Слуз от охлюви – ефект и приложение

Обновена: 21.02.2024|
Слуз от охлюви.

Слуз от охлюви e забележителна съставка в областта на красотата и грижата за кожата. Произвежда се от секрети на охлюви и се слави със своите разнообразни предимства, включително хидратация, възстановяване на кожата, свойства против стареене и успокояващи ефекти.

Този интригуващ, интересен компонент отдавна привлича вниманието на ентусиастите в грижата за кожата и затвърждава своето място в съвременните козметични формули.

 

Какво е слуз от охлюви?

Слузта от охлюв е известна още като муцин от охлюв или филтрат. Тя се извлича от секрета от охлюв и е очарователно естествено вещество, което придобива популярност в грижата за кожата и козметичната индустрия. Този уникален секрет се произвежда от някои видове сухоземни охлюви, като Helix aspersa.

Слузта им е богата на полезни съединения, включително:

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

 

Тези компоненти правят слузта от охлюви ценена съставка в различни продукти за грижа за кожата, като кремове, серуми и маски. Слузта от охлюви е известна и със своите противовъзпалителни и заздравяващи рани свойства.

Тя може да ускори естествения процес на възстановяване на кожата, което я прави полезна за хора с чувствителна или раздразнена кожа.

Въпреки че концепцията за използване на екстракт от слуз от охлюви може да звучи необичайно, тя е събрала много фенове в индустрията на красота заради потенциала си да подмладява и подобрява здравето на кожата.

Едни от най-големите привърженици на тази съставка са южнокорейците.

Историята на слузта от охлюви датира от векове. Древни цивилизации като гърците и римляните са я използвали заради лечебните й свойства. През последните десетилетия тя отново привлича вниманието на хората, като ключова роля в съвременната му употреба играе Чили.

Чилийски фермери забелязали, че ръцете им ставали по-гладки, след като боравили с охлюви, което води до търговското извличане на муцин от мекотелите.

 

Как се извлича слуз от охлюви?

 

Слуз от охлюви - ферма.

 

Слуз от охлюви – муцин от охлюв или филтрат от охлювен секрет, може да бъде извлечен за използване в продукти за грижа за външния вид чрез внимателен и хуманен процес. 

 • Отглеждане: Охлювите обикновено се отглеждат в контролирана среда, често наричана ферми за охлюви, където им е позволено да се разхождат свободно на чиста и естествена диета.
 • Събиране без стрес: За да се получи слуз от охлюви, те се подлагат на лека електрическа или механична стимулация, която не ги уврежда и не ги стресира, а ги насърчава да произвеждат повече слуз. Този процес имитира естествената реакция на стрес, която кара охлювите да отделят слуз в дивата природа.
 • Прибиране: След стимулацията охлювите освобождават слузта си, която се събира чрез внимателно изстъргване от телата им. След това слузта се филтрира и пречиства, за да се отстранят всякакви примеси.
 • Обработка и консервиране: Събраната слуз се обработва, за да се създаде концентрирана форма на муцин от охлюв. Често се консервира с естествени, нетоксични консерванти, за да се гарантира неговата стабилност и безопасност в продуктите за грижа за кожата.
 • Формулировка: Извлеченият муцин от охлюв след това се използва като съставка в различни продукти за грижа за кожата като кремове със слуз от охлюви, серуми, маски и лосиони. Неговите естествени лечебни и хидратиращи свойства го правят ценна добавка към тези формули.

 

Важно е да отбележим, че реномираните козметични компании дават приоритет на етичното и хуманно отношение към охлювите по време на този процес.

Благосъстоянието на охлювите е важен аспект на устойчивото отглеждане на охлюви за извличане на слуз. Освен това са въведени мерки за контрол на качеството, за да се гарантира безопасността и ефективността на крайните продукти за грижа за кожата, съдържащи муцин от охлюви.

 

Как ни помага слузта на охлюви?

 

Слуз от охлюви - хуманност.

 

Слузта от охлюв, известна също като муцин от охлюв или филтрат от секрет от охлюв, придобива популярност в козметиката и грижата за кожата поради многобройните си потенциални ползи:

 1. Хидратация: Муцинът от охлюв е богат на хиалуронова киселина, гликопротеини и гликолова киселина, които помагат за овлажняване и хидратиране на кожата, насърчавайки по-гладък и по-еластичен тен.
 2. Възстановяване и регенериране на кожата: Слузта от охлюви съдържа растежни фактори, които помагат за възстановяване на увредената кожа. Може да помогне за намаляване на появата на белези, фини линии и бръчки, като същевременно насърчава производството на колаген.
 3. Против стареене: Със способността си да стимулира производството на колаген и да подобрява еластичността на кожата, слузта от охлюви може да помогне за намаляване на признаците на стареене, като бръчки и отпусната кожа.
 4. Противовъзпалително: Муцинът от охлюв има естествени противовъзпалителни свойства, което го прави полезен за успокояване на раздразнена или чувствителна кожа. Може да помогне при състояния като акне, зачервяване и слънчево изгаряне.
 5. Изсветляване на кожата: Гликоловата киселина в слузта на охлюва може нежно да ексфолира кожата, което води до по-равномерен тон на кожата и подобрен тен.
 6. Заздравяване на рани: Традиционно се използва заради свойствата си за заздравяване на рани. Когато се прилага върху малки порязвания или ожулвания, муцинът от охлюви може да ускори естествения процес на оздравяване.
 7. Намалени белези от акне: Неговите свойства за регенериране на кожата могат да помогнат за избледняване на белези от акне и хиперпигментация с течение на времето.
 8. Естествени съставки: Слузта от охлюви се извлича от естествени източници, което я прави привлекателна за тези, които предпочитат чисти и естествени продукти за грижа за кожата.
 9. Подкрепа за бариера срещу влага: може да помогне за укрепване на естествената бариера за влага на кожата, което я прави по-устойчива на външни стресови фактори.
 10. Хипоалергенен: Муцинът от охлюв обикновено се понася добре от повечето типове кожа, включително чувствителната кожа, тъй като е по-малко вероятно да причини алергии или дразнене.

 

Докато козметиката със слуз от охлюви предлага тези потенциални ползи, важно е да запомним, че индивидуалните реакции могат да варират.

Препоръчително е да направим тест с пластир, преди да използваме продукти, съдържащи слуз от охлюви, и да изберем реномирани марки, които доставят своята слуз от охлюви отговорно и се придържат към етичните и устойчиви практики.

Също така все по-често се набляга на био козметиката, която и не вреди на животните по никакъв начин. Тъй като слузта от охлюви се получава от естествена секреция, извлечена по хуманен начин, муцинът от мекотелите може безпроблемно да се употреби в различни био козметики.

 

Козметика със слуз от охлюви

 

Слуз от охлюви - козметика.

 

Слузта от охлюви или муцинът от охлюви може да се включи в различни козметични продукти:

 • Овлажнители: слуз от охлюви се използва в овлажнители за осигуряване на интензивна хидратация и поддържане на кожната бариера. Помага за задържане на влагата и поддържа еластичността на кожата.
 • Серуми: Серумите от муцин от охлюви са популярни заради концентрираната им форма на съставката. Те са предназначени за нанасяне след почистване и тонизиране, за да осигурят максимални ползи.
 • Маски за лице: Sheet маските и маските за сън, напоени с муцин от охлюви, са полезни за дълбоко и подмладяващо лечение. Те могат да помогнат за възстановяването и хидратацията на кожата.
 • Кремове: Слузта от охлюв може да се намери както в дневни, така и в нощни кремове, предлагайки дълготрайна хидратация и ползи против стареене.
 • Кремове за очи: Специално формулираните кремове за очи с муцин от охлюв могат да се насочат към фините линии, тъмни кръгове и подпухналост в деликатната зона около очите.
 • Почистващи препарати: Някои почистващи препарати включват муцин от охлюви заради неговите овлажняващи свойства, като същевременно премахват замърсяванията.

 

С какво се съчетава слузта от охлюви?

 

Слуз от охлюви - комбинации.

 

Когато включваме слуз от охлюви в козметиката, тя често се смесва с други полезни съставки, за да се подобрят неговите ефекти. Най-често те биват:

 • Хиалуронова киселина – за допълнителна хидратация и ефект на изпълване.
 • Ниацинамид – известен с това, че изсветлява и балансира тена на кожата.
 • Керамиди: За укрепване на кожната бариера срещу влага.
 • Витамини (напр. витамин С и Е): за антиоксидантна защита и възстановяване на кожата.
 • Пептиди: За стимулиране на производството на колаген и подобряване на еластичността на кожата.
 • Centella Asiatica – успокояваща съставка, която често се използва в комбинация със слуз от охлюви за подпомагане при чувствителна кожа.

 

Важно е да изберем продукти от реномирани марки, които използват висококачествен муцин от охлюви и поддържат етични и устойчиви практики при снабдяването с техните съставки.

Както при всеки козметичен продукт, препоръчително е да тестваме новите продукти върху малък участък от кожата, за да сме сигурни, че няма нежелани реакции.

 

Заключение

Слузта от охлюви, известна още като муцин от охлюви, си е осигурила мястото на ценена и универсална съставка в грижата за кожата и козметиката.

Този естествен секрет предлага множество предимства, от дълбока хидратация и възстановяване на кожата до свойства против стареене и противовъзпалителни ефекти.

За хора, които търсят ефективни, етични и устойчиви решения за грижа за кожата, слузта от охлюви продължава да бъде забележителна възможност за насърчаване на здрава и подмладена кожа.

Какво е слуз от охлюви?

Слуз от охлюви e забележителна съставка в областта на красотата и грижата за кожата.

С какво помага слузта от охлюви?

Подпомага със своите разнообразни предимства, включително хидратация, възстановяване на кожата, свойства против стареене и успокояващи ефекти.

В каква козметика може да срещнем слузта от охлюви?

Може да намерим слуз от охлюви във всякакви козметични продукти – кремове, овлажнители, маски за лице, маски за очи, различна био козметика и други.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 16.11.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:18 | Публикувана: 16 ноември 2023 в 12:41 | Категория: Kрасота и грижа за тялото