Бета глюкан – помощ от природата за силен имунитет

Обновена: 20.05.2024|
Бета глюкан, гъби.

В тази статия ще научим повече за същността на бета глюкан, свързаните с него ползи и източниците, с които можем да си го набавим. 

 

Какво е бета глюкан?

Бета глюканите представляват природни полизахариди, намиращи се естествено в клетъчните стени на определени организми, включително бактерии, гъбички, дрожди, водорасли и растения. Те се състоят от глюкоза, но варират по отношение на размера на молекулите, разтворимостта във вода и влиянието, което оказват върху организма.

berb 02 400 02
berb 02 600 02
berb 02 400 02
berb 02 600 02

Има няколко вида, като те обикновено се класифицират въз основа на своята молекулярна структура и конфигурацията на глюкозните молекули във веригата. Най-често срещаните видове са бета-1,3/1,4-глюкани, бета-1,3-глюкани и бета-1,4-глюкани.

Доброто набавяне на бета глюкан е важно за защитните механизми на организма и неговата устойчивост на различни болести. Освен това тази група полизахариди може да ни помогне в поддържането на адекватни нива на липидите и холестерола в кръвта.

 

Източници на бета глюкан

Можем да си набавим бета глюкан по 2 начина – чрез хранителния режим или чрез специални добавки.

Хранене

Храненето е начин да се възползваме от естествените източници на бета глюкан. Овесът, включително под формата на овесени ядки и трици, се смята за един от най-добрите. Ечемикът и маята също могат да ни осигурят нужните полизахариди.

Някои сортове гъби, като например шийтаке, майтаке, рейши и лъвска грива, имат значително съдържания. Те често се използват в различни кулинарни ястия и напитки като супи, яхнии, пържени картофи и чайове.

Някои видове морски водорасли като келп и уакаме също имат бета глюкан.

Съдържа се още, макар и в по-ограничени количества, в:

  • Пълнозърнести храни като пшеница и ръж
  • Бобови растения – боб и леща например
  • Ядки и семена – бадеми и ленено семе
  • Плодове и зеленчуци – моркови и ябълки

Добавки

 

Бета глюкан.

 

Те също се предлагат като хранителни добавки в различни форми, включително капсули, прахове и екстракти.

Видовете добавките от бета глюкан се различават по източниците, които са използвани. Те могат да бъдат:

  • От дрожди. Добавките, получени от дрожди, особено Saccharomyces cerevisiae, са често срещан източник на бета глюкан. Те могат да се предлагат в различни форми, включително капсули, таблетки, прахове и течни екстракти.
  • От гъби. Екстрактите се набавят от гъбите, които вече споменахме – шийтаке, рейши, майтаке и др. Тези добавки понякога се предлагат специално за имунна подкрепа.
  • От овес и ечемик

 

Когато избирате добавки, се насочете към продукти от реномирани производители, които осигуряват висококачествени съставки. Освен това, консултирайте се със здравен специалист, преди да започнете нов режим на добавка, особено ако имате основни здравословни проблеми или приемате лекарства. Вземете предвид непоносимостите, алергиите и чувствителностите си (ако имате такива).

 

Ползи от бета глюкан

Ще разгледаме някои от основните ползи за здравето, свързани с бета глюкан.

Антиоксидантно и противовъзпалително действие

Проявява антиоксидантни свойства, съответно помага за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото и защитава клетките от оксидативно увреждане.

Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания и някои видове рак. Доказано е, че бета глюканът модулира възпалителния отговор, като намалява производството на провъзпалителни цитокини и насърчава балансиран имунен отговор.

Имунна подкрепа

Бета глюканът е известен със способността си да засилва функцията на имунната система.

Той стимулира различни имунни клетки, включително макрофаги, дендритни клетки и естествени клетки убийци, помагайки за укрепване на защитата на тялото срещу патогени като бактерии, вируси и гъбички.

Като задейства имунния отговор, бета глюканът може да намали риска от инфекции.

Сърдечно-съдово здраве

 

Бета глюкан - сърце.

 

Бета глюканът е изследван за потенциалните си ползи в поддържането на сърдечно-съдовата функция. Този негов ефект се дължи на възможността му да понижава нивата на холестерола.

Чрез намаляване на абсорбцията на холестерол бета глюканът може да помогне за понижаване на нивата на LDL („лошия“) холестерол и да подобри липидния профил, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания.

Контрол на кръвната захар

Бета глюканът от овес е изследван за потенциала му да подобрява контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Като забавя усвояването на въглехидратите в храносмилателния тракт, той може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Чревно здраве

Бета глюканът се грижи за здравето на червата, като подхранва полезните чревни бактерии и насърчава целостта на чревната бариера.

Добро състояние на кожата

Някои изследвания показват, че бета глюканът може да насърчи заздравяването на рани, да намали възпалението и да повиши хидратацията и еластичността на кожата. Може също да помогне за предпазване на кожата от увреждане, предизвикано от ултравиолетовите лъчи, и да поддържа цялостното здраве и външен вид на кожата.

Антиканцерозни свойства

Някои изследвания показват, че бета глюканът може да има потенциални антиканцерозни свойства. Той може да активира имунната система и да помогне на тялото да разпознае и унищожи раковите клетки. Изследва се като допълнителен терапевтичен агент при различни видове рак, включително левкемия, рак на гърдата, рак на черния дроб и др.

 

Противопоказания

 

Бета глюкан - противопоказания.

 

Бета глюкан се смята за безопасен за повечето хора, когато се консумира в умерени количества. Въпреки това има някои съображения и потенциални противопоказания, които трябва да имате предвид.

Индивиди с известни алергии към определени гъби или зърнени храни (напр. овес, ечемик), трябва да избягват консумацията на бета глюкан от тези източници, за да предотвратят алергични реакции. Някои хора имат чувствителност към добавки с бета глюкан, получени от дрожди, особено тези с алергии или чувствителност към дрожди. В такива случаи може бъдат избрани алтернативни източници като гъби или овес.

Важно е да се знае, че добавките имат имуномодулиращи ефекти. Индивиди с автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, лупус или множествена склероза, трябва да ги избягват или да бъдат внимателни. Причината е, че съществува риск от изостряне на автоимунните реакции или повлияване на имуносупресивните лекарства.

За индивиди с определени имунни нарушения или компрометирана имунна функция, като ХИВ/СПИН или реципиенти на трансплантирани органи, консумацията на такива добавки също не е препоръчително заради потенциални взаимодействия с лекарства.

Риск има и за хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Добавките с бета глюкан потенциално могат да взаимодейства с антикоагуланти или антиагреганти.

Понякога при консумация на високи дози бета глюкан добавки може да се появи стомашно-чревен дискомфорт, като подуване на корема, газове или диария. Затова е важно да се започне с ниска доза и постепенното да се увеличи приема.

Както при всяка хранителна добавка, важно е да обсъдите употребата на добавки с бета глюкан със здравен специалист, особено ако имате основни здравословни проблеми, приемате лекарства или сте бременна или кърмите.

 

Заключение

Бета глюканът предлага набор от ползи за здравето. Този природен полизахарид е ценно съединение за насърчаване на цялостното здраве и благополучие. Независимо дали набавянето му е от храни или добавки, включването му във вашата диета е добро решение.

Той може да помогне за поддържане на имунната функция, намаляване на възпалението, защита срещу оксидативен стрес и насърчаване на здравето на сърцето, червата, кожата и метаболизма.

Какво е бета глюкан?

Представлява природни полизахариди, намиращи се естествено в клетъчните стени на определени организми, включително бактерии, гъбички, дрожди, водорасли и растения.

В какви храни се съдържа?

Овесът, ечемикът и маята съдържат бета глюкан. Голямо е съдържанието и в някои сортове гъби като например шийтаке, майтаке, рейши. Морските водорасли като келп и уакаме също са популярни източници.

За какво помага?

Изключително важен е за имунната система, сърдечно-съдовото здраве и чревната функция. Има антиоксидантно и противовъзпалително действие, като и потенциални антиканцерозни свойства.

Какви добавки може да приемаме?

Добавките се различават спрямо източниците, като могат да бъдат дрожди, гъби или овес и ечемик.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 03.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 май 2024 в 17:53 | Публикувана: 3 март 2024 в 21:31 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни