Варене на картофи – техники и съвети

Обновена: 11.06.2024|
Варене на картофи.

Картофът е един от най-често използваният продукт в световната кухня, има безброй различни варианти за начини на готвене и ястия, включващи картофи.

Освен това те се считат за зеленчук, с който лесно се борави и няма за какво да се притесняваме, когато готвим с тях. Реално това е така, тъй като рядко може да се обърка рецепта за пиле или свинско с картофи например.

Дори ако ги преварим, не би било “фатално “ за ястието. Въпросът обаче е, че при рецепти от рода на картофи соте, времето за варене на картофи е важен елемент, тъй като от него зависи и качеството на запържване след това.

 

Колко време се варят картофи?

Времето, което ще дадем за варене на картофи, зависи от големината им. По-долу показваме таблица, която би могла да ни помогне да се ориентираме в това начинание. Времето за варене важи от момента, в който водата заври. Ако имаме големи картофи може да разрежем картофите на по 2 или 4.

 

Бейби картофи 2,5 см 12 минути
Малки картофи 5 см 15 минути
Средни картофи 7,6 см 20 минути
Големи картофи 10 см 25 минути
Много големи картофи 15 см 30 минути

Както споменахме, по-големите по размер картофи, може да разрежем и да варим 15 минути. Другите времена,посочени в таблицата важат от момента на завиране на водата.

Начин за варене на картофи

 

Варене на картофи - начини.

 

Ключовото за варене на картофи е това те да бъдат с приблизително еднакъв размер, за да се сварят равномерно. Също така, ако имаме големи цели картофи, е най-добре да ги разрежем на по 2 или 4 еднакви части поради същата причина.

Ето и стъпките за варене на картофи:

  1. Първо взимаме 4 средни по големина картофа, измиваме ги със студена вода, за да премахнем мръсотията от тях.
  2. Взимаме тенджера, пълним я до половината с вода и я оставяме да заври.
  3. Поставяме картофите в тенджерата и по желание може да добавим сол на вкус.
  4. Оставяме ги да се варят за 20 минути.
  5. Премахваме ги от котлона и ги изваждаме в чиния, за да се охладят.

Ако имаме картофи с друг размер, без проблем може да погледнем таблицата по-горе, която ще ни помогне да определим времето за варене на картофи спрямо големината им.

За да сварим картофите една идея по-бързо, към врящата вода може да добавим бучка масло и 1 с.л. оцет.

 

Тайната на перфектно сварените картофи – техники и съвети

 

Варене на картофи - техники.

 

Нека започнем с това дали е добра идея да белим картофите преди варене? Теоретично, отговорът е не. Люспите запазват нишестето в зеленчука, тъй като с тях картофите абсорбират по-малко вода. Това не би трябвало да бъде проблем, защото имаме цялата свобода да ги обелим, след като се сварят и охладят.

Ето какво още трябва да знаете:

  • Варене на картофи в микровълнова печка. Взимаме 2 големи картофа и ги нарязваме на по 4 равни части всеки. Поставяме ги в чиния, в която да може да добавим 2 -3 супени лъжици вода. Пускаме ги в микровълновата за 7-8 минути на 650 W.
  • Варене на картофи (пресни/млади). Този вид картофи се почистват, като люспите им се остъргват с нож, след което картофите се измиват. Оставят се във вряща вода за около 20 минути, след което се изваждат, за да не се преварят и да започнат да се разпадат.

Варенето на картофи може да изгуби повечето им хранителни вещества, за разлика от готвенето им на пара. Затова, ако имаме възможност – вторият вариант е по-добър от гледна точка на хранителен състав на картофа.

 

Рецепти с варени картофи

Преди да започнем с рецептите с варени картофи, няма как да не споменем, че според информация от USDA 100 г варени картофи без мазнина съдържат около 87 калории.

Красотата на метода за варене на картофи е, че това е нещо толкова просто, а за сметка на това – толкова вкусно.

 

Рецепта за картофи соте с копър и чесън

 

Варене на картофи - соте.

 

За тази рецепта е важно да не преваряваме картофите, дори е желателно да са полусварени, защото след това ще бъдат подложени на друга термична обработка.

 

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 връзка копър
  • 4 скилидки чесън или 1 с.л. чесън на прах
  • 2 с.л. краве масло Гхи за сотиране
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме голяма тенджера с вода на котлона (да може да покрие картофите).
  2. Този път обелваме картофите и ги оставяме за около 10 минути във врящата вода.
  3. Накълцваме копъра, чесъна на ситно и ги оставяме настрана.
  4. Изваждаме картофите от водата, оставяме ги малко да изстинат и ги режем на едри парчета.
  5. Сипваме мазнината в тигана на котлона, и когато се загрее, слагаме картофите да се запържат.
  6. Когато започнат да придобиват загар, добавяме копъра и чесъна в тигана, разбъркваме ги малко и оставяме да се запържат всички компоненти заедно – около 2-3 минути.
  7. Накрая ги изваждаме с решетъчна лъжица в чиния, осоляваме и сервираме.

Ако не сме фенове на чесъна, може да го пропуснем в рецептата. Същото важи и за копъра.

 

Рецепта за картофено пюре с майонеза

Ако не сме фенове на майонеза, няма проблем да приготвим обичайното картофено пюре – с прясно мляко и масло, но ако все пак искаме да пробваме нещо различно, картофено пюре с майонеза е един чудесен вариант.

 

Необходими продукти:

  • 5 средни картофа
  • 1 бр майонеза (200 г), за предпочитане домашна
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме една голяма тенджера с вода на котлона да заври (да може да покрие картофите).
  2. Взимаме 5 средни картофа и ги измиваме, след което ги слагаме към вече заврялата вода.
  3. Оставяме ги да се сготвят за около 20 минути.
  4. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат за 5-10 минути.
  5. Белим картофите, след което ги намачкваме с вилица, добавяме майонезата и разбъркваме.
  6. Накрая пасираме, за да се отървем от бучките (ако има такива), добавяме сол, черен пипер, разбъркваме и сервираме.

По желание към пюрето може да добавим малко натрошено сирене.

 

 

Салата от варени картофи, кисели краставички и течна готварска сметана

 

Варене на картофи - салата.

 

Освен традиционната картофена салата, която познаваме – варени картофи с лук, има още куп предястия, които можем да приготвим със зеленчука, независимо дали става дума за варене на картофи, печене и т.н.

 

Необходими продукти:

  • ½ кг средни картофи
  • 250 мл течна сметана
  • 1 връзка магданоз
  • 5 бр кисели краставички
  • 150 мл пилешки бульон

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме водата на котлона да заври.
  2. Измиваме картофите и ги добавяме във вече заврялата вода – за около 20 минути.
  3. Изваждаме ги, оставяме ги да изстинат и ги обелваме.
  4. Нарязваме ги на по-едри кубчета и ги оставяме в купа.
  5. След тях режем и киселите краставички на колелца или кубчета.
  6. Изсипваме течната сметана в тиган и я загряваме на среден огън.
  7. Когато започне да къкри, разтваряме бульона в нея и разбъркваме.
  8. Махаме сметановия сос от котлона, оставяме го да изстине за малко.
  9. Изсипваме сметаната към картофите и киселите краставички и разбъркваме.
  10. Нарязваме магданоза на ситно и го омешваме със салатата.

Предястието вече е готово за сервиране, по наше желание може да добавим още сол или черен пипер, или да пропуснем магданоза, ако не сме фенове на зелени подправки.

Може да разгледате още вкусни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог и в книгите ни „Кето фантазии“, където сме събрали уникални и изпитани кетоориентирани рецепти.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Заключение

В заключение, практиката да се варят картофи е основен и универсален метод за готвене, който се използва от поколения. Процесът на варене на картофи служи като отправна точка за широка гама от кулинарни творения, от картофено пюре и картофени салати до яхнии и супи.

Простотата на варене на картофи опровергава значението му в кулинарния свят, тъй като е основа на безброй ястия. Независимо дали е скромна гарнитура или ключов компонент на по-сложно ястие, изкуството на варене на картофи продължава да играе централна роля в нашите кулинарни традиции и ежедневни изживявания при хранене.

Какво е важно за варенето на картофи?

Ключовото за варене на картофи е това те да бъдат с приблизително еднакъв размер, за да се сварят равномерно.

Колко време се варят картофите?

Бейби картофите картофи се варят 10 минути, малките 15 минути, средните – 20 минути, големите – 25 минути, много големите – 30 минути.

Трябва ли да белим картофите преди варене?

Теоретично, отговорът е не. Люспите запазват нишестето в зеленчука, тъй като с тях картофите абсорбират по-малко вода.

Категории: Пълноценно хранене|Публикувана: 21.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 юни 2024 в 17:24 | Публикувана: 21 ноември 2023 в 16:11 | Категория: Пълноценно хранене