Цепещи се нокти – причини и лечение

Обновена: 21.02.2024|
Цепещи се нокти.

Цепещи се нокти е състояние, което може да причини болка и дискомфорт и дори да попречи на ежедневните ни дейност. То не само вреди на естетическия вид на ноктите, но и понякога сигнализира за здравословни проблеми, на които трябва да се обърне внимание.

 

Какво трябва да знаем за ноктите?

Ноктите могат да предоставят представа за цялостното ни здраве. Ще разгледаме техния растеж, анатомия и особености.

Кератин

Ноктите са съставени от протеин, наречен кератин. Той играе жизненоважна роля в структурата и здравето на ноктите.

Ето за какво е отговорен той:

 • Сила и издръжливост на ноктите
 • Структурна подкрепа
 • Поддържане на нокътната плочка
 • Регулиране на влагата
 • Растеж на ноктите
 • Защита от механични наранявания, удари и външни фактори, които потенциално биха могли да навредят на чувствителното нокътно легло и околните области

 

Растеж на ноктите

Ноктите растат със средна скорост от около 0,1 милиметра на ден или 3 милиметра на месец. Темпото им на растеж, разбира се, варира в зависимост от нашата възраст, здравословното ни състояние и генетичния фактор. 

 

Анатомия на ноктите

Всеки нокът има различни части, включително:

 • Нокътна плочка (видимата част на нокътя)
 • Кутикул (тънкият слой кожа, който предпазва основата на нокътя)
 • Лунула (белезникава форма на полумесец на основата на нокътя) 
 • Нокътно легло (подлежаща тъкан, където лежи нокътят)

 

Здраве на ноктите

 

Цепещи се нокти.

 

Здравите нокти обикновено са гладки и силни и имат постоянен цвят. 

Промените във външния вид или текстурата на ноктите понякога могат да са знак за наличието на здравословни проблеми.

Появата на вдлъбнатини и делене на ноктите може да бъде свързано с псориазис, докато жълтото обезцветяване може да е признак на гъбична инфекция.

Удебеляването и закръгляването на ноктите може да е индикация за дихателни или сърдечни проблеми.

Важно е да обърнете внимание на всякакви аномалии – обезцветяване, ръбове, чупливост, промени във формата или по-сериозни оплаквания, и да се консултирате със здравен специалист, ако се притеснявате.

 

Хранене и здраве на ноктите

Правилното хранене играе решаваща роля за поддържането на здрави нокти. Хранителни вещества като биотин, желязо, цинк и витамини А, С и Е са важни за здравината и растежа на ноктите.

Поддържането на балансирана диета, която включва разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини, може да подпомогне здравето на ноктите.

 

Интересни факти за ноктите

 

Цепещи се нокти.

 

Знаете ли, че ноктите растат по-бързо, когато времето е топло? Причината за това е, че повишеният кръвен поток и забързването на скоростта на метаболизма вследствие от топлия климат могат да стимулират растежа на ноктите.

Няма как да не знаете, че ноктите на ръцете ви растат по-бързо от тези на краката. Забелязвали ли сте обаче, че ноктите ви растат по-бързо на доминиращата ръка – ръката, която използвате по-често?

Самите нокти също имат различна скорост на растеж. Ноктите на средните пръсти са склонни да имат най-бърз темп, докато тези на палеца и малкия пръст растат по-бавно.

Друг факт, който може да не ви е известен, е че ноктите са порести. Те могат да абсорбират вода, химикали и багрила, поради което е важно да предпазите ноктите от продължително излагане на влага и силни химикали.

Гризането на ноктите, често срещан навик за много хора, е известно като онихофагия.

Един от може би най-интересните факти, свързани с ноктите, е, че те продължават да растат след смъртта на човека. Това продължава за кратък период от време, разбира се. Явлението се дължи на дехидратация и свиване на кожата около ноктите, което ги кара да изглеждат по-дълги.

Световният рекорд на Гинес за най-дългите нокти е поставен през 2008 г. от Лий Редмънд от Съединените щати. Нейните нокти достигат дължина над 8,65 метра.

 

Защо се разцепват ноктите?

 

Цепещи се нокти.

 

Съществуват различни причини за цепене на ноктите и научаването им може да помогне за справяне с проблема.

Ето някои възможни причини за това състояние:

 • Сухота. Липсата на влага е често срещана причина за цепещи се нокти. Сухите нокти могат да станат слаби и по-податливи на цепене.
 • Прекомерно излагане на вода. Често миене на ръце или на съдове и продължителното накисване на ноктите във вода, може да ги лиши от естествени масла и влага.
 • Силни химикали. Контактът с почистващи продукти, детергенти или препарати за отстраняване на лак за нокти, съдържащи ацетон, може да отслаби ноктите.
 • Хранителни дефицити. При недостиг на хранителни вещества, особено на витамини и минерали като биотин, желязо, цинк и калций, ноктите ни могат да се повлияят негативно.
 • Възраст. С напредване на възрастта ноктите може да станат по-чупливи заради естествените промени в структурата на ноктите и намаленото задържане на влага.
 • Здравословно състояние. Някои здравословни проблеми – нарушения на щитовидната жлеза, анемия, гъбични инфекции или автоимунни заболявания, могат да се отразят на здравето на ноктите и да причинят цепене.
 • Прекомерна употреба на продукти за нокти. Честата употреба на лак за нокти или гел лак, особено при неправилно поставяне и отстраняване, също може да бъде причина.
 • Травма или нараняване. Физическа травма или повтарящ се стрес върху ноктите, като гризане на нокти, може да увреди структурата на ноктите и да доведе до цепещи се нокти.
 • Генетика. Някои хора могат естествено да имат по-слаби или по-чупливи нокти поради генетични фактори.

 

 

Можем ли да предотвратим разцепването?

 

Цепещи се нокти.

 

Как да лекуваме цепещи се нокти? Въпреки че може да не е възможно напълно да предотвратим цепенето, има някои начини да подобрим здравината на ноктите си и да намалим неприятното цепене и чупене.

Поддържайте ноктите хидратирани

Овлажнявайте ноктите и кожичките си редовно, като използвате подхранващо масло за нокти и кожички. Това помага да се предотврати изсушаването, което може да доведе до цепещи се нокти.

Защита на ноктите

Носете ръкавици, когато извършвате домакинска работа или дейности, които излагат ноктите ви на вода, силни химикали или прекомерна травма. Това предпазва ноктите ви от увреждане и спомага за запазването на тяхната здравина.

Избягване на разяждащи химикали

 

Цепещи се нокти.

 

Минимизирайте излагането си на разяждащи химикали, като детергенти, почистващи продукти и препарати за отстраняване на лак за нокти, съдържащи ацетон. Те могат да лишат ноктите от естествени масла и да допринесат за чупливост.

Правилна грижа за ноктите

Редовното подрязване на ноктите и пиленето им в една посока могат да предотвратят цепене и счупване.

Препоръчва се избягване на груби шкури и използването на деликатна пила за нокти. Трябва внимателно да се избутват назад кожичките, за да се избегне увреждане на нокътното легло. Най-добре е да се направи след душ или вана, когато са омекнали.

Правилната грижа за ноктите включва поддържане на ноктите чисти, редовното им подрязване и избягване на навици, които могат да ги увредят, като гризане. Също така е важно да защитавате ноктите от прекомерна влага, силни химикали и наранявания, за да запазите здравето и силата им.

Балансирана диета

Уверете се, че имате балансирана диета, богата на основни хранителни вещества.

Биотин, желязо, цинк, калций и витамини А, С и Е са особено важни за здравето на ноктите.

Включете в диетата си храни като яйца, листни зеленчуци, ядки, риба и плодове.

Добавки

Помислете за приемане на добавки, които поддържат здравето на ноктите. Една такава добавка е биотин, за който е известно, че укрепва ноктите.

Консултирайте се със здравен специалист, преди да започнете каквито и да било добавки.

Променете продуктите за нокти

 

Цепещи се нокти.

 

При цепещи се нокти трябва да използваме основни и топ лакове, които не съдържат агресивни химикали като формалдехид, толуен и дибутил фталат.

Препоръчително е нанасянето на продукти за укрепване на цепещи се ноктите, специално предназначени за подобряване на здравината и устойчивостта им – например заздравител за нокти. Те често съдържат съставки като калций и кератин.

Накисването на ноктите в лимонов сок е често срещан метод за заздравяване.

Важно е при проблем с цепещи се нокти да си правим чести почивки от гел маникюр, акрилни нокти и други козметични подобрения. Съответните процеси по нанасяне и отстраняване могат да отслабят ноктите ни с течение на времето.

 

Възможно ли е да се появят усложнения?

Цепенето на ноктите, известно също като онихошизия или онихорексис, е често срещан проблем, който може да причини дискомфорт и разочарование.

Въпреки че точната причина може да варира от човек на човек, има няколко често срещани усложнения, които могат да бъдат причина за цепещи се нокти.

Болка и дискомфорт

Наличието на цепещи се нокти може да доведе до болка, особено когато цепенето се простира до нокътното легло или кожичките. Това може да причини чувствителност и дискомфорт по време на ежедневните дейности.

Повишен риск от инфекция

Когато ноктите се цепят, това създава отвори и уязвими зони, в които могат да навлязат бактерии или гъбички. В резултат се увеличава риска от гъбични инфекции на ноктите, които могат да причинят допълнителни увреждания.

Намалена функционалност на ноктите

Цепенето на ноктите може да повлияе на функционалността на ноктите ви.

Отслабените и нацепени нокти може да затруднят изпълнението на определени задачи, които изискват ръчна сръчност – например писане или хващане на предмети.

Козметични проблеми

 

Цепещи се нокти.

 

Цепенето на ноктите може да повлияе на външния вид на ноктите ви и да ги накара да изглеждат неравни и отблъскващи, което може да се отрази на вашето самочувствие и увереност.

Пречка в растежа на ноктите

Цепещите се нокти може да попречат на правилния растеж на ноктите.

С напредването на разцепванията те понякога се разширят по дължината на нокътя, което затруднява израстването. Това може да бъде разочароващо, ако се опитвате да поддържате по-дълги нокти или да се възстановите от предишно увреждане на ноктите.

Хронични проблеми с ноктите

За някои хора проблемът с цепещи се нокти се превръща в хроничен, повтарящ се с течение на времето въпреки усилията, които полагат за справяне с това състояние. Това може да е показателно за различни здравословни проблеми, хранителни дефицити или повтарящо се излагане на увреждащи фактори.

 

Заключение

При наличието на проблем с цепещи се нокти е важно да се потърсят причините за това състояние и след това да се вземат мерки за подобряване на здравето и силата на ноктите.

Спазването на правилни практики за грижа за ноктите, поддържането на балансирана диета и избягването на агресивни химикали или определени дейности, които могат да навредят, може да помогне за минимизиране на усложненията и насърчаване на по-здрав растеж на ноктите.

Добра идея е при наличие на цепещи се нокти да използвате заздравители и други щадящи нокътя продукти.

Ако имате хронични и тежки проблеми с ноктите, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист.

Как се нарича протеинът, от който са съставени ноктите?

Този протеин се нарича кератин и е от съществено значение за структурата и здравето на ноктите.
 

Какви могат да бъдат причините за цепещи се нокти?

Причините за това състояние могат да бъдат сухота, прекомерно излагане на вода или на силни химикали, хранителни дефицити, здравословен проблем, травма и др.

Как да подобрим състоянието си при проблем с цепещи се нокти?

Можем да помогнем за заздравяването на нашите цепещи се нокти, като се погрижим за тяхната хидратация, променим хранителната си диета, започнем да взимаме добавки, подобрим навиците си, прекратявайки гризането на нокти, вършенето на домакинска работа без ръкавици и употребата на агресивни химикали.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 14.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Силвана 03.05.2024 at 20:04 - Отговор

  Чупят ми се ноктите какво да пия

  • Диляна Илиева 08.05.2024 at 14:57 - Отговор

   Здравейте ☀️. Може да опитате да включите в менюто си храни, богати на хранителни вещества като калций, цинк, желязо, витамини А, Ц, Е, биотин или да ги приемате под формата на добавки (ако имате здравословни проблеми – препоръчваме консултация с лекар преди приема им). Използването на продукти, които не съдържат агресивни химикали също би помогнало, както и използването на заздравител за нокти.

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:42 | Публикувана: 14 юли 2023 в 16:06 | Категория: Kрасота и грижа за тялото