Бърза и лесна рецепта за картофи соте + 3 вкусни соса

Рецепта за картофи соте
С тази рецепта спокойно може да направите ястието на фурна, но резултатът леко ще се различава.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
|---|---|---|
| 30 минути | 4 | 238 калории 4 г белтъчини 38 г нетни въглехидрати 7 г мазнини |
- 800 г картофи
- 5-6 скилидки чесън
- 7-8 стръка копър
- 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. черен пипер (по желание)
- Сол на вкус
- В подходяща тенджера оставете да заври вода с щипка сол и лъжичката сода.
- Нарежете картофите.
- Добавете картофите към врялата вода и варете за 8-10 минути. Проверка за готови картофи правим, като ножът влиза спокойно в картофа с малко съпротива.
- Използвайте гевгир, за да махнете водата от картофите. Оставете ги да поседят 2-3 минути в гевгира, за да поемат допълнително от топлината.
- Разклатете няколко пъти картофите в гевгира, за да се „разрошат“. Това ще помогне да станат хрупкави в тигана.
- В голям тиган загрейте маслото и зехтина.
- Добавете картофите към мазнината.
- Пържете по няколко минути за всяка страна, за да добият златна хрупкава коричка.
- Към края на пърженето добавете чесъна и изключете котлона.
- Разбъркайте добре.
- Свалете от котлона, добавете ситно нарязания копър и разбъркайте още веднъж.
- Поднесете топли като предястие или гарнитура.
- Апетитен свински джолан
- Кюфтенца от пилешки дроб
- Гръцка пилешка супа с яйца
- Вегетарианска запеканка с броколи и козе сирене
Идеи за сосове
Независимо какъв е начинът на приготвяне и рецептата, винаги е по-вкусно, когато картофите си имат добър приятел под формата на подходящ сос. За картофи соте сме избрали 3 невероятни соса, които са съобразени с всеки вкус.
Млечен сос със сусамов тахан
Този сос е чудесна добавка към картофите соте, тъй като вкусът му е лек и не измества вкусовите качества на картофите. Комбинацията от лимон и кисело мляко придава определена лекота и свежест на соса, докато таханът допринася интересна ядкова нотка, която е особено подходяща за поднасяне с картофи от всякакъв вид. Нужни продукти:- 100 г кисело мляко
- 50 г майонеза
- 1 с. л. сусамов тахан
- Прясно изстискан сок от половин лимон
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
- Смесете киселото мляко и майонезата.
- Разбъркайте добре с вилица до получаване на хомогенна смес.
- Добавете тахана и продължете да бъркате.
- Смесете подправките и лимоновия сок и добавете към млечната смес.
- Разбъркайте добре и сервирайте соса охладен.
Билково масло
Масло със свежи билки звучи като добавка към луксозна вечеря. Истината е, че приготвянето му е много лесно, а резултатът е винаги впечатляващ.
За да направим най-вкусното билково масло, се нуждаем от свежи подправки. Тях може да подберем спрямо личния си вкус и желанията на гостите ни, но е хубаво да се придържаме към 2-3 от любимите ни билки. Най-добри резултати можем да очакваме при смесване на магданоз, копър, розмарин, мащерка. Разбира се, експериментите в тази рецепта са винаги добре приети.
Нужни продукти:
- 125 г масло
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон (по желание)
- свежи подправки по избор
- сол на вкус
- Дръжте маслото на стайна температура, докато омекне.
- Накълцайте чесъна и нарежете на ситно свежите подправки, които ще използвате.
- В подходяща купичка смесете мекото масло с билките, чесъна и лимона.
- С вилица разбъркайте и смесете всички съставки.
- Сервирайте в малки купички.
Сос със сирена
Сирената са най-любимият млечен продукт на милиони хора по целия свят. Разтопяването им в подходящ сос има някои тънкости, а комбинацията с картофи е чудесен избор за ястието ни.
Нужни продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 60 г чедър
- 40 г пушено топено сирене
- 1 с. л. бадемово брашно
- 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
- 1/2 ч. л. дижонска горчица
- сол на вкус
- Загрейте подходящ тиган или тенджера.
- Добавете маслото. След като се разтопи, към него прибавете брашното.
- Бъркайте добре, докато се смесят и станат на гъста паста.
- Бавно прибавяйте млякото, като бъркате непрекъснато. Ако сместа в тенджерата става на буци, спрете да добавяте мляко и бъркайте, докато сосът не стане фин отново. След това може да продължите с млякото.
- Настържете чедъра и нарежете пушеното топено сирене на дребни парчета.
- Добавете сирената към млечния сос, като отново не спирате да бъркате. След няколко минути бъркане сирената трябва да се стопили, а сосът да е фин.
- Прибавете горчицата и солта.
- Разбъркайте и поднесете топъл в комбинация с картофи соте.
Какво представляват картофи соте?

Произход на ястието
Картофите соте получават името си от метода на готвене, който се нарича сотиране (sauteing). Възможно е също да произхожда от френския глагол sauter, който означава ‘скачам’ поради движението на сотираното месо и зеленчуци в тигана.Хранителни стойности
Хранителните стойности на картофи соте зависят от начина на приготвяне, вида и количеството мазнина, която използваме. Нашата рецепта за сотирани картофи с копър е чудесен начин да си набавим някои полезни витамини и минерали, без да прекаляваме с калориите. В 100 г картофи соте се съдържат:- 120 калории
- 2 г белтъчини
- 19 г нетни въглехидрати
- 3 г мазнини
- 23% витамин Б6
- 20% мед
- 13% калий
- 12% манган
- 12% витамин Ц
Заключение
Приготвянето на картофи соте е лесно, но има някои тайни, които ние сме готови да споделим с вас. Това ястие е популярна гарнитура, която може да се открие във всеки ресторант, но приготвяйки ги вкъщи, може да постигнем още по-добри резултати. Комбинирането с подходящ сос е един от начините да се насладим на любимите картофи соте и да разнообразим трапезата си.
Често задавани въпроси
Какво представляват картофи соте?
Рецептата за картофи соте изисква двойна термична обработка на зеленчука - варене и след това пържене. Важно за картофите соте е да не се варят много време, за да не се разпаднат след това при пърженето.
Защо се казват "картофи соте"?
Картофите соте получават името си от метода на готвене, който се нарича сотиране (sauteing). Възможно е също да произхожда от френския глагол sauter, който означава 'скачам' поради движението на сотираното месо и зеленчуци в тигана.
Полезни ли са за здравето?
Картофите носят някои ползи за организма ни, но не бива да прекаляваме с хапването на картофи соте, тъй като в приготвянето им участва определено количество мазнина, която може да стимулира натрупването на нежелани килограми.
Как се приготвят?
Рецептата за картофи соте е лесна, но има някои тънкости. Към това вкусно ястие може да се прибавят късчета бекон или любими гъби. Някои готвачи приготвят картофи соте с розмарин вместо копър. Важно за сотирането е тиганът да е горещ, преди да се добави мазнината. За равномерно запържване е хубаво парчетата картофи да са еднакъв размер, за да се получат еднакво вкусни.
С какво може да ги комбинираме?
Картофи соте са най-популярни като гарнитура към различни меса, но можем също да ги използваме като предястие, предхождащо вкусна супа или вегетарианско основно ястие. Различните сосове са чудесна добавка към вкусните картофи соте.
Източници
- WebMD Editorial Contributor. "Health Benefits of Potatoes", Medically Reviewed by Zilpah Sheikh, MD, Updated on November 5, 2023
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Варене на картофи е метод, който не изисква почти никакви усилия, а използвайки го може да създадем безброй различни и вкусни ястия.
Какво представлява тридневната диета с картофи и какви резултати и рискове носи, разглеждаме в статията.
В статията сме ви подготвили десет предложения за вкусни, лесни и най-вече здравословни ястия с картофи.







