Пълнен патладжан с кайма

Обновена: 15.10.2025|
3 мин. четене
Пълнен патладжан с кайма.

Това ястие за пълнен патладжан с кайма е вдъхновено от близкоизточните вкусове и може да послужи за страхотно основно.

Нашата нисковъглехидратна рецепта е приготвена с крехък патладжан, телешка кайма, сочен домат, ароматни подправки като кимион, кориандър, червен пипер. За вкус и допълнителна сочност използваме бульон и малко доматено пюре.

Предложението ни съчетава подходящи за кето мазнини, протеини и зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Рецепта за пълнен патладжан с кайма

Избрахме два средни по големина патладжани, по-тумбести. Така нашия пълнен патладжан с кайма ще заприлича на „лодка“, която да напълним с приготвената смес и приготвянето ще е по-лесно.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
50 минути 2 9 г нетни въглехидрати, 7,5 фибри, 29,4 г протеин, 32,9 г мазнини, 483 калории

 

Необходими продукти:

  • 400 г кайма (смес)
  • 4 с. л. краве масло Гхи, разтопено (или зехтин)
  • 4 с. л. кашкавал, настърган
  • 1 патладжан (~600 г)
  • 2 ч. л. кимион
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 2 ч. л. кориандър, сушен
  • 2 ч. л. пушен червен пипер
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 1 домат (~50 г)
  • 200 мл бульон, по избор
  • 1 ч. л. сол
  • 2 ч. л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 220 градуса.
  2. Разрежете патладжаните по дължина. Направете напречни разрези на месестата, вътрешна част.
  3. Намазнете обилно всяка половинка с масло/зехтин и наредете върху хартия за печене в тавичка с ципата надолу.
  4. Сложете във фурната и печете 30 минути.
  5. Когато са готови, извадете ги и внимателно изгребете средата с лъжица, като оставите около 2 сантиметра по края, за да се запази формата около кората.
  6. Сложете настрани „лодките“ от патладжан и месестата част.
  7. Добавете в тиган нарязания домат, подправките и каймата. Ако е необходимо – и още малко мазнина. Гответе, докато месото не покафенее, като разбърквате постоянно.
  8. Когато каймата е сготвена, сложете към сместа и изстърганата от патладжаните месеста част, заедно с доматеното пюре. Смесете добре, за да се комбинират вкусовете.
  9. Налейте бульона, разбъркайте и оставете да къкри, докато бульонът се изпари и месото е меко и сочно.
  10. Разпределете сместа поравно в патладжаните. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал.
  11. Сложете ги в тава, върху хартия за печене, и печете около 10 минути на 180 градуса, докато кашкавалът се разтопи и добие златист цвят.

 

Сервирайте вашия пълнен патладжан с кайма горещ и добавете кето гарнитури по избор. Ястието се получава с повече сос, затова може да се комбинира чудесно с кето хляб.

А за разнообразни идеи с други кето зеленчуци, можете да разгледате и нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“ в две части.

 

Как лесно да приготвим патладжаните?

 

Пълнен патладжан с кайма.

 

Ако не сте фен на патладжана, можете да използвате тиквички, но се надявамe да опитате и с патладжани. Понякога имат репутацията на гъбести и безвкусни, но това се случва само ако са недостатъчно сготвени. Ако използвате тиквичка, резултатът ще е доста по-различен, а вкусът и ароматът на сочния патладжан, приготвен по този начин, си заслужава да бъдат опитани.

Две неща са от съществено значение за приготвянето на патладжана до съвършенство:

  • Гореща фурна
  • Много мазнина

 

Дори частта с „много мазнина“ не е толкова наложителна, колкото горещата фурна. Поради тази причина в тази рецепта намазахме патладжаните обилно с мазнина и ги изпекохме на 220 градуса. Резултатът е чудесно изпечена среда, лесна за изгребване с лъжица. Следвайте тези съвети и крайният резултат за пълнен патладжан с кайма ще е перфектен.

 

Други рецепти с патладжан

Ако, все пак, сте фенове на „синия домат“, ви предлагаме да хвърлите едно око на още няколко вкусни предложения:

 

Добавянето на патладжан в менюто подпомага борбата със свободните радикали, тъй като той е богат на антиоксиданти. Също така е полезен за сърцето, богат е на фибри, което подпомага храносмилането и съдържа есенциални нутриенти като витамини С и К, В9 (фолат) и калий. Освен това е и нисковъглехидратен, което го прави перфектният зеленчук по време на кето режим.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата от тиквички. Пълнени тиквички.

В случай че патладжаните не са от любимите ви зеленчуци, имаме и много предложения с тиквички в нашата категория „Кето рецепти„, които са по-лесни за приготвяне. Предлагаме рецепта за кето пълнени тиквички, след които ще си оближете пръстите.

Ако рецептата за пълнен патладжан с кайма ви е харесала, вдъхновете се и от кулинарните ни видеа, които ви очакват в Youtube канала ни.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, както и нашия Viber канал, където всяка седмица публикуваме кето седмично меню.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 17.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

018ba040926593a000cf2942d4d3f99a7e39bc22a776b127615554aa7ed1089f?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар