Как да приготвим перфектното тесто за пица?

Обновена: 14.03.2024|
Пица с тесто от тиквички. Как да приготвим перфектното тесто за пица.

Тъй като знаем колко многобройни са почитателите на италианската кухня, днес ще поговорим за това как да приготвим перфектното тесто за пица.

Признаваме си, че ние също много обичаме това изкушение, затова ще ви издадем няколко тайни за приготвянето му. С тяхна помощ всеки път ще имате най-вкусното тесто за пица и ще пренесете духа на слънчева Италия на своята трапеза.

 

Пицата – любимото ястие на мнозина

Вероятно най-известното и разпознаваемо италианско ястие, пицата е фаворит не само в своята родина, но и във всяко кътче на планетата.

Тя е истинска кралица на трапезите по цял свят и кулинарен фаворит на малки и големи, като за това си има своите причини.

Консумирана в луксозен ресторант или домашно приготвена, пицата е храна, която прави хората щастливи.

Тя носи усещане за спокойствие и уют и е символ на споделяне. Освен това е универсално ястие и никога не може да бъде скучна и еднообразна. Приготвя се по различни начини, с определени вкусове и креативни комбинации и по този начин задоволява желанието ни на момента.

Тя е много практична храна, приготвя се бързо и при нужда може да се изяде също толкова бързо и навсякъде. Независимо дали става дума за похапване в обедната почивка или у дома на дивана, пицата е ястие с хиляди лица и за всички поводи.

 

История на пицата

 

Как да приготвим перфектното тесто за пица.

 

В почти всички най-древни средиземноморски цивилизации се е приготвяло типично ястие, състоящо се от кръгли тестени изделия, върху които са поставяни различни продукти.

Изглежда се е зародила първо в неаполитанските домове, като са използвани лесно достъпни и евтини продукти – брашно, олио, мая и сол.

Това, което най-много прилича на нея и вероятно представлява прародител на пицата, каквато я познаваме днес, е фокачата. Тя е приготвяна с брашно от спелта, датираща от римско време.

С течение на времето в Южна Италия се раждат първите пици на пещ, подправени с чесън, свинска мас и едра сол или с кашкавал и босилек.

Въвеждането на доматите в рецептата идва едва след откриването на Америка. Тогава те започват да се използват в кулинарията под формата на сос със сол и босилек.

През юни 1889 г. неаполитанският пицар Рафаеле Еспозито създава прочутата пица „Маргарита“ в чест на кралица Маргарита Савойска и обединението на Италия.

Именно от националния трикольор са вдъхновени трите основни съставки – червени домати, бяла моцарела и зелен босилек.

 

Колко вида пици има?

 

Перфектното тесто за пица-видове.

 

Няма съмнение, че пицата е едно от най-обичаните, търсени и приготвяни ястия във всяко кътче на планетата. Именно в нейната универсалност се крие една от причините да е толкова популярна, наред с простотата на приготвяне и чудесния й вкус.  Днес видовете пица, които се приготвят и консумират, са стотици.

С течение на времето тя се разпространява в световен мащаб и топингът й се променя. Съставките и стиловете са адаптирани към конкретния регион и вкусовете на местните хора.

Италианските имигранти адаптират рецепти от родината си през XIX век в Америка и именно благодарение на тях пицата става известна в САЩ, Канада и Мексико, а след това и навсякъде.

Нейните разновидности варират и нарастват с всеки изминал ден, а към момента има около 700 вида. Всяка година се изяждат около 30 милиарда пици, което я прави най-популярното ястие в света.

Съществуват екзотични вариации като хавайска с ананас, както и с нетипични продукти като круши, макарони, банани и дори… крокодилско месо!

Въпреки това класическата „Маргарита“, както и комбинацията шунка и гъби, 4 сирена и Пеперони са сред най-предпочитаните и универсални на планетата.

Популярен е и затвореният вид, наречен „Калцоне“, при която топингът се намира в прегънатото тесто за пица, наподобявайки джоб.

 

Приготвянето на тесто за пица: 5 ключови фактора

 

Перфектното тесто за пица.

 

След като опознахме по-отблизо това съвършено ястие, ще преминем към съветите за перфектното тесто за пица.

Но какво е необходимо, за да се определи като наистина перфектно? То трябва да е добре втасало, а накрая готовият изпечен продукт да е с хрупкави издути ръбове.

Следвайки няколко прости, но важни стъпки, приготвянето на тесто за пица у дома ще бъде много по-лесно. Тъй като в него има много малко съставки, важно е всички те да са с добро качество.

Не забравяйте, че пицата трябва да е тънка, но същевременно мека, леко хрупкава отдолу, вкусна, ароматна, но и лека.

 

1. Направете си добре балансирано тесто за пица

То се приготвя с класически съставки, но е важно да се уцели правилната текстура. Хубавото тесто за пица трябва да е меко и еластично. Най-добре използваното брашно да е тип „0“, тоест силно и меко, с висок протеинов индекс.

За да се получи идеалното тесто за пица, истинският трик е в постигане на баланса. Затова според специалистите е необходимо да се започне от водата и бавно да се добавя брашното.

Винаги използвайте такава с температура около 40 градуса. Прекалено топлата вода убива дрождите в маята, а със студена ще отнеме дълго време, за да втаса.

Неаполитанците, които са най-добрите майстори (и създатели) на пицата, я правят с прясна бирена мая. Ако не разполагате с такава, може да използвате и суха.

 

2. Втасването е ключово

 

Перфектното тесто за пица.

 

Няма оптимално време за втасване, защото това зависи от много фактори: температура, влажност, използвана мая, вид на използваното брашно и нива на съдържащото се нишесте.

Като цяло обаче за най-сполучливото тесто за пица са нужни поне няколко часа. Разбира се, оставете го да почине и да втаса покрито на стайна температура и никога в хладилника.

 

3. Формата е важна

Формата е друга тайна за направата на пицата. Класическото ястие винаги е кръгло, така че ако искате да се доближите максимално до оригинала, заложете на това.

Препоръчително е да се използва кръгла форма с диаметър около 30 сантиметра. Тестото трябва да се издърпа на ръка до необходимата дебелина, като към краищата остава малко по-дебело.

 

4. Подберете правилните подправки

Важно е да не пропуснете някои подправки в самото тесто за пица. Солта, разбира се, е задължителна за всяко ястие.

Тайната съставка е захарта – за нея се смята, че е храна за дрождите, които я превръщат във въглероден диоксид и алкохол. Освен това помага за подобряване на вкуса.

Ако искате да придадете на своето тесто за пица малко допълнителен вкус, тогава можете да добавите щипка чесън или лук на прах, или дори риган или босилек.

Добавете и зехтин екстра върджин – той придава прекрасен вкус и помага за неговото омекотяване.

 

5. На колко градуса и за колко време трябва да печем пицата?

Истинската неаполитанска пица трябва да се пече в пещ на дърва при около 400 градуса за 50 секунди, но във всеки случай не повече от 90 секунди.

Тъй като малцина щастливци разполагат с този лукс, ще трябва да я изпечем с помощта на домашна фурна, където са нужни около 15-20 минути за готвене при 200 градуса.

 

Лесна рецепта за перфектното тесто за пица

 

Перфектното тесто за пица.

 

От това тесто могат да се направят около 4 пици (в зависимост от големината на използваната форма)

Необходими продукти:

  • 500 г брашно 0 (+ малко за посипване)
  • 250 мл вода
  • 3 г прясна бирена мая (или 1,5 г суха)
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 10 г сол
  • ½ ч. л. захар

Начин на приготвяне:

  1. В голяма и удобна купа излейте указаното количество вода. Добавете маята, захарта и солта, като разбъркате добре до разтварянето на съставките.
  2. След това идва ред на брашното, което задължително трябва да пресеете през сито. По този начин ще бъде обогатено с кислород, а това ще подобри текстурата на тестото.
  3. Добавете вече пресятото брашно в купата и месете, докато получите меко тесто, но без да лепне.
  4. Прибавете и зехтина и продължавайте да месите до поемането му от сместа.
  5. Оформете на няколко топки готовото тесто за пица и го оставете да втасва, докато увеличи обема си.
  6. След това с ръце го издърпайте до нужния размер и дебелина, изберете любимия си топинг и ще получите истинска пица от рая.

 

Допълнителни съвети и препоръки

След като вече знаете как да направите идеалното тесто за пица, ще ви подскажем 3 идеи за топинг.

  1. „Капричоза“: доматена основа с малко зехтин, сол, босилек, към която прибавете нарязана шунка, гъби, моцарела, пармезан
  2. „Дявола“: доматен сос, моцарела, босилек, настърган пармезан, зехтин, пикантен салам
  3. „4 сирена“: моцарела, горгонзола, фонтина, пармезан и босилек

Важно е да отбележим, че сирената се добавят върху пицата, когато тя е почти готова. След това тя се връща във фурната и се пече до разтапянето им, за което са нужни 3-4 минути.

Приканваме ви да споделите семейно това италианско кулинарно удоволствие.

За тези, които са на кето диета или друг нисковъглехидратен режим, имаме няколко любопитни предложения за кето пица, а за още идеи може да се включите в нашата фейсбук група.

Рецептите са следните : 

Да ви е сладко!

Как да приготвим перфектното тесто за пица?

Трябва да се използва брашно с висок протеинов индекс, а водата да не е нито гореща, нито студена. Втасването е важно, както и използваната мая.

Кой и кога създава първата пица?

През юни 1889 г. неаполитанският пицар Рафаеле Еспозито създава прочутата пица „Маргарита“ в чест на кралица Маргарита Савойска и обединението на Италия.

Колко вида пица съществуват?

Броят расте всеки ден, а към момента има около 700 вида. Всяка година се изяждат около 30 милиарда пици, което я прави най-популярното ястие в света.

Категории: Любопитно|Публикувана: 19.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

  1. веселин радев 17.02.2024 at 11:49 - Отговор

    напротив съставките си пасват идеално

  2. Milena 25.05.2023 at 21:38 - Отговор

    Да, и моят опит с рецептата това показа. Като цяло пропорциите са сбъркани

  3. Искрен 11.12.2022 at 18:17 - Отговор

    Количеството вода и брашно абсолютно не съответстват

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:42 | Публикувана: 19 август 2022 в 11:00 | Категория: Любопитно