Пълнен патладжан с кайма
Това ястие за пълнен патладжан с кайма е вдъхновено от близкоизточните вкусове и може да послужи за страхотно основно.
Нашата нисковъглехидратна рецепта е приготвена с крехък патладжан, телешка кайма, сочен домат, ароматни подправки като кимион, кориандър, червен пипер. За вкус и допълнителна сочност използваме бульон и малко доматено пюре.
Предложението ни съчетавава подходящи за кето мазнини, протеини и зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати.
Рецепта за пълнен патладжан с кайма
Избрахме два средни по големина патладжани, по тумбести, за да получим две по-дълбоки „лодки“, които да напълним със сместа.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 2 | 9 г нетни въглехидрати, 7,5 фибри, 29,4 г протеин, 32,9 г мазнини, 483 калории |
Необходими продукти:
- 400 г кайма (смес)
- 4 с. л. краве масло Гхи, разтопено (или зехтин)
- 4 с. л. кашкавал, настърган
- 1 патладжан (~600 г)
- 2 ч. л. кимион
- 2 с. л. доматено пюре
- 2 ч. л. кориандър, сушен
- 2 ч. л. пушен червен пипер
- 2 ч. л. чесън на прах
- 1 домат (~50 г)
- 200 мл бульон, по избор
- 1 ч. л. сол
- 2 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната на 220 градуса.
- Разрежете патладжаните по дължина. Направете напречни разрези на месестата, вътрешна част.
- Намазнете обилно всяка половинка с масло/зехтин и наредете върху хартия за печене в тавичка с ципата надолу.
- Сложете във фурната и печете 30 минути.
- Когато са готови, извадете ги и внимателно изгребете средата с лъжица, като оставите около 2 сантиметра по края.
- Сложете настрани „лодките“ от патладжан и месестата част.
- Добавете в тиган нарязания домат, подправките и каймата. Ако е необходимо – и още малко мазнина. Гответе, докато месото не покафенее, като разбърквате постоянно.
- Когато каймата е сготвена, сложете към сместа и изстърганата от патладжаните месеста част, заедно с доматеното пюре. Смесете добре, за да се комбинират вкусовете.
- Налейте бульона, разбъркайте и оставете да къкри, докато бульонът се изпари и месото е меко и сочно.
- Разпределете сместа поравно в патладжаните. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал.
- Сложете ги в тава, върху хартия за печене, и печете около 10 минути на 180 градуса, докато кашкавалът се разтопи и добие златист цвят.
Сервирайте вашия пълнен патладжан с кайма горещ и добавете кето гарнитури, по избор.
Ястието се получава с повече сос, затова може да се комбинира чудесно с кето хляб.
А за разнообразни идеи с други кето зеленчуци, можете да разгледате и нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“ в две части.
Как лесно да приготвим патладжаните?
Ако не сте фен на патладжана, можете да използвате тиквички, но се надявамe да опитате и с патладжани. Понякога имат репутацията на гъбести и безвкусни, но това се случва само ако са недостатъчно сготвени.
Две неща са от съществено значение за приготвянето на патладжана до съвършенство:
- Гореща фурна
- Много мазнина
Дори частта с „много мазнина“ не е толкова наложителна, колкото горещата фурна. Поради тази причина в тази рецепта намазахме патладжаните обилно с мазнина и ги изпекохме на 220 градуса. Резултатът е чудесно изпечена среда, лесна за изгребване с лъжица. Следвайте тези съвети и крайният резултат за пълнен патладжан с кайма ще е перфектен.
Други рецепти с патладжан
Ако, все пак, сте фенове на „синия домат“, ви предлагаме да хвърлите едно око на още няколко вкусни предложения:
Добавянето на патладжан в менюто подпомага борбата със свободните радикали, тъй като той е богат на антиоксиданти. Също така е полезен за сърцето, богат е на фибри, което подпомага храносмилането и съдържа есенциални нутриенти като витамини С и К, В9 (фолат) и калий.
Още от здравословната ни кухня
Рецепта за пълнени тиквички с топящи се сирена.
В случай, че патладжаните не са от любимите ви зеленчуци, имаме и много предложения с тиквички в нашата категория „Кето рецепти„, които са по-лесни за приготвяне.
Ако рецептата за пълнен патладжан с кайма ви е харесала, вдъхновете се и от кулинарните ни видеа, които ви очакват в Youtube канала ни.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Когато сме на кетогенен режим на хранене, често използваме тиквичките, патладжана или чушките като „съдове“, в които да
Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно обичано в България ястие, а именно мусака с
Пригответе си вкусно ястие – кюфтенца от патладжан с ниско съдържание на въглехидрати. Ако се чудите защо патладжанът