Промени в ноктите и дефицитът на витамини – има ли връзка?

Обновена: 01.04.2024|
Болестни сигнали. Промени в ноктите, дефицит на витамини.

Чували ли сте, че формата, текстурата и цветът на ноктите ни могат да разкрият особености за нашето здравословно състояние? Днес ще разкрием дали това е мит или реалност, и по-специално – каква е връзката и има ли изобщо такава между външните промени в ноктите и дефицитът на витамини.

 

На какво се дължат промените в ноктите?

Ноктите по своята същност приличат много на кожата и съответно могат да бъдат засегнати от безброй дерматологични и системни състояния. Най-честите причини за промени в размера, формата и цвета на ноктите включват:

 • Болест
 • Нараняване
 • Екзема
 • Псориазис
 • Косопад
 • Химиотерапия
 • Стареене
 • Дефицит на хранителни вещества

 

probiotik 400
berb 02 600 02
probiotik 400
berb 02 600 02

Какви са възможните промени в ноктите и до какво могат да доведат?

В живота често един проблем води до друг. Така е и в човешкото тяло и всяко състояние може да причини допълнителни здравословни проблеми. Ще обърнем внимание на конкретни промени в ноктите, които могат да сигнализират за различни състояния и по-точно – за дефицит на витамини и други хранителни вещества.

 

Изцяло вдлъбнати нокти

Нокти с форма на „лъжица“, тоест вдлъбнати навътре, могат да се дължат на прекалената употреба на почистващи препарати или химикали за нокти. Но по-често това е резултат от дефицит на желязо. Кръвен тест може да определи дали сте с ниско съдържание на желязо. След това можете да лекувате симптомите с добавка.

 

Бели петна по ноктите

Много хора вярват, че белите петна по ноктите показват липса на калций в диетата, но това е погрешно. Тези петна или левконихията всъщност имат много по-просто обяснение – ударили сте или сте наранили нокътя си. Така че в случая тези промени в ноктите и дефицитът на витамини нямат нищо общо.

 

Чупливи нокти

 

Промени в ноктите. Арганово масло за нокти. Поставяне на арганово масло върху ноктите за за здрави и красиви нокти

Нанасянето на арганово масло върху ноктите ги овлажнява, заздравява и омекотява кожичките.

 

Чупливите нокти са склонни да бъдат фрагментирани по краищата, ронливи и имат жълтеникав оттенък – всъщност доста често срещано състояние.

Ако са засегнати само ноктите на ръцете, тогава тази чупливост може да произтича от външен източник като груби почистващи препарати.

Ако обаче ноктите на краката ви също са такива, тогава има риск от наличие на инфекция. Консултирайте се със специалист, който да предпише подходящо лечение.

В някои случаи чупливите нокти могат да се дължат и на дефицит на биотин. Тогава най-вероятно ще изпитате и други симптоми като косопад и кожни проблеми. Кръвен тест ще изясни със сигурност дали тези промени в ноктите и дефицитът на витамини имат връзка.

 

Вдлъбнатини по ноктите

Хоризонтални или вертикални линейни вдлъбнатини по нокътната плочка могат да се получат в резултат на алергия или имунни и кожни проблеми. Въпреки че и тези промени в ноктите и дефицита на витамини не са свързани, се препоръчва допълнителен прием на витамин D, като начин за подпомагане на основното лечение.

 

 „Линиите на Бо“

Френският лекар Жозеф Оноре Симон Бо за първи път забелязва състоянието, което и до днес е известно като „линиите на Бо“. То представлява единични или множество напречни бразди на нокътната плоча.

Тези каналчета могат да се появят вследствие нараняване на корена на нокътя, увреждане от определени лекарства като химиотерапия или ако страдате от студени ръце и крака. Обикновено тази аномалия отминава след около шест месеца. Така че в този случай няма място за притеснение.

 

Кръгли и изпъкнали нокти

Това състояние допълнително прави така, че върховете на пръстите изглеждат подути. За съжаление, често е свързано с проблеми със сърцето или белите дробове.

За да изключите сериозни здравословни състояния, е разумно да се прегледате. Разбира се, не изключвайте и възможността просто формата на вашите нокти да е такава.

 

Надлъжни каналчета по нокътната плочка

При тази аномалия има наличие на набраздявания, които се движат от нокътното легло до ръба, придавайки на повърхността бледо и неравномерно покритие.

Въпреки че това състояние обикновено се появява с напредване на възрастта, то може да сигнализира и за ниски нива на витамин В12.

В случая тези промени в ноктите и дефицита на витамини могат да бъдат свързани. Така че е добре да включите в менюто си повече месо, риба, млечни продукти и яйца, или да приемате качествена добавка витамин В12.

 

Нацепени нокти

Ноктите се нацепват, когато нокътното легло се счупи и отдели, което може да бъде доста неприятно. Обикновено този проблем е причинен от механични или химични увреждания на корена на нокътя.

Добрата новина е, че можете да използвате прозрачен лак или подходящо лепило за нокти, за да спасите положението, докато израсне нов нокът. Спокойно, тези промени не са свързани със сериозни заболявания и дефицити.

 

Черни линии по ноктите

Ако сте забелязали черна ивица, която се задържа върху нокътя ви, тогава въпреки че може да ви се стори малко странно, най-вероятно е това да е бенка.

Въпреки че сигурно няма за какво да се притеснявате, най-добре е да отидете на преглед при специалист, за да изключите, дори малката възможност това да е злокачествено образувание. Това е задължително, ако забележите промяна във формата на това петно.

 

Синкави нокти

Странен синкав оттенък на ноктите на краката може да сигнализира за проблем с кръвообращението. Посетете личния си лекар, ако забележите подобен симптом, за да можете да го овладеете навреме. Отново тези промени в ноктите и дефицитът на витамини не са свързани.

Можете да забележите и син цвят (но това се дължи на кожата под нокътя), при удар. Разбира се, това състояние минава от само себе си.

 

Жълти нокти

 

Промени в ноктите, на какво се дължи.

 

Най-честата причина за жълтеникав оттенък на ноктите е гъбичната инфекция. Тъй като тя се влошава с времето, ноктите ви могат да се удебелят, да се ронят и дори да се вдлъбнат. За щастие, има достатъчно противогъбични лекарства, които ще помогнат, стига проблемът да се забележи навреме.

 

Червеникави нокти

Ако си гризете ноктите или кожичките, тогава зачервяване около и под нокътя може просто да е резултат от възпаление. Понякога това може да сигнализира и за алергична реакция.

Лаковете за нокти често съдържат сурови химикали като камфор и формалдехид, които понякога могат да предизвикат алергии. За да избегнете нежелани реакции, заложете на нетоксичните лакове за нокти, когато е възможно.

Както забелязвате, всъщност в много малко случаи, промени в ноктите и дефицитът на витамини и други хранителни вещества имат връзка. По вероятно е, ако забележите промяна в цвета и формата на ноктите си, виновникът да е съвсем безобиден, така че в тази статия развенчахме митовете.

Все пак не пренебрегвайте, макар и на пръв поглед, незначителни промени в ноктите си. За успокоение, препоръчваме да посетите специалист още при първите признаци.

Бъдете здрави!

Категории: Kрасота, Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 15.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Силвана 06.01.2024 at 18:52 - Отговор

  имам проблем чупят ми се ноктите лек

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 16:56 | Публикувана: 15 юли 2021 в 14:00 | Категория: Kрасота, Витамини и хранителни добавки, Здраве