Посттравматично стресово разстройство

Обновена: 19.01.2024|

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) е инвалидизиращо състояние на психиката, което може да засегне хора, преживели травматично събитие.

В тази статия ще разгледаме ПТСР по-подробно, включвайки дефиниция, симптоми, причини, диагноза, лечение и начините за справяне с това разстройство.

 

Посттравматично стресово разстройство – дефиниция

Посттравматичното стресово разстройство е сложно психологическо състояние, вид тревожно разстройство, което може да се развие в резултат на травматично събитие.

Тези събития могат да включват военни конфликти, автомобилни катастрофи, природни катаклизми, физическо насилие, сексуално насилие, загуба на близки и други видове физически и емоционални травми.

Характерно за ПТСР е постоянният стрес и тревожност, които се свързват с травматичното преживяване.

Важно е да се отбележи, че не всеки, който преживее травма, ще развие посттравматично стресово разстройство, тъй като индивидуалната устойчивост и механизмите за справяне при всеки човек варират.

 

Симптоми

 

посттравматично стресово разстройство

 

Ето какви симптоми на ПТСР може да изпита човек.

Флашбекове (Flashbacks)

Хората с ПТСР могат да изживяват флашбекове, което означава, че те си възвръщат усещания, преживявайки отново и отново събитията, свързани с травмата.

Този процес може да бъде толкова реалистичен, че засегнатите лица да чувстват, че са отново в ситуацията, която ги е травмирала.

Натрапчиви мисли

Хората с посттравматично стресово разстройство могат да изпитат тревожни и неволни спомени, кошмари или ретроспекции на травматичното събитие.

Тези натрапчиви мисли могат да бъдат толкова ярки, че човекът може да се почувства така, сякаш преживява отново травмата.

Избягване

Хората с ПТСР често се опитват да избегнат всичко, което им напомня за травматичното събитие. Това включва отбягването на определени места, хора или ситуации.

Възможно е да изпитват емоционално вцепенение, откъсване или постоянна липса на интерес към дейности, които някога са им харесвали.

Тревожност и депресия

ПТСР често е свързано с интензивни чувства на тревожност и депресия. Хората с това разстройство могат да се чувстват непрестанно тревожни, уплашени или в състояние на безнадеждност.

Отрицателни промени в мислите и настроението

ПТСР може да доведе до негативни промени в мисленето и емоционалното състояние на индивида.

Това включва изкривени вярвания за себе си или за другите, вина, срам или неспособност за изпитване на положителни емоции.

Проблеми с концентрацията и паметта

Посттравматичното стресово разстройство може да доведе до затруднения с концентрацията, паметта и обработката на информация.

Сънища и кошмари

Хората с ПТСР често изживяват кошмари, свързани с травмата, което може да доведе до затруднения със съня и хронична умора.

Повишена възбуда и реактивност

Хората с посттравматично стресово разстройство могат да станат раздразнителни, лесно да се стряскат и да са склонни към внезапни изблици на гняв. Възможно е да прояви повишена бдителност и постоянно да се чувстват под заплаха.

 

Причини

 

посттравматично стресово разстройство

 

ПТСР се развива в резултат на травматично събитие, което сериозно е застрашавало живота или физическото и психическото благополучие на засегнатия.

Примери за тези събития са:

 • бойни действия и военни конфликти
 • катастрофи като земетресения, наводнения или пожари
 • насилие, включително физическо, сексуално и психическо
 • загуба на близък човек
 • тежки автомобилни инциденти
 • свидетели на насилие или малтретиране
 • травма от детството, като злоупотреба или пренебрегване

 

Диагноза

Диагнозата на ПТСР се прави от квалифициран психиатър или психолог. Тя обикновено включва интервю с пациента, за да се определят симптомите и техният характер, както и анализ на медицинската и психологичната история на индивида.

Понякога се използват стандартизирани въпросници, които помагат за по-лесната диагностика.

 

Лечение

Лечението на ПТСР обикновено включва комбинация от терапии, лекарства и промени в начина на живот, съобразени със специфичните нужди на индивида.

Основната цел на лечението е да се намали тежестта на симптомите, да се подобри качеството на живот и да се помогне на лицето да си възвърне чувството за контрол.

Лечението на ПТСР включва различни подходи и може да бъде индивидуализирано спрямо нуждите на пациента. Някои често срещани възможности за лечение включват психотерапия и медикаментозна терапия.

 

Психотерапия

Терапии, като когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) и експозиция на травмата, може да помогнат на пациентите за справяне със симптомите и да изградят по-здрави механизми, с които да се преборят с проблема:

 • Когнитивно-поведенческа терапия – този вид терапия помага на хората да идентифицират негативните мисловни модели и да развият по-здравословни стратегии за справяне. Основният принцип на когнитивно-поведенческата терапия е, че мислите и убежденията на човека влияят върху неговите чувства и поведение. По този начин, ако някой има негативни и ирационални мисли, те могат да доведат до негативни чувства и нежелано поведение. КПТ се стреми да помогне на лицето да идентифицира и промени такива негативни мисли и поведенчески модели, които предизвикват или поддържат психическите симптоми.
 • Терапия с продължителна експозиция – тази терапия постепенно излага индивида на травматичните спомени, за да намали поведението на избягване. Тя е форма на когнитивно-поведенческа терапия, която се използва главно за лечение на посттравматично стресово разстройство. Основният принцип на терапията с продължителна експозиция е, че чрез повторно и контролирано излагане на човека на травматичните събития и стимули, свързани с тях, може да се намалят страхът и тревожността, свързани с тези спомени.
 • Десенсибилизация и повторна обработка на движението на очите – това е специализирана терапия за активиране на мозъчни процеси чрез определени движения на очите и други стимули . При нея пациентът проследява пръста на терапевта, който движи ръката си напред-назад, за да обработи информацията от травматичното събитие, тъй като се предполага, че по този начин пострадалия се въвежда във фазата на REM съня, когато мозъкът обработва миналите събития.

 

Медикаментозна терапия

В някои случаи могат да бъдат предписани медикаменти за контролиране на симптомите на посттравматично стресово разстройство:

 • Антидепресанти – селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и инхибиторите на обратното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRIs) често се предписват за справяне със симптоми като тревожност и депресия.
 • Анксиолитици (лекарства против тревожност) – Това са медикаменти, водещи до релаксиращ ефект. От тях бензодиазепините могат да се използват за краткотрайно облекчаване на симптомите на тревожност, но обикновено се избягват за дългосрочна употреба поради риска от зависимост.

 

Справяне с ПТСР

 

посттравматично стресово разстройство

 

Важно е за хората с ПТСР да търсят подходящо лечение и подкрепа. Също така, има няколко начина, по които те могат да помогнат на себе си:

 • Редовни упражнения – физическата активност може да помогне за намаляване на тревожността и подобряване на настроението.
 • Здравословна диета – правилното хранене е от съществено значение за цялостното благосъстояние.
 • Управление на съня – справянето с нарушенията на съня е от решаващо значение, тъй като непълноценият сън може да влоши симптомите на ПТСР.
 • Групи за подкрепа – присъединяването към група за подкрепа може да осигури чувството на емоционална подкрепа и разбиране от други, които са преживели подобни травми.
 • Техники за внимателност и релаксация – практики като медитация, дълбоко дишане и прогресивна мускулна релаксация могат да помогнат на хората да управляват стреса и безпокойството.

 

Заключение

Посттравматичното стресово разстройство е предизвикателно състояние, но е лечимо. Първата стъпка в търсенето на помощ е разпознаването на симптомите и разбирането, че търсенето на лечение не е признак на слабост.

Работейки със специалисти по психично здраве, хората с посттравматично стресово разстройство могат да се научат да се справят със симптомите си, да намалят тежестта им и да подобрят цялостното си качество на живот.

С правилната комбинация от възможности за лечение повечето хора могат да намерят облекчение и възстановяване от опустошителните ефекти на ПТСР.

Какво представлява посттравматичното стресово разстройство?

Посттравматичното стресово разстройство е сложно психологическо състояние, вид тревожно разстройство, което може да се развие в резултат на травматично събитие. Характерно за ПТСР е постоянният стрес и тревожност, които се свързват с травматичното преживяване.

От какво се предизвиква посттравматично стресово разстройство?

Травмиращи събития като военни конфликти, автомобилни катастрофи, природни катаклизми, физическо насилие, сексуално насилие, загуба на близки и други видове физически и емоционални травми, могат да бъдат причина за посттравматично стресово разстройство.

Какви са симптомите?

Симптомите включват: флашбекове, натрапчиви мисли, тревожност и депресия, отрицателни промени в мислите и настроението, проблеми с концентрацията и паметта, сънища и кошмари, повишена възбуда и реактивност и други.

Какво е лечението?

Терапии, като когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), десенсибилизация и повторна обработка на движението на очите, експозиция на травмата и медикаментозна терапия, могат да помогнат на пациентите за справяне със симптомите и да изградят по-здрави механизми, с които да се преборят с травмата.

Категории: Психология|Публикувана: 26.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 26 януари 2024 в 11:03 | Категория: Психология