свежи подправки. Тях може да подберем спрямо личния си вкус и желанията на гостите ни, но е хубаво да се придържаме към 2-3 от любимите ни билки. Най-добри резултати можем да очакваме при смесване на магданоз, копър, розмарин, мащерка. Разбира се, експериментите в тази рецепта са винаги добре приети.

Нужни продукти:

  • 125 г масло
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон (по желание)
  • свежи подправки по избор
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Дръжте маслото на стайна температура, докато омекне.
  2. Накълцайте чесъна и нарежете на ситно свежите подправки, които ще използвате.
  3. В подходяща купичка смесете мекото масло с билките, чесъна и лимона.
  4. С вилица разбъркайте и смесете всички съставки.
  5. Сервирайте в малки купички.

 

Съвет: Друг метод за поднасяне, който може да впечатли близките ви, е под формата на шайби. За целта изсипете билковото масло върху хартия за печене и го разпределете в дебела линия. С помощта на хартията оформете маслото в цилиндър с диаметър около 5-10 см. Оставете в хладилника за поне 30 минути. При сервиране нарежете дебели шайби от рулото и ги поднесете в компанията на вкусните картофи соте.

Сос със сирена

 

картофи соте

 

Сирената са най-любимият млечен продукт на милиони хора по целия свят. Разтопяването им в подходящ сос има някои тънкости, а комбинацията с картофи е чудесен избор за ястието ни.

Нужни продукти:

  • 300 мл прясно мляко
  • 60 г чедър
  • 40 г пушено топено сирене
  • 1 с. л. бадемово брашно
  • 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
  • 1/2 ч. л. дижонска горчица
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте подходящ тиган или тенджера.
  2. Добавете маслото. След като се разтопи, към него прибавете брашното.
  3. Бъркайте добре, докато се смесят и станат на гъста паста.
  4. Бавно прибавяйте млякото, като бъркате непрекъснато. Ако сместа в тенджерата става на буци, спрете да добавяте мляко и бъркайте, докато сосът не стане фин отново. След това може да продължите с млякото.
  5. Настържете чедъра и нарежете пушеното топено сирене на дребни парчета.
  6. Добавете сирената към млечния сос, като отново не спирате да бъркате. След няколко минути бъркане сирената трябва да се стопили, а сосът да е фин.
  7. Прибавете горчицата и солта.
  8. Разбъркайте и поднесете топъл в комбинация с картофи соте.

 

Съвет: По желание може да използвате лъжица, с която да изсипете част от соса върху картофите соте преди сервиране.

 

Какво представляват картофи соте?

 

картофи соте

 

Рецептата за картофи соте изисква двойна термична обработка на зеленчука – варене и след това пържене. Важно за картофите соте е да не се варят много време, за да не се разпаднат след това при пърженето.

Приготвянето зависи от вида картофи, които сте избрали. Ако са големи – обелете ги и ги нарежете на едри кубчета. Някои хора предпочитат своите картофи соте на дебели шайби – по този начин също стават хрупкави и вкусни. Малки пресни картофи може да оставите с обелката и само да ги разполовите.

Произход на ястието

Картофите соте получават името си от метода на готвене, който се нарича сотиране (sauteing). Възможно е също да произхожда от френския глагол sauter, който означава ‘скачам’ поради движението на сотираното месо и зеленчуци в тигана.

Хранителни стойности

Хранителните стойности на картофи соте зависят от начина на приготвяне, вида и количеството мазнина, която използваме. Нашата рецепта за сотирани картофи с копър е чудесен начин да си набавим някои полезни витамини и минерали, без да прекаляваме с калориите.

В 100 г картофи соте се съдържат:

  • 120 калории
  • 2 г белтъчини
  • 19 г нетни въглехидрати
  • 3 г мазнини
  • 23% витамин Б6
  • 20% мед
  • 13% калий
  • 12% манган
  • 12% витамин Ц

*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.

 

Заключение

 

картофи соте

 

Приготвянето на картофи соте е лесно, но има някои тайни, които ние сме готови да споделим с вас. Това ястие е популярна гарнитура, която може да се открие във всеки ресторант, но приготвяйки ги вкъщи, може да постигнем още по-добри резултати. Комбинирането с подходящ сос е един от начините да се насладим на любимите картофи соте и да разнообразим трапезата си.

 

Често задавани въпроси

Какво представляват картофи соте?

Рецептата за картофи соте изисква двойна термична обработка на зеленчука - варене и след това пържене. Важно за картофите соте е да не се варят много време, за да не се разпаднат след това при пърженето.

Защо се казват "картофи соте"?

Картофите соте получават името си от метода на готвене, който се нарича сотиране (sauteing). Възможно е също да произхожда от френския глагол sauter, който означава 'скачам' поради движението на сотираното месо и зеленчуци в тигана.

Полезни ли са за здравето?

Картофите носят някои ползи за организма ни, но не бива да прекаляваме с хапването на картофи соте, тъй като в приготвянето им участва определено количество мазнина, която може да стимулира натрупването на нежелани килограми.

Как се приготвят?

Рецептата за картофи соте е лесна, но има някои тънкости. Към това вкусно ястие може да се прибавят късчета бекон или любими гъби. Някои готвачи приготвят картофи соте с розмарин вместо копър. Важно за сотирането е тиганът да е горещ, преди да се добави мазнината. За  равномерно запържване е хубаво парчетата картофи да са еднакъв размер, за да се получат еднакво вкусни.

С какво може да ги комбинираме?

Картофи соте са най-популярни като гарнитура към различни меса, но можем също да ги използваме като предястие, предхождащо вкусна супа или вегетарианско основно ястие. Различните сосове са чудесна добавка към вкусните картофи соте.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 31.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар