Протеинурия – белтък в урината

Обновена: 13.03.2024|
Протеинурия, белтък в урината.

Протеинурията сама по себе си не е болест, но е значим сигнал, че в организма ни, и по-точно – в бъбреците ни, се случва нещо нередно. Причините могат да бъдат много, а от тях зависи и лечението. Едно е сигурно обаче – трябва да обърнете внимание на повишеното количество белтък в урината, защото то може да доведе до сериозни последици за здравето.

 

Какво представлява състоянието протеинурия?

Правите си профилактични изследвания или пък имате друг повод да направите лабораторно изследване на урината си и резултатите са повишени количества на белтъка в урината. Ами сега? 

За съжаление, освен по този начин, няма друг вариант да уловите белтък в урината, тъй като няма допълнителни, съпътстващи симптоми. Освен при тежка загуба на белтък чрез урината, когато последната може да добие пенлив вид и да се появят отоци по тялото. Когато това се случи, то е почти сигурно, че имате бъбречен проблем.

 

grifonia 400
keto 01
grifonia 400
keto 01

Обичайно нашата отделителна система, и в частност бъбреците, не позволяват натрупването на вещества в тялото ни, които нямат място там или пък от които имаме в излишък. При определени условия обаче отделителните органи не успяват да изпълняват функцията си и да ги премахват, както се случва и с белтъците. 

Протеинурията се разделя на лека, умерена и тежка. Определящият фактор е колко белтъци се губят на 24 часа от бъбреците. Спрямо това се разделя на два синдрома: нефритен с ниска загуба или нефрозен – с голяма. Специалистите диференцират видовете и по това от коя точно част на бъбреците се губят белтъците.

Първите стъпки след установяването на белтък в урината е да се консултирате със специалист. На база на различни външни и вътрешни фактори, както и общото ви здравословно състояние, той ще ви посъветва дали е нужно да се направят допълнителни изследвания и впоследствие – назначено лечение.

 

Какви могат да са причините?

 

Менопауза и СПМ. Протеинурия, белтък в урината.

 

Много е важно да знаем, че невинаги наличието на белтък в урината значи непременно бъбречно заболяване. Има обстоятелства, при които е нормално да засечем покачването им в урината при изследване.

В следните случаи повишението има временен характер:

 • В случай на излагане на много студено време навън или попадане в студена вода.
 • При силно емоционално натоварване/стрес/депресия.
 • При дехидратация.
 • При вирусно заболяване, придружено с треска.
 • При тежко физическо натоварване.
 • При общо понижаване на имунитета.

Това може да ви звучат като частни случаи, но всъщност различни медикаменти (включително и нестероидни противовъзпалителни лекарства), задържани в тялото токсини, травми и инфекции могат да доведат до повишен белтък в урината. В това число можем да включим и естественото производство на протеини от тялото ни, което понякога, стимулирано от външни фактори, е прекомерно.

Разбира се, има и медицински причини, поради които може да се повиши белтъкът в урината. Сред тях попадат амилоидозата, която предизвиква натрупване на анормални протеини в тялото ни, но и диабетът, ендокардитът, сърдечни проблеми (недостатъчност), висок холестерол, хипертония, ревматоиден артрит, саркоидоза.

Имайте предвид и още нещо – може да сте предразположени към протеинурия, ако спадате в една от следните рискови групи:

 • Възраст над 65 години
 • Наднормено тегло
 • Наследствено бъбречно заболяване или предразположеност към такова
 • Расова предразположеност, произход от един от следните райони: Испания, средиземноморските страни или държави с афро-американско и азиатско население.
 • Бременност и установена прееклампсия – повишено кръвно налягане и белтък в урината по време на бременността.

Затова е хубаво, ако попадате в някоя от тези рискови групи, да правите по-често изследвания за наличието на белтък в урината.

 

Какви са последиците от наличието на белтък в урината?

 

Протеинурия, белтък в урината. Запушване на артериите.

 

От всичко, казано до момента, е ясно, че протеинурията не е безобидна. Последиците от нея обаче зависят основно от продължителността й, както и това колко е тежка според наситеността на белтъците, които показва изследването. Ако има причина за краткотрайно предизвикано повишение на количествата белтък и те са малко над нормата, това не е опасно в дългосрочен план.

В случай, че се касае обаче за по-дълъг период от време, в който наблюдаваме повишени количества белтък в урината си, то може да се стигне до много сериозни здравословни проблеми.

Една от най-тежките последици от протеинурията е бъбречната недостатъчност. Заедно с това е възможно развитието на отоци в тялото, включително животозастрашаващи отоци в белите дробове.

Повишава се рискът от тромбози, бактериални инфекции, атеросклероза, сърдечна недостатъчност и други.

 

Как да лекуваме протеинурията?

Лечението силно зависи от организма ни и причината за възникване. В зависимост от това в коя наша система се крие причината за появата на този симптом, се налага лечение или промяна на начина на живот.

Имайте предвид, че при лека форма на протеинурия и при повишаване на белтъка, причинено от временен фактор, в повечето случаи не се налага лечение. Затова и е толкова важно да се консултирате с лекар, който добре да се запознае с медицинското ви досие и с индивидуалната ситуация.

В случай, че страдате от хронично заболяване, което причинява протеинурия, то се полагат допълнителни медицински грижи за облекчаване на симптомите, така че да не настъпи постоянно тежко бъбречно увреждане.

Категории: Здраве|Публикувана: 16.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:43 | Публикувана: 16 ноември 2021 в 10:13 | Категория: Здраве